Afvallen

Laatste Update: 29 oktober 2017

De 6 Pilaren Om Af Te Vallen Zonder Dieet

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

vrouw met een slank figuurDe 6 Pilaren Om Af Te Vallen Zonder Dieet

Wil je direct de 6 pilaren lezen?
Pilaar #1: Betere redenen om te eten
Pilaar #2: Stop met het tellen van calorieën
Pilaar #3: Stabiele bloedsuikerspiegel
Pilaar #4: Oppassen met koolhydraten
Pilaar #5: Ga om de juiste redenen sporten
Pilaar #6: Stap voor stap

De overtollige kilo’s er af krijgen kan één van de meest frustrerende, uitdagende en emotioneel frustrerende uitdagingen zijn. Voor veel mensen brengt afvallen meer stress met zich mee dan een verhuizing of verbouwing. Ondanks de vele diëten en sportactiviteiten die beschikbaar zijn is de eeuwenoude dieetkwestie voor veel mensen nog steeds niet opgelost. Elk jaar neemt het gemiddelde gewicht in Nederland toe en ruim 40% van de Nederlanders zijn niet tevreden over hun figuur (1).

Bijna iedereen probeert weleens af te vallen door een dieet te volgen. Echter, bij 95% van de mensen die een dieet proberen komt het gewicht binnen een jaar weer terug. Meestal belanden mensen in de vervelende cyclus van veel afvallen en je ideale gewicht bereiken, om vervolgens weer terug te vallen naar hun oude gewicht of zelfs erger.

Het mag duidelijk zijn dat je niet de overtollige kilo’s kwijt kunt raken door een speciaal dieet te volgen, afslankpillen te nemen of als een gek de sportschool in te duiken. Zo was ik onlangs in gesprek met een goede vriendin van mij en zij vertelde mij dat ze hoe dan ook 10 kilo wilde afvallen zodat de oude jeans en kleding weer zouden passen.

Ze is toen als een gek gaan sporten en had binnen 6 weken haar ideale figuur bereikt. Dit heeft ze gedaan door tenminste 3 uur per dag te sporten. Helaas was al het gewicht binnen 3 maanden weer terug en wortelt ze sindsdien met haar gewicht.

Het goede nieuws is dat iedereen de overtollige kilo’s kwijt kan raken. Het slechte nieuws is dat een nieuw dieet niet gaat werken en een andere oplossing vereist is.

Na het coachen van veel mensen met overgewicht en zelf erg lang last gehad te hebben gehad van overgewicht mag het duidelijk zijn dat een andere aanpak nodig is. Om blijvend je overtollige kilo’s kwijt te raken zal je andere gewoontes moeten aanleren.

Het eerste wat ik je wil meegeven is het volgende: Vergeet alles wat je tot nu toe hebt gelezen over diëten. Een belangrijke reden waarom diëten niet werken is omdat het voor veel mensen als iets negatiefs wordt ervaren. Het woord dieet zegt al dat het iets is wat je tijdelijk doet, je bent op dieet of je bent niet op dieet. Dit betekent dat je dan zou afvallen wanneer je op dieet bent.

En je komt weer aan wanneer je niet meer op dieet bent. Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat dit veel stress en ongemak met zich meebrengt.

Een betere aanpak is om ervoor te zorgen dat je net zoveel plezier beleeft aan gezonde voedingsmiddelen als de slechte voedingsmiddelen. Er zijn talloze tips en trucs om ervoor te zorgen dat gezonder eten net zo lekker is als je oude voedingspatroon, maar dan zonder aan te komen!

Het geheim is het opnieuw programmeren van je smaakpapillen en stap voor stap meer gezonde (en lekkere) voedingsmiddelen in je voedingspatroon integreren.

Blijvend afvallen kun je kort samenvatten in het volgende: Een leefstijl hebben waarbij gezond eten en lichaamsbeweging natuurlijk aanvoelt en jou voldoening geeft. Het is zeker niet zo dat je complete voedingsgroepen moet uitsluiten of uren in de sportschool moet doorbrengen.

Veel mensen denken dat ze uren per week moeten sporten om af te vallen, of dat je alleen maar salades en bijna geen koolhydraten mag eten. Wanneer je een paar subtiele aanpassingen in je voedingspatroon aanbrengt en de juiste oefeningen doet die helemaal niet zoveel tijd kosten, ben je al halverwege!

Maar dat is slechts het logische gedeelte van afvallen. Het deel dat vrijwel altijd buiten beschouwing wordt gelaten is het emotionele deel, hoe motivatie werkt en hoe we ervoor kunnen zorgen dat je niet terugvalt in je oude gewoontes. Om je direct goed op weg te helpen heb ik een aantal zeer effectieve tips voor je:

Pilaar #1: Betere redenen om te eten

Wat mij opvalt is dat veel mensen die moeite hebben met afvallen een andere betekenis hechten aan voedsel. Volgens hen brengt eten veel plezier met zich mee en is het iets om naar uit te kijken. Sterker nog, kijk eens in de Dikke Van Dale over wat het woord voeding betekent:

voe·ding (de; v)1 het voeden 2 voedsel

Nergens tref je een betekenis aan dat eten of voeding plezier met zich moet meebrengen.

Wanneer je naar de supermarkt gaat en je boodschappen doet kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Gaat dit product mij meer of minder gezondheid brengen?
  2. Voel ik mij beter wanneer ik dit eet?

Helaas zullen de meeste producten in de supermarkt juist je gezondheid aantasten in plaats van je cellen helpen repareren, jou meer energie geven en zelfs helpen bij het verbranden van overtollig vet.

Om dit punt te illustreren een voorbeeld:

voeding

Mijn doel met de academie en het magazine is om jou het gereedschap en de inzichten te geven om niet langer je tijd te verdoen met diëten en tijdelijke gewichtsafname. En dat je je ideale gewicht kunt bereiken zonder jezelf te moeten uithongeren of je favoriete voedingsmiddelen te verbannen. Zodra je je geen zorgen meer hoeft te maken over je gewicht kun je eindelijk meer genieten van je leven.

Ik denk dat je versteld zult staan over hoe makkelijk het eigenlijk allemaal is! Het enige wat je hoeft te doen is de tips en trucs stap voor stap opvolgen en goed te luisteren naar je lichaam. Ik denk dat deze aanpak veel effectiever is dan welk afvalprogramma of dieet dan ook.

Pilaar #2: Stop met het tellen van calorieën

Wanneer je je voor het eerst verdiept in afvallen, dan kom je erachter dat er onnoemelijk veel hypes en tegenstrijdige berichten bestaan. Een hele mooie is dat overgewicht komt doordat er veel meer calorieën binnenkomen dan dat je verbrandt. Dit is leuk en aardig maar hoe kan het dan dat een dun iemand erg veel kan eten zonder aan te komen?

Het is veel interessanter om te kijken naar je stofwisseling, hormonen en hoe je dit kunt beïnvloeden om vet te verbranden, dan calorieën tellen. Het klopt dat wanneer je minder calorieën gaat eten je zult afvallen, maar de kans op jojoën is immens!

Echter, niet alle calorieën worden op dezelfde manier door je lichaam verwerkt. Een goed voorbeeld zijn vetten, deze zijn natuurlijk erg rijk aan calorieën (bijvoorbeeld een handvol amandelen). Echter, je lichaam reageert totaal anders op de calorieën van vetten vergeleken met die van geraffineerde suikers en simpele koolhydraten.

Vooral de laatste twee worden ERG snel omgezet in vet! Daarnaast is het ook heel slim om voldoende eiwitten in je voeding te hebben omdat die juist voor vetverbranding kunnen zorgen.

Kortom, focus je minder op calorieën en focus je meer op de juiste voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel in balans houden!

Pilaar #3: Stabiele bloedsuikerspiegel

Een gevolg van het ouder worden is dat je insulinereceptoren minder gevoelig worden waardoor glucose minder goed in de cellen terecht kan komen. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes. Het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel is niet alleen enorm belangrijk om blijvend af te vallen, maar ook om meer energie te krijgen en het grote risico op hart- en vaatziekten drastisch te verminderen.

Nu zijn er verschillende manieren om je insulinegevoeligheid te verbeteren. Echter, de meest effectieve manier is om minder geraffineerde suiker en koolhydraten te eten.

Een interessant onderzoek (2) laat zien dat een inname van 1500 tot 1800 calorieën (waarbij je wel voldoende nutriënten binnenkrijgt) erg effectief is om de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren.

Pilaar #4: Oppassen met koolhydraten

Nog niet zo heel lang geleden was het advies bij afvallen om minder vet te eten. Inmiddels zijn er veel studies gedaan en er is geen verband gevonden tussen een hoge inname vet en overgewicht. Sterker nog, het is vooral zo dat we tegenwoordig teveel koolhydraten binnenkrijgen.

Een voedingspatroon met weinig (goede) vetten en veel koolhydraten is waarschijnlijk het meest ongezonde voedingspatroon dat ooit is ontwikkeld, deze aanname is onderbouwd door verschillende studies (zoals de Lyon's Heart Study).

Echter, een koolhydraatarm voedingspatroon is voor veel mensen moeilijk om vol te houden, helemaal als je daar niet mee bent opgegroeid.

Een geweldige tip is om simpelweg je bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden. Als je alleen al 5 gram onverteerbare vezels neemt bij elke maaltijd heeft dat een dramatisch effect op je bloedsuikerspiegel. Daarbij zijn vezels absoluut je vriend om gewichtstoename tegen te gaan omdat de wisselwerking tussen glucose en insuline geremd wordt.

Dat is wellicht ook de reden waarom vegetariërs over het algemeen minder wegen (3). Gedacht wordt is dat het komt door de grote inname van vezels uit planten. In een wereldbekende studie (Lyons Heart Study) is dit goed aangetoond:

Vezels zijn zeker je vriend om de absorptie van koolhydraten te remmen.

Pilaar #5: Ga om de juiste redenen sporten

De echte enthousiastelingen denken dat 2 uur per dag fitnessen noodzakelijk is om af te vallen. De overtollige kilo’s moeten verbrand worden en dat is de enige manier. De waarheid is dat lichaamsbeweging meer doet dan alleen het verbranden van calorieën. Door wat meer en slimmer te bewegen (je hoeft echt niet uren te zwoegen in de sportschool) verbeter je de insulinegevoeligheid en dat heeft zeker weer een positief effect op je hormoonhuishouding.

Je reden om meer te bewegen zou eerder moeten zijn om je beter en gezonder te voelen. Daarnaast zal je ook zeker snel resultaat zien vanwege de invloed van lichaamsbeweging op je gewicht. Wees je er wel van bewust dat je een lichaamsbewegingsplan moet vinden dat goed bij jou past:

Vergeet niet dat sporten ook langzaam opgebouwd moet worden en het is helemaal niet noodzakelijk om door het stof te gaan om al van de voordelen gebruik te maken!

Pilaar #6: Stap voor stap

gezond eten
Je kent waarschijnlijk alle risico’s wel die verbonden zijn met overgewicht. We worden gebombardeerd met artikelen en nieuwsbrieven dat je MOET afvallen om risico op X te vermijden. Echter, afvallen zou niet een eindbestemming moeten zijn maar eerder een gevolg van een aantal gezonde gewoontes.

Wanneer je overgewicht hebt dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk afvallen in een korte tijd, maar hardlopers zijn zeker doodlopers. Het is veel beter om stap voor stap steeds iets gezonder te eten en te leven waardoor gewichtsafname onvermijdelijk is en eenvoudig vol te houden.

Om je een concreet voorbeeld te geven: Toen ik zelf wilde afvallen heb ik de eerste maand maar 1 nieuwe gezonde gewoonte gedaan en daarna begon ik pas met meer vezels eten, meer lichaamsbeweging etc.

Wanneer je meer grip wilt krijgen op je gezondheid is het een kwestie van de juiste voedingsmiddelen eten en op de juiste manier met lichaamsbeweging en sport om te gaan.

Afvallen, meer energie krijgen en gezonder leven is een reis en niet een eindbestemming!

ACTIEPLAN:

  1. Zoek naar de échte redenen waarom je gezonder wilt leven.
  2. Stop met het tellen van calorieën en focus je juist op gezonder eten in plaats van minder eten.
  3. Krijg je bloedsuikerspiegel onder controle door op te passen met koolhydraten en door meer vezels te eten.
  4. Kies eerst 1 gezonde gewoonte uit en ga daarmee aan de slag, kom later terug voor meer.

[/vc_column_text][vc_toggle title="Onderzoeken:" open="false"]1. http://www.nu.nl/binnenland/3686615/veertig-procent-nederlanders-dik.html
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22673594
3. http://www.plosone.org/article/fetchObject.action?uri=info:doi/10.1371/journal.pone.0088278&representation=PDF[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hoi,
    Ik ben 58 jaar en 182m lang. Ik weeg 97 kg en ben weer bezig om van een (eet)eight-pack naar een six pack te komen en heb veel problemen met het naar de 90kg komen.
    Ik sport best veel (ruim 12 jaar karate 2-3x in de week 11/2 uur) en één of twee keer hardlopen(5-10km. per week )
    Mijn eetpatroon is best wel weinig en bestaat uit heb ik nu begrepen 65% koolhydraten en 25% vet en 10% eiwitten.
    Ik ben vaak moe en een beetje lusteloos en krijg de laatste tijd telkens last van een soort spierpijn.
    Waar ik naar toe wil is een hoera gevoel bij het sporten ipv een telkens kleine zeertjes gevoel en ik wil het moe-gevoel weg hebben.
    Ik ga je recepten proberen en misschien heb je nog andere tips die voor mij zijn weggelegd?
    hartelijke groet,
    Fred Koordes

  2. Beste Jack
    Ik heb geen overgewicht maar nogsteets een tehoge bloeddreuk ondanks dat ik sport en jouw instrukies opvolgt,
    moet ik tog nog mediecijne neemen waar ik veel bijwerkingen van ondervind. Ik ben een man van 71 jaar en nog zeer actief , heb jij nog meer iedeeen om mein bloeddreuk om laag te krijgen?
    Met vriendelijke groet
    D.v.Leeuwen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share