Als de zon schijnt in Nederland komt "ons volkje" massaal de deuren uit. Jammer genoeg gebeurt dit niet zo heel erg vaak en daarom proberen wij Nederlanders ook zoveel mogelijk uit de zon te halen wanneer die zich toont.
We gaan een drankje nuttigen op het terras, lopen met de hond, lekker in het park zitten of we gaan heel sportief een rondje lopen. En nu juist de laatste activiteit (het hardlopen) wil ik iets verder bespreken. Het klinkt eigenlijk heel erg makkelijk, hardlopen.
Je trekt je schoenen aan en je gaat de deur uit.
Mogelijke blessures
Goede kleding en schoenen zijn hierbij een must, want wanneer je dit niet hebt zul je binnen de kortste keren blessures naar boven komen. Gelukkig zijn we altijd verstandig genoeg om goede sportschoenen aan te trekken(1). De meeste voorkomende blessures bij hardlopers betreft natuurlijk je voeten.
Maar er zijn veel meer mogelijkheden om blessures op te lopen tijdens het hardlopen. In dit artikel wil ik het hebben over de meeste voorkomende plaatsen waar jij je lichamelijk kunt blessuren.
Je kunt je namelijk heel makkelijk hier tegen beschermen. Steeds meer mensen gaan naar de fysiotherapeut toe om blessures te behandelen. Ellebogen, schouders, handen en heupen kunnen ook geblesseerd raken tijdens het hardlopen. Vaak komt dit omdat men geen goede houding heeft tijdens het hardlopen.
Echt hardlopen met een perfecte houding is best moeilijk. Maar wanneer je dit goed doet zul je niet alleen de kans op blessures verkleinen. Je zult ook merken dat je beter kunt hardlopen, je wordt minder snel moe en het aantal kilometers dat je kunt volhouden wordt vergroot.
Beter houding = Minder snel moe + meer kilometers kunnen rennen!
Tips om blessures te voorkomen tijdens het hardlopen
We beginnen met de meeste voorkomende vorm van een blessure door hardlopen en dat is natuurlijk je voeten.
Voeten
Hardlopen is goed, maar slim hardlopen lopen is natuurlijk veel beter. Als je op straat normaal loopt, lopen wij als ware op onze hielen en hier is helemaal niets mis mee. Maar als jij je hiel te veel gebruikt tijdens het hardlopen werkt je hiel meer als een soort van rem!
Hierdoor belast jij je voet onnodig veel.
Wanneer je te veel op je hiel loopt, probeer je "stappen" meer op te vangen met je voetkussentjes.
Heupen
Tot voorkomt dacht ik dat het niet mogelijk was. Maar je kunt ook verkeerd lopen met je heupen. Wanneer je met je voet land op de grond moeten je heupen zich recht boven je voeten bevinden. Als dit niet het geval is, ben je sneller uit balans en kost het (te) veel energie.
Gelukkig hebben beginners niet een andere houding dan gevorderde hardlopers(2). Dus beginnen is al een goed begin.
Buik
Je buikspieren kunnen je ook helpen om een goede houding te krijgen tijdens het hardlopen(3). Probeer je buikspieren een beetje aan te spannen tijdens het hardlopen. Niet alleen krijg je een betere houding, ook wordt je afgeleid van het hardlopen.
Schouders
Hou je rug recht en zorg dat je schouderbladen naar beneden wijzen. Beweeg je armen vanaf je schouders. Als je teveel met je armen slingert raak je sneller uit balans. Daarnaast wordt je er ook nog eens sneller moe van
Ellebogen
Het laatste punt wat je makkelijk kunt verbeteren is de houding van je ellebogen. Deze moet je altijd in een hoek van 90 graden houden.
[MOWPOP id="128"]
Bronnen: