Wat de verschillen tussen visolie en krill olie zijn, de gezondheidsvoordelen van krill olie en hoe je krill olie moet gebruiken, lees je in dit artikel.
Wat is krill olie precies?
In de gigantische wateren rondom Antarctica leeft de zogenaamde Krill, hele kleine garnaalachtige diertjes. De olie waar we het hier over hebben wordt gewonnen uit deze kleine diertjes die daar in hele grote getale leven.
We kunnen dit natuurlijk nooit exact bepalen, maar er wordt over het algemeen aangenomen dat er minimaal 500 miljoen ton (500.000.000.000 kilo !) van deze kleine garnaaltjes in de zeeën leven.
Vandaag de dag wordt er ongeveer 100.000 ton per jaar gevangen voor consumptie en de productie van krill-olie. Doordat er zoveel aanwezig is, is het gevaar van overbevissing erg klein, dit in tegenstelling tot heel veel vissoorten die inmiddels door overbevissing met uitsterven worden bedreigd.
Dit is natuurlijk een aanname voor nu, maar op termijn kan dat veranderen. Exact dezelfde bewering werd vroeger ook gedaan om bijvoorbeeld de jacht op walvissen te rechtvaardigen. We weten inmiddels dat de walvis in het algemeen met uitsterven wordt bedreigd.
Ook al is er heel veel krill in de zee, we moeten zuinig zijn, en blijven, op wat we nu hebben.
De garnaaltjes zijn maximaal 5 centimeter lang, leven voornamelijk in de oceanen en dan met name in de koude gebieden zoals Antarctica en de Stille Oceaan. In Europa is de krill als bron van energie voor mensen nog niet heel erg bekend.
In Azië daarentegen is deze lekkernij al sinds jaar en dag bekend. Het is traditioneel eten in deze Oosterse landen. Hier wordt de krill gegeten, zoals wij Hollandse garnalen eten, maar het is daar sinds kort ook bekend als voedingssupplement in de vorm van krill-olie.
Krill olie is een oliesoort die gigantische hoeveelheden omega-vetzuren bevat. Zelfs nog meer dan in de normale visolie, waarvan we tot op heden altijd aannamen dat dit de koning van de omega-3 vetzuren was. Daarnaast bevat krill olie nog meer stoffen die een heel positief effect kunnen hebben op lichamelijke en mentale kwalen.
Het verschil tussen vis-olie en krill olie
Okee, het draait dus allemaal weer om de omega-3 vetzuren. We hebben al vastgesteld dat er in krill olie méér omega-3 vetzuren zitten dan in visolie. Dan zou het toch voldoende zijn om wat meer visolie te nemen? Ja en nee. Inderdaad, qua hoeveelheid klopt dat helemaal, maar er zijn nog een aantal belangrijke verschillen die krill olie superieur maakt aan vis-olie.
De omega-3 vetzuren die uit vis-olie komen, zijn verbonden aan deeltjes vet die enigszins op cholesterol lijken, de zogenaamde triglyceriden. Dit zijn stoffen die in je bloedbaan zweven. Krill olie daarentegen bevat omega-3 vetzuren die verbonden zijn met een andere stoffen: de zogenaamde fosfolipiden.
Deze stof  is de basis van de celwanden die uiteraard in je hele lijf voorkomen. Met name de darmen en de hersenen zijn zeer rijk aan fosfolipiden.
Dit laatste is een groot voordeel, omdat de omega-3 die gebonden is aan de fosfolipiden veel efficiënter door de wand van de darmen worden opgenomen omdat deze fosfolipiden een lichaamseigen stof zijn, of in ieder geval identiek zijn aan onze eigen fosfolipiden.
Hierdoor komt de aanwezige omega-3 sneller en efficiënter in je lichaam, terwijl de fosfolipiden ook nog eens heel nuttig zijn voor het functioneren, de constructie en de protectie van de cellen, en dan in het bijzonder de hersen- en zenuwcellen.
Dus krill olie is niet alleen een veel rijkere bron van omega-3 vetzuren, maar wordt ook nog eens beter opgenomen door je lichaam!
Ook is het een feit dat visolie op den duur kan oxideren, dus bederven, als het teveel aan zuurstof wordt blootgesteld. Deze oxidatie brengt wijzigingen aan in de dragende stof van de omega-3 waardoor deze inactief worden gemaakt.
Gevolg: geen dragende stof meer, dus ook geen omega-3 meer.
Krill bevat van naturen hele sterke antioxidanten die niet alleen voorkomen dat de olie zelf kan oxideren, maar die ook je lijf zullen helpen in de strijd tegen de zogenaamde vrije radicalen. Ook deze stoffen zijn gebonden aan de dragende stof fosfolipide, dus worden net zo efficiënt opgenomen door de darmwand als de omega-3 vetzuren.
Het betreft hier onder andere de antioxidanten: astaxanthine, canthaxanthine, bètacaroteen en vitamine E.
Daarnaast is er nog een groot verschil tussen de twee oliën in de vorm van de plaats waar de beesten opgroeien. Visolie wordt gemaakt van zeedieren die overal ter wereld kunnen leven.
Maar de grootste visproducent, China, verwerkt met name vissen die uit de dichtstbijzijnde wateren worden gevist. In deze wateren is vaak een hoge concentratie kwik, en andere zware metalen aanwezig. En als we het hebben over kweekvissen, dan worden deze vaak behandeld met antibiotica. Dit zijn dus allemaal stoffen die in meer of mindere mate ook in het gemaakte product, de visolie, voorkomen.
Krill olie wordt gemaakt van garnaaltjes die onder andere in Antarctica worden gevangen. Deze zeeën zijn (nog) de schoonste zeeën die je op aarde kunt vinden. Hierdoor zal er in de krill olie geen sprake zijn van zware metalen of antibiotica.
De voordelen voor je gezondheid
Krill olie bevat een aantal hele belangrijke stoffen voor je lichaam. De vier belangrijkste zijn: essentiële oliën, onder andere in de vorm van Omega-3 vetzuren, astaxanthine, fosfolipiden en vitamines. Door het hoge gehalte aan deze stoffen, heeft krill olie een aantoonbaar effect op je lichaam. Laat ik deze effecten voor je gezondheid even op een rijtje zetten:
- Krill-olie is in staat om de celdeling gezonder en efficiënter te laten verlopen.
- Krill-olie vertraagd in vele opzichten het proces van ouder worden.
- Krill-olie helpt depressiviteit tegen te gaan.
- Krill-olie is ook goed voor je botten en gewrichten.
- Krill-olie heeft een groot effect op je hersenen: Je geheugen en je cognitieve functies worden beter, of worden in ieder geval in stand gehouden.
- Krill-olie kan een grote hulp zijn bij premenstruele pijn en spanningen
- Krill-olie zorgt voor een cholesterolniveau die in balans is.
Het gebruik van krill olie
Zoals bij ieder voedingssupplement is het wel verstandig om deze veilig te gebruiken. Natuurlijk zijn er adviezen in de vorm van een maximaal te nemen dagelijkse hoeveelheid, maar het is vooral belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren.
Voor wat betreft visolie zijn de eventuele bijwerkingen vrij miniem. Dit blijft vaak beperkt tot een visachtige smaak in de mond, met bijbehorende adem. Er zijn ook gevallen bekend dat je zweet een geur gaat krijgen wat doet denken aan vis.
Al met al geen prettige bijwerkingen, maar beslist niet gevaarlijk. Deze bijwerkingen gelden duidelijk voor visolie. Voor krill olie zijn deze bijwerkingen veel kleiner en vaak helemaal niet aanwezig.
Voor de mensen die een allergie hebben voor schaaldieren, kan krill olie wel een probleem opleveren. Hier is nog onvoldoende onderzoek naar gedaan, maar de studies die er wel geweest zijn geven aan dat krill-olie geen negatieve effecten heeft op mensen die een allergie hebben voor schaaldieren. Maar aangezien deze onderzoeken erg minimaal zijn, raad ik iedereen, die een allergie voor schaaldieren heeft, aan om de krill olie niet in te nemen. Je kunt hierin beter het zekere voor het onzekere nemen.
Daarnaast zijn er studies die aantonen dat krill olie een negatief effect heeft op bloed verdunnende medicatie. Dus als je bloed verdunnende medicijnen slikt, is het verstandiger om de krill olie te laten staan.
Goed ingesteld raken op de juiste hoeveelheid bloedverdunners komt heel nauw, als jij dan ineens je voedingspatroon verandert en een heleboel omega-3 binnenkrijgt dan zal je arts heel veel moeite hebben om je de juiste hoeveelheid bloedverdunners te geven.
Krill olie kun je kopen als voedingssupplement, vaak in de vorm van capsules zoals we dat ook gewend zijn van visolie. Voor het beste effect raad ik je aan om 1.000 tot 2.000 milligram per dag in te nemen (zie bronnen). Deze hoeveelheid is ongeveer de helft van de hoeveelheid visolie die je anders in zou moeten nemen om hetzelfde effect te bereiken, of om daar in ieder geval bij in de buurt te komen.
Maar het is heel verstandig om niet direct met zo’n dosis te beginnen, want anders zou je maag wel eens kunnen gaan protesteren.
Bouw dus de dosis langzaam op zodat je lichaam, en met name je maag, hier aan kan wennen. Vanaf het moment dat je de volle dosis in kunt nemen, moet je ongeveer 5 weken rekenen voordat de effecten merkbaar zullen zijn. Een weekje proberen en daarna concluderen dat het niet helpt is daarom ook onzinnig en zonde van de moeite en het geld.
Capsules met krill olie kun je ook veilig gebruiken in combinatie met andere voedingssupplementen, zonder dat er nieuwe bijwerkingen ontstaan of dat de werking van de beide voedingssupplementen teniet wordt gedaan.
Tot slot…
Gezien al deze feiten, met name de afwezigheid van zware metalen en antibiotica, Â lijkt het een hele logische stap om de visolie aan de kant te zetten en te beginnen met krill olie. Toch wil ik daar een kleine kanttekening bij zetten.
Krill olie is, als voedingssupplement, vrij nieuw. Verantwoord onderzoek is er nog nauwelijks gedaan (ik heb een paar onderzoeken hieronder voor je), wat inhoudt dat er over bijwerkingen nog relatief weinig bekend is. Dat wil niet zeggen dat je het maar niet moet nemen, maar het is wel belangrijk om naar je eigen lijf te luisteren en de dosis stap voor stap op te bouwen.
Bronnen & Onderzoeken:
]http://www.umassmed.edu/healthyheart/Questions/Answers/Krilloil/
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/10/krill-oil-supplementation.aspx
kan men krill oil samen met bloeddruk verlagers gebruiken?
Kun je het beste even vragen aan je arts, hier een artikel waar ze er dieper op in gaan:
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1172-krill%20oil.aspx?activeingredientid=1172&activeingredientname=krill%20oil
(bij kopje interactions)
Succes!
Weet niet of ik allergisch ben voor schaaldieren want die eet ik niet maar ben wel allergisch voor veel dingen, waaronder vette vis. Sommige soorten visolie kan ik wel tegen maar bijvoorbeeld die van de Kruidvat kreeg ik knallende koppijn van. Weet niet hoe dat bij krillolie zit?
Ik vraag me af of het nemen van Asaflow een probleem is? Ik neem dit preventief maar niet omdat er een probleem is.?
Ik neem flexipure waar Krol ook inzit. Mag ik ernaast nog krulolie bij gebruiken?
is krill olie ook goed om je suiker gehalte te laten dalen
Jazeker, Petra. Krill olie heeft een positieve invloed op je bloedsuikerspiegel!
Hallo, wat is dan de juiste dosering ( volwassene en kind) va de krillolie?
Even een vraagje, moet je bij Krill olie ook vitamine E slikken
Krill olie is van zichzelf al heel erg rijk aan Vitamine E, Anna.
Is dit een goed product voor het helpen van afvallen?
hallo,ik benl al 5 jaar suikerpatient vorige week 10.4 nuchtere maag ben 10 dagen al met mijn eet patroon helemaal veranderd.ik gebruik geen insuline maar die weg ga ik als ik niks doe.Vandaag heb ik van mijn massage gehoord over de krill olie capsulen.Haar vader gebruikt het ook, waarvan suiker enorm veel gedaald is.er zijn zo veel soorten krill olie capsulen .Ze had wel over rode capsulen Kun u mij a.u.b precies schrijven wat ik moet bestellen. B.v.D