Jicht

Laatste Update: 27 september 2020

Acute Jicht Pijn

Jicht behandeling zijn er in overvloed, echter is er geen genezing. Er zijn bepaalde medicijnen die de pijn verlichten en een bepaald dieet kan de kans op jicht aanvallen doen beperken(1). Maar wat nu als er toch plots een jicht aanvallen komt opzetten? Wat doen je dan? Moet je dan wachten totdat deze pijn overgaat? Soms duurt het “slechts” een aantal uur, maar als je echt pech heb, dit je er 2 tot 3 dagen mee opgescheept. In dit artikel leg ik je uit wat je kunt doen om het aantal uren van de jicht aanval terug te draaien.

Jicht aanval verkorten

Als je ervaring hebt met een jicht aanval, weet je als geen ander dat je de tijdsduur van de aanval a.s.a.p. wilt verkleinen. Bij een jichtaanval heb je last van pijn en vaak een opgezwollen gewricht(2).

Is dit mogelijk?

Ja, dit is zeker mogelijk. Mits je weet wat je moet doen, dan kun je zelf de klok van de aanval terug draaien en de aanval zoveel mogelijk verkorten. Wanneer je dit “trucje” door hebt, dan kun je zelf de eigen jicht aanvallen en de bijbehorende pijn onder controle krijgen en zoveel mogelijk beperken.

Vaak merk je van tevoren wanneer je een aanval te pakken hebt, op dat moment is het noodzakelijk om actie te ondernemen. Wanneer de jichtaanval een bepaald punt bereikt heeft, kan je het als ware niet meer terug draaien. Ga je voor die tijd actie ondernemen, dan kun je dit wel doen.

Uit onderzoek blijkt dat het nemen van urinezuurverlagende medicatie aan het begin van een jichtaanval effect kan hebben, maar dat wanneer je daar te lang mee wacht dit geef effect mee heeft(3).

“Stop het nu het nog kan”

Het behandelen van een acute aanval is eigen best simpel als je op het moment van de eerste pijn direct medicijnen inneemt. Ik heb het natuurlijk niet over zware medicijnen. De meeste mensen beginnen pas met het innemen van medicijnen op het moment dat de pijn ondragelijk is, maar zijn we dan niet te laat? Natuurlijk is dit te laat..

Zelfs als je de pijn een aantal uren laat doorgaan, kan het dagen duren voordat de pijn weer weggaat. Neem actie op het moment dat je de eerste signalen van een jicht aanval ervaart. Neem op die moment een NSAID!

Wat is dit?!

Een NSAID ( Non-steroidal Anti-inflammatory Drugs) is niet meer dan een ontstekingsremmend geneesmiddel die behoren tot de groep corticosteroïden.

Jicht pijn wordt veroorzaakt door een ontstekingsreactie. Door een ontstekingsremmend medicijn te nemen, zal je de oorzaak van de jicht pijn onderdrukken. Er zijn verschillende soorten NSAID medicijnen en allemaal remmende de enzymen genaamd cyclo-oxygenase (COX) die de oorzaak is voor ontstekingen en bijbehorende pijn in je lichaam.

Er zijn 2 verschillende soorten COX enzymen genaamd:

1.       COX -1

2.       COX-2

Simpeler kan toch niet?

Hieronder een lijst met verschillende soorten NSAID medicijnen.

Jicht verhelpende medicijnen
NSAID medicijnen

(Waar een kruisje achter staat is alleen als recept medicijnen te verkrijgen)

Niet elk medicijn is zo maar te verkrijgen bij de apotheek. Dit komt omdat een aantal van deze medicijnen bijwerkingen met zich mee brengen. Deze NSAID kunnen gevaarlijk en een verslavende werking hebben als ze niet op de goede manier worden gebruikt. Het is niet de bedoeling dat je de hele dag deze medicijnen gaat slikken, gebruik met mate is ten zeerste aan te raden.

Nog belangrijk om te weten…

Je weet nu wat belangrijk is als je een jicht aanval zoveel mogelijk wilt beperken. Een erg belangrijk onderdeel hiervan is RUST! Merk je dat er een aanval op komt zetten? Slik dan een NSAID en neem je rust!

Jicht pijn wordt veroorzaakt door een ontstekingsreactie. Door een ontstekingsremmend medicijn te nemen, zal je de oorzaak van de jicht pijn onderdrukken. Er zijn verschillende soorten NSAID medicijnen en allemaal remmende de enzymen genaamd cyclo-oxygenase (COX) die de oorzaak is voor ontstekingen en bijbehorende pijn in je lichaam.

Er zijn 2 verschillende soorten COX enzymen genaamd:

1. COX -1

2. COX-2

Simpeler kan toch niet?

.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934316307239
 2. https://ard.bmj.com/content/76/Suppl_2/166.1.abstract
 3. https://link.springer.com/article/10.1007/s10067-020-05215-z

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Heel belangrijk is om aanvallen zoveel mogelijk te voorkomen met gerichte leefstijl aanpassingen. Neem je op dit moment ook medicatie in de onderhoudsfase? Medicatie om je urinezuurspiegel te verminderen of de output te verhogen?

   Wat betreft NSAID´s zijn er alternatieven mogelijk. Een voorbeeld hiervan is colchicine. Echter, dit medicijn is gebaseerd op een giftige plant waardoor er forse bijwerkingen kunnen optreden en verhoogd risico op vergiftiging. Dit is zeker een vraagstuk voor je behandeld arts.

   Vergeet niet dat je met leefstijl aanpassingen veel kunt doen om jicht aanvallen te beperken / voorkomen.

   In het gratis eBook (https://www.optimalegezondheid.com/21-tips-jicht-stoppen-ebook) heb ik de beste natuurlijke tips gebundeld. Daarnaast tref je daar ook een mini cursus aan met extra informatie.

   Verder kun je ook veel tips vinden op de jicht blog (https://www.optimalegezondheid.com/jicht/).

   Succes!

 1. Ik heb geregeld jicht aanvallen in mijn voeten met heel veel pijn tot gevolg. Wat kan ik doen of zou ik kunnen doen om dit weg te krijgen op een vlugge manier? Alvast bedankt

 2. Hoi
  Ik hb pijnen in mijn hele lichaam en soms doen me beenderen zo pijn en de dokter heeft zoveel onderzoekingen gedaan met geen resultaat.
  Kan het zijn dat het jicht is?

  Dank u

  1. Dit zou idd jicht kunnen zijn. Maar het is vreemd dat je behandelend arts daar eventueel niet aan gedacht zou hebben tijdens de onderzoeken.
   Als je er met je huidige arts niet uitkomt, kun je wellicht meer duidelijk krijgen door een second opinion.

 3. Ieder jaar heb ik wel een fikse jichtaanval. Omdat ik ook lichtmedicatie slik tegen hoge bloeddruk mag ik geen NSAID. Ik leef redelijk sober: vier keer per week een. ons vlees, veel groente (sla/rauwkost en geovende groentes), vier tot vijf alcoholconsumpties per week, alleen volkorenproducten, alleen kaliumzout, etc. Ik voel een aanval enkele dagen van tevoren aankomen en zorg dat ik dan extra veel water drink (meer dan 3 lt/dag). Helaas lukt het me nog steeds niet een aanval te vermijden en moet ik door de pijn heen vanwege dat ik geen NSAID's mag. Colchicine heeft bij mij geen effect. Dan ben ik dus zo'n vier tot zeven dagen immobiel. Ik ben op zoek naar nog andere mogelijkheden om de jichtaanvallen te vermijden of te verlichten. Iedere nieuwe suggestie is welkom.

 4. Met : Mustapha.

  Hoi
  Ik heb pijnen in mijn in mijn schouders en de dokter heeft zoveel onderzoekingen gedaan met geen resultaat.
  Kan het zijn dat het jicht is?

  Dank u

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share