Jicht

Laatste Update: 13 januari 2021

Leer omgaan met Jicht: Pas je levensstijl aan..

De meeste jichtpatiënten  zullen volmondig NEE roepen. Zij hebben namelijk de ervaring die mensen zonder jicht niet hebben. Jicht kan pijn doen, erg veel pijn doen. Om jicht onder controle te houden is meer nodig dan alleen maar wat medicijnen nemen. Dit is echter wel wat de meeste mensen op dit moment doen. De dokter schrijft medicijnen voor om de pijn te verlichten, maar daadwerkelijke “jicht management plan” krijg je niet. Er zijn verschillende “acties” die je kunt ondernemen om jichtpijn onder te controle te krijgen. Hieronder een stappenplan wat jij kunt doen:

  • Leer met de pijn omgaan
  • Levensstijl veranderingen
  • “Track en meet” de jichtaanvallen

Leer met jicht pijn omgaan

Het allereerst wat je moet “leren” is het omgaan met pijn. Als je jicht hebt, is het onvermijdelijk dat je vroeg of laat een pijnaanval krijgt(1). Omdat dit het meest vervelende symptoom is, staat deze boven aan de lijst. Gelukkig zijn er verschillende “behandeling” als het om jichtpijn gaat. Er zijn 2 verschillende “soorten” jichtpijn en deze zal ik afzonderlijk behandelen.

Pijn tijdens een jichtaanval: Voorkomen is beter dan genezen maar goed, jichtaanvallen kun je niet voor 100% voorkomen.  Lees in het onderstaande artikel hoe je acute jichtpijn kan tegengaan

Acute jichtpijn

Pijn tussen jichtaanvallen

Het schiet er makkelijk doorheen, maar wanneer de ergste aanvallen voorbij zijn, heb je op dat moment nog steeds jicht. De pijn  is misschien niet meer zo “severe”, maar dit betekent niet dat het gevaar verdwenen is. De zwelling is er nog steeds samen met de andere symptomen van jicht zoals slecht slapen, koorts en regelmatig overgeven.

Lees hier wat je kunt doen tegen indirect pijn van jicht: Jichtsymptomen voorkomen

Levensstijl veranderingen

Bepaalde gewoontes in je leven kunnen zowel positief als negatief jicht beïnvloeden. Alcohol drinken(2), roken en purine rijke voeding eten, zal je jicht alles behalve ten goede komen. “Jicht vriendelijke voeding”, voldoende goede sportoefeningen doen en stressniveaus onder controle krijgen zijn de 3 factoren die de grootste invloed hebben op de vervelende aandoening. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar niemand heeft ook gezegd dat het makkelijk zou zijn.

Belangrijk is om te onthouden dat je beter eerst kunt stoppen met de “slechte” gewoontes, voordat je de “goede” gewoontes gaat implementeren. Het elimineren van de “slechte” heeft namelijk veel meer  invloed dan het implementeren van het “goede”!

Doel: het doel van je levensstijl aanpassen is het verlagen van urinezuur. Dit is de grote oorzaak van jichtaanvallen. Op langer termijn hoog urinezuurgehalte hebben, betekent dat de aanvallen erger/zwaarder en langer zullen duren.

Lees meer: "Voeding en purine"

“Track en meet” de jichtaanvallen

Het 3de onderdeel is “track en meet”. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het kan na verloop van tijd veel positieve resultaten hebben. Jicht is een aandoening die waarbij iedere patiënt gelijke maar ook niet-gelijke symptomen heeft. De ene persoon is nu eenmaal niet de andere, iedereen ervaart  jicht anders.

Ik zeg altijd “Meten is Weten” en daarom kan het handig zijn om je jichtaanvallen op papier te zetten. Dit is heel eenvoudig te doen door bij elke jichtaanval de volgende vragen te beantwoorden:

  • Datum van de aanval
  • Ernst van de aanval (1-10)
  • Duur van de aanval
  • Mogelijke prikkels van de aanval

Na verloop van tijd heb je een soort van “dagboek” waarin je precies elke aanval in beschrijft. Hierdoor kom je achter je persoonlijke jichtprikkels zodat je deze voor kunt voorkomen.

Omdat dit veel verschil kan maken worden er nu zelfs speciale apps ontwikkeld voor mensen met Jicht waardoor ze alles makkelijker kunnen bijhouden(3).

Conclusie

Het bovenstaande stappenplan (3 stappen) zal je helpen om je jicht klachten onder controle te krijgen. Het lijken wellicht 3 simpele stappen, echter het is wat moeilijker om deze te implementeren. Vaak is het probleem, dat het teveel stappen zijn om ineens toe te passen. Begin bij stap 1, vervolgens stap 2 en wanneer je van de ze 2 een gewoonte hebt gemaakt, begin dan pas aan stap 3. Te veel hooi op je vorm nemen is nooit goed en heeft meestal een averechts effect.

Leer meer: "Jicht blog"

Bronnen:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113652/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673604160005
  3. https://mhealth.jmir.org/2018/10/e182/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share