Jicht en hoge bloeddruk! Is het een oorzakelijk gevolg?

2017-05-02T12:26:45+00:00maart 5th, 2012|Hoge bloeddruk factoren|0 Reacties

Laatste update: door

Correlatie jicht en hoge bloeddruk

Elke aandoening heeft een oorzaak. Zo ook de aandoening hoge bloeddruk en jicht. Dit zijn 2 aandoening die samen een verleden hebben. Wat ik hiermee bedoel zal ik verder in dit artikel uitleggen. Er is een duidelijke correlatie te zien tussen deze twee aandoening maar toch zijn de klachten hiervan totaal verschillend. Beide de ene aandoening merk je de klachten direct door heftige pijnen en van de andere aandoening heb je eigenlijk geen last!

Ik zal niet al te diep ingaan wat nu precies jicht en hoge bloeddruk is, er staan erg veel artikelen op de website die je een goed beeld kunnen geven van deze 2 lastige aandoening, maar ik zal het wel even heel kort toelichten.

Jicht

Als je last hebt van jicht heb je ontstekingen in je gewrichten door urinekristallen. Over het algemeen begint jicht bij de grote teen. Hierdoor kun je er last van hebben tijdens het lopen.

Je kunt er acute pijn van krijgen dat vergezeld wordt met een zwelling van je gewricht dat op dat moment getroffen is door de jicht.

Hoge bloeddruk

Als je jouw bloeddruk meet heb je een bovendruk en een onderdruk. Bij gezonde mensen is de bovendruk 120 en de onderdruk 80. Als je last hebt van een te hoge bloeddruk is de bovendruk hoger dan 140 en de onderdruk hoger dan 100. Als je met je bloeddruk nog onder de 140 zit, maar wel ruim boven de 120 heb je last van pre-hypertensie. Je kunt dan alvast stappen zetten om te voorkomen dat je last krijgen van een hoge bloeddruk en bijbehorende klachten.

Oorzaken van jicht

Er is nog erg veel onduidelijkheid over het onderwerp jicht en veel artsen maken aannames over jicht (zowel terecht als onterecht) zonder dat er wetenschappelijk studies op los zijn gelaten. Er is nog veel dat de specialisten niet weten over deze reumatische aandoening en toekomstige studies zullen voor opheldering moeten zorgen.

Huisarts meneer Janssens heeft een aantal studies gepresenteerd over de aandoening jicht en de resultaten blootgegeven. Om een lang verhaal kort te maken kwam het erop neer dat jicht patiënten (vooral de patiënten op leeftijd) een erg groot risico lopen om naast jicht ook nog andere bijkomende aandoeningen te ontwikkelen zoals hart- en vaatziekten. Hier valt een hoge bloeddruk dus ook onder.

Het verband

Jicht klachten ontstaan doordat er urinezuurkristallen zich vormen in de gewrichten. Voor een compleet overzicht waardoor jicht veroorzaak wordt klik op het onderstaande artikel

Lees meer: Oorzaak van jicht aanvallen

Volgens dokter Janssens heeft een bepaalde bloeddruk (in dit geval een hoge) invloed op de ontwikkeling van de urinezuurkristallen. Ook andere hartziekten kunnen invloed uitoefenen op de urinezuurhuishouding.

Even een aantal statistieken. Na onderzoek had 43% van de mensen waarbij jicht geconstateerd was een te hoge bloeddruk. Dit percentage lag een heel stuk lager bij mensen die in de zogenaamde controle groep zaten (20% lager). Ook werd er vaker hartfalen geconstateerd bij mensen die jicht hadden.

Een hoge bloeddruk lijkt dus hand in hand te gaan met jicht. Dit kan betekenen dat een hoge bloeddruk een bijwerking is van jicht, maar ook dat een hoge bloeddruk jicht kan veroorzaken. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in 2005 blijkt dat een hoge bloeddruk en urinezuur jicht kunnen veroorzaken.

De reden dat urinekristallen überhaupt naar de gewrichten kunnen komen kom doordat de nieren het bloed dan niet helemaal goed schoonmaken. Dit kan komen door een langdurig hoge bloeddruk. Door een hoge bloeddruk kunnen de nieren hun werk niet goed uitvoeren waardoor urinekristallen zich kunnen vormen.

Helaas helpen plastabletten niet altijd tegen de ontwikkeling van jicht. Dit helpt wel tegen een hoge bloeddruk die veroorzaakt is door te veel vocht in het lichaam, maar stimuleert dus niet het schoonmaakproces in de nieren. Alleen de afscheiding van het te veel aan vocht in het lichaam wordt er goed door bevorderd.

De factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van een hoge bloeddruk kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van jicht. De volgende factoren verhogen zowel de kans op een hoge bloeddruk als de kans op jicht:

  • Alcohol inname
  • Overgewicht
  • Chronisch nierfalen
  • Een ongezond dieet

Alcohol is een stof die het lichaam uitdroogt. Hierdoor kunnen je nieren hun werk niet goed uitvoeren. Er is een verband aangetroffen tussen de inname van alcohol en een hoge bloeddruk. Des te meer alcohol je (regelmatig) drinkt, des te hoger de bloeddruk is. Als je minder alcohol gaat drinken daalt je bloeddruk mee. Daarbij draagt alcohol ook bij aan hogere ontstekingswaarden in het algemeen en de ontwikkeling van overgewicht.

Overgewicht zorgt voor een hogere bloeddruk doordat je hart harder moet werken omdat er meer lichaamsmassa is dat in leven moet worden gehouden. Overgewicht zorgt ook voor extra druk op de gewrichten waardoor die sneller geprikkeld worden tot een ontstekingsreactie.

Nierfalen wordt vaak veroorzaakt door een hoge bloeddruk, maar het kan ook andersom gaan. Als de nieren niet goed zijn in het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam kan daardoor de bloeddruk stijgen. Als die scheiding niet goed gaat, kan dit ook betekenen dat er meer urinezuur in de bloedbaan terecht komt dat kan leiden tot ontstekingsreacties in de gewrichten.

Een ongezond dieet bestaat meestal uit veel zout, toegevoegde suikers en ongezonde vetten. Zout is een factor die ervoor zorgt dat de nieren hun werk niet goed kunnen uitvoeren en de toegevoegde suikers en ongezonde vetten kunnen de algemene ontstekingswaarden in het lichaam laten stijgen. Dit heeft een slechte invloed op de flexibiliteit van de bloedvaten waardoor je een hoge bloeddruk kunt krijgen en door de hogere ontstekingswaarden heb je ook meer kans op een jichtaanval.

Een hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid, het is dan ook belangrijk dat je zo snel mogelijk actie neemt om je bloeddruk te verlagen. Om je hierbij te helpen, heb ik het boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ geschreven. Dit staat vol met tips en advies over hoe je op een natuurlijke wijze je bloeddruk kunt verlagen.

Begin direct! Download mijn e-book hier!

Conclusie

Jicht kan de oorzaak zijn van hoge bloeddruk, maar aan de andere kans kunnen hart- en vaatziekten ook weer jicht veroorzaken doordat het de ontwikkelend van urinezuurkristallen beïnvloed (nadelig in dit geval)

Voor beide aandoening is er een gemeenschappelijke "oplossing". Een aangepast dieet die de prikkels van beide aandoening vermijd zorgt ervoor dat de kans om 1 van de beide aandoening enorm afneemt.

Ook de manier van leven is een erge grote factor. Veel sporten, niet roken, gematigd alcohol nuttigen etc zijn allemaal onderdeel van een gezond leven. Stress is ook een factor die niet onderschat mag worden, die invloed heeft op beide aandoening.

De onderzoeken naar deze correlatie zijn op dit moment nog in volle gang, wanneer er updates zijn zal ik dat zeker op de website plaatsen! Stay tuned...

Bronnen:

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=486491

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: