Metabool syndroom gerelateerd aan jicht?

2016-11-04T12:18:02+00:00februari 2nd, 2012|Jicht oorzaken|0 Reacties

Metabool syndroom gerelateerd aan jicht?

Jicht kan een genetische aandoening zijn die via de genen wordt overgedragen aan andere familieleden. Naast de pijn van jicht zijn er ook andere klachten geassocieerd met deze aandoening zoals hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en het metabool syndroom! Ik dit artikel zal ik de correlatie kunnen jicht en het metabool syndroom uitleggen.

Een jichtaanval moet gezien worden als teken dat er iets mis is, het kan worden gezien als een soort van alarm. Elke vorm van jicht zal dus ook erg serieus moeten worden genomen, om zodoende zoveel mogelijk toekomstige risico's weg te nemen. Laat je bloeddruk en cholesterolwaarden etc meten.

Metabool syndroom
Het metabool syndroom is eigenlijk een mix van 4 veel voorkomende aandoeningen: Hoge cholesterol, suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht/obesitas. Wanneer je minstens 3 van de 4 bovenstaande aandoeningen hebt, spreek met al van het metabool syndroom. Een jichtaanval kan een voorbode zijn van dit syndroom. Deze stofwisselingsstoornis ontstaat omdat er een onbalans heerst tussen activiteit (lichamelijk) en de manier van voedselopname.

In Europa komt deze aandoening er vaak voor, en dit komt ook mede door de verkeerde levensstijl waar de meeste mensen in leven. Veel eten en weinig bewegen kan een van de oorzaken zijn. Daarnaast is er ook een kleine kans dat het erfelijk belast is. Echter dit moet niet worden gezien als "smoes".

"Ik kan er niets aan doen, het is erfelijk". Dit is een veel gebruikte onterechte claim omdat men wel actie kan ondernemen omdat de toekomstige gezondheidsrisico's te verkleinen. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar zeker niet onmogelijk. Ook het ouder worden van bijvoorbeeld de Nederlandse bevolking de afgelopen 10 jaar draagt hier zeker een steentje aan bij.

Op zichzelf is een hoog cholesterol gehalte funest voor je aderen. Je bloedvaten zullen beschadigd raken waardoor de vetten makkelijker kunnen blijven plakken: Het resultaat is aderverkalking. Wanneer je ook nog eens overgewicht en een veel te hoge bloeddruk hebt, kan je zelf nagaan dat dit proces 5x zo snel verloopt. Dit zal de kans op bijvoorbeeld een hartaanval verdubbelen.

(preventieve) Behandeling

Wat medicijnen slikken en klaar is kees zit er niet bij. Vooral preventieve maatregelen kunnen worden getroffen. Voldoende bewegen, gezond eten, niet roken en niet teveel alcohol drinken zijn de 4 belangrijkste factoren. Daarnaast schijnt een verkeerd dag- en nachtritme ook voor problemen te kunnen zorgen.

Elke jichtaanval dient serieus te worden genomen en zou moeten worden gezien als een voorbode voor toekomstige problemen. Een jichtaanval onderdrukken met medicijnen en denken dat het verder niets is, is een verkeerde houding. In de meeste gevallen duidt een jichtaanval op andere onderliggende gezondheidsproblemen.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: