Jicht oorzaken

Laatste Update: 8 september 2022

Metabool syndroom gerelateerd aan jicht?

Jicht kan een genetische aandoening zijn die via de genen wordt overgedragen aan andere familieleden (1). Naast de pijn van jicht zijn er ook andere klachten geassocieerd met deze aandoening zoals hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en het metabool syndroom (2)! Ik dit artikel zal ik de correlatie kunnen jicht en het metabool syndroom uitleggen.

Een jichtaanval moet gezien worden als teken dat er iets mis is, het kan worden gezien als een soort van alarm. Elke vorm van jicht zal dus ook erg serieus moeten worden genomen, om zodoende zoveel mogelijk toekomstige risico's weg te nemen. Laat je bloeddruk en cholesterolwaarden etc meten.

Metabool syndroom
Het metabool syndroom is eigenlijk een mix van 4 veel voorkomende aandoeningen: Hoge cholesterol, suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht/obesitas. Wanneer je minstens 3 van de 4 bovenstaande aandoeningen hebt, spreek met al van het metabool syndroom. Een jichtaanval kan een voorbode zijn van dit syndroom. Deze stofwisselingsstoornis ontstaat omdat er een onbalans heerst tussen activiteit (lichamelijk) en de manier van voedselopname.

In Europa komt deze aandoening er vaak voor, en dit komt ook mede door de verkeerde levensstijl waar de meeste mensen in leven. Veel eten en weinig bewegen kan een van de oorzaken zijn. Daarnaast is er ook een kleine kans dat het erfelijk belast is. Echter dit moet niet worden gezien als "smoes".

"Ik kan er niets aan doen, het is erfelijk". Dit is een veel gebruikte onterechte claim omdat men wel actie kan ondernemen omdat de toekomstige gezondheidsrisico's te verkleinen. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar zeker niet onmogelijk. Ook het ouder worden van bijvoorbeeld de Nederlandse bevolking de afgelopen 10 jaar draagt hier zeker een steentje aan bij.

Op zichzelf is een hoog cholesterol gehalte funest voor je aderen. Je bloedvaten zullen beschadigd raken waardoor de vetten makkelijker kunnen blijven plakken: Het resultaat is aderverkalking. Wanneer je ook nog eens overgewicht en een veel te hoge bloeddruk hebt, kan je zelf nagaan dat dit proces 5x zo snel verloopt. Dit zal de kans op bijvoorbeeld een hartaanval verdubbelen.

(preventieve) Behandeling

Wat medicijnen slikken en klaar is kees zit er niet bij. Vooral preventieve maatregelen kunnen worden getroffen. Voldoende bewegen, gezond eten, niet roken en niet teveel alcohol drinken zijn de 4 belangrijkste factoren. Daarnaast schijnt een verkeerd dag- en nachtritme ook voor problemen te kunnen zorgen.

Ook is er een verband gevonden tussen deze twee aandoeningen bij mensen die veel fructose in hun lichaam krijgen. Dit is een type suiker die je vindt in fruit en in veel vruchtendranken en frisdranken (3). Dit verband laat al zien dat als je oplet en minder voedingsmiddelen met fructose eet, dit veel kan doen in het voorkomen van problemen.

Elke jichtaanval dient serieus te worden genomen en zou moeten worden gezien als een voorbode voor toekomstige problemen. Een jichtaanval onderdrukken met medicijnen en denken dat het verder niets is, is een verkeerde houding. In de meeste gevallen duidt een jichtaanval op andere onderliggende gezondheidsproblemen.

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1297319X10000916
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s11926-017-0688-y
  3. https://synapse.koreamed.org/articles/1064372

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share