7 sporten voor mensen met jicht!

2016-11-08T08:39:16+00:00maart 13th, 2012|Jicht|0 Reacties

Jicht vriendelijk sporten

Mensen met jicht weten hoe moeilijk het is om op bepaalde momenten te bewegen. Dit komt omdat de pijn simpelweg te groot wordt om fatsoenlijk te sporten. Ook wanneer er geen directe pijn is, kunnen sommige sporten de klachten in de toekomst ook nog verergeren. Genoeg hierover...

Gelukkig zijn er ook sporten die een positief effect hebben op de klachten van jicht, sporten die juist de pijn kunnen afnemen. In dit artikel geef ik je de top 7 van jicht vriendelijke sporten.

Water aerobics: Water aerobics is een geweldige manier om in beweging te blijven zonder dat het je ook maar enige energie kost. Vooral wanneer het water ook nog warm is, is dit erg bevorderend. Dit komt omdat de bloedcirculatie is je lichaam optimaliseert wanneer het water warm is. Tevens zorgt het ervoor dat je minder snel je spieren blesseert. Doordat je in het water lichter bent, komt er minder druk op je botten, gewrichten en spieren te staan.

In het lokale zwembad zijn er altijd mogelijkheden tot water aerobics.

Wandelen: Het klinkt misschien saai, maar wandelen is de meest gangbare vorm van beweging die een patiënt met jicht kan beoefenen. Je hoeft je niet om te kleden, of naar de sportschool. Het is een kwestie van de voordeur open doen en een lekker stuk wandelen. Een half uurtje per dag is vaak al voldoende.

Kleed je goed warm aan in de winter! Ook is het van groot belang dat je goed schoeisel draagt. Voor meer informatie hierover lees het volgende artikel: "Jicht en schoenen"

Sportschool: Hoe oud je ook bent, bij de sportschool kan je altijd terug. Zware kracht training, cardio, yoga, pilates etc. Dit zijn allemaal sporten die er te vinden zijn. Vooral de laatste 2 werken goed om alle klachten van jicht te verminderen. Je lichaam moet zo min mogelijk belast worden met stress. Yoga en pilates zijn oefeningen die je hiermee kunnen helpen.

Tai chi: Dit is een "sport" die al eeuwen oud is. Zelfverdediging en de ontwikkeling van mentale rust staan in het vaandel. In sommige grote sportscholen kun je dit beoefenen. Ook door speciale behandelingstechnieken is er een betere doorbloeding en zal je lichamelijk stress afnemen.

Fietsen: Het is dan misschien niet altijd lekker weer in Nederland, maar wanneer dit wel zo is, kan je er heerlijk fietsen. Een goede fiets is natuurlijk noodzakelijk, maar het zal de conditie van je hart, je gewrichten, knieën en heupen vergroten.

Optioneel: Joggen: Deze oefening is niet voor iedereen weggelegd. Voor mensen met pijnlijke knieën en zwakke enkels is dit uitgesloten. Een goede paar sportschoenen zijn natuurlijk noodzakelijk.

Golf: Niet iedereen vindt dit "spelletje" leuk, maar toch is het een optie om niet uit het oog te verliezen. Het is een buitenactiviteit die op een rustige manier toch veel mentale en fysieke inspanning verricht.

Golfen kan je flexibiliteit, balans en coördinatie enorm doen vergroten. Goed voor je houding, en natuurlijk je gewrichten.

Voor meer informatie over jicht en om de laatste artikelen te lezen, neem dan een kijkje op de jicht blog

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: