Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 16 januari 2017

7 Tips voor meer vrije tijd

Heb je vaak het gevoel dat er simpelweg niet genoeg tijd in een dag zit? Of dat je meer tijd wilt hebben om je hobby’s achterna te gaan. Voor veel mensen is het zeker een grote uitdaging om een gebalanceerder en regelmatig leven te krijgen.

In dit artikel wil ik je een aantal beproefde tips meegeven om je kostbare vrije tijd terug te winnen!

Introductie vrije tijd

We hebben allemaal exact even veel tijd. Toch bestaan er grote verschillen hoe je je tijd effectief kunt spenderen. De waarheid is dat de meeste mensen niet optimaal gebruik maken van de tijd dat we hier op deze planeet hebben. Gelukkig is het heel goed mogelijk om meer vrije tijd te krijgen in je leven. De meest voorkomende tip is om je productiviteit te verhogen en aan time management te doen. Echter, time management is slechts een gedeelte van de puzzel.

Maar wat betekent time management eindelijk? In de traditionele manier van denken wordt time management gezien als een aantal goed georganiseerde handelingen om meer tijd vrij te maken. In de praktijk betekent dat slechte of ineffectieve gewoontes vervangen door goede of effectieve gewoontes. Om meer vrije tijd te krijgen is het eerst belangrijk om kennis te hebben wat bij jou veel tijd wegsnoept? De bekendste zijn social media zoals Facebook, e-mails, video’s online, verplichtingen, files of een combinatie hiervan.

Je hebt meer tijd dan gedacht

klok 12 uurNiet zo lang geleden had ik praktisch geen vrije tijd, mijn dagen waren van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat helemaal vol geboekt. Zelfs in het weekend had ik maar beperkt tijd om tot rust te komen. Ik had weinig tijd voor mijzelf of tijd voor mijn familie, vrienden en relatie.

Dit heet ook wel de ‘’grijze sleur’’ waarbij elke dag een lange strijd wordt en wanneer je thuis komt, helemaal stuk bent. Het vervelende van de grijze sleur is dat er frictie ontstaat. Wanneer je op het werk bent, denk je aan je gezinsleven of slapen. Wanneer je thuis bent denk je aan projecten die afgerond moeten worden. Dit is geen optimale manier van leven, helaas leven veel mensen toch een groot gedeelte in deze grijze sleur.

De truc naar meer vrije tijd gaat verder dan time management tips. De truc is om je leven dusdanig in te richten dat er voldoende ruimte is voor vernieuwing en je passie achterna te gaan! Hieronder zal ik een aantal tips met je delen om je vrije tijd te herwinnen!

Tip #1: Tijdig je rust nemen

Het is heel tegenstrijdig, maar je productiviteit verhogen doe je door op tijd je rust te nemen. In het weekend doorwerken of helemaal volgeboekt zijn met verplichtingen is alles behalve handig. Zorg er voor dat je TENMINSTE 1 dag per week helemaal niks hoeft. Beter is om ook zulke rust momenten gedurende week in te plannen. Je zult je beter voelen en niet meer het gevoel hebben dat je in een wedstrijd beland bent.

Tip 2: Volg je passie

Wat zou je het liefste willen doen als alles kon? Leren schilderen, reizen, professioneel koken, andere taal leren of iets totaal anders? Maak een lijst met wat je graag zou willen doen of leren. Vervolgens een moment vinden tenminste één keer per week gaat je gelukkiger maken.

Tip 3: Maak een lijst op basis van prioriteit

We hebben allemaal veel dingen staan op onze ‘’to do’’ lijsten. Echter, maar een klein aantal is daadwerkelijk echt belangrijk. De waarheid is dat je veel tijd verspilt door druk te zijn met activiteiten die niet erg belangrijk zijn. Het kwadranten stelsel van Stephen Covey geeft duidelijk inzicht:

Kwadrant 1: Urgent & belangrijk Kwadrant 2: Niet urgent & belangrijk
Kwadrant 3: Urgent &  onbelangrijk Kwadrant 4: Niet urgent & onbelangrijk

 

Vul dit kwadranten stelsel in met je dagelijkse activiteiten. De sleutel tot succes om meer vrije tijd te hebben is door voornamelijk bezig te zijn in kwadrant 1 en 2. Echter, de echte tijdverspillers zijn kwadrant 3 en 4. Denk dan aan een e-mail die niet urgent is, maar toch ben je daar een tijd mee bezig. Of vermaak waar je verder niks mee opschiet. Deze activiteiten beroven je tijd waardoor je niet genoeg vrije tijd hebt. Wilde je altijd al een boek schrijven of een marathon lopen?

Dat zijn beide kwadrant 2 activiteiten, niet urgent maar op lange termijn erg belangrijk. De meest gelukkige en succesvolle mensen spenderen veel van hun tijd in kwadrant 2 en alleen als het noodzakelijk is in kwadrant 1.

Tip 4: Maak een planning en schrijf je doelen op

Zonder een duidelijke planning verspil je eenmaal veel tijd. Een handige manier om dit te voorkomen is door een duidelijke planning te schrijven waarin onderscheidt gemaakt wordt tussen lichamelijke, mentale en emotionele activiteiten. Hiermee kun je meer balans vinden in je leven en vrij maken!

Tip 5: Leer nee zeggen

tipsDe waarheid is wanneer je altijd ‘’ja’’ zegt zul je vrijwel nooit vrije tijd hebben. Het is zeker niet egoïstisch om je vrije tijd goed te beschermen. Zeg alleen ‘’ja’’ wanneer het écht belangrijk is en voorkomt op je prioriteitenlijst. Om productief en stress te verminderen zul je vaker nee moeten leren zeggen. Veel mensen hebben hier moeite mee, met name tijdens het moment geeft het voldoening om ‘’ja’’ te zeggen.

Echter, het duurt niet lang en je baalt als een stekker omdat je liever wat anders wilt doen. Hoe kun je het beste nee zeggen? Hier een aantal extra tips omdat dit punt zo belangrijk is voor meer vrije tijd en voldoening in je leven.

  • Mini tip #1: Ontwikkel de mindset dat jij je tijd erg waardevol acht, het duurt niet lang en mensen respecteren dat. Indien je toch ja zegt ben je direct ook een persoon die zijn of haar beloftes nakomt.
  • Mini tip #2: Wees glashelder met je prioriteiten. Zelfs wanneer je extra tijd over hebt, wil dit direct opvullen door meer verplichtingen? Indien je meer tijd wilt spenderen met je gezin bijvoorbeeld, dan weet je beter om iets wel of niet te accepteren.
  • Mini tip #3: Oefening baart kunst. Het duurt even voordat je comfortabel nee kunt zeggen. En alleen door regelmatig nee te zeggen kun je meer vrije tijd krijgen.
  • Mini tip #4: Niet altijd excuses aanbieden bij het nee zeggen. Iemand die constant zijn of haar excuses aanbiedt kun je niet veel respect voor hebben. Het komt niet oprecht over waardoor je boodschap ook niet duidelijk overkomt.
  • Mini tip #5: Leer zelf nee zeggen tegen autoriteit. Het kan moeilijk zijn om extra werk over verplichtingen niet te accepteren als het van bijvoorbeeld je baas komt. Toch zul je op zulke momenten nee moeten leren zeggen. Leg uit waarom je iets nu niet kunt doen en je baas zal je respecteren, want jij bent iemand die productief is en niet te veel hooi op de vork neemt.
  • Mini tip #6: ‘’ik kijk wel of wellicht later’’. Dat zijn excuses waarbij je niet helemaal ‘’nee’’ durft te zeggen. Ik deed dit zelf ook voor jaren door te zeggen ‘’ik kijk wel’’. Inmiddels doe ik iets wel of niet, ik wil er niet tussenin zitten.

Tip #6: Afleiding minimaliseren

Wat is je nummer 1 afleiding op dit moment? Gezegd wordt dat afleiding de grootste uitdaging bij werknemers voor bedrijven zijn. Constant worden we afgeleid door berichten op mobiele telefoons, social media updates, het internet in het algemeen of mensen die je constant storen. Wanneer je afgeleid wordt duurt het tenminste 20 minuten om weer je concentratie op te pakken.

Moet je eerst voorstellen wat er gebeurt wanneer je de hele dag afgeleid wordt? Je krijgt bijna niks voor elkaar waardoor je wellicht moet overwerken of geen vrije tijd meer hebt. Probeer zo veel mogelijk afleidingen uit je leven te verbannen en dat kan betekenen dat je een aantal moeilijke beslissingen moet nemen, op lange termijn en voor je vrije tijd zal het waard zijn.

Tip #7: Leer delegeren

Je kunt niet altijd alles zelf doen. We leven in een inter-onafhankelijke maatschappij waarbij we andere mensen nodig hebben. Door te accepteren dat je niet alles zelf kunt doen en hulp nodig hebt zet je een grote stap naar meer vrije tijd.

De uitdaging van meer vrije tijd is niet dat we geen vrije tijd hebben, maar dat externe factoren niet deze vrije tijd van ons afsnoepen. Het hectische een drukke leven van nu kan er voor zorgen dat je het gevoel hebt niet genoeg uren in een dag te hebben. Door de bovenstaande tips in je leven te implementeren, zet je een grote stap naar meer vrije tijd en een gelukkiger leven! Je bent zelf de kapitein van je schip!

Heb je zelf nog handige tips om productiever te worden of meer vrije tijd te krijgen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Interessant artikel? Deel het hieronder via social media zodat meer mensen er profijt van zullen hebben!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Vrije tijd geeft vrijheid, het belangrijkste dat een gezin kan overkomen.
    Zoek werkzaamheden die gegarandeerd inkomen opleveren en die je vanuit huis kunt doen omdat ze je dan weinig tijd kosten. Het kan een mooie opstap zijn naar meer vrije tijd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share