Voedingsadvies

Laatste Update: 4 april 2017

9 Kruidentheeën die je gezonder maken

kruidentheeJe hebt waarschijnlijk wel eens kruidenthee gedronken, maar welke verschillende soorten kruidenthee zijn er en wat moet je erover weten? Een kruidenthee is GEEN gewone thee. Dus waarom wordt een kruidenthee dan wel een "thee" genoemd?

Dat is een goede vraag ….waarschijnlijk gaat het antwoord terug naar een bepaalde traditie die bepaalt wanneer we iets in kokend water leggen het een ‘thee’ wordt.

Technisch gesproken is een echte thee alleen die producten waarbij de Camellia sinensis plant wordt gebruikt. Dit is de theeplant.

Waarbij helpen kruidentheeën?

Vaak voorkomende gezondheidsproblemen, zoals maagpijn, hoofdpijn, brandend maagzuur, stress, spanning, verkoudheid, vermoeidheid, misselijkheid, constipatie en keelpijn kunnen thuis worden behandeld met behulp van kruidenthee.

Er zijn allerlei verschillende soorten kruidenthee die allemaal verschillende helende eigenschappen hebben. De meeste kruidentheeën zijn goedkoper dan de medicijnen die we kunnen kopen om bepaalde problemen op te lossen. De kruidentheeën die worden aangeraden om altijd in huis te hebben zijn groene thee, kamille, pepermunt, gember, rozenbottel, zoethout, paardenbloem wortel, Echinacea en cranberry.

Groene thee

Groene thee is afkomstig van de Camellia sinsensis plant en is goed om in huis te hebben. De reden hierachter is omdat het krachtige antioxidanten bevat die catechinen heten. Deze antioxidanten helpen ziekte te bestrijden door vrije radicalen tegen te houden. Groene thee is een lichte, groengele thee wanneer deze op de juiste wijze gemaakt wordt en het heeft een sterke bittere smaak.

Het drinken van drie kopjes groene thee per dag kan ervoor zorgen dat mensen minder snel ziek worden want het bevat ook voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Cafeïnehoudende groene thee kan problemen met vermoeidheid en uitputting helpen verlichten. Daarnaast kan het ook helpen gewicht te verliezen, mits mensen er een gezond dieet erop na houden.

Het is een goed groene thee de hele dag door te drinken met wat honing of een beetje citroen. Het kan ons immuunsysteem versterken en mocht je toch ziek worden, dan kan het drinken van groene thee misschien de tijd dat je ziek bent sterk verminderen. Het is ook een goed idee om groene thee te overwegen wanneer je een te hoog cholesterolgehalte hebt. Onderzoek heeft aangewezen dat groene thee ons cholesterolgehalte kan verlagen.

groene thee

Kamillethee

Als je probeert stress en slapeloosheid te verlichten dan is kamillethee een goede kruidenthee om te proberen. Kamillethee is een goudgele thee met een zoete, aardachtige appelsmaak en aroma. Veel mensen maken hun kamillethee iets zoeter met honing of nectar.

Kamille bevat natuurlijke kalmerende eigenschappen die ervoor zorgen dat we zowel geestelijk als lichamelijk kunnen ontspannen. Hierdoor is het bijvoorbeeld gemakkelijker om s’ avonds te gaan slapen.

Daarnaast kan kamillethee ook helpen met spijsverteringsproblemen die worden veroorzaakt door te veel eten gas, brandend maagzuur, constipatie en diarree. Mensen die lijden aan het prikkelbare darm syndroom kunnen hun symptomen soms verlichten met een of twee kopjes kamillethee per dag. Het werkt namelijk verzachtend rondom de darmwand.

Als je lichaam last heeft van spierpijn of stijfheid dan is kamillethee ook een goede oplossing want het is een natuurlijke spierontspanner.

Mensen die last hebben van een zere keel of veel moeten hoesten kunnen ook verlichting krijgen met kamillethee vanwege de antibacteriële eigenschappen. Het is een goed idee om deze thee vlak voor het slapen nog een keer in te nemen omdat je er misschien slaperig van wordt.

Pepermuntthee

groene theeWanneer iemand last heeft van misselijkheid en/of braken dan is pepermuntthee de juiste kruidenthee. Deze pepermuntthee heeft een licht bruine kleur en een muntsmaak en aroma. Het kan vaak de maag kalmeren en problemen met misselijkheid oplossen vanwege het aroma. Pepermuntthee is ook uitstekend voor de behandeling van en het verlichten van brandend maagzuur als je net een hete, pittige maaltijd hebt gegeten.

Mensen die last hebben van herpes zouden problemen met eventuele zweren en uitbraken kunnen verminderen door het drinken van pepermuntthee. Er zitten namelijk krachtige antivirale eigenschappen in pepermuntthee.

Als je last hebt van migraine en spanningshoofdpijn dan is pepermuntthee een uitstekende kruidenthee om te drinken, deze thee bevat menthol, menthon en menthylacetaat. Dit zijn allemaal verbindingen die helpen de pijn te verlichten. Sommige mensen vinden pepermuntthee ook erg kalmerend vanwege de sterke associatie die ze hebben met het pepermunt aroma.

Gemberthee

Gemberthee, ook wel gemberwortel thee genoemd, is een bijna essentiële kruidenthee voor zwangere vrouwen omdat het helpt tegen ochtendmisselijkheid. Vrouwen die last hebben van pijnlijke menstruatiekrampen merken vaak dat de pijn wat minder wordt met het drinken van gemberthee tijdens hun menstruatiecyclus. De reden hierachter is omdat gemberthee natuurlijke opwarming- en anti-inflammatoire eigenschappen heeft.

Gemberthee is ook goed voor het voorkomen en verlichten van allerlei soorten hoofdpijn, waaronder migraine. De reden dat het werkt is omdat het een stof genaamd prostaglandine blokkeert in de hersenen, deze stof zorgt voor een ontsteking in de bloedvaten.

Als je gemberthee maakt dan zie je dat je een thee krijgt met een gouden kleur en een warme kruidige geur en smaak. De warme kruidige geur en smaak maken gemberthee een goede natuurlijke remedie voor het verlichten van neusverstoppingen en problemen met de luchtwegen.

Rozenbottel thee

Rozenbottel thee is een goede optie voor mensen die proberen hun verkoudheid of griep te verlichten. De reden dat deze kruidenthee helpt is omdat het veel vitamine C bevat. Deze kruidenthee bevat ook veel verschillende antioxidanten die het immuunsysteem een beetje kunnen helpen als het wat extra hulp nodig heeft.

Mensen met een blaasontsteking zouden deze thee ook eens moeten proberen want rozenbottel thee is een natuurlijk adstringerend middel, dit kan de blaas reinigen en helpt bij het wegspoelen van slechte bacteriën.

Je zou echter gedurende de dag wel veel rozenbottel thee moeten drinken om tegen deze vorm van infectie opgewassen te kunnen zijn. Rozenbottel kruidenthee komt uit de peulen van rozen en is diep rozerood wanneer het lang genoeg getrokken heeft. Het heeft een zoete, pittige smaak en aroma.

Zoethoutthee

losse kruidenWanneer je last hebt van een zere keel of van de luchtwegen dan is zoethoutthee de kruidenthee die je wilt drinken. Zoethoutthee bevat genezende stoffen die glycosiden heten. Deze verbindingen breken het dikke, stijve slijm in de luchtwegen af. Hierdoor kun je gemakkelijker ademen en merk je vaak al snel dat je minder hoeft te hoesten na het drinken van deze thee.

Deze kruidenthee brengt ook een laagje aan in de zere keel en verlicht de pijn met zijn anti-inflammatoire eigenschappen.

Mensen die last hebben van maagzweren kunnen enige verlichting ervaren door het drinken van zoethoutthee. Dit komt het de productie van slijm in het spijsverteringskanaal bevordert. Dit slijm helpt bij het genezen van de bekleding van de maag en helpt bij het onder controle houden van de productie van maagzuur.

Een kopje zoethoutthee heeft een goudbruine kleur en een zoete geur. Zoethoutthee is van nature al een zoetere thee dus is het voor de meeste mensen niet nodig om veel honig en/of suiker toe te voegen.

Paardenbloemthee

Paardenbloemthee bevat veel voedingsstoffen, denk bijvoorbeeld aan vitamine A, B-complex, D en C, koper, mangaan, calcium, borium, ijzer, zink, kalium, magnesium, silicium, choline, eudesmanolide en germacranolide. Deze voedingsstoffen kunnen hoge koorts, spierpijn en andere pijn, opgeblazen gevoel, spijsverteringsproblemen, wratten, tinnitus, amandelontsteking, aandoeningen aan de luchtwegen en virale infecties helpen verlichten en behandelen.

Het drinken van paardenbloemthee kan ook helpen ons bloed, onze nieren en de lever te zuiveren door giftige stoffen te verwijderen. Paardenbloemthee is een bittere gele thee, het is dan ook aan te raden deze met een beetje honing te drinken.

Echinacea thee

Last hebben van een verkoudheid of de griep is voor niemand leuk. Maar het goede nieuws is dat Echinacea thee het immuunsysteem kan helpen. Echinacea kan het immuunsysteem versterken vanwege de polysachariden en echinaceoside die in de thee zitten. Wanneer het immuunsysteem optimaal werkt kan dit het lichaam bepaalde infecties helpen bestrijden, Wanneer ons immuunsysteem beter en sneller werkt is dat goed voor onze gezondheid.

Echinacea thee kan ook allergische symptomen zoals piepende ademhaling, loopneus en jeukende ogen en keel helpen verlichten. Echinacea thee is donker van kleur en heeft een aardse, bittere smaak. Het is goed het eens te proberen met honing, citroen en melk.

Cranberry thee

Cranberry thee is uitstekend voor de behandeling van urineweginfecties. De reden hierachter is omdat cranberry thee vol zit met antibacteriële eigenschappen die helpen bij het reinigen van de urinewegen. Daarnaast zit cranberry thee vol met antioxidanten die fungeren als een middel tegen gingivitis en nierinfectie.

Andere mensen nemen dagelijks cranberry thee vanwege de hoge hoeveelheid vitamine C die erin zit. Vitamine C is essentieel in ons dagelijks dieet omdat het helpt om het lichaam en het immuunsysteem gezond en sterk te houden.

Conclusie

Nu ken je 9 verschillende kruidentheeën die het waard zijn om in huis te hebben. Echter, mocht je toch bedenkingen hebben over één van deze kruidentheeën, dan is het altijd een goed idee eerst met de huisarts te praten voordat je probeert problemen op te lossen door alleen maar kruidenthee te drinken. Sommige mensen hebben een allergie met een aantal van deze kruiden en er zijn bepaalde kruiden die kunnen interageren met medicatie die mensen al nemen.

Bronnen

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/peppermint

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-839-ROSE%20HIP.aspx?activeIngredientId=839&activeIngredientName=ROSE%20HIP

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo optimalegezondheid,

  Veel theeën heb ik zelf nooit gedronken en van een aantal theeën wist ik niet eens dat ze zo goed waren, bijv. Rozenbottel thee. Er is 1 thee die ik zelf drink die ik mis. En dat is brandnetelthee. Waarom brandnetelthee? Het is wellicht geen kruid (maar een plant??) maar brandnetel thee is toch echt een thee die zeer goed het lichaam zuivert. Waarom heb je deze er niet bij vermeld? Als we het toch hebben over die brandnetelthee... Daar heb ik nog een vraagje over. Wellicht weet je daar wat over. Ik heb brandnetelthee gekocht gewoon bij de drogisterij, maar dat zijn zakjes. Ik geloof zelf niet helemaal in het feit van die zakjes. Zeker wanneer je dat vergelijkt met de verse kruiden waarvan je thee zet. Groene thee bijvoorbeeld proeft 100 duizend keer anders bij versgezette kruiden (en dan heb ik ook nog chinese en nederlandse - DAAR ZIT OOK ZEER GROOT verschil in (qua prijs en qua kwaliteit). De thee uit China is 1000 keer beter dan die uit Nederland - weet ik dus ook weer niet waarom. De prijs uit China was 22,00 voor ongeveer 250 gram - terwijl ik bij die andere 6,80 moest betalen.
  Ik weet ook dat ze bij thee zoetstoffen en smaakstoffen stoppen. Daarom mijn vraag ook: wat jij aanraad. Ik ga zeker wat meer theeën kopen en wellicht doe ik dat bij Simon Levelt ofzo. Weet jij daar een goede winkel voor? En met welke thee zou ik beginnen. Ik zoek het meeste richting brandnetel thee...

  1. Brandnetel-thee is een hele goede keuze, maar koop deze aug niet in de gewone supermarkt. Ok, dit is veel goedkoper, maar er zitten té veel toevoegingen in om de thee werkzaam te houden. Het is beter om zo puur mogelijke thee te drinken.
   Heb je er wel eens over nagedacht om zelf brandnetels te zoeken, om op deze manier de meest pure brandnetel-thee te maken?
   Een alternatief is om thee bij een specialist te kopen. Simon Lévelt is een goed idee, hoewel ik hier persoonlijk geen ervaring mee heb. Je kunt daar overigens online bestellen, dus lekker gemakkelijk.

   Heel veel succes!

  2. Ik koop altijd mijn soorten thee bij thee express en ben daar zeer tevreden over over. Biologische pure thee soorten en snel geleverd.

 2. vermits ik migrainepatiënt ben en ik heftig reageer op theïne, cafeïne, alcohol en alle opwekkende stoffen, dit is misschien raar maar het is zo, wil ik een vraag stellen: zit in Echinacea theïne? uit ervaring weet ik dat ik alleen de bloempjes mag gebruiken in mijn thee en niet de stengels of de blaadjes. en zelfs geen rozebottelthee.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin7
Share