Vitamine B 5 is één van de bekendste behandelingen tegen acne. Wanneer je met google zoekt op acne behandelen is de kans groot dat een webshop met een vitamine B 5 behandeling in de lijst staat.
Maar werkt vitamine B 5 echt om acne te verminderen? In dit artikel leer je de waarheid over vitamine B 5 en of het verstandig is om te nemen tegen acne!
Wat is het?
Vitamine B 5 (pantotheenzuur) zul je overal in de natuur aantreffen, in vlees, groente, eieren en natuurlijk melk (1). Tijdens de pubertijd worden er meer hormonen door het lichaam gemaakt, hierdoor wordt er veel meer gebruik gemaakt van de vitamine B 5 (wordt weer omgezet in co-enzyme A)).
Het gevolg is dat er een tekort optreed en de talgklieren meer talg aanmaken. Wanneer de talgklieren verstopt raken komen er ontstekingen op de huid en uiteindelijk acne.
Onderzoek vitamine B 5
Of er daadwerkelijk en tekort is aan vitamine B 5 bij mensen met acne moet nog bewezen worden. Door dokter Lit Hung Leung is er in 1995 een onderzoek gedaan onder 100 Chinezen met acne. De conclusie is dat hoge doseringen vitamine B 5 acneklachten drastisch verminderd (2). Maar sceptisch over het onderzoek moet je wel zijn. Aangezien er geen controle groep was waardoor het onderzoek statistisch gezien niet betrouwbaar is.
Voorlopige conclusie
De hypothese van dokter Lit Hung Leung klinkt erg aannemelijk. Zelf ben ik van mening dat een voedingspatroon met veel vet en snelle koolhydraten gelinkt is aan acne (3). Hierdoor raken de talgklieren verstopt totdat er acne ontstaat. Maar er zijn genoeg mensen met een ‘’ongezonde leefstijl’’ zonder huidklachten.
Lees verder: oorzaken van acne
De theorie over vitamine B 5 zou best wel eens de missende link zijn. Toch ben ik geen voorstander van het nemen van supplementen op lange termijn. Daarbij is er meer aan de hand dan alleen een tekort aan B 5. Ook zijn er genoeg verhalen te lezen van mensen die tijdelijk een verlichting merken van klachten, maar niet op lange termijn.
Evenwicht vinden
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat hoge doseringen van vitamines nooit goed is voor je lichaam. Daarbij zijn er ook bijwerkingen bekend van vitamine B 5 zoals oververmoeidheid. Je lichaam streeft naar een balans tussen de vitamines, mineralen en aminozuren. Bij een goed balans worden acne klachten vaak veel minder.
Tenslotte, zijn er natuurlijk veel alternatieve natuurlijke behandelingen beschikbaar met dezelfde resultaten of zelfs beter. Ik denk dat het beter is om te starten met je levensstijl en dan kijken hoe je huid verbeterd.
Voor meer tips over het behandelen van acne, kijk dan op mijn blog!
Bronnen:
Ik heb dit vroeger (denk 15 jaar geleden) geprobeerd, een hoge dosering vitamine B5 tegen acne. Ik kan vertellen vanuit die ervaring dat het werkt. Ladingen pillen gingen er naar binnen, ik had er een hele website over. Uiteindelijk hielp de juiste uiterlijke verzorging (spullen van Paula's Choice, als ik zo vrij mag zijn) en de juiste innerlijke verzorging. Ik denk uiteindelijk dat acne ook een opruiming is van het lichaam, dus wanneer er niets valt op te ruimen is er ook geen acne. Voeding nemen wat reinigt en niet verder vervuilt! Wees ook blij met acne als uiting van ongezondheid, bij andere komt het wellicht in de vorm van engere ziektes. Als je ermee aan de slag gaat kan het je een hoop gezondheid brengen.
Ik slik nu alweer een half jaar 2 x 500 miligram pantotheenzuur, of vitamine B5, per dag. Het helpt bij mij heel goed tegen de plaatselijke acne op mijn rug. Ik ben inmiddels 22 dus de pubertijd is wel voorbij, en ik leef al ruim twee jaar extreem gezond. Ik vind het zelf helemaal geen fijn idee om zoveel pantotheenzuur per dag in te nemen, maar helaas is er niets anders dat werkt. Als er iemand een betere oplossing weet hoor ik dat graag 🙂
MSM (+vitamine C) kan ook helpen