Stress

Laatste Update: 2 oktober 2016

Afvallen door stress, gevaarlijk of normaal?

Afvallen door stressAfvallen is iets dat veel vrouwen willen, maar het moet natuurlijk wel op een gezonde manier gebeuren. Soms val je ook af door stress. Dit is natuurlijk geen gezonde methode om af te vallen aangezien stress de veroorzaker is. Toch is het niet per sé ongezond als dit gebeurt door stress.

Om meer duidelijkheid te verschaffen over afvallen door stress en of dit wel of niet gezond is ga ik in op wat stress met je lichaam en gewicht doet en wanneer de alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Stress en het lichaam

Stress is een reactie van het lichaam op gevaar. Acute stress zorgt ervoor dat je immuunsysteem wordt uitgeschakeld zodat alle energie in je lichaam naar je vlucht-, vecht- of bevriesreactie kan gaan.

Daarnaast komen er allerlei hormonen vrij, zoals cortisol en adrenaline. Dit geeft je extra energie en alertheid.

Bij langdurige stress kan dit leiden tot een hoge bloeddruk, onrust en slapeloosheid.

Stress en de eetlust

Als je stress hebt kan het eigenlijk twee kanten opgaan met de eetlust. Je krijgt juist meer zin in eten of de eetlust vergaat je totaal.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die sterk reageren op stress na een stressvolle dag meer eten dan op een dag met minder stress en ook sneller grijpen naar zoetige voeding. Als je humeur verslechtert wordt door stress eet je als vrouw vaak ook meer.

Uit een ander onderzoek blijkt dat als je ego bedreigd wordt en als je daardoor stress krijgt dit kan leiden tot het eten van 23 procent meer calorieën, terwijl stress door veel denkwerk kan leiden tot 15 procent meer calorieën in je dieet. Deze resultaten gelden vooral voor mensen die zichzelf zien als een emotionele eter.

Dit kan komen doordat zoete voeding met suiker ervoor zorgt dat je een beter humeur krijgt.

Na verloop van tijd kan dit effect hebben op je gewicht en algehele gezondheid. In de onderzoeken komt vooral naar voren dat mensen er meer van gaan eten, maar er zijn zeker ook mensen die juist minder eten door stress. Afvallen en aankomen door stress kan alle twee gebeuren.

2 van de 3 mensen eten meer door stress, terwijl maar 1 van de 3 mensen minder eet door stress.

Uit onderzoek naar het effect van stress op het werk blijkt dat mensen met een lager BMI meestal juist afvallen door stress en mensen met een hoger BMI juist aankomen door stress. Dit effect was vooral bij mannen te zien, maar niet heel duidelijk bij vrouwen.

Stress en de verwerking van voeding

Stress kan je eetlust dus opwekken, maar ook laten verminderen. De hormonen die vrijkomen bij stress hebben ook invloed op de opname van voedingsmiddelen in je darmen.

Stress kan daardoor leiden tot obstipatie of diarree. Afhankelijk van de mate van stress en de reactie die je lichaam hierop heeft.

Vooral bij langdurige stress wordt de kans op deze problemen van de stoelgang groter.

Vooral bij diarree krijgt je lichaam eigenlijk niet de tijd om alle voedingsstoffen uit je voeding te halen waardoor je te weinig in je opneemt. Hierdoor krijgen niet al je cellen voldoende voeding en kan je lichaam vetreserves aanspreken om toch voldoende brandstof te hebben.

Afvallen door stress

Zoals gezegd kan men afvallen door stress. Bij mannen gebeurt dit vaker dan bij vrouwen, maar het is in beide gevallen mogelijk.

Afvallen door stress hoeft niet iets slechts te zijn. Meestal krijg je het gewicht direct weer terug als je minder last hebt van stress.

Zorg er wel voor dat je niet te veel gewicht in 1 keer verliest. Als je binnen een week meerdere kilo’s verliest kan dit een teken zijn dat je toch moet proberen om meer te eten. Dit hangt ook een beetje af van het lichaamsgewicht dat je hebt. Bij overgewicht raak je automatisch sneller gewicht kwijt dan bij een normaal gewicht.

Bovendien hebben je hersenen die voedingsstoffen ook nodig om het probleem waardoor je stress krijgt op te lossen. Dus blijf eten.

Als je BMI onder de 20 komt begin je last te hebben van ondergewicht. Dit is ook gevaarlijk doordat je lichaam dan wellicht te weinig vet heeft om te verbranden als je een tijdje minder eet dan normaal. Je lichaam haalt dan energie uit je spieren die daardoor hun kracht verliezen. Dit geldt ook voor je hartspier.

Gewichtsverlies door stress is voor sommige mensen dus normaal, maar als je meer dan 2 kilo per week verliest of een BMI onder de 20 krijgt kan het wel gevaarlijk zijn.

Tips tegen het verliezen van gewicht door stress

Juist om ervoor te zorgen dat je bij langdurige stress minder gewicht verlies heb ik een aantal tips voor je bedacht.

  1. Eet op vaste tijdstippen

Wanneer je het lastig vindt om te eten door stress is het belangrijk om op vaste tijdstippen toch te eten. Houd in ieder geval ontbijt, lunch en avondeten aan als tijden waarop je moet eten.

Als je het lastig vindt om 3 keer iets te eten kun je ook 8 keer iets kleins eten, zodat je alsnog voldoende calorieën binnenkrijgt.

Als je dit moeilijk vindt om vast te houden kun je ook last hebben van een depressie. Langdurige stress kan namelijk leiden tot een depressie en het niet kunnen en willen eten is ook een symptoom van een depressie. Als je denkt dat je wellicht ook depressief bent is het verstandig om naar je arts te gaan voor hulp.

  1. Houd een minimum van porties aan

Als je gaat eten is het belangrijk om niet tevreden te zijn met 1 hap voeding. Houd in ieder geval een minimum aan dat ervoor zorgt dat je dagelijks voldoende calorieën eet. In plaats van een maximum portie bij lijnen houd je een minimumportie aan als je juist niet wilt afvallen.

  1. Controleer of er geen andere oorzaak voor het gewichtsverlies is

Gewichtsverlies kan komen door stress, maar doordat je immuunsysteem verzwakt is door stress kun je ook een ziekte hebben opgelopen. Als je wel voldoende eet en toch gewicht verliest is het belangrijk om naar je arts te gaan en je klachten te bespreken.

Wellicht komt er heel wat anders uit dan stress als de oorzaak van je gewichtsverlies.

  1. Eet voeding met omega 3

In tijden van stress kan je brein alle hulp gebruiken om goed te functioneren. Omega 3 speelt een belangrijke rol in het voorkomen en verminderen van stress. Omega 3 is vooral te vinden in vis en olijfolie.

  1. Eet voeding met magnesium

Stress kan ervoor zorgen dat je spieren gespannen blijven. Die fysieke reactie op stress kan op zich alweer voor meer stress zorgen doordat het voorkomt dat je kunt ontspannen. Magnesium is een mineraal dat je spieren gebruiken om te ontspannen.

Daarnaast helpt magnesium je ook om je beter te focussen. Als je veel stress ervaart door het werk kan magnesium dan ook de oplossing zijn om minder last te hebben van de stress.

Magnesium zit onder andere in volkorenproducten, groene bladgroenten, noten en zaden en vis.

  1. Eet voeding met vitamine C

Je immuunsysteem krijgt een behoorlijke klap te verduren door stress. Vitamine C speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van je immuunsysteem. Eet daarom ook meer voeding met vitamine C om je lichaam te ondersteunen zichzelf te beschermen.

Vitamine C is te vinden in citrusvruchten en groene bladgroenten.

  1. Sport regelmatig

De rusteloosheid die bij stress hoort is te wijten aan adrenaline dat je lichaam vrijgeeft in de stressvolle situatie. Als je die tijdens je werk, bijvoorbeeld als je een kantoorbaan hebt, niet kwijt kunt is het verstandig om regelmatig te sporten.

Sporten kan helpen om te ontspannen doordat je dan alle adrenaline op maakt. Ook een wandeling tijdens de lunch kan al helpen.

  1. Doe aan yogaafvallen door stress

Een minder actieve sport die ook functioneert als meditatie is yoga. Met yoga sla je eigenlijk 2 vliegen in 1 klap. Yoga is een rustige vorm van beweging waarbij ademhaling een belangrijke rol speelt. De ademhaling is leidend in wanneer je je beweegt en hoe je je beweegt. Veel van de bewegingen van de ene naar de andere pose vinden bijvoorbeeld plaats terwijl je uitademt. Door die focus op de ademhaling ben je direct ook aan het mediteren.

Daarnaast stretch je door yoga je spieren en maak je ze sterker. De combinatie van stretchen en meditatie zorgt ervoor dat je na een yogasessie je helemaal ontspannen voelt.

  1. Slaap in ieder geval 8 uur per nacht

Wakker liggen is iets dat vaak gebeurt als je stress hebt, maar dit kost ook weer extra energie. Daarbij ben je de volgende dag minder belastbaar. Mentale taken zijn lastiger om uit te voeren waardoor je weer meer stress krijgt en zo in een vicieuze cirkel belandt. Als je de luxe hebt om de wekker eens een uur later te zetten doe dat dan.

Als je kinderen hebt is het belangrijk om afspraken te maken wie op welke dag verantwoordelijk is voor het ochtendritueel.

  1. Verdeel taken

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen veel minder vaak ontspannen dan mannen, zelfs als parttime werken. Huishoudelijke taken zorgen er namelijk voor dat vrouwen nog steeds ´aan´ staan. Ook voelen vrouwen zich vaker verantwoordelijk voor de sfeer in het huis en ook dat vergt weer ´werk´.

Maak daarom als het mogelijk is duidelijke afspraken over wie wat doet in het huis en wie wanneer verantwoordelijk is voor de sfeer in het huis.

Tot slot…

Stress is uiteindelijk slecht voor je lichaam. Gewichtsverlies komt niet altijd voor, meestal juist het tegenovergestelde, maar er zijn mensen die juist stoppen met eten door stress. Als je binnen een week meer dan 2 kilo verliest of met je BMI onder de 20 uitkomt is het gevaarlijk.

Als je niet minder eet door stress en toch gewicht verliest is het belangrijk om naar een arts te gaan. Gewichtsverlies kan namelijk ook een symptoom zijn van een andere ziekte.

Om gewichtsverlies te voorkomen is het belangrijk om te blijven eten. Als je dit lastig vindt kun je vaste tijdstippen aanhouden met een minimale portie die je moet eten. Daarbij is het verstandig om in ieder geval voeding met omega 3, magnesium en vitamine C te eten. Die drie voedingsmiddelen helpen tegen stress en ondersteunen de functie van het immuunsysteem.

Bronnen:

http://www.nature.com/ijo/journal/v30/n6/abs/0803229a.html

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306453000000354

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666304000303

http://ajpgi.physiology.org/content/280/2/G173.short

http://www.livestrong.com/article/277054-can-stress-lead-to-weight-loss/

http://www.bourre.fr/pdf/Articles_generaux_revues_syntheses/88.pdf

http://www.livestrong.com/article/157664-why-does-anxiety-cause-weight-loss/

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb enorm veel stress, al 3 jaar lang , maar het laatste jaar heel erg heb er pillen voor maar toch, de eetlust wordt minder, en de zorgen erger, was 9 maanden geleden 97,8 kg ben nu 93 kg , zonder er iets aan te doen , alleen voornoemde klachten.. Heb angst aanvallen er gespannen , lichamelijke kwaaltjes en bijwerkingen van de stress, denk steeds dat ik dood ga.
    Nu heeft mijn zwager anderhalf jaar terug maag kanker gehad en die viel in een week of 6 8kilo af en overleed. Nu ben ik hier ook bang voor. Maar kun je door zware stress ookafvallen? Bertus

    1. Hallo Bertus,

      Van stress en ernstige stress is een bijwerking inderdaad dat je kan afvallen. Zolang u verder geen klachten heeft en nog een gezond gewicht heeft, is er niks aan de hand. Het is heel naar om te horen dat uw zwager is overleden aan maagkanker, nog gecondoleerd daarvoor. U hoeft hier zelf echter niet bang voor te zijn, want dat gaat vaak gepaard met andere klachten. Als u zich toch erg zorgen maakt, kunt u altijd een afspraak maken bij uw huisarts om te kijken of er onderliggende gezondheidsproblemen zijn.

      Wat betreft uw hoge stress en angsten, kan een psycholoog u ook helpen om hier beter mee om te gaan. Dat maakt het leven een stukje makkelijker.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1