PDS Dieet

Laatste Update: 12 mei 2017

De invloed van alcohol op het prikkelbare darm syndroom

Alcohol kan het spijsverteringskanaal irriteren en zo problemen veroorzaken. Er zijn mensen die overdreven hoeveelheden alcohol drinken en die mensen zullen dan uiteindelijk ook darmproblemen ervaren. Het overmatig drinken van alcohol kan leiden tot darmproblemen en hierdoor kun je het prikkelbare darm syndroom ontwikkelen.

Veel mensen vragen zich af 'Hoe erg is alcohol voor het prikkelbare darm syndroom?' Mensen die drinken moeten de gevolgen, die de alcohol op hun lichaam heeft, echt goed begrijpen. Zij moeten ook begrijpen dat zwaar drinken kan resulteren in de ontwikkeling van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Inzicht in wat het prikkelbare darm syndroom is

Het prikkelbare darm syndroom is een digestief probleem in de darm. Het probleem ligt vooral in de dikke darm. De meest voorkomende symptomen zijn buikpijn, wat kan worden opgelucht door darmbeweging, maar je kunt ook braken en een opgeblazen gevoel ervaren.

Er kunnen veranderingen optreden in je ontlasting en de consistentie ervan, evenals in je dagelijkse toiletbezoeken.

Het voedsel dat je eet, veroorzaakt waarschijnlijk de problemen die zich voordoen in je darmen, maar het wordt nog complexer wanneer we het over de oorzaken van het prikkelbare darm syndroom gaan hebben.

De oorzaken van het prikkelbare darm syndroom zijn nog steeds een mysterie, hoewel de meeste experts stress als één van de belangrijkste factoren van dit syndroom aanwijzen omdat stress de symptomen van het prikkelbare darm syndroom namelijk ook kan verergeren. Daarnaast speelt een dieet en de voeding, die een persoon eet, ook een rol bij het prikkelbare darm syndroom. Sommige mensen denken dat de miscommunicatie tussen de hersenen en de darm ook een factor zou kunnen zijn, die deze aandoening veroorzaakt.

Een andere theorie suggereert dat de onbalans tussen goede en slechte bacteriën in het lichaam het prikkelbare darm syndroom veroorzaakt. Artsen proberen nog steeds te achterhalen waarom dit probleem zich bij zoveel mensen voordoet.

Aan de andere kant suggereren onderzoeken dat de symptomen van het prikkelbare darm syndroom meestal verschijnen tussen de leeftijd van 13 tot 40 jaar en het vaker vrouwen dan mannen beïnvloedt. Dit komt omdat ook hormonale factoren bijdragen aan het ontstaan van het prikkelbare darm syndroom.

Alcohol en het prikkelbare darm syndroom

Alcohol en het prikkelbare darm syndroom zijn door veel patiënten als een slechte combinatie benoemd. Velen zeggen dat slechts één of twee glazen alcohol de symptomen zoals buikpijn kunnen versterken. Deze reactie op alcohol lijkt echter van persoon tot persoon sterk te verschillen en andere patiënten kunnen zonder problemen ‘s avonds of bij speciale gelegenheden drinken.

Degenen die wel problemen ondervinden bij het drinken van alcohol, hebben waarschijnlijk last van het feit dat de alcohol irriterend is voor de delicate binnenkant van de darm, waardoor symptomen zoals buikpijn ontstaan.

Alcohol is ook een uitdrogend drankje voor de maag en dit zal de gevoelens van pijn en krampen in het spijsverteringsstelsel verergeren. Daarnaast kan de room in crèmelikeur en bepaalde cocktails of de prik in koolzuurhoudende drankjes, zoals bier en champagne, extra irritatie aan de binnenkant van de darm veroorzaken.

Als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom, maar toch graag af en toe wilt drinken, wordt er aanbevolen om alleen bepaalde soorten alcohol in minder grote hoeveelheden te drinken. Hoewel het waarschijnlijk het beste is om alcohol volledig uit je dieet te elimineren, vinden de meeste patiënten het het waarschijnlijk lekker om toch alcohol bij speciale gelegenheden of zo heel af en toe ’s avonds te drinken. Je moet het echt maar heel soms en in kleine hoeveelheden drinken, want dit voorkomt regelmatige of constante spanning op de darm en als gevolg hiervan wordt ook de kans dat alcohol symptomen veroorzaakt verminderd. Mensen die klachten ondervinden, wordt ook geadviseerd om de hoeveelheid alcohol die ze drinken te beperken. Eén of twee glazen per dag is echt de maximale hoeveelheid.

De invloed van alcohol op het Prikkelbare Darm Syndroom

In aanvulling op het drinken van alcohol is het raadzaam dat mensen met het prikkelbare darm syndroom veel water drinken. Dit verdund de alcohol die wordt verteerd en voorkomt dat het lichaam uitdroogt, wat vooral belangrijk is als de alcohol diarree heeft veroorzaakt. Alcohol kun je ook beter niet op een lege maag drinken omdat dit het effect dat de alcohol op de darmwanden heeft zal verhogen. Het wordt ook geadviseerd dat mensen met het prikkelbare darm syndroom daarnaast een gezond en evenwichtig dieet moeten volgen.

De symptomen van het prikkelbare darm syndroom beheersen

Mensen met het prikkelbare darm syndroom kunnen de verontrustende en pijnlijke symptomen beheersen. Hoewel het prikkelbare darm syndroom niet genezen kan worden, kunnen de symptomen wel behandeld worden. Je kunt thuis met veel kruidengeneesmiddelen je eigen behandeling beginnen, zoals bijvoorbeeld met pepermuntolie, omdat dit het ongemak dat je ervaart flink kan verlichten.

Stress is ook een oorzaak voor het prikkelbare darm syndroom en daarom is het van vitaal belang om jezelf de beste ontspanningstechnieken aan te leren. Als je je goed kunt ontspannen, zul je ook een goede darmbeweging hebben. Er is yoga, meditatie en er zijn allemaal ademhalingsoefeningen die je kunt doen om je beter te kunnen ontspannen.

Je moet altijd onthouden dat bepaalde behandelingen tegen het prikkelbare darm syndroom niet voor alle patiënten effectief zijn en dus is het noodzakelijk om eerst met een arts te overleggen wat je het beste kunt doen. Aangezien er veel vormen van het prikkelbare darm syndroom zijn, moet je arts weten welke soort je hebt zodat je ook de juiste behandeling kunt krijgt.

Hoe je het prikkelbare darm syndroom kunt beheersen: 4 eenvoudige tips

De behandeling voor het prikkelbare darmsyndroom, dat ook wel PDS wordt genoemd, moet meer gezocht worden in de richting van dieet- en levensstijlwijzigingen dan in je alleen maar te concentreren op medicijnen. Dat betekent dat er meer dingen zijn die je kunt integreren in je dagelijkse routine om de symptomen die je ervaart beter te kunnen beheersen.

Tip 1 voor het prikkelbare darmsyndroom: stressreductie

Bijna iedereen moet tegenwoordig zijn stressniveau verlagen, toch? Maar nu blijkt dat dit nog belangrijker is als je het prikkelbare darmsyndroom hebt. Stress is waarschijnlijk niet de oorzaak van het prikkelbare darmsyndroom, maar het kan het prikkelbare darmsyndroom zeker verergeren.

Soms kan alleen al erkennen dat stress je symptomen van het prikkelbare darmsyndroom kan verergeren al genoeg zijn om je stress te verminderen. Wanneer dat niet lukt, kun je gebruik maken van gedragstherapie technieken zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Deze vorm van therapie helpt bij het veranderen van de manier waarop je over iets denkt.

Als je je zorgen maakt over het feit of je wel voedsel eet dat vriendelijk is voor het prikkelbare darmsyndroom kun je je arts vragen om je door te verwijzen naar een opgeleide gedragstherapeut of psycholoog om je te helpen om op een meer realistische of positieve manier om te gaan met het eten dat je wél kunt eten.

Net zoals een arts je aandoening behandelt, raad ik ook aan dat een getrainde professional je gedragstherapie geeft. Het volgen van een dergelijke therapie betekent natuurlijk niet dat je arts gelooft dat er iets mentaal mis met je is. Helaas kan een patient dit wel gaan denken wanneer een arts geen tijd neemt om uit te leggen wat CBT of gedragtherapie is.

Tip 2 voor het prikkelbare darmsyndroom: slaap

Slaap van een goede kwaliteit krijgen lijkt moeilijker te zijn wanneer je het prikkelbare darmsyndroom. Het is echter onduidelijk of een slechte slaap kan leiden tot het prikkelbare darmsyndroom of dat de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom zo storend zijn dat ze je slaap beïnvloeden.

Hoewel de waarde van slaap voor het verbeteren van de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom nog niet zorgvuldig genoeg zijn getest in klinische onderzoeken, adviseren artsen nog steeds dat je genoeg goede slaap krijgt. En met goede slaap bedoelen ze slaap die lang genoeg is om uitgerust wakker te worden en op consistente tijden, zodat je in een bepaald ritme komt.

Uit een onderzoek dat in 2010 in het Amerikaanse Journal of Gastroenterology werd gepubliceerd, bleek dat onder verpleegkundigen die wisselende diensten hadden en verpleegkundigen die vaste dag- of nachtdiensten hadden de hoogste prevalentie van het prikkelbare darm syndroom onder de verpleegkundigen met roterende diensten was. Die verpleegkundigen kregen een slechte slaap omdat hun circadiaanse ritmes niet consistent waren. Het verstoren van je circadiaanse ritme verhoogt de kans op het krijgen en het verergeren van de symptomen van het prikkelbare darm syndroom.

Tip 3 voor het prikkelbare darmsyndroom: lichaamsbeweging

Sta op en ga bewegen! Het doen van oefeningen zal je waarschijnlijk helpen als je last van het prikkelbare darm syndroom hebt. Het kan je ook helpen als het je doel is om gewicht te verliezen. Doe een paar keer per week oefeningen om je hart beter te laten pompen. Je kunt wellicht ook yoga-, ontspannings- of ademhalingsoefeningen overwegen omdat stress de symptomen, die je door deze aandoening ervaart, vermindert.

Onderzoekers hebben in 2011 gerapporteerd dat mensen met het prikkelbare darm syndroom die meerdere malen per week met behulp van een fysiotherapeut oefeningen deden, minder last hadden van hun symptomen dan een controlegroep die geen fysiotherapeut had.

Het doen van oefeningen kan je helpen als je het prikkelbare darm syndroom hebt, omdat je voedsel dan beter verteerd zal worden en je stoelgang regelmatiger. Het kan ook zijn dat het doen van oefeningen je de kans geeft om je problemen even opzij te zetten en stressverlichting te bieden.

Onderzoek naar de voordelen van oefeningen bij het prikkelbare darm syndroom is nog aan de gang.

Tip 4 voor het prikkelbare darmsyndroom: dieet

Aangezien tweederde van de mensen met het prikkelbare darm syndroom zegt dat hun symptomen slechter worden door het eten van een bepaalde maaltijd, zou je denken dat er duidelijke richtlijnen zijn over voedsel en eten om te voorkomen dat je het prikkelbare darm syndroom krijgt of dat het erger wordt. Toch is het pas de afgelopen vijf jaar geweest dat onderzoekers het verband tussen je dieet en het prikkelbare darm syndroom hebben gelegd en dit ook begrijpen. Ons behandelingsparadigma is veranderd van overwegend het aanbevelen van medicijnen naar ook het bekijken van het voedsel dat je eet en het veranderen van je dieet.

Er is ook een aanbevolen dieetplan voor mensen met het prikkelbare darm syndroom. Het is raadzaam om voedsel te eten dat rijk is aan vezels, aangezien dit helpt bij een goede spijsvertering. De meeste groenten en fruit, waaronder mango's, pruimen, sinaasappelen, wortelen en vijgen zijn vezelrijk.

Volkoren granen zoals haver bevatten ook een gezonde hoeveelheid vezels.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je elke dag de juiste oefeningen doet om de bewegingen van je darmen en het circuleren van je bloed te bevorderen.

Als je het prikkelbare darm syndroom hebt zijn er ook voedingsmiddelen die je moet vermijden. Dit zijn gasvormende voedingsmiddelen, koolhydraten en dikke voedingsmiddelen, die de darmen nog meer kunnen irriteren. Er zijn ook bepaalde drankjes die je beter kunt vermijden. Deze omvatten voedingsmiddelen die hoog zijn in caffeïne, frisdranken, zuivelproducten en andere suikerhoudende dranken. Bovendien zijn alle alcoholische dranken slecht als je het prikkelbare darm syndroom hebt.

Tot slot…

Veel factoren kunnen leiden tot het ontwikkelen van het prikkelbare darm syndroom en één daarvan is dus alcohol. Hoe erg is alcohol voor het prikkelbare darm syndroom? Alcohol is erg slecht voor het prikkelbare darm syndroom, dus als je het kunt vermijden zul je je echt veel beter voelen. De manier om met het prikkelbare darm syndroom om te gaan is om te leren wat je wel en wat je niet kunt eten of drinken en je ook vasthouden aan een dieet dat het beste voor je werkt. Je kunt een geweldig leven leven als je het prikkelbare darm syndroom hebt, zolang je je er maar bewust van bent van wat voor je werkt en wat niet.

Overigens heb ik het eerder in dit artikel al gezegd dat PDS niet te genezen is, maar je kunt wel de symptomen van PDS maximaal onder controle krijgen. Hoe? Door het toepassen van de adviezen die beschreven staan in mijn nieuwe eBook: “Weg met PDS”, een boek met waardevolle adviezen over hoe om te gaan met PDS en met natuurlijke tips om een prikkelbare darm te stoppen.

Het eBook “Weg met PDS” kun je hier GRATIS downloaden! >>>

Bronnen

alcoholrehab.com/alcoholism/alcohol-and-irritable-bowel-syndrome/

www.webmd.com/ibs/guide/ibs-triggers-prevention-strategies#1

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23295280

americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment/the-connection-between-ibs/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share