Alles Over Cola En Wat Het Met Je Lichaam Doet

Veel mensen hebben wel eens gehoord dat Cola en andere koolzuurhoudende frisdranken erg slecht voor je zijn. Echter, er zijn ook een boel onwaarheden als het om het drinken van cola gaat. Sommige mensen hebben gehoord dat je er kanker van krijgt, de ziekte van Alzheimer en dat wanneer je een biefstuk maar twee dagen in cola laat liggen er niets van overblijft. Dit is allemaal niet waar, tenminste niet bewezen.

Echter, dat betekent niet dat cola drinken gezond voor je is.

Wat zit er in Cola?

Wat je misschien niet weet is dat deze frisdrank nog steeds op smaak wordt gebracht met een uittreksel van cocablad, zij het nu, nadat de cocaïne uit deze bladeren gewonnen is. Natuurlijk weten we dat de bekendste Cola een geheime formule heeft, maar wat zijn de andere basisingrediënten in cola over algemeen en wat doen ze?

glas met suikerHet doel van het koolzuurhoudend water en de suiker is wel duidelijk, maar wat je misschien niet weet is dat de karamel niet alleen als kleurstof fungeert, maar ook een belangrijke smaakstof is. De enige reden dat je dit misschien wel zou weten is als je ooit gehoord hebt van ‘Clear Coke,’ een doorzichtige cola waar geen kleurstoffen in verwerkt waren en wat in Amerika een gigantische flop was.

Karamel is een oplosbare kleurstof die wordt gemaakt door de thermische behandeling van koolhydraten. De gouden of bruine vloeistof behoudt een bittere smaak en een geur die doet denken aan gebrande suiker. De cafeïne in cola is een stimulerend middel, maar draagt ook bij aan de karakteristieke bittere smaak van de cola.

Wat doet Cola met ons lichaam?

Het belangrijkste probleem met cola en andere frisdranken is suiker of tegenwoordig de glucose-fructosestroop. Dit is een ingrediënt waar de voedingsmiddelenindustrie mensen het liefst zomin mogelijk over verteld. Van glucose-fructosestroop wordt gedacht dat het voor de obesitas-epidemie van de laatste decennia heeft gezorgd.

Wanneer iemand cola drinkt (en denk eraan, dit geldt voor de meeste frisdranken) gebeurt het volgende in ons lichaam:

 • In de eerste 10 minuten: Ongeveer 10 theelepels suiker (of een vergelijkbare hoeveelheid glucose-fructosestroop) stromen door ons lichaam heen. Dit is een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker. De reden dat mensen niet meteen overgeven van de overweldigende zoetheid is omdat het fosforzuur in Cola ervoor zorgt dat de sterke zoete smaak iets verminderd wordt, hierdoor kan ons lichaam het binnenhouden.
 • Na 20 minuten: Onze bloedsuikerspiegel schiet omhoog, dit zorgt voor extra insuline. Je lever speelt hierop in door alle suikers die het kan vinden om te zetten in vet. En op dat moment heeft het lichaam meer dan genoeg suikers.
 • Na 40 minuten: De absorptie van cafeïne uit de cola is compleet. Onze pupillen worden groter, de bloeddruk stijgt, en als een reactie hierop zorgt onze lever voor nog meer suiker in de bloedbaan. De adenosine receptoren in onze hersenen worden nu geblokkeerd en dit zorgt ervoor dat we geen of minder last hebben van slaperigheid.
 • Na 45 minuten: Het lichaam stimuleert de productie van dopamine in onze hersenen. Hierdoor (en door de grote hoeveelheid suiker) worden mensen gelukkig van het drinken van cola.
 • Na 60 minuten: Het fosforzuur bindt calcium, magnesium en zink in je dikke darm, dit zorgt voor een verdere stimulans van de stofwisseling. Dit wordt nog verergerd door hoge hoeveelheden suiker en kunstmatige zoetstoffen die ervoor zorgen dat meer calcium via de urine het lichaam verlaat.
 • >60 Minuten: Het feit dat cafeïne vochtafdrijvend werkt begint duidelijk te worden. (Mensen moeten nu vaak urineren) Je kunt er nu zeker van zijn dat je calcium, magnesium en zink evenals natrium, elektrolyten en water zult uitscheiden.
 • >60 minuten: Langzaam maar zeker merken mensen dat ze ineens minder energie hebben, een echte ‘suiker crash’. Mensen voelen zich misschien prikkelbaar en / of merken dat ze iets trager worden. Naast energie ben je ook waardevolle voedingsstoffen kwijt die je lichaam zou kunnen hebben gebruikt voor de opbouw van sterke botten en tanden.

Daar heb je het dan, veel verschillende problemen in een flesje of blikje. Stel je voor dat je dit elke dag drinkt, week in en week uit. Daarom adviseren ik altijd om gewoon water, echte sap van vers geperst fruit en  groene thee zonder zoetstof te drinken.

Wat gebeurt er op de langere termijn?

Er zijn genoeg redenen om bang te zijn voor de langdurige gevolgen van cola consumptie. Als je een paar keer per week een flesje cola drinkt is er waarschijnlijk niets ergs aan de hand, zeker niet als je ervoor zorgt dat je genoeg lichaamsbeweging hebt om die extra calorieën te verbranden. Echter, er zijn mensen die elke dag cola drinken, en dan het liefst bij elke maaltijd en tussendoor. Wat kun je dan verwachten?

 • Je wordt dikker – Volgens onderzoek in de Nurse's Health Study dat de gezondheid van 90.000 vrouwen gedurende acht jaar volgde, zorgt het elke dag van de week drinken van frisdrank (zoals Cola) voor een extra vijf kilo over een periode van vier jaar.
 • Je hebt een grotere kans op diabetes – Volgens datzelfde onderzoek hebben vrouwen die twee of meer porties met suiker gezoete frisdrank of fruit drankjes drinken veel meer kans op het ontwikkelen van type-2 diabetes dan mensen die deze drankjes links laten liggen.
 • Je hebt meer kans op hart- en vaatziekten – Volgens onderzoek gepubliceerd in 2007 in Circulation, het tijdschrift van de American Heart Association, hadden proefpersonen die elke dag frisdrank dronken gedurende een periode van vier jaar 25% meer kans op het ontwikkelen van een te hoge bloedsuikerspiegel en 32% meer kans op het ontwikkelen van problemen met ons "goede" cholesterol. Uit Nurses 'Health Study bleek dat vrouwen die meer dan twee suikerhoudende drankjes per dag dronken een 40% hoger risico op hartaanvallen of overlijden aan hart- en vaatziekten hadden dan vrouwen die zelden deze suikerhoudende drankjes zoals Cola dronken.

Redenen om geen cola of andere frisdranken te drinken

Het mag nu duidelijk zijn dat het drinken van cola zorgt voor een groot aantal problemen. Omdat we echter weten dat sommige mensen graag alleen de feiten willen, heb ik hieronder een groot aantal redenen om de volgende keer de frisdrank te laten staan.

 • Het is nergens goed voor – Er zitten geen hoogwaardige bestanddelen in voor onze voeding. Het is vooral gefilterd water en geraffineerde suikers. Toch kunnen de meeste Nederlanders er niet van af blijven.
 • Zwaarlijvigheid – Als je een reep chocola eet dan heb je een visueel idee van hoeveel je eet. Als je een hele pizza eet weet je dat dit veel calorieën zijn. Je kunt het namelijk zien en je raakt er snel vol van. Als je echter dorst hebt en een flesje cola opdrinkt dan hebben de meeste mensen geen idee hoeveel calorieën dit daadwerkelijk zijn.
 • Verzwakte botten en een risico op osteoporose – Het veelvuldig drinken van frisdrank kan ook het risico op osteoporose verhogen, vooral bij mensen die frisdranken drinken in plaats van calciumrijke melk. Frisdrank consumptie bij kinderen vormt een belangrijke risicofactor voor verminderde verkalking van groeiende botten.
 • Tandbederf en erosie – Frisdrank tast het tandglazuur aan en lost het zelfs op. Onderzoekers zeggen dat frisdranken verantwoordelijk zijn voor een verdubbeling of verdrievoudiging van tandbederf. De zuurgraad in Cola kan het mineraalgehalte van het tandglazuur ontbinden, hierdoor worden de tanden zwakker, kunnen ze minder goed tegen warm of koud, en worden ze gevoeliger voor tandbederf. Cola’s zuurgraad maakt het nog erger voor de tanden dan suiker die we in snoep terugvinden.
 • Verhoogde bloeddruk – Experts hebben verschillende redenen om te denken dat overconsumptie van fructose, vooral in de vorm van frisdrank, leidt tot een verhoogde bloeddruk.
 • Uitdroging – Een ander probleem met frisdrank is dat ze werken als diuretica. Zowel cafeïne en suiker veroorzaken uitdroging in het lichaam. Cafeïne is een diureticum en veroorzaakt een toename in urinevolume. Hoge hoeveelheden suiker zorgen ervoor dat water uit ons lichaam wordt gehaald omdat de nieren proberen om de overtollige suikers uit het bloed te verwijderen. Wanneer je een cafeïnehoudende frisdrank drinkt om de dorst te lessen krijg je eigenlijk alleen maar meer dorst.

Heb je zelf nog aanvullende informatie over frisdrank en je gezondheid? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sugary-vs-diet-drinks/

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sugary-drinks-type2-diabetes/

http://circ.ahajournals.org/content/116/5/480.short