Psoriasis Behandeling

Laatste Update: 26 juli 2023

Alles over corticosteroïden zalven om psoriasis te behandelen

Eén van de meest gebruikte middelen om psoriasis te behandelen is een zalf op basis van corticosteroïden (1). Vaak is het middel effectief om milde tot matige psoriasis te behandelen. Echter, veel mensen met psoriasis ervaren maar een tijdelijke verlichting van klachten.

In dit artikel wil ik het gaan hebben over de veel gebruikte medicijnen en wat de bijwerkingen zijn op lange termijn!

Bij de behandeling van psoriasis wordt corticosteroïden voorgeschreven omdat de groei van de huidcellen kan remmen en ontstekingen kan verminderen (2). Hierdoor ervaren mensen (tijdelijk) een verlichting van klachten en jeuk gepaard met psoriasis.

Werking

Zalven op basis van corticosteroïden zalf heb je in verschillende sterktes en soorten, van klasse 1 tot 7 (sterkste). De lichte variant van 1% kun je bij de drogisterij krijgen en kan werken bij een zeer milde vorm van psoriasis of lichte vorm van eczeem.

De werking van de zalf is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst moet vastgesteld worden van welke stadia psoriasis de patiënt last van heeft (mild tot ernstig). Vervolgens wordt er gekeken hoeveel van de huidoppervlakte bedekt is met psoriasis.

Bij een te grote huidoppervlakte (>5%)  is het niet aan te raden omdat het anders de werking van de huid te negatief zal beïnvloeden. Tenslotte wordt er gekeken naar de psoriasis plekken en of het wel te behandelen is met corticosteroïden zalf.

Het hele behandelproces moet altijd in overleg worden gedaan met je dermatoloog omdat niet elke huid en psoriasis hetzelfde is.

Wanneer een milde dosering niet goed werkt, dan wordt de dosering tijdelijk verhoogd om psoriasis te behandelen. Zodra het blijkt dat de zalf werkt, dan is het mogelijk om met een milde zalf verder te gaan.

Echter, veel mensen ervaren een terugkering van psoriasis na het stoppen met de behandeling van milde tot matige psoriasis. Daarom kan gezegd worden dat corticosteroïden werkt voor korte termijn, maar voor op lange termijn niet een goede oplossing. Helemaal wanneer je ook kijkt naar de bijwerkingen op lange termijn!

Bijwerkingen zoals:

 • Dunnere huid
 • Huid geneest minder snel
 • Drogere huid
 • Gevoeligheid zonlicht
 • Oppassen bij kinderen

Deze bijwerkingen zijn ook voor sommige mensen de reden om geen crtiscosteroïden te gebruiken (3).


In een studie van de JAMA Network Archives of Dermatology (kan link niet plaatsen omdat de website offline is) gedaan bij kinderen onder de 8 jaar is naar voren gekomen dat er zeer zeker opgepast moet worden met het gebruik van corticosteroïden zalf. Hierin kwam naar voren dat er te vaak een zware variant wordt ingezet om psoriasis te behandelen.

Echter, het is niet altijd nodig om met een sterke dosering te beginnen. Bij kinderen en dit kan ook goed bij volwassenen zijn kan een geconcentreerde lichte dosering corticosteroïden ook al voor resultaat zorgen.

Conclusie

Wanneer je last hebt van milde tot matige psoriasis kan het zijn dat je arts of dermatoloog een corticosteroïden zalf zal voorschrijven. Het middel is zeker effectief op korte termijn, maar wanneer je chronische psoriasis hebt, is het verstandig om verder te kijken dan alleen medicijnen.

Regelmatig krijg ik goede berichten van mensen die met een natuurlijke alternatieve aanpak psoriasis onder controle hebben gekregen.

Ook is het verstandig bij de behandeling van corticosteroïden om regelmatig je laten controleren bij je arts. Vanzelfsprekend natuurlijk nooit te veel gebruiken vanwege de bijwerkingen en altijd goed oppassen met zonlicht vanwege de dunnere huid.

Nog even voor de duidelijkheid, de informatie in dit artikel is geen medisch advies en moet noch zo worden opgevat.

Bronnen:

 1. https://ard.bmj.com/content/64/suppl_2/ii83.short
 2. https://www.hindawi.com/journals/ije/2012/561018/
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962205049455

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte Lezer,
  Zelf heb ik al jaren chronische psori-artritis(lichte vorm),dit verhaal van U website klinkt
  herkennend en logisch en ik denk dat ik er mee aan de slag kan.
  motivatie is,, wat ik moet opbrengen.
  koffie en wijn kan ik moeilijk laten,en chokolade...

  groet john Becks

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share