Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Alles over een whiplash

Een whiplash of whiplash-geassocieerde aandoeningen verwijzen naar nekletsel als gevolg van, of gerelateerd aan, een plotselinge verstoring van de nek. Bijvoorbeeld hyperextensie letsel aan de nek. In veel gevallen is een whiplash het gevolg van een klap van achteren, bijvoorbeeld wanneer iemand van achter wordt aangereden tijdens een auto-ongeluk.

In een normaal geval wordt bij een dergelijk ongeluk het lichaam van het slachtoffer aanvankelijk naar voren geduwd terwijl het hoofd (tijdelijk) achter blijft. Hierdoor komt het voor dat het hoofd extreem snel heen-en-weer beweegt. Als gevolg hiervan worden sommige spieren erg uitgerekt of scheuren ze zelfs helemaal, hetzelfde geldt voor pezen en gewrichtsbanden. 

Simpel gezegd, de gewrichtsbanden en pezen in de nek worden verrekt tijdens een whiplash, bijvoorbeeld omdat er teveel van het lichaam wordt gevraagd bij een snelle botsing.

Hoewel de wervels in de nek niet gebroken zijn kan het wel enkele maanden duren voordat alles genezen is.

Niet altijd met een auto-ongeluk

De meeste mensen verbinden whiplash met een auto-ongeluk, vooral wanneer een auto aan de achterzijde door een ander voertuig wordt geraakt. De bestuurder is dan vaak de persoon die last heeft van een whiplash. Echter, de botsing kan vanuit elke richting komen en het hoofd kan zowel naar achteren of zijwaarts bewegen. Het is dus zeker niet zo dat alleen een klap van achter voor een whiplash kan zorgen.

Whiplash-letsel kan ook op verschillende andere manieren gebeuren, bijvoorbeeld van de fiets vallen of tijdens het paardrijden van het paard vallen.

De symptomen van een whiplash

Een persoon met een whiplash zal last krijgen van stijfheid in de nek, pijn, hoofdpijn, spierkrampen, pijn in de schouder, en tijdelijk verlies van het bewegen van de nek. Een whiplash kan ook worden veroorzaakt door een krachtige klap op het hoofd, bijvoorbeeld tijdens rugby, karate of boksen.

Vrouwen zijn gevoeliger voor een whiplash dan mannen; experts geloven dat dit komt omdat de nekspieren bij vrouwen meestal niet zo sterk zijn als de nekspieren van mannen.

Het duurt normaal ongeveer 12 tot 24 uur na een ongeval of de klap voordat het voor die persoon duidelijk wordt dat ze eventueel last hebben van een whiplash. Tijdens het ongeval is een eventuele zwelling of blauwe plekken rondom de nekspieren niet meteen duidelijk.

In de meeste gevallen wordt het ongemak, de pijn en de stijfheid in de nek de volgende dag veel erger, dit komt omdat de adrenaline gedaald is en de spieren nu echt gevoelig worden. Het kan zelfs zo zijn dat deze pijnlijke symptomen elke dag erger worden.

Een persoon met een whiplash kan last hebben van de volgende symptomen:

 • Het verlies (of vermindering) van nek bewegingsvrijheid
 • Hoofdpijn
 • Nekpijn
 • Nekstijfheid
 • De achterkant van de nek voelt gevoelig aan

De volgende verschijnselen en symptomen zijn ook mogelijk:

 • Pijn in de onderrug
 • Pijn in de armen en handen
 • Gevoelloosheid of tintelingen in de armen en handen
 • Spierkrampen
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Slikproblemen
 • Problemen met het gezichtsvermogen (kan wazig zien)
 • Een gevoel dat je beweegt of draaien (duizeling)
 • Oorsuizen (tinnitus)
 • Slaapstoornissen

De volgende, minder vaak voorkomende verschijnselen en symptomen zijn ook mogelijk:

 • Prikkelbaarheid
 • Geheugenverlies
 • Een slechte concentratie

Hoofdpijn, duizeligheid, problemen met slikken en problemen met het gezichtsvermogen zouden niet lang moeten duren. Als ze dat wel doen dan is het een moet je  je arts te raadplegen. Het zou bijvoorbeeld bij een ongeluk ook om een hersenschudding kunnen gaan.

Hoe wordt een whiplash vastgesteld?

De arts zal normaal gesproken de patiënt onderzoeken en vragen of hij of zij recentelijk betrokken is bij een ongeluk, gevallen is, of misschien een klap tegen het hoofd heeft gehad. Het is mogelijk de volgende scans uit te voeren, zeker als de dokter denkt dat er letsel aan de wervelkolom is opgelopen.

 • Röntgenfoto – Deze test kan gebroken botten of andere problemen, zoals een wervelfractuur, artritis of dislocaties uitsluiten.
 • CT-scan (computertomografie) – Hier worden veel verschillende röntgenfoto’s genomen, allemaal vanuit verschillende hoeken. Het is mogelijk een gedetailleerder beeld van het bot en zachte weefsels te hebben op de monitor.
 • Een MRI scan (beeldvorming met magnetische resonantie) – Radiogolven en een sterk magnetisch veld produceren geleidelijk een gedetailleerd overzicht van het getroffen gebied op de monitor. De zorgverlener is dan in staat om eventueel letsel op te sporen.

Wat zijn de behandelmogelijkheden voor een whiplash?

De behandeling van een whiplash is meestal gericht op het verlichten van pijn en stijfheid in de nek en het genezen van schade aan spieren, gewrichtsbanden en pezen. De meeste patiënten ervaren na enkele dagen een duidelijke verbetering van de symptomen die geassocieerd worden met een whiplash.

Bij ongeveer 60% van de whiplash gevallen zijn de symptomen binnen één tot vier weken volledig verdwenen. Sommige mensen hebben enkele maanden na de blessure nog steeds klachten. In zeldzame gevallen kunnen problemen zelfs langer aanhouden, het kan zo zijn dat problemen met een whiplash chronisch worden.

De volgende behandelingen kunnen helpen de symptomen te verlichten:

 • IJskompres –Het aanbrengen van een ijskompres, onmiddellijk nadat het letsel is ontstaan of zo spoedig mogelijk, helpt een zwelling (ontsteking) te verminderen. Wikkel het ijs in een handdoek, geen ijs direct op de huid aanbrengen. Laat het ijskompres ongeveer 10 tot 30 minuten zitten en dan weer verwijderen. Een half uur tot een uur later kun je het ijskompres weer tijdelijk aanbrengen.
 • Lichaamsbeweging – Patiënten moeten proberen om hun nek normaal te bewegen, het is belangrijk om dit te doen onder toezicht van een arts, fysiotherapeut, of gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. In ernstige gevallen met pijnlijke symptomen is het misschien nodig om de nek rust te gunnen. Wanneer de pijn het toestaat moet iemand met een whiplash proberen voorzichtig te bewegen zodat de nek niet verstijft.
 • PijnPijnstillers, zoals paracetamol, kunnen helpen bij het verminderen van whiplash pijn. Sommige artsen zullen patiënten adviseren om regelmatig pijnstillers te nemen, niet enkel wanneer de pijn ernstig is. Het is echter wel belangrijk dat je de aanbevolen dagelijkse dosis niet overschrijdt.
 • Lichaamshouding – Een gekwalificeerde zorgverlener kan de patiënt leren hoe je een goede lichaamshouding handhaaft, bijvoorbeeld, de rug recht houden bij het lopen, staan of zitten. De reden hierachter is omdat een goede lichaamshouding nekpijn en de verergeringen van de stijfheid kan voorkomen. Een stevig kussen zorgt voor een goede houding tijdens het slapen.
 • Injecties - Corticosteroïden of lidocaïne-injecties kunnen spierkrampen helpen verlichten.
 • Spierverslappers – Ook deze medicijnen kunnen spierkrampen helpen verlichten. Het nemen van spierverslappers kan voor slaperigheid zorgen.
 • Fysiotherapie - Een fysiotherapeut kan met zowel massage en manipulatie eventueel (tijdelijk) verlichting brengen. De fysiotherapeut kan ook gebruik maken van warm/koude manipulatie of echografie.
 • Nekbrace – Een zacht nekbrace wordt vaak gebruikt bij de behandeling van een whiplash. Echter, het langdurig immobiliseren van de nek kan het herstel ondermijnen, omdat de spiermassa en spierkracht wordt verminderd. Als een nekbrace nodig is dan moet deze gewoonlijk niet langer dan drie uur aaneen worden gedragen.

Gerelateerde whiplash klachten / aandoeningen

Whiplash kan een zeer complex probleem zijn en kan een verscheidenheid vervelende klachten hebben. Zoals al eerder gezegd hebben de meeste mensen er gelukkig niet langdurig last van, maar andere klachten zijn:

 • Gewrichtsdysfunctie – Door de whiplash kan één van de gewrichten in de wervelkolom de normale veerkracht en demping verliezen. Dit kan mogelijk leiden tot beperkte bewegingsvrijheid en pijn bij het bewegen.
 • Hernia – Een whiplash kan de schijven tussen de wervels beschadigen. Dit kan leiden tot kleine scheuren die ervoor zorgen dat de binnenste kern van de wervel naar de buitenkant wordt gedrukt. Als de binnenste kern van de wervel in contact komt met een nabijgelegen zenuwwortel en deze irriteert, dan heeft iemand last van een hernia. Symptomen zijn eventueel scherpe, stekende pijn onderaan de arm en zelfs neurologische symptomen zoals gevoelloosheid, tintelingen en spierzwakte.
 • Foutieve bewegingspatronen – Er wordt aangenomen dat het zenuwstelsel de wijze waarop deze de functie van spieren coördineert kan veranderen. Dit als gevolg van de verscheidenheid aan intense pijnsignalen van de whiplash zelf.
 • Chronische pijn - Hoewel een ‘normale’ whiplash vaak resulteert in spierproblemen en verrekkingen die na verloop van tijd gewoon genezen, kan een ernstigere whiplash nekpijn en andere symptomen opleveren die langdurig (chronisch) aanwezig zijn.
 • Cognitieve dysfunctie – In bepaalde ernstige gevallen kan een whiplash ook het mentaal functioneren van de patiënt aantasten, dit kan zorgen voor problemen met concentreren.

Heb je nog goede aanvullingen op dit artikel? Of ervaring met een whiplash? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Of deel het artikel hieronder via social media

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hi ik lees, net je artikel over whiplash, omdat ik gisteren avond een flinke klap achter op mijn hoofd heb gehad, en me nu een beetje zorgen maak over hoe lang dit gaat duren.
  Meteen na de klap had ik een lichte duizeligheid (alsof de wereld om je heen niet stil staat.) en de zijkanten van mijn tong (vnl Links) was een beetje "doof". en ik kon niet goed slikken.
  Met een flinke slok Wodka (bij gebrek aan beter) werd dat al wat minder.
  Bij het draaien van mijn hoofd voelde ik van alles kraken, dit werd steed minder naarmate ik voorzichtig wat meer met mijn hoofd draaide.
  Ook voel ik een lichte misselijkheid.
  Na een nachtje onrustig slapen opgestaan met een stijve en pijnlijke nek.
  Paracetamolletje en weer aan het werk.
  Geen last van tintelingen in de armen / vingers.
  Voornamelijk alleen last van de stijve nek en alle spieren die mijn hoofd boven mijn schouders houdt.
  Hoop dat het snel overgaat want heb morgen een weekend tripje Londen gepland,
  Groet John

  1. Hallo John,

   Ik begrijp heel goed dat het vervelend is, zeker met je reisje in het vooruitzicht, maar ik denk dat het erg belangrijk is om je te laten onderzoeken. De gevolgen van een whiplash kunnen heel groot zijn als het niet juist behandeld wordt.

   Succes,
   Jack

 2. Ik heb 10 en half jaar geleden een ongeluk gehad. wij zijn van rechts met een flinke vaart aangereden. mercedes tegen een micra.
  Mij word nu al jaren verteld dat de klachten die ik sinds het ongeluk heb niet van het ongeluk komen en dat het geen whiplash kan zijn omdat we niet van achter zijn aangereden maar van rechts en ik heb links (behoorlijke) klachten.
  Waar kan ik echte antwoorden krijgen en eventueel ook hulp, ik slik namelijk nu al 6 jaar tramadol en daarvoor zo beetje alles wat bij de drogist te verkrijgen was en ik ben het zo moe om steeds weer medicijnen te slikken omdat mijn (al dan niet) whiplash opspeelt.

  1. Hallo Jessie,

   Ook een tik van de zijkant kan volgens mij een behoorlijke whiplash opleveren. Probleem is dat whiplash bestaat in heel veel vormen en gradaties, en vooral dat het niet 'zichtbaar' is.
   Ik heb een website gevonden voor je, waar nog meer info op staat: Whiplash Totall

   Laat je me weten hoe dit verder afloopt?
   Jack

  2. Hallo, ik heb in 2008. Een ongeval gehad en van links aangereden, je kunt wel degelijk een whiplash hebben als je langs de zijnde bent aangereden. Ik ben toen met ambulance naar het ziekenhuis overgebracht die toen zijden dat buiten mijn gebroken oogkast verder niets was, in 2010 leek het alsof ik werd gestoken met een mes in de rug in België naar het ziekenhuis gegaan en spoedoperatie aan de rug, bleek mijn ruggenwervel op 17 plaatsen gescheurd en op 7 plaatsen op breken stond daar hebben ze een titaniumplaat in mijn rug geplaatst. Nu sinds 2014 begon ik last te krijgen van pollenverwachting handen, eerste redenatie was carpettunnelsyndroom en cysten in polsen. Operaties gedaan maar klachten bleven.uiteindelijk mri laten doen wat resulteerde tot diagnose dubbele nekhernia. Gisteren is dan ook besloten ook nu weer zo snel mogelijk opereren. Mijn armen,schouders leken altijd moe, een blaadje of pen vasthouden is soms niet mogelijk alles valt uit mijn handen als of ze verlamd zijn.vingers beide handen zwellen en worden rood blauw en paars zeer pijnlijk vooral bij beweging. Oorzaak van nekhernia is niet de houding zoals bij de meeste gevallen maar wel degelijk te wijten aan een whiplash die veroorzaakt is door dat ongeval. Ik raad je toch aan om een mri te laten doen.

  3. Hallo Vera , ik loop er al 24 jaar mee mijn leven is er drastisch door veranderd slaap pillen tramadol morfine pleisters , niets helpt hoef maar even mijn nek te draaien en knak daar gaan we weer mijn man schrikt er wel eens van , heb veel hoofdpijn en mijn schedel en hersens zijn duidelijk te voelen , heb dik 1 jaar met een scheve nek gelopen spanning en schrik reacties en verkeerd iets pakkken of rekken dat kan ik beter maar niet doen of achter om kijken bah al met al ik leef alleen nog maar met pijn en slaap gemiddeld 4 uur per dag

 3. Hi. Ik weet niet zeker of ik een whiplash heb of niet. Na 2 verschillende ongelukken ga ik er wel erg aan geloven. Ik ben nu 40 en op mijn 17 was ik een bijrijder in een VW golf. Wij werden aangereden en een auto knalde vol in mijn kant van de auto.OP mijn 18de reed ik zelf in mijn achteruit vol in een lantaarnpaal. Ik heb het goed gedaan want de schokbrekers waren afgebroken (haha) Tenslotte kreeg ik in 2008 een black out in mijn auto en had een frontale botsing met een openstaande laadklep van een vrachtwagen. Ik had geen gordel om.

  Ik heb altijd stijve spieren in mijn nek en schouderbladen waardoor ik mijn nek niet goed kan draaien zonder duizelig of hoodpijn scheuten te krijgen. Veel hoofdpijn en af en toe erg slecht zicht. Het is dan net of er een filter voor mijn ogen word gedaan. Mijn hele rug zit vol met spierknopen en ik ga elke 3 weken naar de masseur om ze te verminderen maar 2 dagen later zijn ze terug. Tintelingen in mijn armen als ik ze iets boven of te lang voor mij hou (zoals nu achter de computer) is erg vervelend. Ook ben ik gauw duizelig, gauw geïrriteerd en erg vermoeid.

 4. 5 jaar geleden is wagen op me gereden aan het kruispunt waar ik stond te wachten voor het rode licht
  toen is er whiplasch vastgesteld en ben ik behandeld geweest met medicatie en kine behandeling heb verschillende malen naar controlearts moeten gaag dit geeft ongeveer een jaar geduurd eer ik trug oke was en
  tegenparty heeft me toen ook daarvoor vergoed nu enkele jaren verder heb ik er trug last van van pynlyke schouder en nek waar ik nu trug medicatie voor neem huisarts zeg dat wiplasch na jaren trug de kop kan opduiken dus lyd ik trug pyn door ongeval van 5j geleden huisarts zei ook dat het weer invloed zal hebben op de pyn en dat ik dit regelmatig last van zal hebben daar je nooit 100% geneest van een wiplasch wilde dit toch even melden alvast dank grt serge

 5. Ik ben 11 maanden geleden van links aangereden. ik heb sindsdien veel klachten, en mag niet werken.
  Nu krijg ik van me advocaat te horen dat de medisch adviseurs op basis van beschikbare medische informatie niet kunnen aantonen dat er een mogelijke structurele beperking is.
  Hoe kan je dit aantonen?
  Ik zit sinds het ongeluk thuis, heb dagelijks continu hoofdpijn met gigantische hoofdpijn pieken waar geen pijnstillers tegen helpen. mijn nek en aanhechting van me hoofd voelt beurs en als een blauwe plek. me nek doet pijn en kraakt en is stijf. me schouders zitten vast en rug ook steeds meer. alles is erg gespannen. en heb concentratie problemen.
  Ook helpt het feit dat ik niet mag werken (van de verzekering, arbeidsdeskundige etc) niet.
  Heeft iemand hier ervaring mee? en wat kan ik hier aan doen? Wat voor bewijs kan geleverd worden?
  Moet ik wellicht van advocaat wisselen? ik heb rechtsbijstand, maar heb niet het gevoel dat ze echt hun best doen, en dat ik mezelf moet verdedigen.... indien iemand raad en advies heeft hoor ik het graag.

  gr claudia

 6. Ook hier, ik heb een ernstige whiplash opgelopen na mijn 1ste ongeluk de linkse helft van mijn lichaam is zeer pijnlijk. Dagelijkse spasme en verkrampingen door de helft van mijn lichaam heen en hierbij gaat mijn arm en been zeker 15 cm omhooggevallen door de klap van de verkrampingen. Mijn linkse helft van mijn lichaam en gezicht is ernstig zichtbaar. Soms ook angstaanjagend voor andere.
  Hiervoor was ik gezond wat dat betrefd. Ik sporten veel , nam veel acties onder. Ik was altijd wel bezig en actief. Werkte als ervaardeskundige op een spw hoge school te Nijmegen . .maar na de eerste ongeluk werd mijn spraak gestoord. Ik begon ineens te stotteren wat ik nooit in mijn leven heb gehad ook niet in de familie. Ik ben hier zo van geschrokken. Ik herkende me eigen spraak niet meer.blijkt te zijn dat ik erstige psychogeenstotter heb opgelopen.ik snap er niets van.geen enkel medisch specialist kon dit vatten.komt bij dat de dader dronken achter stuur reed en doorgereden is.alle 2 auto's totallos.hij kwam niet verder dan de kanaal. En is weg gelopen.is nog een bekende van me ook nog.hij pech maar ik ook...5 maanden later besluit ik maar eens achter t stuur te gaan zitten om t niet af te leren. Poging om de angst te overwinnen. Sta ik stil bij een stoplicht (rood). ! Hoor ik 3sec.lange remmende slippende auto van achter mij komen. En boem boem boem!! 3 auto's bij mij achterop geklapt.dat was een vatale klap voor mij whiplash en zenuwen.
  Niks gebroken maar whiplash ook nu rechtse helft van mijn lichaam. En dat net 2 weken voor mijn vertrek van mijn vakantie. Helse pijn onbeschrijfelijk bijna. Alles zit vast en scheur door de verkrampingen en spasme. Niets kan mijn spasme nog verder verklaren , dan een ernstige whiplash dat nu 8 maanden geleden is begonnen en mijn spraak vaak weg neemt. Fisio helpt niet meer tegen de pijn en strakheid.Geen arts die nog verder kan onderzoeken. Radeloos. Logopedie helpt wel met er mee leven omgaan.whiplash in mijn geval is bizar voor woorden.te zware hyperventilatie aanvallen. Ik kan maar weinig aan.heb wel goed Hulp van wmo. Hulp in huis . Regiotaxi. Dan kan ik enigszins nog buiten komen met begeleiding. Ik ben 34 jaar. Dit zag ik niet aankomen.

 7. ongeval op 10 oktober 2014 Zadelkruk met 5 poten met wielen bij Karwei in Mijdrecht waar ik op ging zitten brak een van de poten af , was niet goed gemonteerd.
  met een harde klap viel ik naar achteren met me achterhoofd net boven de schedelrand tegen een ijzeren rand van een stelling aan.
  Gehele lichaam was onder stroom, miljoenen spelden door gehele lijf.
  Gezichtsveld was een en al waas, knallende hoofdpijn, duizelig,
  En had het koud heel koud kreeg het niet meer warm ....enz.
  Onderzoek zieke huis hersenkneuzing en whiplash.

  voelde ook niet goed het verschil tussen warm en koud en dat werd beter maar nu gebeurd het weer ik voel het niet.
  En linkerzijde lichaam was gevoeliger met alles dan de rechterkant met aanrakingen tijdens de testen.

  De klachten die u beschrijft klopt ook wel.
  maar had ook veel pijn aan mijn oren en en geluid kunnen mijn hersens moeilijk doseren. Alles komt nog steeds hard binnen en mijn gezichtsveld is continue wazig als er te veel triggers binnen komen.En krijg dan ook weer knallende koppijn duizelig, draaierig in mijn hoofd.
  Ik heb nog steeds behoefte aan veel rust , stilte om mij heen, weinig geluid enz.
  Te veel activiteiten sloopt mij op de dag, ik probeer wel alles op te pakken maar krijg steeds een enorme tegenslag, in vermoeidheid, alles te veel voelen, niet aan kunnen paniek en en ongelofelijk veel verdriet.

  Ik heb 3 maanden revalidatie gehad wat mij zeer goed deed en plots is het in een keer afgelopen de budget is op.
  En je moet het ook zelf doen. Maar bemerk dat het niet gaat......

  Nu de afgelopen weken gaan gaat mijn linker oor meer opspelen, doet pijn en komt regelmatig vocht uit.
  Net na de klap had ik ook oorpijn en kon totaal geen geluiden verdragen en dat gaat nu weer gebeuren.
  oorsuizingen en hoor mijn hart kloppen in het oor.

  Ik voel me machteloos staan daar er ook foto's zijn genomen van mijn nek en nu artrose gehele nek met discus versmalling zijn geconstateerd en heb nog steeds ontzettend veel last van, pijn , stijfheid naar hoofd nek , schouder en rug.( zowerl de verzekering als de huisarts zegt komt door ouderdom....)
  ik had nooit geen last.... rara....in 2011 zijn ook foto's gemaakt van de rug , nek maar had een enorme kou gevat en er was wel ietsje zeer lichtelijk vorm van een kromming maar meer niet, en kwam door spierstijfheid van de kou)

  Misschien wat tips en tops.....want ik kan mijn leven nog steeds niet goed oppakken.

  met vriendelijke groet Thea

   1. Ik heb na 2 facetblokkades binnen 14 dagen en een jaar later een proefblokkade ernstige nekklachten overgehouden. Nooit meer

  1. Atlasbehandeling kan je spierverlamming weghalen.

   Even Google en YouTube .
   Haalt niet je oorzaak weg, maar wel je grootste pijn.

 8. Ik heb 12 dagen geleden een auto ongeluk gehad. Iemand is van achter op mij gereden. Ik stond zelf stil omdat ik moest remmen voor degene voor mij. Ik voelde eerst mijn auto naar voren rijden dus pakte ik mijn hoofd beet en BAM toen kwam de klap en mijn hoofd zwiepte naar achter. Na het ongeluk was ik natuurlijk heel erg aan het rillen en beven en had direct pijn in mijn nek en hoofd. Misselijk en draaierig. Kon van de schrik geen woord uitbrengen. De 2 dagen erna had ik nog steeds nek en hoofdpijn maar ook rare tintelingen over mijn achterhoofd. Ook was de spier duur van achter je oor naar je sleutelbeen loopt erg opgezwollen en kreeg ik keelpijn. Dat heb ik nu niet meer en ook ben ik niet meer draaierig gelukkig. Wel nekpijn en mijn spieren zijn stijf. Wat ik wel heel naar en ook wel eng vind is dat die tintelingen over mijn achterhoofd niet weg gaan. Ook voel ik mijn aderen kloppen en dat doet op ten duur ook wel zeer. Slapen doe ik hierdoor nauwelijks want als ik ga liggen dan voel ik heel mijn hoofd kloppen door die aderen.
  Komt dit door een whiplash of iets, want ik vind het echt eng en denk dat het iets ergs is en ik het einde van de dag niet haal.

  1. Ongetwijfeld heeft dit iets met de whiplash te maken. Het is de vraag wat de beschadigingen zijn, als gevolg van de whiplash, die deze symptomen geven.
   Heb je deze symptomen gesproken met je behandelend arts?

 9. hallo, ik heb gisteren rond 16uur een verkeersongeval gehad.
  ik reed met de fiets op het fietspad over aan een kruispunt en ben langs links opgeschept door een auto.
  eerst dacht ik dat er niets aan de hand was want enkel men linkerbeen deed zeer..
  omstaanders hebben me van het straat gehaald en daarna op een stoel gezet.
  voor de rest voelde ik niet direct ergens anders pijn, waarschijnlijk door de adrenaline dat door men lichaam gierde..
  een half uurtje later was de politie aangekomen en moest ik mee naar de combi voor de verklaring af te leggen en geraakte ik niet verder dan 3 meter door de pijn aan men linkerheup.
  de ambulance is toen opgeroepen en ben mee moeten gaan naar het ziekenhuis.
  het bleek om een hematoom te gaan..
  vandaag rond 5u smorgens ben ik opgestaan en geraak ik niet meer in slaap.
  hoofdpijn, stijve nek, pijnlijke schouders..
  heb al een pijjnstiller genomen maar die helpt precies niet zo goed..
  zou dit een gevolg kunnen zijn van het verkeersongeval van gisteren?

  1. Dat lijkt me wel duidelijk dat dit in ieder geval verband houdt met het ongeval.
   Snel naar een arts! Niet alleen voor behandeling, maar ook om de constatering te maken voor de verzekering.

 10. Hallo,

  Ik heb in december 2013 een auto ongeval gehad waarbij een vrouw met 80 km/H achter op mij knalde, was toen vastgesteld dat ik een zware whiplash en hersenschudding had. Maar nu 3,5 jaar later heb ik nog steeds veel nekpijn en hoofdpijn ga wekelijks al na de fysio maar het helpt telkens niks en val iedere keer weer terug. Er zit ook een harde bult naast mijn nekwervel bovinen net onder mijn schedel, als ik daar op druk word mijn hoofdpijn alleen maar erger. Kan het nog steeds van dat ongeval komen?

 11. Hallo...
  ik probeer al 2 jaar uit te zoeken wat ik heb, onderzoeken hebben niets kunnen vaststellen wat nu erg lang duurt voor me... ik soms denk ik aan een whiplash.. plotseling na een gelukkig actieve leven heb ik constand paniekaanvallen, hyperventileren, duizeligheid,angstaanvallen die steeds erger worden... net gevoel dat ik beweeg of erger nog als iemand beweegt doet mijn lichaam dat ineens ook.. tis zo beangstigend maar onderzoeken leveren niets op.. waarom ik soms aan een whiplash denk is omdat vóor de klachtten ik een autoaccidentje heb gehad waar iemand in mij gereden was... nu na 2 naar ga ik eens een kine-therapie volgens om de nek los te krijgen want volgens de dokter is die helemaal vast.. ik hoop dat dit mijn situatie oplost zodat ik weer normaal kan leven

 12. Meer dan 20 jaar geleden whiplash gehad. Ik zie iets niet behandeld in jullie info. Of je een whiplash hebt gehad kun je soms jaren later pas op een rontgen foto terug zien. De whiplash kan haarscheurtjes veroorzaken in je nekwervels. Doordat het lichaam dat probeert te herstellen, zal er in de loop der Jaren een kalkafzetting op verschijnen. dit zou zichtbaar moeten zijn.
  De laatste tijd heb ik last van een krakend geluid in de nek en vaak wordt ik wakker met hoofdpijn. Je kunt dus Jaren later inderdaad nog last heben van een whiplash. Binnenkort toch maar eens naar de dokter

  1. Inderdaad geen slecht idee, want de klachten kunnen jarenlang doorzeuren en eventueel terugkomen. Heb je wel een nagedacht over een bezoeken aan een Chiropractor?

 13. heb 10jaar geleden een fiets ongeluk gehad waarbij me whiplash over het hoofd werd gezien pas na controle voor mijn CVA en het besproken te hebben bij mijn Neuroloog werd mij verteld dat het klachten zijn ivm mijn whiplash. Nu met autorijden heb ik erg veel last met opzij kijken en over weeg ik een massage te nemen omdat me schouders, rug en ne erg vast zitten. Mijn vraag mag ik dit of moet ik eerst contact met neuroloog/huisarts nemen.

  1. Een massage kan op zich geen kwaad, maar je moet wel duidelijk vermelden over je whiplash.
   Maar of een massage je problemen zal verhelpen, is maar de vraag.

   Overleg ook even met je behandelend arts voor eventueel andere mogelijkheden.

 14. Hallo

  Ik ben op 7 januari gevallen plat op mijn buik in het begin pijn aan me pols maar nu heb ik ontsteking en heb ik pijn tussen mijn schouders nek en kraken en het trekt tot in mijn hoofd en heb last van mijn spieren van boven mijn knie tot mijn voeten ga nu naar de osteopaat ze zegt dat het een tijd zal duren voor duren want de spieren aan me rug waren vast maar het is een raar gevoel aan me benen tis net of ze slapen

  Groeten

 15. Hoi,

  Tien jaar geleden heb ik een SAB (hersenbloeding) gehad en 8 jaar geleden heb ik een whiplash opgelopen door een achterop-aanrijding.
  Ik ben gelukkig al jaren helemaal hersteld.
  Voor klachten aan mij onderrug heb ik nu drie maal een consult bij een chiropractor gehad. De chiropractor stelt voor ook mijn nek (c7) te behandelen. Ik ben echter nogal huiverig voor het manipuleren van mijn nek (zeker gezien mij medische voorgeschiedenis)
  Wat is jullie advies? Toch doen?

  1. De chiropractor zal weten waarom en hoe dit te doen, op een verantwoorde en veilige manier.
   Maar als je hier huiverig voor bent, dan kun je een tweede mening hierover vragen bij een andere chiropractor.
   Wellicht dat alles dan duidelijker voor je wordt.

 16. Hallo,

  Zes jaar geleden ben ik gestruikeld en met het hoofd tegen de muur gebotst. Een behoorlijke val. Sindsdien last van duizeligheid bij sommige bewegingen, hoofdpijn en veel pijn in de nek/schouders. Het draaien van mijn hoofd in alle richtingen is pijnlijk. Fysiotherapie, manuele therapie, McKenzie therapie gehad, niets helpt. CT scan, MRI scan gehad. Komt niet duidelijk iets uit behalve wat slijtage.
  Wat is jullie advies en wat zijn nog mogelijkheden zodat ik minder pijn heb.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin1
Share2