Voedingsadvies

Laatste Update: 17 november 2016

Alles over Gezonde Voeding Deel 1

In een vorig artikel heb ik het al gehad over de top 10 gezond voedsel voor dagelijks gebruik. Echter, ik krijg regelmatig aanvragen van mijn cursisten over wat nou precies gezond is. Want er zijn verschillende facetten over gezonde voeding.

Maar wat je nou écht dagelijks zou moeten eten en waar je op moet letten ga ik in dit artikel behandelen.

Het eerste deel van dit artikel gaat over de basis principes van gezonde voeding, deel 2 zal gaan over de aanbevolen hoeveelheid.

Want hier bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over. Zo kunnen de aanbevolen hoeveelheden per land nogal verschillen.

Dieet versus voedingspatroon

Wanneer je het woord dieet opzoekt in het woordenboek tref je de volgende betekenis aan: ´´Aanpassing in het eet- en voedingspatroon´´. Wanneer je woord ´´diet´´ opzoekt in het Engels krijg je ´´The usual food and drink of a person or animal´´. Hier zit dus ook groot verschil, bij de interpretative in onze taal lijkt het alsof je voedsel bewust weglaat.

Terwijl in het Engels meer de focus ligt op een voedingspatroon.

Tegenwoordig is een dieet helemaal in, bijna iedereen heeft weleens een dieet gevolgd.  Denk aan een koolhydraatarm dieet of een eiwitrijk dieet.

Mijn persoonlijke mening is dat het beter is om geen volledige voedingsgroep volledig te verbannen zoals bij veel dieetplannen wel gebeurd.  Daarnaast is het voor veel mensen niet mogelijk om een strikt dieet constant te volgen.

Bij chronische klachten zoals zoals diabetes, hoge bloeddruk, prikkelbare darm of hoog cholesterol is het een ander verhaal en moet een specifiek dieet gevolgd worden. Echter, chronische klachten kunnen heel goed voorkomen worden met een goed uitgebalanceerd voedingspatroon.

Voedingspatroon Nederland

In Nederland is het voedingspatroon gebaseerd op 3 maaltijden per dag. Een stevig ontbijt en lunch met broodproducten. En een warme maaltijd voor het avondeten.

We drinken thee, koffie,  water en sapjes of frisdranken. Volgens de Gezondheidsraad krijgen we voldoende vitamines en mineralen binnen via deze voedingspatroon.

Maar toch krijgen steeds meer Nederlanders last van gezondheidsklachten te wijten aan een ongebalanceerd voedingspatroon.

Om de Nederlandse bevolking ´´gezond´´ te houden en om duidelijkheid te verschaffen over voeding is de Gezondheidsraad opgericht. Dit orgaan bestaat uit maar liefst 200 experts die een advies uit brengen over wat gezond is.

Nog nooit eerder is er zoveel vraag over wat ´´gezond´´ is. Omdat we gebombardeerd worden met reclame boodschappen en overvloed aan keuze in de supermarkt. Daarbij speelt de voedselindustrie natuurlijk ook in op onze behoeften aan lekkernijen en dat grote gevolgen hebben.

Want laten we er geen doekjes om winden, een gezonde voeding draagt bij aan een gezond leven. Wanneer je last hebt van chronische klachten kan dat grotendeels veroorzaakt worden door een ongezond voedingspatroon.

Vanzelfsprekend spelen ook genetische factoren een rol zoals hoge bloeddruk en of diabetes. Maar deze klachten worden velen malen erger door onverantwoord met voeding om te gaan.

De schijf van vijf

Om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen heet het voedingscentrum een visuele schijf ontwikkeld. Wanneer je dus deze volgt krijg je alle belangrijke voedingsmiddelen binnen. Het probleem is echter dan het erg eenvoudig is om ergens teveel van te krijgen. Dit kan tot overgewicht zorgen en andere gezondheidsklachten.  Het voorkomen van overgewicht is belangrijk voor Nederland.

Momenteel krijgen steeds meer mensen last van overgewicht niet alleen in Nederland, maar in het hele Westen. De preventie van overgewicht is EXTREEM belangrijk om verdere chronische klachten te voorkomen.

Om dat te bereiken heb ik een aantal voedingsregels voor je samengesteld (dank aan de schijf van vijf). Deze regels vormen de basis van een gezond voedingspatroon.

Voedingsregel 1: variatie is belangrijk

Om je lichaam te voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen zul je een ruime variatie moeten eten aan voedingsmiddelen. Niet in elke groente, fruit of volkorenproducten zitten niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Door alleen maar broccoli te eten als groente kom je er niet en kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarnaast heeft je lichaam ook voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten nodig voor verschillende lichamelijke processen.

De richtlijn is momenteel om ongeveer 40 tot 55% van je energie uit koolhydraten te laten bestaan. Ongeveer 10 tot 20% uit eiwitten en 20 tot 35% uit vetten te laten bestaan.

De praktijk is een ander verhaal.

De gemiddelde Nederlander krijgt te veel eiwitten binnen, te veel koolhydraten en onvoldoende belangrijke onverzadigde vetten binnen met te veel aan verzadigde veten. Met name de inname van transvetten moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Deze vetten veroorzaken op lange termijn hart en vaatziekten.

Voedingsregel 2: voldoende groenten en fruit

groenten en fruitDeze regel is natuurlijk niks nieuws onder de zon. We weten allemaal dat we voldoende  groenten en fruit binnen moeten krijgen. Niet alleen voor de grote hoeveelheden vitamines die we nodig hebben.

Maar ook voor de voedingsvezels die we nodig hebben voor een goede gezondheid. Mijn eigen regel is om de groente inname niet op één moment te laten plaatsvinden. Ik neem altijd graag groente bij de lunch en avondeten natuurlijk. Daarnaast is fruit een prima bron als tussendoortje.

Voedingsregel 3: volkorenproducten is een must

volkorenproductenTe veel mensen krijgen te veel van de snelle bewerkte koolhydraten binnen zonder vezels. Denk aan witte pasta, witte rijst, witbrood etc. Deze producten worden te snel door het lichaam opgenomen en dan vervolgens omgezet in vet. Daarnaast laat onderzoek zien dat te veel aan koolhydraten zonder vezels bijdraagt aan klachten zoals diabetes en overgewicht.

Volkorenproducten zitten daarentegen vol met voedingsvezels en heb je zeker nodig voor een goede stoelgang en om darm en maagklachten te voorkomen. Daarnaast bevatten volkorenproducten en aardappelen veel vitamine B en deze zijn belangrijk voor talloze functies.

Kanttekening: als je last hebt van overgewicht is het belangrijk om je inname koolhydraten goed onder controle te houden. Hetzelfde geldt voor diabetes waarbij een koolhydraatarm dieet zich bewezen heeft te werken voor stabiele bloedsuikerspiegels.

Voedingsregel 4: Vis, vis en nog meer vis

visIn Nederland wordt niet voldoende vis gegeten. Vandaar dat ik een enorme voorstander ben van het mediterrane manier van leven. Hier wordt veel vis gegeten en is belangrijk vanwege de goede omega 3 vetten.

In de praktijk betekent dit dat we tenminste 2x per week vis moeten eten. Dit in combinatie met voldoende noten als snack en je zet een goede basis om hart en vaatziekten te voorkomen.

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar zalm, tonijn, haring, makreel en natuurlijk kabeljauwfilet. Het kan even wennen zijn als je niet van vis houdt, maar essentieel voor een goede gezondheid.

Voedingsregel 5: Alcohol met mate

Te veel alcohol veroorzaakt chronische klachten. Je hoort weleens dat een glas bier prima is, met mate kan dit ook wel. Echter, het verslavende element van alcohol wordt vaak buiten beschouwing gelaten. Ik kan hier nu een heel betoog schrijven waarom alcohol ongezond is.

Het is beter om alcohol volledig te vermijden vanwege het verslavende element. Nog een misconceptie is om ´´1x per week´´ te drinken en dan flink losgaan. Het blijft een belasting voor je lichaam en niet voor niets voel je dat de volgende dag.

Voedingsregel 6: Oppassen met supplementen

Voedingssupplementen zijn helemaal ´´hot´´ en als je naar een natuurwinkel gaat kun je door de bomen het bos niet meer zien. Het is veel beter om de benodigde vitamines en mineralen te halen uit voedingsbronnen in plaatst van supplementen.

Het moet nog maar blijken hoe effectief supplementen zijn omdat je lichaam niet heel effectief is met de inname. Daarnaast is het erg eenvoudig om er te veel van te krijgen. Dit is met name gevaarlijk bij in vet oplosbare vitamines omdat deze in het lichaam blijven. Indien je toch voedingssupplementen neemt kijk dan goed naar de aanbevolen hoeveelheid en de kwaliteit!

Klik hieronder voor deel 2:

Alles over gezonde voeding deel 2: schijf van vijf 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. De schijf van 5 is verouderd en zo veel proteine rijk eten is echt schadelijk voor het lichaam hierdoor gaat het lichaam sneller verouderen + over iets heel belangrijk zegt men niks over noten, pitten en zaden.

    De schijf van 5 is echt sterk verouderd en als je zo gaat leven zal je lichaam ook snel verouderen en de gezondheidsproblemen in het westen komen echt omdat mensen slecht eten of de schijf van 5 gaan volgen.
    Het juiste is De Voedselzandloper

    http://www.voedselzandloper.com/voedselzandloper.html

    1. Bedankt voor je reactie. Overigens volgens de schijf van vijf worden er normale hoeveelheden eiwitten aanbevolen. Alleen bij typische eiwit diëten worden relatief veel eiwitten aanbevolen, dit kan op lange termijn schadelijk zijn voor de nieren. Een ultiem voedingspatroon bestaat niet, er moet altijd rekening gehouden worden met individuele omstandigheden.

      Groetjes,

      Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share