• alles over gezonde voeding

Alles over Gezonde Voeding Deel 1

2016-11-17T10:57:57+01:00oktober 17th, 2012|Voedingsadvies|2 Reacties

Laatste update: door

Alles over Gezonde Voeding Deel 1

In een vorig artikel heb ik het al gehad over de top 10 gezond voedsel voor dagelijks gebruik. Echter, ik krijg regelmatig aanvragen van mijn cursisten over wat nou precies gezond is. Want er zijn verschillende facetten over gezonde voeding.

Maar wat je nou écht dagelijks zou moeten eten en waar je op moet letten ga ik in dit artikel behandelen.

Het eerste deel van dit artikel gaat over de basis principes van gezonde voeding, deel 2 zal gaan over de aanbevolen hoeveelheid.

Want hier bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over. Zo kunnen de aanbevolen hoeveelheden per land nogal verschillen.

Dieet versus voedingspatroon

Wanneer je het woord dieet opzoekt in het woordenboek tref je de volgende betekenis aan: ´´Aanpassing in het eet- en voedingspatroon´´. Wanneer je woord ´´diet´´ opzoekt in het Engels krijg je ´´The usual food and drink of a person or animal´´. Hier zit dus ook groot verschil, bij de interpretative in onze taal lijkt het alsof je voedsel bewust weglaat.

Terwijl in het Engels meer de focus ligt op een voedingspatroon.

Tegenwoordig is een dieet helemaal in, bijna iedereen heeft weleens een dieet gevolgd.  Denk aan een koolhydraatarm dieet of een eiwitrijk dieet.

Mijn persoonlijke mening is dat het beter is om geen volledige voedingsgroep volledig te verbannen zoals bij veel dieetplannen wel gebeurd.  Daarnaast is het voor veel mensen niet mogelijk om een strikt dieet constant te volgen.

Bij chronische klachten zoals zoals diabetes, hoge bloeddruk, prikkelbare darm of hoog cholesterol is het een ander verhaal en moet een specifiek dieet gevolgd worden. Echter, chronische klachten kunnen heel goed voorkomen worden met een goed uitgebalanceerd voedingspatroon.

Voedingspatroon Nederland

In Nederland is het voedingspatroon gebaseerd op 3 maaltijden per dag. Een stevig ontbijt en lunch met broodproducten. En een warme maaltijd voor het avondeten.

We drinken thee, koffie,  water en sapjes of frisdranken. Volgens de Gezondheidsraad krijgen we voldoende vitamines en mineralen binnen via deze voedingspatroon.

Maar toch krijgen steeds meer Nederlanders last van gezondheidsklachten te wijten aan een ongebalanceerd voedingspatroon.

Om de Nederlandse bevolking ´´gezond´´ te houden en om duidelijkheid te verschaffen over voeding is de Gezondheidsraad opgericht. Dit orgaan bestaat uit maar liefst 200 experts die een advies uit brengen over wat gezond is.

Nog nooit eerder is er zoveel vraag over wat ´´gezond´´ is. Omdat we gebombardeerd worden met reclame boodschappen en overvloed aan keuze in de supermarkt. Daarbij speelt de voedselindustrie natuurlijk ook in op onze behoeften aan lekkernijen en dat grote gevolgen hebben.

Want laten we er geen doekjes om winden, een gezonde voeding draagt bij aan een gezond leven. Wanneer je last hebt van chronische klachten kan dat grotendeels veroorzaakt worden door een ongezond voedingspatroon.

Vanzelfsprekend spelen ook genetische factoren een rol zoals hoge bloeddruk en of diabetes. Maar deze klachten worden velen malen erger door onverantwoord met voeding om te gaan.

De schijf van v