Voedingsadvies

Laatste Update: 11 februari 2019

Alles over kiwi! Lekker en gezond!

Ik heb net een heerlijk kiwi gegeten en op een of andere manier had ik direct het gevoel dat ik iets gezonds binnen kreeg. Afgezien van het feit dat ik ook een stuk van de schil heb gegeten (per ongeluk) was het een heerlijk tussendoortje.

Ben direct achter de computer gesprongen om te kijken waar kiwi nu allemaal goed voor is. Het viel me op dat kiwi bijna tot “superfood” mag worden uitgeroepen. Zo veel verschillende goede eigenschappen bevat het.

Owja, voor iedereen die graag kiwi eet, probeer het eens om het met een plastic lepel te eten in plaats van een ijzeren. De ijzeren variant geeft het een hele nare smaak waardoor je het zelfs niet lekker kunt vinden. Probeer het maar eens en het verschil zal je direct merken.

Pas op!

Zelf heb ik familieleden die erg allergische zijn voor deze vrucht. Het kan zelfs zo gevaarlijk zijn dat je ervan in het ziekenhuis kan belanden. Dus voor diegene die allergisch zijn voor kiwi, ga deze (na het lezen van dit artikel) niet eten.

De kiwi

Even voor de duidelijkheid, wanneer ik het verder ik dit artikel over kiwi’s heb, heb ik het natuurlijk over de groene vrucht (niet over het bijna uitgestorven beestje uit Nieuw-Zeeland). In het Mandarijn betekent kiwi “Sunny peach”.  Deze vrucht is overgewaaid uit het Oosten (meer dan 100 jaar geleden) en tegenwoordig kunnen we er niet meer zonder.

Dit weekend heb ik mijn kennis over de kiwi erg verrijkt. Ik ben wel 3 uur bezig geweest om erachter de komen dat er enorm veel (lees 400) verschillende soorten kiwi’s zijn.

Sterker nog:  er zijn zowel mannelijk als vrouwelijke rassen. Hierover zal ik niet veel woorden vuil maken. Zonde van mijn tijd eigenlijk, dus ook die van jouw.

Hoe te eten?

Normaal gesproken snij ik de kiwi altijd door midden en lepel ik de vrucht aan beide kanten leeg! Zowel de pitjes als de vrucht zelf kunnen gegeten worden. Omdat de pitjes een “ijzersmaak” kunnen nalaten is het beter om een kiwi te eten met een plastic lepel!

Gezond?

De kiwi is misschien wel de grootste bron voor vitamine C. Wanneer je 1 kiwi eet, krijg je direct meer dan 150% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen. Hieronder nog een rijtje met andere vitamine en mineralen die kiwi’s bevatten:


Ze zijn laag in vet maar bevatten wel de goede koolhydraten en eiwitten. Dit alles zorgt ervoor dat kiwi eigenlijk ook een “superfood” genoemd mag worden! Het bevat vele cholesterol en hoge bloeddruk verlagende bestandsdelen dus voor mensen die hart- en vaatziekten hebben is dit een prima te eten vrucht!

In combinatie met medicijnen kunnen er complicaties optreden, bespreek dit altijd met je huisarts.

Kiwi’s in voeding?

Er zijn verschrikkelijk veel verschillende recepten met als ingrediënt kiwi. Voor direct recepten zijn erg in trek. Ook zijn er vele voorgerechten en salades die bereid kunnen worden met deze vrucht. Hieronder het recept dat ik dit weekend heb klaar gemaakt!

Kiwi ananas salade

Kiwi recept

Ingrediënten:

 • 200 gram ananas
 • 2 kiwi’s
 • 1 limoen
 • 200 gram lychees


 Bereiding:

 • Snij de ananas en kiwi’s in kleine stukjes.
 • Voeg vervolgen de lychees toe
 • Besprenkel daarna de salade met limoen sliertjes (met een grove rasp)
 • Bij het serveren voeg en het sap van de limoen erover


Heb je zelf nog een leuke toevoeging qua recept? Laat me dit dan zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten.

Meer recepten?

Ben je op zoek naar meer recepten met kiwi? Typ dan simpel weg het woord “kiwi recepten” in Google en je vindt er meer dan 100!
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. "Even voor de duidelijkheid, wanneer ik het verder ik dit artikel over kiwi’s heb, heb ik het natuurlijk over de groene vrucht (niet over het uitgestorven beestje)." De kiwi (zeldzame bedreigde loopvogel die voorkomt in Nieuw-Zeeland) is NIET uitgestorven, in dierenpark Avifauna (omgeving Rotterdam) is deze zelfs te bewonderen.

  1. Je hebt gelijk. De Kiwi is niet uitgestorven, maar wel bijna. Helaas.
   Ik zal de tekst even wijzigen. Thanks!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share