• Alles over vitamine K2

Alles over vitamine K2

2017-04-04T10:10:05+01:00augustus 23rd, 2014|Supplementen|32 Reacties

Laatste update: door

Alles over vitamine K2

Vitamine K

Natuurlijk kennen we allemaal vitamine C, vitamine D en nog een aantal anderen, en eten we braaf iedere dag onze portie fruit en groenten om deze noodzakelijke vitamines in ons lichaam te krijgen. Hoewel alle vitamines erg belangrijk zijn voor uiteenlopende functies van het lichaam, wil ik toch graag even je aandacht vestigen op een vaak vergeten vitamine: De vitamine K2. Over vitamine K2, en eigenlijk de hele groep vitamine K, was tot voor kort nog vrij weinig bekend. Vitamine K2 werd in het verleden eigenlijk alleen maar in verband gebracht met bloedstolling en trombose. Maar door intensief onderzoek komen er steeds meer bewijzen dat de vitamine K2 nog veel meer belangrijke functies heeft in het lichaam.

De voordelen van vitamine K2

Een aantal voordelen en werkingen van vitamine K, en vitamine K2 in het speciaal, waren al bekend. Maar sinds kort zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan, met verrassende resultaten:

Bloedstolling

Vitamine K staat al vanaf de ontdekking bekend als middel om de bloedstolling te reguleren. Bij een verwonding van het lichaam is het noodzakelijk om het bloeden te stoppen. Dit mag niet te lang duren anders verlies je té veel bloed, maar het moet ook niet te snel gaan anders krijg je last van bloedstolsels in je aderen. Vitamine K zorgt er dus voor dat dit niet te snel gaat, maar ook zeker niet te langzaam. Vitamine K is niet de enige stof die hier verantwoordelijk voor is, maar vervult wel een sleutelfunctie in dit proces. Daarnaast zijn de componenten Fibrine en Protrombine belangrijk in het bloedstollingsmechanisme.

Voor moeder én kind

Tijdens de zwangerschap, en speciaal vlak voor de bevalling, ondergaat het lichaam van de aanstaande moeder natuurlijk veel veranderingen. Eén daarvan is zorgen voor een minimaal bloedverlies tijdens de bevalling. Een verhoogde activiteit van bloedstollingselementen dus. Maar dit houdt ook een risico in: Met veel actieve bloedstollingscomponenten bestaat er ook een verhoogd gevaar voor trombose. Vitamine K helpt om dit wankele evenwicht, zeker tijdens de zwangerschap, te reguleren.

Ook is vitamine K belangrijk voor het pas geboren kind. Dit is mede door het feit dat Vitamine K niet doorgegeven kan worden via de navelstreng. Pasgeboren baby’s hebben dus geen voorraad vitamine K. In de eerste maanden wordt dus vaak vitamine K aan het kind gegeven om hersenbloedingen te voorkomen.

Gezonde groei van de botten

Vitamine K, en speciaal vitamine K2 (menaquinone-7), zijn belangrijk voor de kids in de groei in verband met de ontwikkeling van de botten. Vitamine K2 zorgt hiervoor op een indirecte manier, want voor de botaanmaak is het noodzakelijk dat de calcium zich gaat binden met Osteocalcine. En alleen vitamine K2 kan deze verbinding realiseren. Uit een onderzoek van het UMC in Utrecht is gebleken dat een structurele inname van 45 mcg vitamine K2 een hele belangrijke bijdrage levert in de botontwikkeling. Niet alleen voor kinderen in de groei, maar ook voor volwassenen.

Osteoporose

Botontkalking, zoals Osteoporose in de volksmond heet, is een aandoening wat steeds meer en meer voorkomt. Uiteraard komen de symptomen pas op latere leeftijd. Maar weinig mensen weten dat je dit kunt vermijden, of in ieder geval kunt uitstellen. Maar dan moet je er wel op jongere leeftijd mee beginnen. Dit is niet altijd gemakkelijk, want de natuurlijke preventie van osteoporose is voornamelijk gebaseerd op een gezonde en uitgebalanceerde voeding, met name voldoende groente en fruit. Probleem hierbij is het feit dat groente en fruit niet meer de voedingswaarde bevat die het ooit gehad heeft. Dit komt door een verarming van de bodem, nieuwe teelt-technieken en in sommige gevallen de bestraling van het voedsel. Hier kan ik nog wel even over doorschrijven, maar helaas valt dit verhaal buiten de focus van het artikel.

Het is dus van belang om al van jongs af aan te werken aan sterke botten door voldoende aanwas van nieuw botweefsel. We weten allemaal dat Calcium daarvoor van groot belang is, dus nemen we braaf ons glas melk met toegevoegd calcium. Maar weinig mensen weten dat alléén calcium niet voldoende is. Je hebt daarbij Vitamine K2 nodig om te zorgen dat het calcium op de juiste plekken in het lichaam aankomt, en dat het calcium zich kan gaan binden met de Osteocalcine.

Flexibele hart- en bloedvaten

Vitamine K2 heeft, naar aanleiding van het vorige verhaal over sterkere botten, ook een indirect voordeel. Op het moment dat je genoeg, of misschien zelfs wel te veel, calcium binnen krijgt en je niet de bijbehorende voedingsstoffen hebt die het mogelijk maken dat de calcium ook daadwerkelijk verwerkt wordt, dan heb je een probleempje. Het teveel aan calcium kan problemen in het lichaam veroorzaken. Denk maar eens aan nierstenen. Ook wordt het teveel aan calcium afgezet in de aderen waardoor deze steeds minder flexibel worden. Zoals we allemaal weten zijn elastische bloedvaten van belang tegen allerlei hart- en vaatziektes.

Uit een recent onderzoek is niet alleen gebleken dat voldoende vitamine K2 zorgt voor een juiste verwerking en transport van het calcium, dus wordt dit calcium niet afgezet in de aderen, maar vitamine K2 zorgt ook voor het schoonmaken van de bloedvaten. Vitamine K2 voorkomt niet alleen afzetting van calcium in de bloedvaten, maar draait het dus ook terug. Een hele proces wat na een paar weken al merkbaar en meetbaar is. Dit laatste is een recente ontdekking, en moet nog verder onderzocht worden. Maar deze eerste resultaten zijn beslist hoopgevend.

Prostaatkanker

Eén van de meest recente resultaten uit medisch onderzoek is een hele opmerkelijke: Voldoende vitamine K2 nemen zou namelijk de kans op prostaatkanker met maar liefst 35% verlagen. Ook zou Vitamine K2 in staat zijn om het beschadigde DNA in de mitochondriën te herstellen, wat een preventieve werking heeft voor allerlei soorten kanker. Ok, ook dit zijn resultaten van recente onderzoeken en moeten allemaal nog een keer gecheckt worden voordat de medische wetenschap dit inderdaad voor waar aanneemt. Maar ook deze resultaten zijn zeer hoopgevend.

Zijn er nadelen en/of bijwerkingen?

Vooralsnog zijn er geen bijwerkingen van een overdosis bekend, maar dat wil niet zeggen dat er geen bijwerkingen zijn. De meeste onderzoeken naar de werking van vitamine K2 zijn erg recent, en daarmee zijn ook de bijwerkingen en eventuele nadelen nog niet voldoende onderzocht. Door sommige wetenschappers wordt wel aangenomen dat een overdosis vitamine K2, in combinatie met een antistollingsmiddel zoals een eenvoudige aspirine, geen verstandige keuze is. Maar met een normale dosis vitamine K2 van 45 mcg (= 1 capsule) zullen er geen problemen optreden.

Wel moet er voor de duidelijkheid vermeldt worden dat mensen die een overmatige bloedstolling hebben, in combinatie met een overdosis vitamine K2, een sterk verhoogde kans hebben op trombose.

Vitamine K2 in ons voedsel

Helaas is de hoeveelheid van vitamine K2 in ons dagelijks voedsel niet voldoende. Natuurlijk zijn er voedingswaren waar vitamine K2 in zit, maar dat zijn exotische gerechten of gerechten die beslist niet op ieders dagelijks menu staat. En ook al zou je dit dagelijks eten, dan is het nog niet voldoende.

Om je even een indruk te geven van de voeding waar je relatief veel vitamine K2 in kunt vinden:

 • Natto (Traditioneel Japanse maaltijd, gemaakt van gefermenteerde sojabonen)
 • Harde kaassoorten
 • Zachte kaassoorten
 • Eigeel
 • Boter
 • Kippenlevertjes
 • Salami
 • Kippenborst
 • Orgaanvlees


Uit dit lijstje is, en blijft, het gerecht Natto de onbetwiste winnaar voor wat betreft de hoeveelheid vitamine K2. Het is met name het fermentatieproces wat verantwoordelijk is voor de relatief hoge concentratie vitamine K2.

Vitamine K2 als voedingssupplement?

Inmiddels is dus wel duidelijk dat vitamine K2 een belangrijke voedingsstof is voor je lichaam. Maar als het niet meer in voldoende mate voorkomt in onze natuurlijke voeding, zijn we genoodzaakt om deze in capsulevorm in te nemen. Deze kunstmatige vorm noemen we vitamine K3. Het mooie hiervan is dat je lichaam deze K3 zelf om kan zetten naar vitamine K2. Een voedingssupplement die dus zeer effectief is.

Voor wat betreft de dosering, daar zijn de meningen weer over verdeeld. Voor wat betreft de vitamine K2, dan wordt aanbevolen om dagelijks 1 capsule te nemen, dat staat gelijk aan 45 mcg.

Voor wat betreft vitamine K in het algemeen, dan is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 75 mcg voor een volwassenen en 35 mcg voor een kind. Maar bij deze richtlijn is alléén rekening gehouden met de bloedstollende werking van de vitamine K. De nieuw ontdekte functies zijn hier nog niet in verwerkt. Wat dit voor gevolgen heeft voor de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid is dus nog even raden totdat alle onderzoeken bevestigd zijn en de medische wetenschap alles geaccepteerd heeft. Daarna zal er waarschijnlijk pas een nieuwe Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid worden vastgesteld.

Tot slot

Hoewel de resultaten van alle onderzoeken naar vitamine K2 erg hoopgevend zijn, moet er nog veel onderzoek verricht worden om alles te bevestigen. De hoeveelheid van 1 capsule per dag wordt beschouwd als veilig. Als je meer wilt nemen, is het verstandig om dit even met een arts op te nemen in verband met de bijwerkingen met andere medicijnen.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

32 Reacties

 1. Dennis E. 18 december 2014 om 16:39- Antwoorden

  Volgens diezelfde onderzoeken zijn bij hoge doseringen gebleken dat bij gezonde mensen die meer dan 300mcg vitamine k2 gebruiken de stollingsfactor niet beinvloed word! Let wel dat mensen die anticoagulantiemiddelen gebruiken moeten wel uitkijken daar hun een verstoorde stollingsfactor hebben en die middelen van invloed kunnen zijn... Die mensen moeten overleg plegen met hun huisarts willen hen overwegen om vitamine k2 gebruiken.

  Mensen die antistollingsmedicatie innemen, doen er goed aan vitamine K2 uitsluitend in overleg en onder controle van een arts te gebruiken. Vitamine K2 heeft een lage toxiciteit. In met name Japanse studies zijn zonder nadelige bijwerkingen doseringen tot 45 mg (45000 mcg) vitamine K2 per dag gebruikt. Ook zeer hoge doseringen vitamine K2 geven geen aanleiding tot een verhoogde vorming of activiteit van stollingseiwitten en leiden dus niet tot hypercoagulatie. De stollingseiwitten in de lever worden geactiveerd door vitamine K2 en als ze eenmaal maximaal zijn geactiveerd, werkt het bloedstollingssysteem optimaal en is overactivatie hiervan door vitamine K2 niet mogelijk.
  Bron: Orthokennis

 2. J. Vestjens-Timmermans 2 mei 2015 om 11:12- Antwoorden

  Ik ben op zoek naar artsen die mij kunnen adviseren over het gebruik van vitamine K2 in combinatie met (welke hoeveeldheid) calcium en vitamine D. Bij mij is 10 jaar geleden opsteopinie vastgesteld. Na 3,5 jaar fosavance i.c.m. calcium bruis 500 mg, gestopt. Geen verdere behandeling meer gehad. Nu heb ik op eigen verzoek een nieuwe dexatest laten uitvoeren waarbij geconstateerd is dat de botdichtheid met 6,9% t.o.v. 2005 is afgenomen en er nu sprake is van osteoporose. Ik ben een goed gezonde vrouw van 63 die veel beweegt en bewust met voeding bezig is. Wel heb ik ook artroseklachten. Ik ben naar mijn huisarts gegaan omdat ik graag wilde starten met vitamine K2 in combinatie met calcium en vitamine D en heb hem om advies gevraagd. Het antwoord was helder: hier heb ik geen verstand van, ik heb nog nooit gehoord van K2 en weet alleen dat er vitamine K bestaat. Met andere woorden: zoek het je zelf maar uit. Vandaar mijn vraag.

  • Monique Neelen 29 oktober 2015 om 09:32- Antwoorden

   Hallo J.Vestjens-Timmermans,

   Ik lees nu pas uw vraag.
   Er is een heel goed middel , combinatie van vit K2 met vit D3 (hoog gedoseerd is alleen op doktersrecept verkrijgbaar bij apotheek Mierlo-Hout in Helmond. Telnr. 0492-509750. Lage doseringen zijn vrij verkrijgbaar, maar gezien uw klachten is hoge dosering vit D nodig.
   Naam van het middel is Giga D3+K2capsules.

   Succes ,

   groet,
   Monique Neelen

  • Ringer 24 november 2017 om 19:44- Antwoorden

   Op het Internet is inmiddels erg veel informatie te vinden over vitamine K2. Zoek maar eens onder "Rotterdam-studie". Daarin werden ruim 4800 mensen 10 jaar lang gevolgd. Erg goede resultaten m.b.t. het gebruik van vitamnie K2 - MK7. Dat is de juiste vorm van K2.
   Advies: 180 mgr. per dag voor het optimale resultaat. Lagere doseringen werken niet genoeg.
   Verder veel Engelstalige studies beschikbaar op YouTube.( goed te volgen voor ons leken.)Van de Internist hoef je inderdaad (nog) niets te verwachten. Heb ik ook meegemaakt.Die adviseren nog steeds de gevaarlijke cocktail Alencali o.i.d.
   Calcium en D3 zonder K2 leiden tot kalkafzetting in nieren, gewrichten en - helemaal gevaarlijk - in de bloedvaten. Succes met de studie.

  • Marion 16 april 2018 om 19:54- Antwoorden

   Ik adviseer de arts/homeopaat/orthomoliculair arts in Haarlem. http://Www.j.beunk.nl

  • Guido 8 maart 2019 om 23:45- Antwoorden

   Geen goed idee om calcium supplement te combineren met Vit D. Zeker niet met hoge dosis vit D wanneer je bv je Vit D status snel wilt optimaliseren. Vit k2 is dan vooral nuttig als je hoge dosissen vit D inneemt voor een langere tijd om zo de calcium op de goede plaats te krijgen, nl de botten en tanden en dus niet in de aders. Om mijn vit d status te verhogen heb ik 50000IE per dag en 7dagen ingenomen met 400mc vit k2. Resultaat. Stijging van vit d van 30 naar 75 ng/ml. Nu neem ik verder dagelijks 5000IE en voel me er goed bij.

 3. Chatten 28 augustus 2015 om 11:08- Antwoorden

  Mag je k2 gebruiken als je hart pat.bent en bloed verdunners gebruikt.

  • Team OptimaleGezondheid 29 november 2015 om 18:41- Antwoorden

   In principe is het niet verstandig om extra k2 te slikken als je bloedverdunners gebruikt. Dit eerst met je arts overleggen!

  • Wim Schoolderman 30 maart 2018 om 11:13- Antwoorden

   Alleen als je naar de trombosedienst moet voor controle is het verstandig k2 te beperken tot 45mcg per dag. Het gaat dan om medicijnen zoals sintron,marcoumar e.d., Andere antistollings medicijnen mogen wel met k2 worden gecombineerd.

 4. Daisy 21 december 2015 om 17:12- Antwoorden

  Zou het zinvol kunnen zijn als mijn neefje van 1 met het Syndroom van Williams dit zou gebruiken? Zijn hartspier is te dik, hart- en longslagaders vernauwd en deze zijn nauwelijks elastisch. De hoop is eigenlijk al een beetje opgegeven omdat zijn slagaders te klein zijn om te opereren. De hoop is dat ze uiteindelijk een beetje met zijn lichaam meegroeien, maar zijn hart krijgt het nu moeilijk door de dikke hartspier. We zijn dus een beetje opzoek naar wat meer alternatieve mogelijkheden.

  • Team OptimaleGezondheid 22 december 2015 om 10:42- Antwoorden

   Het is niet de vraag of het zinvol is, maar of je dit kunt gebruiken voor baby's. Er is nog niets bekend over de maximaal toegestane hoeveelheid K2 voor baby's en kleine kinderen. Om aan de veilige kant te blijven, raad ik je aan om dit dus niet te gebruiken. Tenminste niet zonder overleg met de behandelend arts.
   Je kunt dit idee voorleggen aan de arts, e deze kan dan aangeven in hoeverre het zinvol en vooral veilig is.

   Heel veel succes, Daisy!

 5. Joseph Luijten 10 juli 2016 om 14:03- Antwoorden

  Vitamine K2 heeft vrijwel geen invloed op de stolling maar wel Vitamine K1. Vitamine K2 zorgt voor de elasticiteit van de aders (voorkomt verkalking van adres en hartkleppen). Omdat K1 en K2 elkaars functies (gedeeltelijk) kunnen overnemen werken de bloedverdunners (Vitamine K-antagonisten) niet selectief, dus zowel K1 als K2 worden geremd. Het moge duidelijk zijn dat de bloedverdunners weliswaar tromboseremmers zijn maar aan de andere kant zijn ze zeer slecht voor het hart, bloedvaten en botten. Als iemand met een hartkwaal door toedoen van die bloedverdunners sterft zegt men: "Ja, hij/zij had ook een zwak hart". Ik zie die bloedverdunners als stille killers.

 6. andre 25 september 2016 om 17:32- Antwoorden

  Dr. Vermeer van de Universiteit van Maastricht heeft veel onderzoek gedaan naar de werking van Vitamine K 2 uit natto, (sojaproduct)dat Japanners veel eten en wellicht daardoor minder hart- en vaatziekten hebben. Tabletten zijn ook te koop.
  De resultaten van het onderzoek vooral op vrouwen waren gunstig, aangezien vitamine K 2 het calcium van de aderen naar de botten brengt, waar het thuishoort.

  • Team OptimaleGezondheid 28 september 2016 om 15:44- Antwoorden

   Dank je wel voor deze aanvulling, Andre!

 7. Mick 8 februari 2017 om 16:31- Antwoorden

  Beste,
  Ik slik nu ruim drie weken een hoge dosering K2 op aanraden van een diëtist. Sindsdien heb ik dag en nacht hoofdpijn. Ik ben twee dagen gestopt : hoofdpijn weg. En weer begonnen : hoofdpijn terug. Dit lijkt me een behoorlijk vervelende bijwerking. Wellicht is het suplement toch niet zo onschuldig.
  Gr. Mick

  • Rudie 12 november 2017 om 19:57- Antwoorden

   Dag Mick,

   Ik heb hetzelfde probleem met K2, zowel in de vorm van MK4 en MK7. Knallende koppijn. Zelfs in een dosis van slechts 45 mcg en nog lager. Ik heb de mooiste en eerlijkste multivitaminepreparaten gekocht en gebruikt, maar alle complexen konden zo de groene container in vanwege vitamine K2. Het voelt alsof mijn hersenen acuut dichtslibben en afknellen met migraine achtige hoofpijn aan toe. Misselijkmakend gewoon. Ik denk dat ik een melding ga maken bij LAREB.

 8. Wilma 10 april 2017 om 10:06- Antwoorden

  Hi Robert Jan ,
  Mijn fysiotherapeut adviseerde 2 capsules K2 (elk 100 mcg.) tezamen met D3 druppels en magnesium. Kreeg last van paniekaanvallen dus meteen geminderd. Na 3 dagen gestopt en wordt gelukkig langzaam weer mezelf. Misschien passen de voedingsadviezen die je geeft beter bij mij.

  • Guido 8 maart 2019 om 23:58- Antwoorden

   Het gebeurt wel vaker dat men in het begin niet zo goed reageert. Dit is meestal te wijten aan het feit dat je lichaam aan de (goede) verandering zich moet aanpassen. Het gaat ook vaak over ontgiftingsverschijnselen. Gift kan los komen en door je hersenbloedbarrière geraken waardoor je psychische nare ervaringen kunt krijgen. Niet opgeven want die verdwijnen meestal na paar dagen. Gelijkaardige effecten zijn ook bekend met bv Jodium inname en andere supplementen. Dit noemt met de "Herxheimer reactie". Even minder doseren en verder doen denk ik dan.

 9. Peter 16 september 2017 om 15:05- Antwoorden

  Hallo
  In je artikel schrijf je over een onderzoek waarin is vastgesteld dat verkalking ongedaan kan maken met vitamine K2. Welk onderzoek is dat?

  Heb je de naam van het artikel voor mij?

 10. kees van den hoek 16 maart 2018 om 02:26- Antwoorden

  Ook vitamine D3 is belangrijk als supplement en K2 inname is absoluut noodzakelijk om de D3 in het lichaam op de juiste manier te verwerken ! In feite is de combinatie van Mg, D3 en K2 belangrijk . Ca , hoort er ook bij, maar inname is meestal niet nodig omdat dat rijkelijk aanwezig is in o.a. zuivelproducten . Biologische boter is aan te bevelen ipv alle margarines die we kunnen kopen, maar dat is een ander verhaal ( dat over margarines )

  • Team OptimaleGezondheid 22 maart 2018 om 20:09- Antwoorden

   Dank voor deze aanvulling, Kees

 11. Klaas 27 juli 2018 om 09:24- Antwoorden

  Van vitamine K2mk7 gebruik ik 400 mcg per dag (merken :Vitals, Now en Mattisson) voor schone elastische bloedvaten. Boek : Vitamin K2 and the Calcium Paradox van Kate Rheaume-BLeue en VITAMIN K2 THE MISSING NUTRIENT FOR HEART AND BONE HEALTH van hoogleraar cardiologie prof. Dennis Goodman. studie prof. Cees Vermeer et al en uit de USA prof. dr. Sarah Booth uit Boston. Verder nog uit Vitamine K trekt de aandacht. Vitamine D houd ik op > 120 nmol/L 25(OH)D boek van : prof. Holick in THE VITAMIN D SOLUTION. Boek : SUPERHORMOON VITAMIN D van prof. Spitz. Verder Magnesiumcitraat 200mg per dag. Ik ben 77 jaar en gebruik geen medicijnen. Voor veel mensen zal eerst overleg met huisarts nodig zijn.

 12. anna mars 1 augustus 2018 om 19:13- Antwoorden

  op aanraden van mijn mden leverarts moest ik van hem k2 gaan gebruiken maar ik werd er toch misselijk van en ben gestopt

  • Team OptimaleGezondheid 2 augustus 2018 om 17:42- Antwoorden

   Heb je dit gemeld aan je behandelend arts?

 13. marieke 14 december 2018 om 14:40- Antwoorden

  Is vitamine K2 (mk-7) ook veilig wanneer je borstvoeding geeft?
  Ik wil graag die van Jarrow 90 mcg gebruiken (in combinatie met vitamine D en magnesium supplement).

  • Team OptimaleGezondheid 17 januari 2019 om 02:13- Antwoorden

   Dag Marieke,

   Vit K zit in vrijwel alle prenatale supplementen. Het is veilig wanneer je zwanger bent en borstvoeding geeft. Maar zoals altijd is het beter eerst even met je arts te overleggen!

   Gr.

   Team Optimale Gezondheid

 14. Jack 11 januari 2019 om 16:27- Antwoorden

  Met vitamine D heb je altijd vitamine K2 nodig! Er zijn sprays hiervoor verkrijgbaar met die combi. Vitamine D zonder K2 is ronduit gevaarlijk ivm verkalking van de organen. Vetten zoals grasboter zijn goed voor vitamine K2, dus het zit in vetten (terwijl vetten tegenwoordig gevaarlijkerwijs worden vermeden in het huidige aanbevolen voedingspatroon). Vitamine K2 zorgt ervoor dat de evt. kalk in de zachte organen (lever, hart, maar ook aderen) getransporteerd wordt naar de botten en tanden, waar het thuishoort.

 15. Petra 28 februari 2019 om 13:37- Antwoorden

  Mijn man heeft copd en last van zijn hart (heeft al 4 omleidingen gehad en nog zijn zijn aderen vreselijk verkalkt) Zijn longarts heeft hem vorig jaar geadviseerd K2 te gaan slikken (200mcg per dag) maar die hij nu slikt zit dus wel D3 in is dit beter om over te stappen naar alleen K2.
  Zijn cardioloog staat achter inname ondanks dat hij 2 soorten bloedverdunners slikt Plavix 75 mg, xaretto 2,5 mg en sinds kort ikorel 10 mg erbij
  Mijn man zegt slik ik niet veel te veel bloedverdunners het maakt hem angstig.
  Aan de andere kant weet ik wel dat mijn man kwa verkalking in aderen een tijdbom is.
  De longarts zei daarom dus ook K2 te gaan slikken
  Pfff hoop dat iemand mij advies of antwoord kan geven

 16. Mariette 4 april 2019 om 20:41- Antwoorden

  Aantal weken bezig met vitamine d 1000 mcg en vitamine k2 180 mcg, allebei ong. 4 dagen hoofdpijn gehad, maar daarna niet meer.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
62 Shares
Tweet
Pin1
Share61