Alles wat je moet weten over bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap
Ben je zwanger en heb je pijn en moeite om in en uit bed te stappen, de auto in te stappen en zelfs te lopen – dan ben je niet de enige! 1 op de 5 vrouwen lijdt onderhand aan bekkeninstabiliteit en 5% hiervan hebben zelfs ernstige problemen. Deze overmatig instabiliteit tijdens de zwangerschap wordt ook wel bekkengordelpijn genoemd.
Gelukkig hoef je niet met deze pijn te leven gedurende je gehele zwangerschap. Een vroege evaluatie en passende maatregelen kunnen er namelijk voor zorgen dat je elke dag relatief normaal kunt functioneren.
Wat is bekkeninstabiliteit precies?
De ligamenten die je bekken bij elkaar houden worden zachter en rekken meer mee als gevolg van hormonen. Dit leidt tot een instabiel bekken. Pijn of instabiliteit kan op elk van de bekkengewrichten voorkomen.
Het schaambeen aan de voorzijde kan 2-3 mm uit elkaar gaan, dit begint al vanaf 8 weken, en kan tot 10 mm uit elkaar rekken. Op dat moment spreekt men dus ook van bekkeninstabiliteit. De gewrichten aan de achterzijde rekken hierdoor meer uit elkaar waardoor deze gewrichten instabiel worden en pijn veroorzaken. Soms kun je je bekken ook tegen elkaar horen ‘schuren’ als gevolg van deze uitgerekte toestand.
Gewichtsveranderingen en veranderingen in je houding beïnvloeden ook de positie van je bekken, waardoor het moeilijker wordt voor de spieren om het bekken te stabiliseren omdat zij uitgerekt en verzwakt zijn. Bovendien kan bekkeninstabiliteit en pijn voorkomen bij alle drie de gewrichten in het bekken. Het kan dus goed zijn dat je deze pijn aan meerdere kanten voelt.
De symptomen van bekkeninstabiliteit
- Pijn aan de voorkant of achterkant van het bekken, lies, billen, dij, heup en onderrug
- Moeite met lopen of een waggelend looppatroon
- Pijn bij het staan ​​op een been
- Pijn bij het draaien
- Pijn in de heupen bij het rollen in bed
- Moeite met in- en uit de auto stappen
- Krakende geluiden uit het bekken
- Pijn bij het openen van je benen
- Stekende pijn langs de binnenkant van de dijen
- Scherpe vluchtige pijn vooral bij opstaan ​​vanuit een zittende positie - gevoeld aan beide zijden van de achterkant van het bekken (pijn kan van de ene kant naar de andere kant gaan)
- Stekende pijn in de billen of de rug tot de knie
- Pijn bij het liggen op je rug en zijkant zonder steun tussen de knieën
- Eenzijdige pijn
Als de pijn gepaard gaat met een tintelend gevoel of gevoelloosheid die verder reikt dan de knie, moet dit worden beoordeeld door een arts.
Pijn verminderen bij bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit kan niet helemaal voorkomen worden en eigenlijk is dit ook niets slechts. Je bekken wordt flexibeler zodat je tijdens de bevalling minder moeite hebt om je kindje te baren. Vrouwen die meer last hebben van bekkeninstabiliteit hebben daardoor ook vaak een minder zware bevalling.
Dat gezegd hebbende hoef je natuurlijk niet bij de pakken te gaan neerzitten, want je kunt zeker wel iets doen aan de pijn. Oefeningen kunnen daarvoor goed helpen. De juiste oefeningen zijn belangrijk voor het versterken van de structuren in en rond het bekken. Dus als je momenteel al aan spieroefeningen doet die je bekken ondersteunen hoef je daar niet per se mee te stoppen zolang je nog geen pijn ervaart in je bekken wanneer je ze doet. Wel is het beter je door een therapeut te laten begeleiden. Hij/zij kan je bovendien een oefenschema geven in het geval je nog niet sport. Een aangepast schema zorgt ervoor dat je je bekken niet overbelast.
Een bekkenband bij bekkenpijn
De beste manier om bekkenpijn zo effectief mogelijk te verminderen is met behulp van een bekkenband. Deze zijn verkrijgbaar bij je huisarts of fysiotherapeut. Een bekkenband is letterlijk een band dat je om je bekken draagt en onder je buik strak trekt. Op die manier wordt je bekken gestabiliseerd en neemt de pijn af. De beide helften van je bekken worden als het ware tegen elkaar geduwd, zodat ze minder goed kunnen verschuiven en 'kraken' en dus minder pijn doen. In het begin is zo een band zeker wennen, maar het helpt veel vrouwen wel enorm.
Wordt de pijn te erg en kun je maar moeilijk meer lopen, bespreek dan eens de mogelijkheid om op krukken te lopen. In het ergste geval kan je arts je ook aanraden om gebruik te maken van een rolstoel.
Wat moet je vermijden?
Er is een sterk verband tussen regelmatig wandelen en de kans op bekkeninstabiliteit. Niet iedereen die wandelt krijgt last van bekkeninstabiliteit, maar je kans wordt zo wel vergroot. Het klopt dat wandelen erg gezond is, maar als je zwanger bent en in de risicogroep zit, dan is het beter om korte wandelingen te maken en lange wandelingen te vermijden.
Andere activiteiten die je beter kunt voorkomen is het langdurig staan op een heup (vaak door het dragen van een kind bijvoorbeeld), optillen van zeer zware voorwerpen, buigen en draaien veroorzaakt door bijvoorbeeld huishoudelijk werk zoals dweilen en stofzuigen, lopen op hoge hakken, zitten op een harde vloer of harde stoel , zitten op een zeer zachte bank, zitten met de benen gekruist en traplopen.
Tot slot...
Veel vrouwen vragen zich af of bekkeninstabiliteit weer vanzelf weggaat na de bevalling. Voor verreweg de meeste vrouwen – maar liefst 93% - is dit inderdaad het geval en verdwijnt bekkeninstabiliteit binnen drie maanden na de bevalling. Toch kan het zo zijn dat deze aandoening langer aanhoudt. Sommige vrouwen hebben een jaar later nog last ervan.
Hou er wel rekening mee dat dit vaak gepaard gaat met andere problemen, zoals overgewicht. Ook in geval van bekkeninstabiliteit is een gezonde levensstijl en genoeg beweging dus de beste remedie. Heb je echter nog steeds veel last van bekkeninstabiliteit en ligt je bevalling alweer minimaal zes maanden achter je, laat je dan zeker onderzoeken door je huisarts!
Succes!
Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3050758/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3289190/
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00900601
http://www.lifestylechiropractic.org/Products/page4/files/case-study---src-pregnancy.pdf
hoi ik was dit stukje aan lezen
nu zie ik alle kenmerken in mijn probleem terug alleen heb niet recent een kind gehad.
pijn bovenbeen tot heup waggel erg slaap slecht in en uit stappen enz....