Wat is Jicht en wat zijn de Symptomen

Wat is Jicht?

jicht teen

Inhoud artikel:
1. Wat is Jicht??
2. Hyperurikemie
3. Oorzaken jicht
4. Symptomen Jicht
5. Jichtaanvallen

Wellicht de oudste vorm van artritis is jicht. De term jicht wordt gebruikt om alle vormen van artritis te benoemen en het staat vooral bekend in de volksmond als een ziekte voor koningen omdat jicht destijds geassocieerd werd met te veel vlees en alcohol.

Toch kan iedereen jicht krijgen, ongeacht leeftijd of geslacht. Wanneer het niveau urinezuur in het bloed boven de "gezonde" waarden stijgt, vormen zich kristallen in het lichaam. Deze urinezuurkristallen zorgen voor ontstoken gewrichten.

Hyperurikemie

Hyperurikemie is een stoornis van het lichaam waarbij grote hoeveelheden urinezuur in het bloed terecht komt. Schattingen zijn dat tussen de 5% en 30% van de mensen last hebben van hyperurikemie.
De oorzaak van hyperurikemie is een probleem met de stofwisseling in het lichaam waardoor er veel meer urinezuur dan normaal wordt geproduceerd.

"Nieren"

NierenDe nieren vervullen in dit proces een grote rol omdat deze verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van overmatig urinezuur.
Wanneer dit niet lukt zal er een te grote hoeveelheid urinezuur in het lichaam terecht komen! Wanneer dit zuur kristalliseert kunnen de kristallen tussen de gewrichten terecht komen. Dit veroorzaakt de stekende pijn van jicht!

De reden dat dit vaak in de gewrichten gebeurd is omdat de haar bloedvaatjes hier dunner zijn dan in de rest van ons lijf. Hierdoor komt het gekristalliseerde urinezuur klem te zitten waardoor er druk op de zenuwen komt te staan en we pijn voelen.

Echter, het hebben van hoge gehaltes urinezuur in het lichaam hoeft er niet perse voor te zorgen dat je jicht krijgt. Ongeveer 20% van de mensen met hyperurikemie krijgt daadwerkelijk jicht, waardoor er zeer pijnlijke artritis aanvallen veroorzaakt worden en er soms zelfs nierstenen vormen.

Aan de andere kant zijn er ook genoeg voorbeelden van mensen met extreem hoge levels van urinezuur zonder jicht of nierproblemen. Wat precies de reden is dat bij sommige mensen kristallen vormen en bij sommige niet is niet duidelijk.

Risicofactoren

Jicht komt vooral voor bij mannen in de leeftijdscategorie 40 tot 60 jaar en is in veel gevallen het gevolg van een ongezonde levensstijl en overgewicht, overmatig alcohol gebruik en een te hoge bloeddruk.

Uit onderzoek is gebleken dat jicht 9 keer vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Toch moet ook gezegd worden dat jicht steeds vaker voorkomt bij vrouwen door de huidige manier van leven en dit komt vooral op na de menopauze.

Naast genetische factoren waarbij hoge levels van urinezuur niet goed door het lichaam verwerkt kunnen worden zijn andere risicofactoren:

  • overgewicht,
  • matige tot overmatige alcohol consumptie,
  • hoge bloeddruk
  • een slechte nierfunctie.


"Medicijnen"

Ook is het bekend dat bepaalde bloeddruk verlagende medicijnen zoals diureticum, niacine en zelfs aspirines jicht kunnen veroorzaken.

Oorzaken jicht in schema:

oorzaken jicht

Symptomen Jicht

Het kleine gewricht aan de basis van de grote teen is vaak het eerste slachtoffer wanneer men last krijgt van een acute jicht aanval.
Ook kunnen andere gewrichten beïnvloed worden zoals de enkels, knieën, pols, vingers en zelfs de ellebogen.

Een acute jichtaanval kenmerkt zich door een plotseling opgezwollen en overgevoelige teen, en een stijfheid die meerdere uren kan duren.

De overgevoeligheid kan zo extreem zijn dat je vrijwel niets meer kunt totdat de aanval weer afneemt.
Iets simpels als lopen of een lichte aanraking kan al te veel zijn.
De symptomen en een acute jichtaanval kunnen het best beschreven worden door Boudewijn Groenveld (ervaringsdeskundige jicht):

Jichtaanvallen

‘’Je gaat naar bed zonder dat er iets aan de hand is en plotseling wordt je om 5 uur ’s nachts wakker door een intense pijn en een teen die 2x zo groot is als normaal. Het gevoel alsof je teen af is gebroken met een plotselinge koorts als bijwerking.
Daarbij wordt de pijn steeds heftiger en voel je het door je hele lichaam uitstralen.
De druk wordt steeds erger en zelfs een lichte aanraking van een bed laken is al te veel.''

"Behandeling"

Indien er niet goed en effectief behandeld wordt is de kans aanzienlijk groot dat een jicht aanval vaker blijft voorkomen en erger wordt dan voorheen. Ook gaat het dan niet langer meer om één gewricht maar om meerdere gewrichten met als gevolg dat de kristallen ophopen tot een tophi (een soort kalkachtige bobbeltjes) die zich nestelen in de gewrichten.

Het onder controle krijgen van de hoeveelheid urinezuur in het lichaam is extreem belangrijk om verdere aanvallen te vermijden. Daarnaast is het ook van belang om gerelateerde gezondheidsklachten te voorkomen.

Jicht symptomen aanpakken met het
21 tips tegen jichtaanvallen eBook!