Oorsuizen medicijnen

Laatste Update: 26 oktober 2022

Anti-depressiva (serotonine) tegen tinnitus

Tinnitus is een storende aandoening die verschillende oorzaken kan hebben. Er is nog geen behandeling bekend die het oorsuizen kan doen verdwijnen, maar er zijn wel verschillende therapieën die de effecten van de tinnitus kunnen verminderen. Vroeger werd er gedacht dat het piepen, kraken en suizen in het gehoor van patiënten in het oor veroorzaakt werd, maar tegenwoordig denken de meeste wetenschappers dat het in feite een probleem in de hersenen is: er wordt een geluid gehoord dat er niet is, of misschien zijn de geluiden er wel, maar zijn ze heel zacht voor mensen die geen tinnitus hebben en worden ze op één of andere manier in de hersenen teveel versterkt.

Dit laatste zou te maken kunnen hebben met het gehoorverlies waar veel patiënten ook last van hebben (1). Recent onderzoek wijst er inderdaad op dat het oorsuizen mogelijk in de hersenen veroorzaakt wordt, en dat de stof serotonine daar mogelijk een grote rol bij speelt. Maar wat is serotonine eigenlijk? En brengt deze nieuwe ontdekking ons dichterbij een geneesmiddel voor tinnitus?

Wat is serotonine?

Serotonine is een zogenaamde neurotransmitter, een soort boodschapper in de hersenen. Het reguleert andere stoffen zoals endorfine en dopamine die in verband gebracht worden met slaap, stemmingen en pijn. Een goede serotoninebalans zorgt ervoor dat je je goed voelt, terwijl een tekort aan deze neurotransmitter juist depressieve gevoelens kan veroorzaken. Een teveel aan serotonine kan lijden tot het zogenaamde serotonine syndroom. Hierbij kunnen een verhoogde bloeddruk, lichaamstemperatuur en hartslag voorkomen en kan de patiënt last hebben van overgeven en diarree. Daarnaast kunnen hallucinaties optreden, niet verwonderlijk als je bedenkt dat de werkzaamheid van de drug XTC ook gebaseerd is op het creëren van een verhoogde serotoninespiegel. Het serotonine syndroom wordt echter meestal veroorzaakt door het innemen van verschillende medicijnen die allemaal van invloed zijn op de hoeveelheid serotonine in de hersens. Bekende voorbeelden hiervan zijn de nieuwe generatie anti-antidepressiva, medicijnen tegen migraine, maar ook sommige pijnstillers en hoestdrankjes. Het is dus van groot belang dat je apotheker altijd weet welke medicijnen je allemaal gebruikt zodat medicijnen die elkaar kunnen beïnvloeden goed op elkaar afgestemd kunnen worden.

Tinnitus en anti-depressiva

Terug naar tinnitus. Er zijn aanwijzingen gevonden dat serotonine van invloed kan zijn op de ontwikkeling en het verloop van oorsuizen bij een bepaalde groep tinnituspatiënten. Het gaat vooral om de groep die naast het oorsuizen ook last heeft van concentratieverlies, slaapproblemen en/of depressie (2). Deze andere symptomen kunnen namelijk een aanwijzing vormen dat er sprake is van een serotoninetekort. Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken verricht om te kijken of anti-depressiva in dit geval ook tinnitus kunnen genezen. De nieuwe generatie van deze medicijnen zorgt er namelijk voor dat de serotoninespiegel kunstmatig hoog gehouden wordt. De resultaten van dit onderzoek zijn echter wisselend. In één onderzoek bleek het dat de geluidssterkte van de tinnitus verminderd was door het gebruik van anti-depressiva, maar bij een ander onderzoek werd geen verschil gezien (3). Het ziet er dus naar uit dat er meer onderzoek nodig is om de mogelijk gunstige werking van medicijnen die de serotoninespiegel beïnvloeden op oorsuizen te bekijken.

Bronnen:

  1. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp1506631
  2. https://www.karger.com/Article/Abstract/251916
  3. https://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/2005/11000/Randomized_Placebo_Controlled_Trial_of_a_Selective.20.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Ja, voor mijn vrouw, heeft al zeker 30 jaar last van tinitus. Heeft nu een neuralgie maar durft geen antidepressiva te nemen omdat deze tinitus veroorzaken.
      Heb je een advies?

  1. Hoi,
    Zou graag willen weten Van u of er iets tegen oorsuizen bestaat want mijn moeder wordt er echt goed gek van en weet het gewoon niet meer dit is echt een noodkreet!!!!! Kunt u ons helpen hoor gauw van u!!!

  2. nee begin niet aan aan die rotzooi ...
    Prozac heeft bij mij all een beginnen Tinnitus gehoorzaag ,in begin jaren 1994
    later ben zwaar vergif in de jaren 2005 met Avelox , en heb een extreem sterk Tinnitus van minimun 6000hs en 45 decibel
    andepresiva
    en Benzodiazepine
    versteken de Tinnitus !!!! en geven hyperacusis

  3. Hallo, kan iemand mij vertellen welke antidepressiva geen tinnitus verergeren/ veroorzaken? Ik heb zelf al 10 jaar last van tinnitus en sinds kort antidepressiva voorgeschreven gekregen, citalopram. Nu lees ik dat dit tinnitus kan verergeren......klopt dit?

    1. Beste Roos,

      Het klopt inderdaad dat oorsuizen een mogelijke bijwerking is van citalopram. Welke antidepressiva het beste bij jou passen vanwege je tinnitus kan je het beste overleggen met je huisarts.Ik kan je geen advies geven wat betreft medicatie, dat moet je huisarts doen.

      Succes!
      Jack

    1. Niks slikken je lichaam is het beste medicijn doktoren zijn alleen maar geleerd op medicijnen en mensen beter maken maar de gevolgen van medicijnen zijn nog slechter. Succes

    1. bedankt voor het delen van jouw ervaring met Paroxetine, Jan.

      Zijn er meer mensen die een soortgelijke ervaring hebben met Paroxetine?

      1. Hai,
        Ik gebruik venlafaxine, weinig effect,,, Maar vandaag de dosering weer verhoogd naar 150 mg, oorsuis was na een paar uur verdwenen!!! Onwerkelijk gewoon!
        vriendelijke groet!

  4. Hoi, ik merk dat ik na het gebruik van Xtc last heb van tinnitus. Soms is het 's ochtends een tijdje weg maar komt dan terug. Is dit omdat ik een dag na xtc-gebruik tijdelijk gte weinig serotonine heb? Herstelt dit vanzelf?

  5. Zopiclon moet uit de handel want 1 op de 100 persoon is het gif ik kreeg het na de relatie breuk en had gelijk een metaal smaak in me mond als ok het innam en viel gelijk in slaap en heb oorbeschadiging aan overgehouden met als gevolg harde oorsuizen aan beide oren dus artsen moeten en mogen het ook weten dat het gif is. Kap ermee . En speel niet met mensen leven. Na de 9 de tab was in een sombie die niks meer wist en alleen dood wou.en voorheen was ik de gezondste in de fam. Maar ik ben nog niet klaar ik zal het als het moet aan de grote klok hangen dat artsen mensen als proefkonijn nemen en de medicijnen industrie had ik maar melantoline gehad maar dat doen ze niet. Want ze weten het beter en schrijven wat uit zonder de patient te zien. Hou op als je werk niet goef wil doen dat is mijn boodschap

    1. Een beetje een late reactie, maar ik heb dus ook ernstige oorsuizen en hyperacusus overgehouden na gebruik van zopiclon. Ik vind het ook echt bizar dat een KNO arts niet weet dat dit een bijwerking is van het medicijn. Er staat in m'n dossier dat ik het zo nodig gebruik en toch krijg ik de boodschap: "leer er maar mee leven". De kans is klein dat er een oorzaak is te vinden voor je tinnitus, maar ze kunnen op ze minst even goed in je dossier kijken. Ik moest er dus achter komen via Google. Sinds een week gestopt en ik hoop dat het weg trekt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share