Blaasontsteking

Laatste Update: 15 augustus 2017

Antibiotica bij een blaasontsteking: is het nodig en is er een alternatief?

Voordat we beginnen met de blaasontsteking, eerst even wat info over antibiotica:

Terwijl antibiotica levens lijkt te redden en gevaarlijke bacteriën kan doden, is het probleem met antibiotica tegenwoordig dat het op grote schaal wordt misbruikt en dan vooral door de vleesindustrie, waardoor het niet alleen de slechte bacteriën maar dus ook de goede bacteriën, die helpen om ons gezond te blijven, doodt. Wanneer we antibiotica consumeren, kunnen ze een schone omgeving achterlaten waarin schadelijke bacteriën zich in nieuwe vormen kunnen ontwikkelen zonder dat er weerstand is van de goede bacteriën, die helpen bij het gezond houden van onze spijsverteringssystemen. Wanneer we antibiotica innemen, verzwakken we langzaam ons immuunsysteem en soms zelfs tot een punt waarop het niets meer doet. Wij bieden de slechte bacteriën dan de ideale omstandigheden om zich tot supermonsters te ontwikkelen.

Veel voorkomende bijwerkingen bij het gebruik van antibiotica

Elk antibioticum heeft zijn eigen unieke lijst van bijwerkingen en deze lijst is gewoonlijk behoorlijk uitgebreid. Zorg ervoor dat je de bijwerkingen van het antibioticum, dat jij gebruikt, bespreekt met je arts. Er zijn echter ook bijwerkingen die bij de meeste antibiotica, ongeacht de klasse of het geneesmiddel, voorkomen:

 • Vaginale schimmelinfecties of orale spruw (candida): antibiotica kunnen ook de normale florabalans in de vagina veranderen wat kan zorgen voor fungale overgroei. Candida albicans is een veelvoorkomende schimmel, die normaal gesproken in kleine hoeveelheden in de vagina aanwezig is en meestal geen ziekte of symptomen zal veroorzaken. Vaginale candidiasis kan echter optreden als gevolg van een behandeling met antibiotica met een beperkte concurrentie tussen bacteriën.
 • Maagklachten: het gebruik van antibiotica wordt vaak in verband gebracht met maagklachten zoals misselijkheid, braken, een gebrek aan eetlust (anorexia), maagpijn en maagzuur (dyspepsie). Als je het inneemt met voedsel of bij een maaltijd kun je de kans op het ontwikkelen van een maagontsteking verminderen, maar raadpleeg hiervoor je apotheker.
 • Antibiotica-geassocieerde diarree: het gebruik van antibiotica kan vaak leiden tot ongecompliceerde met antibiotica geassocieerde diarree of dunne ontlasting, die nadat er met het gebruik van het antibioticum wordt gestopt vanzelf verdwijnt. Breedspectrum antibiotica kan ook de normale darmflora (‘goede bacteriën’) doden en leiden tot de overgroei van infectieuze bacteriën, zoals Clostridium difficile (C. difficile). Als de diarree ernstig is, bloed bevat, gepaard gaat met maagkrampen of braken, moet je onmiddelijk een arts bezoeken om uit te sluiten dat je bent geinfecteerd met C. difficile. De antibiotica die het vaakst antibiotica-geassocieerde diarree zal veroorzaken, zijn amoxicilline-clavulaanzuur, ampicilline, cefalosporinen, fluoroquinolonen, azitromycine en claritromycine.

Natuurlijke remedies en geneesmiddelen tegen een urineweginfectie, die snel resultaten opleveren

Natuurlijke remedies tegen een blaasontsteking werken echt en zouden zeker je eerste keuze moeten zijn als je last hebt van dit probleem. Net als bij alle natuurlijke behandelingen en huisremedies moet je het zorgvuldig en consequent toepassen om de gewenste resultaten te kunnen krijgen (anders zul je alleen je geld verspillen). Als je de onderstaande aanbevelingen precies opvolgt, zul je snel en op een natuurlijke manier van je blaasontsteking afkomen en waarschijnlijk zal die vervelende blaasontsteking dan ook wegblijven!

Natuurlijke remedie blaasontsteking #1: Cranberry verbindingen (proanthocyanines en D-mannose)

Cranberries zijn een 'beproefde' natuurlijke behandeling tegen een blaasontsteking en worden al ruim een eeuw succesvol gebruikt. In feite is dit de standaard remedie en behandeling die je vrijwel op alle gezondheidswebsites met natuurlijke behandelingen tegenkomt. De reden dat ze zo goed werken ligt eigenlijk aan twee dingen. Ten eerste bevatten ze stoffen genaamd proanthocyaninen (gecondenseerde tannines), die ertoe bijdragen dat de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken (escherichia) zich niet aan de wanden van de urineweg kunnen hechten. Hierdoor kan je eigen urine deze bacteriën wegspoelen.

De tweede reden is dat ze een krachtige stof genaamd D-mannose bevatten. D-mannose kan de escherichia-bacteriën verzwakken, waardoor ze zich niet in de celwanden of in de blaas kunnen nestelen. Dus wat er eigenlijk gebeurt is dat bacteriën, zoals de D-mannose, de blaaswand een laagje geeft dat onaantrekkelijk is voor slechte bacteriën en ervoor zorgt dat ze zich niet kunnen hechten. Je zult ze dan gewoon 'uitplassen'. Leuk!

Natuurlijke remedie blaasontsteking #2: Gebruik probiotica en gefermenteerde voedingsmiddelen

Er is een sterk en duidelijk verband tussen lage niveaus van gunstige bacteriën in het spijsverteringskanaal en in de vagina en het optreden en het terugkeren van blaasontstekingen bij vrouwen...

Vanwege de pathetische nutritionele aard van het voedsel, dat we vandaag de dag eten en onze ‘overdreven gemakkelijke’ levensstijlen, moet elke persoon op deze planeet eigenlijk elke dag een probiotisch supplement van een goede kwaliteit innemen. Als je regelmatig last hebt van een blaasontsteking is dit natuurlijk nog belangrijker. Je moet ook overwegen om je eigen voedingsmiddelen te kweken en te gisten en dit dan dagelijks te consumeren voor een extra toevoer van gezonde bacteriën. Dit is eigenlijk iets dat vroeger heel gewoon was en ook vaak werd gedaan, maar wat je nu helaas bijna niet meer ziet.

En onthoud dit belangrijke feit... je kunt NOOIT te veel probiotica en goede darmbacteriën hebben. Sterker nog, hoe meer je ervan hebt en hoe meer voedsel je eet die dit bevat, hoe beter, dus wees er zeker van dat je zoveel als mogelijk van deze gunstige vriendjes binnenkrijgt!

Natuurlijke remedie blaasontsteking #3: Drankje op basis van zeezout of Himalaya-zout

Het grootste voordeel van het gebruik van deze huisremedie tegen een blaasontsteking is de snelheid waarmee het werkt. In feite zul je al binnen een paar uur bijna nergens last meer van hebben... zo snel werkt het echt. Het is verstandig dat je altijd wat zeezout of roze Himalaya zout in je keukenkastje hebt staan zodat, als je last krijgt van een blaasontsteking, je meteen een drankje kunt maken. Het roze rotszout uit de Himalaya en het zeezout maken je lichaam alkalisch (en dat is cruciaal voor het uitroeien van de blaasontsteking). Het zuur in je urine wordt ook geneutraliseerd, waardoor de bacteriën die je urineweginfectie of blaasontsteking veroorzaken worden gedood. Omdat het lichaam alkalisch is en al het zuur in de urine wordt geneutraliseerd, wordt ook de pijn en het brandende gevoel, waar je vaak last van hebt tijdens het plassen met een blaasontsteking, snel geëlimineerd.

Natuurlijke remedie blaasontsteking #4: Vitamine D

Uit een Zweeds onderzoek bleek dat vitamine D je kan beschermen tegen het krijgen van een urineweginfectie of blaasontsteking. Onderzoekers ontdekten dat een anti-microbiële peptide, die ook wel bekend staat als kathelicidine, helpt om schadelijke bacteriën, virussen en schimmels, inclusief die die een blaasontsteking veroorzaken, te doden. Vitamine D is de cruciale voedingsstof die de productie van dit krachtige peptide veroorzaakt.

Hoewel regelmatige blootstelling aan de zon een goede manier is om je vitamine D-niveaus te verhogen, is er een nog veel veiligere (en makkelijkere) manier om meer van deze vitamine binnen te krijgen en dat is het gebruik van een vitamine D3-supplement van een goede kwaliteit (bevat hetzelfde als wat je via de zon zou krijgen). Zorg ervoor dat de vitamine D, die je koopt, ook vitamine K2 bevat omdat dit voor een betere absorptie zorgt.

Natuurlijke remedie blaasontsteking #5: Eet veel bosbessen en ananas

Bosbessen zijn fantastisch om je te helpen om de symptomen van een blaasontsteking te verlichten. In feite bevatten ze dezelfde bacterie-remmende eigenschappen als cranberries (ze zijn van dezelfde familie). Ananas bevat het enzym bromelaïne, waarvan ook gebleken is dat het een geweldige natuurlijke genezing voor een urineweginfectie of een blaasontsteking is. Beiden zijn ook rijk aan vitamine C, dat een krachtige antioxidant is en je imuunsysteem een boost zal geven. Daarnaast helpt vitamine C ook om de blaas gezond te houden en goed te laten werken, dus probeer zoveel mogelijk van deze vruchten te eten!

Natuurlijke remedie blaasontsteking # 6: Zuiveringszout en appelazijn

Baking soda of zuiveringszout is een eenvoudige maar zeer effectieve remedie tegen een blaasontsteking. Het zuiveringszout neutraliseert de zuurgraad in je urine wat helpt bij het verlichten van de symptomen en ook het herstelproces zal versnellen. Volgens dr. Marcus Sircus, natriumbicarbonaat-expert, is een ander groot voordeel van zuiveringszout dat het de nieren ontgift en reinigt en zorgt voor een snelle genezing van deze vitale organen. Dus als je een infectie van de urinewegen of een blaasontsteking ondervindt en de verspreiding ervan naar je nieren wilt voorkomen, moet je eigenlijk meteen wat zuiveringszout nemen!

Appelciderazijn is een andere natuurlijke behandeling tegen een blaasontsteking die je sterk zou moeten overwegen. Appelciderazijn is een krachtig tonicum en helende elixir en is eigenlijk één van de beste anti-virale, anti-bacteriële en anti-schimmel remedies die je maar kunt vinden! Het helpt ook om met behulp van cruciale ‘vriendelijke’ bacteriën de gezondheid van het spijsverteringskanaal en de vagina op peil te houden.

Natuurlijke remedie blaasontsteking #7: Olijfbladextract

Olijfbladextract bevat een aantal krachtige anti-virale en anti-bacteriële bestandsdelen, die effectief blijken te zijn tegen Pseudomonas aeruginosa, één van de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaakt. Dit is bijzonder belangrijk voor patiënten met een blaasontsteking aangezien Pseudomonas aeruginosa een lage gevoeligheid voor antibiotica heeft. Het belangrijkste werkzame bestanddeel in olijfbladextract, oleuropein, is ook extreem effectief bij het doden van de Escherichia coli bacteriën, die naast een blaasontsteking ook nog andere infecties veroorzaken. Als je olijfbladextract gebruikt, kun je binnen 24 uur verlichting ervaren en als je een onderhoudsdosis blijft gebruiken is het zeer onwaarschijnlijk dat je ooit weer een blaasontsteking zult krijgen!

Natuurlijke remedie blaasontsteking #8... Vermijd suiker

Suiker is één van de ergste boosdoeners als het gaat om infecties van de urinewegen (en candida), dus moet je echt je suikerinname tot een minimum beperken, als je wilt voorkomen dat je een blaasontsteking zult krijgen. Je moet dus ook vruchten en groenten zoals watermeloen, bananen, vijgen, druiven, guave, kumquats, lychees, mango's, granaatappels, bieten, maïs, pastinaakjes, erwten, aardappelen en alle vormen van winterpompoen (vooral eikel en butternut), die allemaal erg hoog in suiker zijn, vermijden. Alle andere groenten en fruit kun je wel gewoon eten.

Antibiotica bij een blaasontsteking

Als een verdere preventie moet je ook alle geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen, samen met alle ‘zoete’ frisdranken en vruchtendranken uit je dieet elimineren. Deze rampvoedingsmiddelen zijn in ieder geval niet geschikt voor mensen om te consumeren en verwoesten alles, inclusief je spijsverteringskanaal en afvalverwijderingssysteem. Je zult merken dat als je deze boosdoeners links laat liggen, je veel minder kans loopt op het krijgen van een blaasontsteking!

Natuurlijke remedie blaasontsteking #9... Drink veel water

Het drinken van water helpt het lichaam om bacteriën uit het urinesysteem weg te spoelen. Omdat je waarschijnlijk een aantal krachtige remedies, inclusief de cranberry- en D-mannose tabletten gebruikt, is het belangrijk dat je elke dag veel gefilterd water drinkt, zodat deze behandelingen effectief werken en alles wat slecht is uit je lichaam kan worden weggespoeld.

Je zult al een redelijke hoeveelheid water drinken als je de remedie met het zuiveringszout, de appelazijn of het drankje met het roze Himalaya zout gebruikt, maar dit zal nog niet genoeg zijn. Probeer om minstens 1 tot 2 liter zuiver gefilterd water per dag te drinken. Je zult hier waarschijnlijk veel van gaan plassen waardoor je in de verleiding kunt komen om minder water te drinken, maar doe dit alsjeblieft niet! Het drinken van veel water zal je echt helpen om van je blaasontstekingssymptomen af te komen en zal ervoor zorgen dat de pijn en het branderige gevoel veel sneller zullen verdwijnen.

Enkele andere dingen die je wel en vooral niet moet doen:

 • Wel doen: naar het toilet gaan wanneer dat nodig is. Het ophouden van je urine is geen goed idee. Het probleem is dat als je niet naar het toilet gaat als je aandrang voelt, je meer kans loopt op een ophoping van bacteriën, die voor een blaasontsteking kunnen zorgen.
 • Wel doen: helemaal goed uitplassen. Zorg ervoor dat je na het urineren van voren naar achteren afveegt om te voorkomen dat de bacteriën in de buurt van de urinebuis kunnen komen. Dit helpt voorkomen dat je een blaasontsteking krijgt.
 • Niet doen: alcohol drinken. Alcohol is sterk irriterend voor de blaas en zal ervoor zorgen dat je onnodig vaak naar het toilet moet.
 • Wel doen: cafeïne vermijden. Vermijd frisdranken, chocolade, thee en koffie die caffeine bevatten. Cafeïne irriteert de blaas en zal de hierboven besproken remedies minder goed laten werken.
 • Wel doen: katoenen ondergoed dragen. Alles wat in nauw contact komt met je intieme delen moet van katoen zijn. Vrouwen kunnen het beste katoenen ondergoed dragen om de boel daaronder droog en ‘luchtig’ te houden. Mannen moeten ook katoenen boxershorts dragen.
 • Wel doen: voordat je geslachtsgemeenschap hebt een douche nemen en naar het toilet gaan. Het laatste wat je wilt, is je blaasontsteking op iemand anders overdragen. Nadat je seks hebt gehad, kun je ook het beste proberen om te plassen om je blaas te ontdoen van bacteriën.
 • Wel doen: een douche nemen in plaats van een bad (gewone baden, bubbelbaden of jacuzzi's). Je hebt minder kans op het ontwikkelen van een urineweginfectie of een blaasontsteking bij het douchen dan bij het nemen van een bad.
 • Wel doen: wit ongeparfumeerd en ongebleekt wc-papier gebruiken. Dit voorkomt eventuele reacties van het lichaam op kleurstoffen en chemische middelen. Veel vrouwen hebben hiervan last na het gebruik van het ‘hippe’ wc-papier.

Tot slot…

Helaas komt blaasontsteking vaker voor dan je denkt. Het probleem is dat niemand er over praat: Het blijft een beetje gênant om hier open over te praten.

Dus als je het idee hebt dat je de enige in de hele wereld bent, dan heb je het helemaal mis! Niet dat het iets verandert aan jouw gevoel, maar het geeft wel aan dat je best raad en advies aan anderen kunt vragen. Niemand zal er vreemd van opkijken!

Bronnen

www.healthline.com/health/womens-wellness-uti-antibiotics

www.livestrong.com/article/74571-antibiotics-treat-uti/

emedicine.medscape.com/article/231574-medication

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mooi artikel n goede tips ik heb n vraag
  Hoe maak je n drankje met zeeOut, gewoon water n een theelepel zeezout?

 2. Wat een gaaf artikel! Ik zelf heb vaak (elke maand) last van een blaasontsteking. Eigenlijk altijd in de week voor mijn ongesteldheid of er net na. De doktoren hebben geen verband ertussen kunnen vinden dus blijf ik er mee zitten. Ben langs de uroloog geweest, nog niks raars gevonden. Wel heb ik nu furabit gekregen om dit te nemen zodra het geiriteerd raakt. Cranberry capsules slik ik dagelijks en baking soda vermeng ik met lauw water. Ben een beetje radeloos... Wat denkt u, nog een keer langs de uroloog of dit uitzitten en hopen dat ik erover heen groei? (19 jaar)

  1. Beter tien keer te veel naar de uroloog, dan één keer te weinig, Merel.
   Als je twijfelt, dus gewoon doen!

  2. Dag Merel.
   Bedenk wel, dat furabid een antibiotica is. Als je dat met regelmaat gebruikt, dan wordt je ongevoelig voor antibiotica, als het heel hard nodig mocht zijn. Je bent nog zo jong.
   Heb zelf een paar dagen een kuur furabid gehad met alle bijwerkingen, zelf de zeldzame. Ben er behoorlijk ziek van geweest en het ijlt nog wat na. Kijk goed naar : hoe voorkom ik blaasontsteking en DRINK vooral veel,

 3. Hallo
  Ik zit nu al bijna twee jaar aan de antibiotica
  Nu net weer twee kuren gehad niet geholpen
  Krijg nu een kuur van een half jaar
  Ik ben een vrouw van 64 jaar ook is van onderen alles rood en pijnelijk ben er nu een beetje raadeloos van het sloopt
  Alle onder zoeken al gehad

  1. Dat is inderdaad wel heel veel antibiotica, Carla. Ik kan me voorstellen dat je inmiddels nagenoeg resistent bent geworden na zoveel kuren, en zo lang!
   Heb je al eens alternatieve arts geprobeerd?

   1. Ook ik vond een aantal keer antibiotica per jaar teveel van het goede. Ik ben naar een acupuncturiste gegaan. Dit in combinatie met elke dag d-mannose heeft ervoor gezorgd dat ik al een jaar vrij ben van blaasontstekingen. Ook kan ik bij een vermoeden van een ontsteking meteen een afspraak maken om erger te voorkomen.

    1. Dat zal zeker goed nieuws voor je geweest zijn, Marijke. Blij dat het voor jou werkt.

     Zijn er meer lezers die een soortgelijke ervaring hebben?

 4. Bedankt voor dit schrijven, ik ga dit allemaal zeker proberen. FURABID heb ik gekregen van de huisarts, maar met het opzoeken op internet ben ik daar nu dus wel van teruggekomen. Nog een vraag: wat voor vlees kan ik eten (sojavlees en/of kip? Graag uw antwoord.

  1. Als het gaat over de antibiotica die in het vlees zit, maakt het niet uit wat voor vlees je eet, zolang het maar biologisch is. Daar wordt niet onnodig antibiotica gebruikt.

 5. er zijn nog veel meer hulp middelen vitamines zorg wel dat er ook werkzame stof in zit D3 / B12 / omega 3 / en Q 10 deze 4 elke dag in nemen te verkrijgen bij HOLLAND & BARRET gebruik het zelf al 2 jaar , ook voor mijn honden als zij beit wonden hebben ga nooit meer naar de Dieren Arts

 6. Kan iemand mij vertellen wat de dosis voor olijfoliebladeren extract is. Heb nu voor de derde keer in 1 jaar een nierbekkenonsteking. Wil mij ook vooral richten op hetvoorkomen van een volgende omdat ik erg ziek ervan ben. Zit nu aan de Furabid en ben begonnen met 2 maal daag een glas water met een eetlepel appelazijn troebel en heb olijfbladerenextract in huis maar weet de dosering niet. En kan het niet meer vinden waar ik het gelezen heb. Verder drink ik 1 keer per dag kurkuma drankje en gember thee. En maximaal 2 koffie. Doe dit ook om een schimmel infectie te voorkomen die ik zeker weer krijg na de antibiotica?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share