Vitamines en Mineralen

Laatste Update: 23 augustus 2016

Vitamine D: Boost je gezondheid met de zon!

Geef je gezondheid een boost met vitamine DBehalve dat je iedereen gelukkig maakt, heb je ook nog een genezende kracht, waardoor je sinds de oudheid al wordt aanbeden!

Eenieder die kruiswoordpuzzels oplost weet dat je als zonnegod een zeer belangrijke plaats inneemt! Met 2- tot 8-letters is jouw naam te schrijven.

Ra, Re, Bel, Sol......Hyperion, Mithros en zelfs Phoebus.

Eenieder die wel eens jouw zonsverduistering heeft meegemaakt, kan beamen dat dit een unieke en emotionele gebeurtenis is! Zonder jou is er geen leven mogelijk!

Ikzelf was op 11 augustus 1999 in Colmar en in 2015 in Heidelberg heb ik dit aan den lijve ondervonden! Gewapend met een speciaal gekochte bril in de plaatselijke apotheek kon ik deze fenomenale gebeurtenis van jou waarnemen!

Gelukkig kwam je snel weer bij me terug.

Zonnewijsheid?

Vitamine D, ook wel zonnevitamine genoemd, wordt aangemaakt door de invloed van UV-straling op onze huid en is onontbeerlijk voor sterke botten, tanden en spieren en misschien wel het belangrijkste; ons immuunsysteem.

Bij het voorkomen van vele ziekten en aandoeningen, ben jij onontbeerlijk in het genezen hiervan! Depressie is meestal een gebrek aan vitamine D en kun je gelukkig voorkomen door altijd voldoende D in je lichaam te krijgen:

Je kunt vitamine D halen uit:

Zonlicht

De zon is veruit de beste leverancier van vitamine D. Wist je dat ongeveer tweederde van alle vitamine D in je lichaam komt doordat de zon je beschijnt met UV-straling. Je huid absorbeert die straling en zet het om in vitamine D.

Nou hebben we in Nederland het probleem dat we eigenlijk te noordelijk wonen. Dus alleen in de lente en de zomer als de zon het felst is, dus tussen 11 en 3, dan moet je eigenlijk een half uur in de zon doorbrengen.

Maak er een gewoonte van om in je lunchpauze een halfuur buiten in de zon te gaan zitten. Of beter nog, loop een halfuurtje in de zon.

De zon is uiteindelijk de allerbeste bron van vitamine D. Helaas kunnen we in Nederland niet altijd beschikken over de felle zonnestralen. Daarom moeten wij Nederlanders wat beter ons best doen om aan onze dagelijkse dosis te komen.

Het is aanbevolen om dagelijks ongeveer 600IE vitamine D binnen te krijgen. Als je boven de 70 bent dan mag dat zelfs wat meer zijn, omdat je dan helemaal op moet passen voor broze botten.

Voeding

Naast de zon zelf zijn er ook verschillende voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, het is dan ook niet vreemd dat je vitamine D terugvindt in vette vissoorten.  Een moot zalm bevat 450IE vitamine D! Een blikje tonijn bevat ongeveer 150IE vitamine D.

Daarnaast is melk een goede bron van vitamine D, maar omdat daar weer heel veel cafeïne in zit, wat weer niet goed voor de mens is omdat het de ontstekingswaarden verhoogt, adviseer ik je om matig te zijn met melk.

Daarbij is het zo dat de fabrikanten van melkalternatieven dat weten en dus vitamine D toevoegen aan de rijstmelk, sojamelk en kokosmelk.

Een geheime vitamine D bom is de paddestoel, bijna niemand weet het, maar paddestoelen absorberen zonlicht als geen ander en slaan dit op in de vorm van vitamine D. Een portie paddestoelen bevat wel 450IE vitamine D. Je moet dan wel de paddestoelen hebben die in de zon groeien, champignons groeien juist in de schaduw.

Kijk eens in je buurtsuper of in de betere winkels of ze Dole’s Portobello in het assortiment hebben, dit zijn echte vitamine D bommen.

Eigeel bevat ook vitamine D, maar dat zijn maar 40IE, dus dat telt niet echt aan.

Supplementen

Zoals ik net al vertelde ligt Nederland te noordelijk om je het hele jaar door van genoeg energie te voorzien. Een goed excuus om een paar keer op vakantie te gaan. Een stedentripje Barcelona of Rome, helemaal ten bate van je gezondheid ;-).

Minder leuk maar ook zeer effectief is door in de herfst en winter een vitamine D supplement te slikken. Een goed supplement bevat vitamine B3, niet B11. Vaak wordt aan een vitamine D supplement ook calcium toegevoegd. Dat is wel weer prima, want vitamine D en calcium zijn elkaar nodig wil het lichaam dit kunnen opnemen.

Om te onthouden: De belangrijkste bronnen van vitamine D zijn zonlicht, vette vis, visolie, verrijkte voeding zoals de rijstmelk,  ei en supplementen in de wintermaanden.

Welke zonnefactor heb jij?

Oké, terug naar de zon. Nu je weet dat de zon de beste leverancier van vitamine D is, zou je zeggen lekker op het strand gaan liggen bakken.  Toch kan je niet onbeperkt en onbeschermd van de zon genieten! Want ondanks zijn schoonheid bezit hij een enorme kracht.

Om optimaal van de zon te kunnen genieten moet je eigenlijk eerst weten of je huid wel genoeg pigment heeft om al die zonnestralen aan te kunnen.

Stap 1: Bepalen van je huidwaarde: verbrand je zeer snel dan heb je een huidwaarde van 60, verbrand je snel dan heb je een huidwaarde van 100, verbrand je zelden dan is je huidwaarde 200 en als je nooit verbrandt dan heb je huidwaarde 300!

Kinderen tot 10 jaar maken hierop een uitzondering en hebben een huidwaarde van 60. Pas daarom op, want kinderen verbranden zeer snel!

Stap 2: Kijk wat de UV-waarde/index is van de plaats/land waar je woont of tijdelijk verblijft!

Stap 3: Deel nu je huidwaarde door de zonkracht/UV-waarde en je hebt nu het aantal minuten dat je onbeschermd in de zon kan verblijven voordat je je in moet smeren met de voor jouw huidtype geschikte zonnebrandcrème!

Verbrand je bijvoorbeeld snel dan is je huidwaarde 100 gedeeld door bijvoorbeeld de zonkracht/UV-waarde 4 in Groningen dan mag je 100 : 4 = 25 minuten in de zon zonder bescherming!

Let Op: Kinderen tot 10 jaar hebben een huidwaarde van 60 : 4 = 15 minuten in de zon onder dezelfde voorwaarden!

Wat is jouw zonnefactor?

Op de volgende link kan je een Europees land en plaats invoeren, en door zonkracht aan te klikken kun je de bijbehorende UV-index vinden!

Verstandig zonnen in Nederland

Zo geeft Porto in Portugal een zonkracht voor vandaag van 8 en is 2x zo sterk als in Groningen.

Hierdoor blijkt dat je maar de helft van de tijd (100 : 8 =) 12 ½ minuten onbeschermd in de zon kan zitten! En Kinderen tot 10 jaar 60 : 8 = slechts 7,5 minuten.

Een duidelijk voorbeeld van hoe snel je kan verbranden, en dit heb ik zelf als kind meegemaakt met een tweedegraadsverbranding!

Kortom, er zijn vele factoren die invloed hebben op hoelang we aan de zon blootgesteld kunnen worden. Enkele van deze factoren die invloed hebben zijn: plaats waar we zonnen, tijd van de dag, intensiteit van de zon, bewolking, leeftijd, huidskleur, allergieën en/ of je medicijnen gebruikt!

De kracht van de zon

Ik herinner me nog goed dat ik op het strand in slaap gevallen was en als een rode kreeft wakker werd! Hierdoor heb ik niet stukje bij beetje aan de zon kunnen wennen om zodoende mijn huid je te laten acclimatiseren. Na me zo snel mogelijk omgekleed te hebben ben ik uit de zon gegaan.

Gelukkig had ik aftersun bij mij, die mijn verbrande huid direct verkoeling bracht! Maar ook natuurlijke middelen op basis van aloë vera, calendula, jojoba, kokosolie en komkommer verzachten direct de verbrande huid.

Niets nieuws onder de zon?

Voor de mensen die in warme landen wonen waar de zon altijd schijnt en je tot ’s avonds laat buiten kan zitten is er inderdaad niets nieuws onder de zon! De mensen zijn hieraan gewend en hebben daardoor een aangepaste levensstijl.

Mocht je dit jaar met vakantie zijn in deze landen waar de temperaturen hoog kunnen oplopen en de zon veel krachtiger schijnt zoals Spanje, Griekenland, Turkije, Latijns Amerika, Brazilië, Indonesië en alle andere landen die dichter bij de evenaar liggen.

Probeer je dan eens te verdiepen in hoe de plaatselijke bevolking met de zon omgaat om te voorkomen dat je door de felle zon verbrandt of nog erger, helemaal kunt uitdrogen en in het ziekenhuis belandt.

Een paar tips voor je eerste verblijf in deze warme landen:

- Blijf op het heetst van de dag uit de volle zon (grofweg tussen 11 en 17 uur, afhankelijk van de plaats waar je je bevindt. Parasols, overkappingen en bomen bieden een uitstekende verkoeling!

- Drink voldoende water en smeer je in met een geschikte zonnebrandcrème.

- Zorg voor een goede zonnebril.

- Draag een pet of hoed.

- Drink tijdens het heetst van de dag iets koels om oververhitting te voorkomen.

- Neem kleding mee die armen en benen tijdelijk kunnen bedekken.

- Denk ook aan je voeten die kunnen verbranden als je sandalen zonder sokken draagt!

Let Op!  Laat nooit kinderen, ouderen en dieren in de auto achter in de brandende zon, ook al is dit maar voor korte duur!!

De volgende keer gaan we het hebben over gezonde vetten, heel belangrijk voor een goed cholesterol en het voorkomen van hart- en vaatziekten en om af te vallen. Je leest het goed afvallen met vetten:

Tot slot zal ik je  belangrijkste zaken die je moet onthouden over vitamine D nog even in kort geven:

  • De belangrijkste leverancier van vitamine D is de zon. In Nederland is de zon alleen sterk genoeg in het voorjaar en de zomer ’s middags.
  • Ga elke middag in de pauze een half uur in de buitenlucht in zon zitten of nog beter lopen. (dus niet achter je raam blijven zitten dat werkt niet ;-))
  • In het najaar en in de winter is de zon te zwak, dus moet je op andere manieren aan vitamine D komen.
  • Vitamine D vind je terug in vette vis, verrijkte voeding zoals rijstmelk, een klein beetje in ei en een heleboel in Dole’s Portobello paddestoelen.
  • Daarnaast kun je de koude maanden het beste doorkomen door een vitamine D3 supplement te nemen, 800IE is ruim voldoendemits je geen tekort hebt.
  • Zoek regelmatig de zon op als je kan, bijvoorbeeld met een budget stedentrip.
  • Pas op met de zon, vooral in het zuiden van Europa of nog dichter bij de evenaar. Onze bleke huidjes zijn over het algemeen niet gemaakt voor zoveel zon, smeer je dus goed in.

Zonnige groet!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share