schimmelinfectie medicijnen

Laatste Update: 22 december 2022

Antibiotica verborgen oorzaak schimmelinfectie

De laatste tijd krijg ik regelmatig e-mails van mensen die een chronische schimmelinfectie hebben opgelopen door een antibioticakuur. Een antibioticakuur is één van de meest eenvoudige manieren om een schimmelinfectie te krijgen. Het is ook bekend dat een schimmelinfectie een risico is als mensen een antibioticakuur krijgen (1).

Dit komt omdat er in de darmflora gestreefd wordt naar een bepaald evenwicht en dit wordt door antibiotica verstoord. In dit artikel ga ik het hebben specifiek over antibiotica & candida.

Ongetwijfeld is antibiotica een wondermiddel voor de mensheid. Het heeft duizenden of zelfs miljoenen mensen het leven gered. En is één van de oorzaken dat we nu veel ouder kunnen worden dan voorheen. Echter, er zijn ook zeker een aantal forse bijwerkingen en daarom moet antibiotica alleen genomen worden als het niet anders kan.

Goede & slechte bacteriën

Het probleem van antibiotica is dat ze ook alle goede bacteriën in de darmflora doden (naast de slechte). Deze bacteriën zijn essentieel voor goede gezondheid waardoor de balans compleet wordt verstoord. Zodra deze balans verdwenen is kun je last krijgen van een candida overgroei. Dit is een zeer hardnekkige vorm van schimmelinfectie en kan zelfs levensbedreigend zijn.

Sterker nog, candida overgroei is één van de verborgen oorzaken van veel klachten. Denk aan migraines, oververmoeidheid, huiduitslag, eczeem, prikkelbare darm, depressies en nog veel meer!

Het vervelende van deze symptomen is dat er niet direct gekeken wordt naar een candida infectie. Hierdoor kunnen mensen jaren rondlopen met een aandoening zonder adequate behandeling.

Antibiotica & Immuunsyteem

De waarheid is dat antibiotica één van de meest voorkomende voorgeschreven medicijnen zijn. Natuurlijk is antibiotica een wonder, maar moet alleen voorgeschreven worden wanneer het echt nodig is. Tegenwoordig lees ik steeds vaker dat het medicijn te snel en gemakkelijk voorgeschreven wordt.

Het gevolg is dat er wereldwijde resistentie optreedt, hierdoor moet er een andere en zwaardere vorm van antibiotica worden toegepast. Het risico bestaat dat uiteindelijk niets meer werkt wanneer een bacterie resistent raakt (2).

Daarnaast is antibiotica eigenlijk niet geschikt voor kinderen. Kinderen zitten in een fase van groei en worden daardoor extra vatbaar voor virussen. Een kind die bij elke virus / infectie een antibioticakuur krijgt voorgeschreven zal nooit een sterk immuunsysteem ontwikkelen.

Het immuunsysteem moet zelf de kans krijgen om infecties af te weren om zodoende anticellen te kunnen ontwikkelen. Elke keer behandelen met antibiotica neemt deze versterking van het immuunsysteem weg.

Probiotica & Antibiotica

Wanneer het niet anders kan en je moet een antibiotica kuur volgen. Zorg er dan voor dat je voldoende probiotica neemt om de goede bacteriën weer aan te vullen. Het probleem is wel dat de antibiotica ook de goede bacteriën van probiotica doden. Daarom is het belangrijk om er een ruime tijd tussen te laten zitten.

Wanneer je meerde malen per dag een tablet moet nemen, dan is het belangrijk om tussen de dosering extra probiotica te nemen.

Dus als je elke ochtend een antibioticakuur neemt, dan zul je ’s avonds extra probiotica moeten nemen. Dit is extreem belangrijk om een schimmelinfectie te voorkomen! Een hele sterke probiotica is kefir, dit drink ik dagelijks waardoor ik bijna zeker weet dat ik voldoende probiotica binnenkrijg.

Een super bron van probiotica & antischimmel stoffen is magere yoghurt met havermout met ‘’oregano olie” of ''kokosolie''.

Als je na een antibioticakuur meer probiotica neemt helpt dit ook om groei van resistente bacteriën te verminderen vergeleken met als je niets doet (3).

Conclusie

Kortom, er zijn veel natuurlijke remedies om verschillende klachten aan te pakken. Het is niet altijd nodig om direct te starten met een antibioticakuur. Tevens raad ik het aan om kritisch een gesprek aan te gaan met je arts. Wanneer antibiotica wordt ingezet tegen een schimmelinfectie zou ik een second opinion aanvragen.

Tenslotte vergeet niet om voldoende probiotica te nemen wanneer je toch antibiotica neemt voor een serieuze aandoening!

Videofragment Antibiotica & Schimmelinfectie

Bronnen:

 1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1179/joc.1999.11.5.385
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876034116301277
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924857905001172

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack,
  sinds een paar jaar inwoner van Dalmatië, kon ik ondanks een gezonde leefstijl niet ontsnappen aan een fikse longontsteking.
  Antibiotica dus, het was niet anders, en vervolgens een schimmelinfectie aan m'n "reproductie-machientje".
  Zoekend op internet jouw info gevonden, en e.e.a. is gelijk helder.
  Juist in het buitenland is internet een prima hulpmiddel om helder te communiceren met b.v. artsen, en jouw site helpt me daarbij deze keer enorm.
  Met dank en beste groeten, Pim.

 2. Jack, ik ben net weer uit t ziekenhuis met 'n joekel van 'n schimmel in en op de vagina. Knalrood en pijn. Ik sta in brand van onderen platgezegd. Ik ben vanwege de zoveelste buikoperatie volgestopt met antibiotica. Ik weet niet meer wat ik de laatste keer deed. Was t nou cranberrysap beginnen te drinken......... kun je me n tip geven? Groeten,kim.

  1. Deppen met appel ciderazijn azijn ben je gelijk van de brand af. Staat in Oma s weet je. En wat ik deed was de vagina en erin insmeren met almhof roeryogurt naturel. Hier zitten de goede bacteriën in. Succes en sterkte ermee.

 3. Als ik antibiotica kreeg in het verleden had ik vrij snel erna een schimmelinfectie. Als ik het nu krijg..Neem ik elke dag yoghurt met de goede bacteriën.
  En elke morgen een yakult. Let op voeding weinig tot geen suiker. Ben meestal de schimmelinfectie voor. Ook als ik het zo aan voel komen gebruik ik dit gelijk. Werkt voor mij Top!!!

 4. bedankt voor dit artikel. Ik ben 34 weken zwanger en moest wel een kuur volgen vanwege een flinke blaasontsteking.
  Nu merk ik direct de bijwerkingen. Naast ongeveer het lijstje misselijk/diarree/koppijn nu ook een schimmelinfectie te pakken daar down under. Ik moet nog 2 dagen de kuur afmaken en dan ga ik daarna starten met probiotica en D mannose poeder, om die blaas daar gezond te houden. Tea tree olie helpt trouwens vreselijk goed voor schimmels, ik was er voor de kuur mee bezig en binnen een week vanaf. Helaas moest ik nu aan de kuur. Wat een shitzooi zeg.... Hopelijk nooit meer.

  1. Tea Tree olie is inderdaad een wondermiddeltje, Stella.
   Vervelend dat je nu toch een kuur moet doen. Let er op dat je daarna probiotica neemt om je darmflora weer op orde te krijgen.

 5. na behandeling van abces in mijn lever moest ik veel.antibiotica slikken tot half november..daarna kreeg ik een heftige schimmelaanval in mijn mond...nu is t maart!!! en mn mond voelt nog steeds rubberachtig aan...branderig...took mij tong voelt gek aan...slaat soms helemaal droog..en sommige voedingsmiddelen branden in mn mond...ik ben.probiotica aan t slikken..spoel met weegbreethee en zwarte bessensap..maar de kwaal blijft...herkent iemand mijn.probleem? en heeft iemand een tip?(ik leef gezond eet veel groente en fruit en slik aanvullende vitamines en.mineralen)

 6. misschien een domme vraag, als antibiotica intraveneus wordt toegediend, heb je dan ook kans op schimmelinfectie?

  1. Hoe het toegediend wordt is niet relevant. Het effect van antibiotica blijft hetzelfde.

 7. Beste,

  In het artikel staat : Een super bron van probiotica & antischimmel stoffen is magere yoghurt met havermout met ‘’oregano olie” of ''kokosolie''. In andere artikelen wordt vermeld, dat juist in magere producten zoals magere yoghurt meer suiker zit om de smaak te compenseren. Hoe rijmt dit met een antischimmelwerking ?

  Groet, Ben

  1. De magere yoghurt die ik hier bedoel, is de industrieel verwerkte yoghurt. Daar wordt soms inderdaad suiker aan toegevoegd om het vetarme te compenseren qua smaak. Een trucje wat vaak toegepast wordt. En, zoals je weet, is dat niet goed voor een schimmelinfectie.
   Probeer magere zuivelproducten te vinden zonder toegevoegde suikers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share