Medicatie

Laatste Update: 20 augustus 2021

Aspirine tegen kanker: Fabel of feit?

Ik zal direct even melden dat aspirine geen wonderlijk middel is dat een natuurlijke medicijn is tegen kanker. Wel heeft aspirine het natuurlijke effect om de kans op de ontwikkeling van kanker te verlagen(1). In dit artikel zal ik dit principe nader uitleggen. Iedereen heeft het in huis, en sommige mensen gebruiken het dagelijks. Niet op de kans op kanker te verkleinen, maar tegen een griepje, hoofdpijn of keelpijn. Het regelmatig slikken van aspirine zorgt ervoor dat cellen die zich verkeert ontwikkelen (het ontwikkelen van kanker) vernietigd worden.

Het aspirine-kanker onderzoek

Er is een onderzoek in Engeland gehouden over de kans op kanker wanneer je lange tijd aspirine slikt. Ik zal niet in alle geven en kleuren vertellen hoe het onderzoek in elkaar zit, maar hieronder de gegevens.

Meer dan 500 mensen met het Lynch syndroom deden mee aan het onderzoek. Gedurende 2 jaar slikte de helft van deze groep meer dan 500 mg aspirine per dag en de andere groep kreeg een placebo toegediend. Aan het einde van het onderzoek bleek dat de groep mensen die daadwerkelijk aspirine slikte een 50% lagere kans hadden om kanker te ontwikkelen.

Een ander onderzoek laat zelfs een verlaging van 63% zien(2).

Voor mensen die familieleden hebben (of hebben gehad in het verleden) met een genetische aanleg voor kanker, in het handig om dit principe met je dokter te overleggen. In Amerika gebeurt dit de laatste jaar steeds meer. Mensen die familieleden hebben die overleden zijn aan kanker, slikken meer aspirine.

Dit onderzoek was slechts een "random" onderzoek, dus uit vervolgonderzoek moet blijken wat de ideale dosis is om te slikken.

Ander onderzoek laat wel zien dat als je ouder bent en je hebt al kanker het nemen van een lage dosis van aspirine de kanker kan verergeren(3). Dus overleg altijd met je arts of het nemen van aspirine handig is of niet.

Langer termijn gevolgen van het slikken van aspirine
Er zijn tot op heden nog geen echte nadelen gevonden bij het slikken van aspirine. Overleg dit altijd met je huisarts. Aspirine slikken in combinatie met andere medicijnen kan gevaarlijk zijn! Het kan wel zijn dat je maagproblemen kan ontwikkelen, uitkijken dus! Overdrijf de dosis nooit!

Niet alleen aspirine in pilvorm

Voor mensen die de pilvorm van aspirine niet kunnen verdragen door bijvoorbeeld de ontwikkeling van maagproblemen zijn er ook andere oplossingen. Sommige fruitsoorten bevatten de natuurlijke vorm van aspirine. Je kan het zo gek niet bedenken, of het bevat aspirine. Tomaten bijvoorbeeld zijn een goede bron. Fruit bevat natuurlijk een vele langere dosering, maar ga dit niet zien als een smoes om elke dag een tros tomaten te eten.

Optimalegezondheid.com
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://wires.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/wsbm.1487
  2. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10689-013-9650-y
  3. https://academic.oup.com/jnci/article/113/3/258/5889955?login=true

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Aangezien de studie zich heeft beperkt tot één bepaalde patiëntengroep, is het in mijn ogen echt een brug te ver om een vette kop als "aspirine tegen kanker" te gebruiken.

    En er zouden geen echte nadelen gevonden zijn bij het slikken van aspirine? Er zijn meer dan genoeg publicaties over aan aspirine gerelateerde verhoogde bloeddruk (waardoor de kans op hart- en vaatziekten juist vergroot wordt (in plaats van dat "een dagelijks aspirientje goed zou zijn voor het hart") een bijna verdubbelende kans op bloedingen (zoals maag- en hersenenbloedingen) en schadelijk effecten op de nieren. Dat is toch andere koek dan "Het kan wel zijn dat je maagproblemen kan ontwikkelen..."

    Overiegns, fruit en tomaten bevatten geen aspirine (hoofdzakelijk bestaand uit acetylsalicylzuur). Tomaten bijvoorbeeld, bevatten wel minimale hoeveelheden salicylaten. Pas als dat wordt omgevormd tot acetylsalicylzuur, is dat de basis voor aspirine. Er zóuden dus door manipulatie (!) tomaten met een pijnstillende werking kunnen worden gekweekt, maar wat die manipulatie verder voor effect heeft, moeten we maar afwachten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share