Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Eczeem en droge huid, twee aparte aandoeningen?

Als je huid droog wordt, kan het zijn dat je alleen maar een beetje lotion hoeft te smeren, vooral in de koude wintermaanden. Het is ook altijd een goed idee om veel water te drinken om de huid vochtig en elastisch te houden. Maar wat als het meer is dan alleen maar een droge huid? Wat als het eczeem is?

Wat is het verschil tussen een gewoon droge huid en eczeem?

Een droge huid kenmerkt zich vaak doordat je sneller last krijgt van rimpels en huidschilfers. Je benen en armen kunnen dan een beetje lijken op de grond van een droge woestijn met van die barsten erin.

Mogelijk kijk je op een dag naar je handen, armen of andere lichaamsdelen op een dag en vraag je je af of het eczeem is of gewoon een droge huid. Eczeem is een nare aandoening waarbij de huid ontstoken raakt.

De huid wordt dan droog en rood en dat gaat gepaard met veel jeuk en zelfs blaren. Een van de belangrijkste verschillen tussen eczeem en droge huid is dat eczeem een genetisch oorsprong kan hebben. Dus als je hebt gemerkt dat je ouders of grootouders met eczeem te maken hadden is de kans groot dat je ook eczeem hebt.

Daarbij krijgt een droge huid vaak geen blaren en is de jeuk vaak al weg als je een bodylotion gebruikt. Bij eczeem kan de jeuk dan alsnog blijven, in ieder geval bij een normale bodylotion die zich niet specifiek richt op het verminderen van jeuk en andere eczeem klachten.

Waar ontstaan eczeem problemen?

Eczeem heeft de neiging om toe te slaan in gebieden waar vocht verzameld wordt zoals de vouw van je elleboog of je polsen, ook het gebied achter de knieën kan worden beïnvloed. Als je met fragmentarisch, schilferige, jeukende huid in deze of andere gebieden zit, probeer je dan niet te krabben. De tijdelijke verlichting die je krijgt door constant te krabben zal de eczeem alleen maar verder aanwakkeren.

Er zijn veel verschillende vormen van eczeem met verschillende oorzaken.

Sommige vormen van eczeem kunnen heel vasthoudend zijn. Symptomen hebben de neiging om op zijn minst een paar maanden aanwezig te zijn, maar de ernst ervan zal afhangen van hoe je besluit ermee om te gaan.

Hydraterende lotion

Hydraterende lotion

Vaak kan een gewone hydraterende lotion zorgen dat de gewone droge huid weer gezond wordt. Eczeem, moet echter met een crème of lotion behandelt worden die anti-jeuk en anti-ontsteking eigenschappen heeft. De beste manier om te bepalen of je nu een extreem droge huid hebt of eczeem is je huisarts of dermatoloog een bezoek te brengen.

Voeding, zeep, overige...

De arts zal je veel vragen over je voeding stellen, vragen wat voor soort zeep je gebruikt, welke stoffen je draagt, en nog veel meer om te bepalen of je misschien allergisch bent voor één of meerdere van deze dingen. Je kan zelfs een uitgebreide allergietest ondergaan.

Het vermijden van het dragen van huid irriterende stoffen kan eczeem stoppen. Met een aantal andere de triggers die je eczeem laten ontvlammen kun je ook rekening houden. Bepaalde planten, parfums, kleurstoffen, metalen, cosmetica, enz. kunnen ook leiden tot eczeem.

Om je triggers te achterhalen kun je een dagboek bijhouden waarin je bijhoudt wat voor stoffen je draagt en met wat voor andere stoffen en voorwerpen je in aanraking bent geweest.

Nikkel, metaal

Mensen weten bijvoorbeeld niet dat ze allergisch zijn voor nikkel-metaal totdat ze een horloge met nikkel rond de randen kopen, of oorbellen dragen in een metaal waar je niet tegen kan. Na een paar dagen zal je pols of nek ontsteken, schilferen en jeuken. Een arts kan bevestigen dat zulke metalen irriterend zijn voor je huid.

Luchtvochtigheid

Een droge lucht kan je huid ook ontzettend uitdrogen en dit is vaak ook een trigger voor eczeem. Vooral als de luchtvochtigheid in je woning onder de 30% is kan dit problematisch zijn. Een te hoge luchtvochtigheid is indirect ook een probleem omdat dit ervoor kan zorgen dat je meer last krijgt van huisstofmijt wat een allergische reactie kan veroorzaken.

Traceer je eigen stappen

Dus als je niet zeker bent of je nu last hebt  van een droge huid of met een eczeem probleem kampt, denk dan na over wat je hebt gegeten, aangedaan of aangeraakt. Kijk ook naar andere potentiële triggers in je omgeving. Vaak geeft droge huid geen uitslag maar het kan wel gaan jeuken. Kijk ook na of je ouders last hebben gehad van dit probleem eczeem kan namelijk ook erfelijk zijn.

In dat geval heb je vaak een andere crème nodig, die wordt vaak voorgeschreven door een arts.

Arts inwinnen

Dan tot slot, het advies inwinnen van een arts voor de zekerheid is een goed idee. De beste manier om het verschil tussen droge huid en eczeem te weten is door een bezoek aan een dermatoloog te brengen.

Hoe dan ook, de huid is het grootste orgaan van het lichaam en het is van belang dat je je huid zo gezond houdt als je hart of longen. Of het nu een droge huid is of een geval van eczeem, niet krabben want dit kan leiden tot een infectie.

Tot slot...

Eczeem en last hebben van een droge huid zijn twee verschillende dingen. Een droge huid wordt vooral snel ouder, maar is vaak niet veroorzaakt door een ontsteking of allergie. Bij eczeem heb je last van een droge huid en jeuk (dit is al een belangrijk verschil) en dit wordt vaak veroorzaakt door een allergische reactie op iets. Dit iets kan van alles zijn, van kleding tot parfum tot zelfs de luchtvochtigheid in je woning.

Het bijhouden van een dagboek kan daarom verstandig zijn om triggers te achterhalen zodat je die uit je omgeving kunt verwijderen. Daarnaast is een goede huidverzorging ook van belang om de eczeem klachten te verminderen.

Meer relevante artikelen: Eczeem blog

Heb je meer tips nodig tegen eczeem? Download dan dit gratis e-book boordevol tips tegen eczeem. Meer dan 95 procent van de mensen die het heeft is super blij met de tips die erin staan.

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share