Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Kinderen met hoogopgeleide ouders meer kans op eczeem

Misschien is dit een rare uitspraak, maar kinderen met hoogopgeleide ouders hebben een vergrote kans op de ontwikkeling van eczeem dan kinderen met laag opgeleide ouders. Dit resultaat is vorige jaar aan het licht gekomen door een onderzoek uit Oostenrijk. De reden dat kinderen met hoogopgeleide ouders meer kans hebben op eczeem is te wijten aan verschillende oorzaken. Echter deze oorzaken zijn nog niet wetenschappelijk vastgesteld!

In dit artikel zal ik de mogelijke oorzaken uitleggen waarom kinderen met hoger opgeleide ouders meer kans hebben op de ontwikkeling van atopisch eczeem.

Van hoogopgeleide mensen wordt over het algemeen aangenomen dat ze gezonder leven dan laagopgeleide mensen en minder vaak ziek zijn. Juist daarom is het eigenlijk bijzonder dat hun kinderen juist weer vaker last kunnen hebben van eczeem dan kinderen van laagopgeleide mensen. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

1. Eisen

Het is een feit dat hogeropgeleide ouders meer "eisen" van hun kinderen. Deze druk wordt door kinderen onbewust omgezet tot stress.

Stress is een veel voorkomend probleem bij eczeem omdat stress de eczeem klachten kan prikkelen. Vooral stress wat betreft de leerprestaties van de kinderen spelen een grote rol. Daarnaast kunnen andere vorm van druk van de ouders op de kinderen meespelen, zoals bijvoorbeeld sportprestaties of muzikale prestaties.

2. Bewuster van aandoening

De ouders van kinderen met eczeem zijn vaak oplettender voor mogelijke uitbraken van deze aandoening(1). Men gaat vaker naar een arts toe om het kind te laten onderzoeken.

Soms zijn de ouders zo erg met het kind en de aandoening bezig dat ook hierdoor stress ontstaan bij het kind!

Het is goed om oplettende te zijn wanneer het gaat om deze huidaandoening bij het kind, echter te veel en te overdreven reageren kan zelfs een averechts effect hebben.

Dit is vooral een conclusie gebaseerd op de bezoeken van ouder en kinderen aan de arts!

3. Hygiënischer

Het huishouden van hoger opgeleiden is in 9 van de 10 gevallen hygiënischer dan een huishouden van minder hoog opgeleiden.

Op zich prima zou je denken, echter is dit niet helemaal waar. Het immuunsysteem van kinderen die in een erg schoon huis wonen in over het algemeen slechter dan kinderen in een minder schoon huis. Het immuunsysteem wordt nooit "aangevallen" thuis en wanneer het immuunsysteem ineens aan allerlei aanvallen wordt blootgesteld, kan het immuunsysteem hier niet goed mee omgaan. Een slecht immuunsysteem zorgt voor meer eczeem klachten!

Juist daarom kan een huisdier of niet elke dag dweilen helpen om het immuunsysteem van je kind te versterken. Op die manier kan eczeem worden tegengegaan.

4. Financiële middelen

Ouder die hoger opgeleid zijn hebben over het algemeen meer financiële middelen ter beschikking. Indirect is dit ook een prikkel voor eczeem aangezien eczeem ook veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld parfums en sommige stoffen van kleding. Verder zullen mensen met meer geld eerder de duurdere crèmes tegen eczeem aanschaffen in plaats van de beter werkende vaseline.

In een eerder artikel heb ik beschreven dat niet altijd de duurdere crème effectiever is tegen eczeem, maar juist de simpelere en goedkopere versie. Vaak worden er in creme's extra bestanddelen toegevoegd waardoor juist eczeem geprikkeld kan worden.

Lees hier het artikel: Duurdere crème niet altijd beter tegen eczeem

5. Stress bij de ouders

Bij een hogere opleiding komt vaak een baan kijken met meer verantwoordelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat als ouders meer stress ervaren dit ook kan leiden tot meer eczeem bij de kinderen. Kinderen zijn erg gevoelig voor de stemming van hun ouders(2). Als een ouder stress heeft kan dit het kind onzeker maken en ook bij het kind stress veroorzaken.

Tips om door eigen gedrag eczeem bij je kind te verlagen

Hoogopgeleide ouders doen vaak dingen zo goed, dat het juist net tot eczeem kan leiden. Daarom zijn er een aantal dingen die ouders met kinderen die eczeem hebben kunnen doen om de kans op eczeem weer kleiner te maken. Dit zijn tips die elke ouder kan gebruiken en die dus niet alleen gelden voor hoogopgeleide ouders.

Tip 1: Maak je huis niet te schoon

Huizen zijn nu vaak veel schoner dan toen alles nog met de bezem schoongemaakt moest worden. Dit is ook een van de redenen dat mensen nu meer last hebben van allergieën dan vroeger. Beperk het schoonmaken van je huis daarom tot 2 keer per week. Dweilen hoeft eigenlijk maar 1 keer per maand.

Tip 2: Geef je kind dat huisdier

Wil je kind dol en dolgraag een huisdier? Dan is dat een goed idee om de kans op het ontwikkelen van allergieën te verkleinen. Vooral als zo'n dier lekker buiten rondloopt en vervolgens weer binnen komt, zoals een kat, hond of konijn, kan hij/zij hierdoor juist net genoeg vuil meenemen om het immuunsysteem sterk te maken. Dit kan een allergie weer voorkomen.

Daarbij leer je jouw kind ook meer verantwoordelijkheid te dragen. 2 vliegen in 1 klap. 

Tip 3: Volg een cursus of informeer je over eczeem

Uit onderzoek blijkt ook dat educatieve programma's voor ouders met chronische aandoeningen, zoals eczeem of asthma, ervoor zorgt dat ouders meer vertrouwen hebben in hun kennis over de aandoening. Dit zorgt er weer voor dat je minder stress ervaart doordat je zeker weet dat je weet waarmee je bezig bent. Hierdoor krijgt je kind ook minder last van indirecte stress(3).

Tip 4: Laat je kind kind zijn

Natuurlijk wil je dat jouw kind ook naar de universiteit of minstens HBO gaat, maar is dat al van belang op de basisschool? Wil je echt dat je kind profvoetballer wordt of concert pianist? Geef je kind de ruimte om te spelen en zichzelf op speelse wijze te ontwikkelen. Dan wordt hij/zij eens vies, wat weer goed is tegen allergieën en doordat je kind dan juist minder stress ervaart kan het ook huist beter gaan op school.

Daarbij kan eczeem het zelfvertrouwen van je kind aantasten. Dus extra stress is dan niet nodig.

Tot slot..

Hoogopgeleide ouders hebben vaker kinderen die last hebben van eczeem. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals een schoner huis, betere controle op eczeem en meer stress bij het kind. Gelukkig kun je al door een iets viezer huis te hebben veel doen om de kans op allergieën te verlagen.

Wil je meer tips tegen eczeem? Bekijk dan deze aanbieding. Meer dan 90 procent van de mensen die er gebruik van heeft gemaakt is super tevreden. 

Bronnen:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4704378/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0020748914002569
  3. https://psycnet.apa.org/record/2017-12488-001

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share