Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 13 september 2022

Eczeem in de winter!

Eventjes dachten we dat we er dit jaar mooi tussen uit zouden knijpen. Helaas staat de winter dit jaar ook weer om de hoek. Het heeft de afgelopen 3 dagen zo hard gevroren dat we zelfs op natuurijs kunnen schaatsen. Vele voordelen, helaas ook vele nadelen. Niet iedereen zit op de winter te wachten namelijk. Zelf vind ik het best fijn, maar voor anderen komt de winter erg ongelegen. Hoe kouder het wordt, hoe meer ons lichaam belast wordt.

Voor mensen met huidaandoeningen waaronder eczeem komt de winter niet goed uit. Door het koude weer komt je huid (of dit nu gezicht, armen of benen zijn) hiermee in aanraking. Je huid wordt van buitenaf extra belast. Waardoor eczeem problemen erger kunnen worden.

Het smeren van extra crème zal je in dit geval niet altijd een positief resultaat opleveren. Daarnaast is de kans ook groot dat je immuunsysteem, grof gezegd, op z'n kloten krijgt waardoor je huid extra snel beschadigd kan raken omdat het immuunsysteem elders ook bezig is. Nog een manier waardoor eczeem erger kan worden.

In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe mensen met eczeem toch positief de winter door kunnen komen zonder al teveel extra eczeem overlast! De optie om tijdens de winter te vertrekken naar een warmer land spreekt voor zich, ik zal je deze dus ook niet voorleggen:)

Winter eczeem: tips

Kleding: Waarom dragen wij mensen kleding? Juist ja, om ons lichaam tegen externe omstandigheden te beschermen. Tegenwoordig is het ook belangrijk wat betreft de "mode", maar het principe van kleding is om je lichaam te beschermen. Of dit nu tegen de kou, warme, straling, of vallende voorwerpen, kleding beschermt ons. Wanneer het winter is krijgt je lichaam het zwaarder te verduren, de handen en je gezicht vooral. Bescherm deze lichaamsdelen dan ook extra. Trek handschoenen aan, draag een sjaal of muts (liefst geen wol, dit kan irritatie opwekken (1)) of smeer het desnoods met vaseline in om uitdrogen te voorkomen!

Voeding: Geef je immuunsysteem een extra boost zodat het zich beter kan weren tegen de kou. Dit zal direct resulteren in minder eczeem klachten. Klik hieronder op de link voor tips om je lichaam te weren tegen de kou: Voeding tegen de kou.

Daarnaast speelt voeding ook een belangrijke rol om je immuunsysteem sterk te houden. Juist omdat je in de wintermaanden meer binnen dan buiten bent is de kans ook groter dat je ziek wordt. Vitamine A, C en E zijn belangrijk voor het versterken van je immuunsysteem. Deze vitaminen zijn vooral te vinden in bladgroenten, fruit, en oranje groenten.

De vitamine E kun je ook krijgen door dagelijks een handje noten te eten. 

Daarnaast is er een verband tussen het eten van probiotica, yoghurt, en het verminderen van eczeem bij kinderen (3).

Luchtvochtigheid: Vriezende temperaturen zorgen er ook voor dat vocht in de lucht bevriest en hierdoor daalt de luchtvochtigheid ontzettend. Vooral als je ook nog een houtkachel in huis hebt kan je luchtvochtigheid ontzettend dalen. Als je in huis de luchtvochtigheid onder de 30 procent hebt, kan dit ervoor zorgen dat je meer last krijgt van eczeem klachten. In dat geval is het verstandig om een luchtbevochtiger in huis te hebben. Je kunt ook bakjes met water aan je verwarming hangen, maar dat werkt vaak minder goed dan een luchtbevochtiger. Het hangt ervan af hoe laag je luchtvochtigheid is.

Beweging: Zomerse lichamen krijg je door in de winter te sporten, maar dat is niet de enige reden om in de winter verder te gaan met bewegen. Bewegen is namelijk ook een goede manier om je immuunsysteem een boost te geven (2). Je hoeft niet heel fanatiek te sporten. Dat kan zelfs schadelijk zijn voor je immuunsysteem, maar wandelen, joggen, zwemmen en fietsen helpen je immuunsysteem wel degelijk.

Huidverzorging: Ook in de winter is huidverzorging ontzettend belangrijk. Juist omdat tijdens vrieskou de lucht ontzettend droog is en je huid ook daar nog eens mee moet omgaan is het gebruik van een hydraterende crème ontzettend belangrijk om eczeem klachten te verminderen. Ook het schoonhouden van de huid is van belang, maar als je dit te grondig doet kan dit er juist weer voor zorgen dat je een droge huid krijgt. Daarom is het van belang om milde reinigingsproducten te gebruiken die ervoor zorgen dat de beschermende laag op je huid niet beschadigd raakt.

In de winter is het ook erg aantrekkelijk om lekker lang onder een hete douche te staan, maar helaas zorgt dat ook voor extra uitdroging van de huid. Ondanks dat het aantrekkelijker is wat betreft de warmte is het verstandiger om een korte lauwe of warme douche te nemen. Dit voorkomt dat je huid uitdroogt en je meer last krijgt van eczeem klachten.

Vooruitzicht van komende week(einde)
Ik wil het werk van Piet Paulusma zeer zeker niet overnemen, maar komende dagen (zelfs het weekend) zal het hard gaan vriezen. Zelf overdag zal het kwik niet boven het 0-punt uitkomen. Er is zelf een kleine kans dat er dit jaar een Elfstedentocht wordt gereden. Kleed je goed aan, versterk zo nodig je immuunsysteem en verzorg je huid goed!

Tot slot...

De winter is een tijd van warmte en gezelligheid, maar helaas ook een tijd van totale vrieskou. Hierdoor kun je last krijgen van een droge lucht en dat kan weer voor extra eczeem zorgen. Gelukkig is er ook in de winter veel wat je kunt doen om eczeem te verminderen. Een goede en zachte huidverzorging is in de winter erg belangrijk omdat je ook minder kunt genieten van de goede eigenschappen van UV-licht. Daarbij is sporten, maar niet te fanatiek, belangrijk om je immuunsysteem sterk te houden. Daarnaast is voeding ook belangrijk voor het versterken van het immuunsysteem, groente, fruit, vis en noten zijn van belang om je lichaam van de voedingsmiddelen te voorzien om het immuunsysteem sterk te houden.

De luchtvochtigheid in je huis kun je reguleren met minimaal 30 procent en maximaal 60 procent.

In de winter is wol ook vaak een populaire stof om te dragen, maar die irriteert de huid vaak. Het is daarom belangrijk om in de winter kleding te dragen die de huid niet irriteert en die ademt.

Wil je meer weten over het verminderen van eczeem? Download dan het gratis e-book vol tips tegen eczeem. De overgrote meerderheid die het boek heeft gedownload is erg tevreden met de tips.

Bronnen:

  1. https://journals.co.za/doi/abs/10.10520/ejc-mp_sapa_v22_n2_a7
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17826186/
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ced.14788

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share