Baby's En Oprispingen van Maagzuur

2017-01-16T04:35:11+01:00december 21st, 2013|Zuurbranden|0 Reacties

Laatste update: door

Baby's En Oprispingen van Maagzuur

Brandend maagzuur is een veel voorkomend probleem bij volwassenen, vooral na het eten van een stevige of pittige maaltijd. Hoewel we er niet vaak bij stil staan kunnen baby’s en kinderen ook dat branderige gevoel in de borst krijgen.

Volgens sommige schattingen heeft ongeveer 2% van de kinderen tussen de 3 en 9, en 5% van de kinderen tussen de 10 tot 17 last van brandend maagzuur.

Vandaar dat we in deze special iets meer leren over baby’s en problemen met maagzuur.

Hoe krijgen baby’s last van brandend maagzuur?

Brandend maagzuur bij baby’s kan een teken zijn van gastro-oesofageale reflux (ook wel GERD of zure reflux genoemd). Dit is een aandoening die optreedt wanneer maagzuur terugloopt naar de slokdarm. Dit is de buis die de mond verbindt met de maag. Er is een spier aan de onderkant van de slokdarm die de onderste slokdarm sfincter (LES) wordt genoemd.

Normaal gesproken zorgt deze spier ervoor dat het maagzuur ook daadwerkelijk in de maag blijft. Maar als de LES te veel ontspant dan kan het maagzuur naar boven optrekken en het gevoelige slijmvlies van de slokdarm irriteren.

GERD is een onprettige - maar niet uitzonderlijke - aandoening bij baby’s. Ongeveer de helft van de baby's die minder dan 3 maanden oud zijn zouden hebben wel eens symptomen van deze aandoening. Spugen is een teken van GERD, maar veel baby’s hebben ook last van het ongemak van brandend maagzuur.

Bij zeer jonge baby’s is de oorzaak van brandend maagzuur meestal een onvolgroeid spijsverteringskanaal. Bij wat oudere kinderen zijn de risico's overgewicht, blootstelling aan passief roken en het eten van bepaalde soorten voedsel (bijvoorbeeld, kruidig voedsel).

Kinderen met neurologische aandoeningen zoals cerebrale parese, lopen ook een groter risico.

Wat zijn de symptomen van baby’s en maagzuur

Brandend maagzuur voelt als een brandend gevoel in de borst, nek en keel. Het is dus voor baby’s niets anders dan voor volwassen, alleen volwassenen kunnen de klachten duidelijk maken en baby’s niet. De baby kan ook last hebben van andere symptomen, zoals

    • Pijn op de borst
    • Hoesten
    • Veeleisendheid
    • Een hese stem/huil