• bakken met speltproducten

Bakken met Spelt Recepten

2016-11-29T09:43:54+01:00maart 31st, 2013|Spelt|1 Reactie

Laatste update: door

Bakken met Spelt Recepten

speltreceptenIn het vorige artikel kun je lezen wat de gezondheidsvoordelen van spelt zijn. Momenteel zul je steeds meer producten aantreffen op basis van spelt. Het wordt het verborgen oergraan genoemd en is zeker het proberen waard.

In dit artikel leer je waarom spelt niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook nog voor het milieu + een aantal (gezonde) recepten!

Spelt en het milieu

Spelt is een gewas met een relatief lage opbrengst. Hierdoor vraagt het niet zoveel van de bodem als moderne gewassen. Het is daarom een duurzamer gewas op de lange termijn. Vanwege de relatief lage opbrengst gedijt het ook zonder de toepassing van meststoffen, zelfs op een relatief slechte bodem.

Spelt is ook zeer goed bestand tegen vorst en andere extreme weersomstandigheden en de uitzonderlijk dikke schil van het graan beschermt tegen schadelijke stoffen en insecten. Aangezien spelt een pure, originele graansoort is en niet biologisch aangepast is op enigerlei wijze is het ook zeer goed bestand tegen gewasziekten die vaak moderne varianten teisteren.

Het groeit vrij succesvol zonder de toepassing van herbiciden, pesticiden, of fungiciden. Spelt wordt met de schil intact opgeslagen, zodat het verser blijft gedurende een veel langere periode dan andere granen. Er wordt zelfs beweerd dat de schild van spelt zo sterk is dat de schil het graan kan beschermen tegen vrijwel elk type verontreiniging, zelfs radioactieve neerslag. Maar dat is (gelukkig) nog niet bewezen.

Hoe kies je spelt en sla je het op?

Spelt is over het algemeen beschikbaar in zowel een compleet graan en meel vorm. Pasta's en brood die in hun geheel zijn gemaakt van spelt zijn ook beschikbaar en worden steeds vaker teruggevonden in de gewone supermarkt. Spelt korrels en meel kom je steeds vaker voorverpakt tegen en ook in bulk containers.

Net als bij elk ander voedsel dat je in bulk koopt moet je er goed voor zorgen dat de containers met spelt goed dicht zitten en dat de winkel een redelijke omzettijd heeft. Mede hierdoor zorg je ervoor dat deze spelt zijn maximale versheid behoudt.

Of het nu de aankoop van spelt in bulk of in een verpakte container, zorg ervoor dat er geen tekenen zijn van vocht. Bewaar spelt korrels in een luchtdichte verpakking op een koele, droge en donkere plaats. Speltmeel moet worden bewaard in de koelkast om de voedingswaarde zo goed mogelijk te bewaren.

Spelt glutenvrij?

Spelt is een lid van een niet-wetenschappelijk vastgestelde graan groep die van oudsher de naam "gluten granen” heeft gekregen. Het concept van het samen groeperen van bepaalde granen onder een label "gluten granen" is gedurende de afgelopen jaren kritisch ontvangen aangezien nieuwe wetenschap technologieën voedingswetenschappers een manier hebben gegeven om beter te kijken naar de samenstelling van de granen zelf.

Sommige zorgverleners gooien tarwe, haver, gerst, en rogge allemaal onder de noemer "gluten granen " en raden aan om deze hele groep bij een tarwe-vrij dieet helemaal te vermijden. Andere zorgverleners behandelen tarwe nu ges