Fibromyalgie

Laatste Update: 16 juni 2014

Beter leven met fibromyalgie: Tips Om De Klachten Te Verminderen

Fibromyalgie SymptomenAls je last hebt van fibromyalgie ben je zeker niet alleen! Men denkt dat ongeveer 3% van de bevolking last heeft van deze slopende aandoening. Terwijl het relatief vaak voorkomt, is er nog steeds niet heel veel bekend over fibromyalgie. Sommige artsen weigeren een diagnose te maken waardoor patiënten werkelijk jaren lang lopen met fibromyalgie zonder de klachten een naam te kunnen geven.

Ik denk dat je wel weet over welke klachten ik het heb: constante vermoeidheid, chronische pijn en niet goed kunnen slapen. Nu zijn er geen wondermiddelen om fibromyalgie klachten te stoppen. Wel zijn er een aantal tips beschikbaar om de klachten wat dragelijker te maken. Zodoende gaat de kwaliteit van je leven voorruit en kun je beter functioneren.

In dit artikel wil ik je een aantal tips geven om fibromyalgie klachten te verminderen. Tevens wil ik de correlatie gaan leggen tussen voeding en fibromyalgie. Voor de duidelijkheid: Een dieet neemt de klachten niet per direct weg. Echter, het eten van de verkeerde voedingsmiddelen kan fibromyalgie substantieel verergeren.

Daarnaast zal ik je een lijst geven met een aantal natuurlijke supplementen en remedies om de klachten van fibromyalgie wat te verminderen. Uiteraard zijn er ook medicatie beschikbaar om klachten zoals depressie en pijn te bestrijden. Echter, vanwege de bijwerkingen denk ik dat een natuurlijke aanpak de voorkeur moet hebben.

Introductie

Het ‘’probleem’’ bij fibromyalgie is dat er geen specifiek test of diagnose voor handen ligt. Bij andere aandoeningen is er een duidelijke richtlijn om zodoende tot een correcte diagnose te komen. Er is geen specifieke test waardoor artsen genoodzaakt zijn om door middel van een cluster van symptomen tot de diagnose fibromyalgie te komen. Hierbij wordt er gekeken naar de zogenaamde ‘’tenderpoints’’ en hoe lang de pijn al aanhoudt.

Daarnaast zijn de symptomen niet uniek. Veel van de klachten komen ook voor bij andere gezondheidsaandoeningen. Sommige mensen hebben voornamelijk last van pijn in de spieren, gewrichten en een complete stijfheid. Terwijl iemand anders vooral last heeft van constipatie, hoofdpijn en nervositeit. Deze klachten komen ook voor bij een prikkelbare darm syndroom, ziekte van Lyme en MS.

Vandaar dat de eerste stap is om een correcte diagnose te krijgen. Indien je arts er niet helemaal zeker van is of je hebt het gevoel dat hij of zij niet open staat. Vraag dan een second opinion aan!

Fibromyalgie_Cyclus

Voeding en fibromyalgie: Hoe een gezond dieet de klachten kan verminderen

De oorzaken van fibromyalgie zijn nog niet helemaal bekend. Er zijn theorieën dat het met de gevoeligheid van de zenuwen te maken heeft. Andere theorieën gaan uit van de hoeveelheid serotonine en dopamine in je systeem. Echter, één ding is wel duidelijk. Je voedingspatroon kan fibromyalgie klachten verminderen of verergeren.

Nu is een dieet geen geneesmiddel. Echter, de juiste balans micro- en macro nutriënten kan er wel voor zorgen dat je meer energie krijgt en je beter voelt. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen (Superfoods) rijk aan belangrijke antioxidanten. Deze hebben een ontstekingsremmende werking waardoor de stijfheid en pijn iets kan afnemen.

Dit correleert met het onderzoek (1) gedaan over de rol van vrije radicalen en antioxidanten in je systeem. Te veel vrije radicalen is simpelweg niet goed voor je lichaam en gaat gepaard met een verscheidenheid aan klachten.

Vandaar dat een verhoging van antioxidanten zeker een goede strategie is om de klachten van fibromyalgie te verminderen. Vergeet ook niet dat veel mensen met fibromyalgie ook een prikkelbare darm hebben. Alleen al om die reden alleen zou je meer moeten gaan letten op je voedingspatroon (als je dat momenteel niet doet).

Het beste dieet bij fibromyalgie

Gezonde voeding, superfoods

In een onderzoek gedaan door Webmd (2) gedaan onder de rol van voeding en fibromyalgie is het volgende naar voren gekomen: Een biologisch en zo vers mogelijk voedingspatroon het beste werkt. Dit betekent veel groenten, voldoende fruit, noten, zaden, volkoren en eventueel vitamine D* supplementen de klachten van fibromyalgie wat kunnen verminderen. Dit is ook logisch. Aangezien een dergelijk voedingspatroon erg rijk is aan antioxidanten, dit gaat van nature ontstekingen tegen.

Het belangrijkste is om geraffineerde suikers, transvetten en zo’n beetje alles wat bewerkt is laten staan. Een geweldige tip is om elke dag een groene smoothie te drinken, zodoende krijg je per direct een shot met antioxidanten binnen.

Opmerking: Wees wel voorzichtig met groenten van de nachtschade familie. Niet iedereen kan deze groente (tomaten, aardappelen) goed verdragen.

Er zijn onderzoeken (3)  gedaan dat mensen met fibromyalgie minder vitamine D in hun systeem hebben. Normaliter krijg je voldoende vitamine D binnen door in de zon te lopen. Indien je een tekort hebt kan dat voor spierpijn en pijn in de gewrichten zorgen.

Tenslotte, zorg dat je voldoende van de essentiële vetten binnenkrijgt. Deze haal je uit vette vis zoals wilde zalm. Indien je niet van vis houdt kun je ook een visolie supplement overwegen.

Het slechtste dieet bij fibromyalgie

Dat gezonde en verse voeding rijk aan antioxidanten voor verlichting van klachten kan zorgen twijfelt niemand aan.  Aan de andere kant heb je ook voedingsmiddelen die fibromyalgie kunnen verergeren. Hieronder een lijst met de slechte voedingsmiddelen bij fibromyalgie:

 • Geraffineerde suiker! Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel en moet je alvleesklier snel insuline afscheiden om het niveau glucose te laten dalen. Dit heeft invloed op je stresshormonen waardoor de klachten van fibromyalgie erger kunnen worden.
 • Teveel verzadigde vetten. Met name in producten zoals rood vlees, deze voedingsmiddelen promoten juist ontstekingen. Nu zijn verzadigde vetten niet ongezond, maar je moet er niet teveel van hebben!
 • Voedselintolerantie. Indien je een voedselintolerantie hebt zoals een glutenintolerantie, lactose of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen kan dit een grote invloed hebben op je energie en algehele malaise. Een gluten intolerantie lijkt vaker voor te komen bij mensen met fibromyalgie. Probeer eens een tijdje geen gluten te eten en kijk hoe je je voelt. Eventueel kun je ook een bloedonderzoek laten uitvoeren. Meestal wordt het eliminatie dieet voorgeschreven. Je stopt bijvoorbeeld met het eten van gluten, indien de klachten minder worden ga je weer wat gluten eten, worden de klachten dan erger, dan is er waarschijnlijk sprake van een intolerantie.

Nog een paar extra tips:

Er zijn onderzoeken gedaan dat mensen met fibromyalgie een verlichting van klachten ondervinden door supplementen te nemen, de onderstaande zijn de belangrijkste:

 • Zoals ik al gezegd vitamine D is essentieel. Indien er een tekort is kun je vitamine D krijgen uit voedingsmiddelen, bronnen of door wat meer buiten te zijn.
 • Schijnbaar helpt een magnesium supplement ook om fibromyalgie wat te verminderen.
 • Zorg dat je sowieso voldoende van de belangrijke antioxidanten binnenkrijgt. Je kunt een goede multivitaminen overwegen om tekort op te vangen.

Conclusie

Als je erachter komt dat je fibromyalgie hebt kan dat nogal een harde klap zijn. Echter, er is wel veel te doen om de klachten zoveel mogelijk te verminderen. Zorg in ieder geval ervoor dat je voedingspatroon zo gezond en vers mogelijk is. Elimineer zoveel mogelijk bewerkte suikerrijke voedingsmiddelen (alles wat wit is, witte rijst, witte pasta, wit brood), onderzoek of er een intolerantie is.

Daarnaast vraag aan je huisarts of specialist om te testen om er sprake is van een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Zo kan het zijn dat je een tekort hebt aan vitamine D, B12 of zelfs magnesium.

Ga wat meer groene thee drinken vanwege de hoeveelheid antioxidanten en wat minder koffie. Tenslotte, drink elke dag voldoende water en probeer het positieve in te zien, zelfs als je het niet ziet zitten!

Heb je zelf nog goede aanvullende tips om fibromyalgie wat dragelijker te maken? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.  

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoe waar is dit verhaal. Ik kan het inmiddels weten. Jarenlang heb ik gesukkeld, had een huisarts die me niet begreep maar me wel verwees naar een reumatoloog die allerlei onderzoeken heeft gedaan maar ook niet verder kwam dat het tussen me oren zat want hij kon niets vinden in het bloed etc. Toen ben ik zelf weer eens na gaan na denken toen een therapeut me vroeg hoe het indertijd eigenlijk begonnen was: stress en uitputting en altijd last van mijn darmen. Toe ben ik mijn voeding gaan aanpassen, geen slechte suikers meer, en ik kreeg supplementen voorgeschreven voor mijn darmen (symbion forte ) en iets speciaal voor mijn spieren (fibrofit strong, je moet het maar eens googlen) en toen beetje bij beetje kreeg ik weer meer energie. Ik ben er erg door opgeknapt met alles wat ik anders ben gaan doen en geef mijn leven nu een 8!!!

 2. Hallo Jack,

  Ikzelf heb al sinds mijn puberteit (ben nu 48) symptomen die overeenkomen met de klachten die bij fibromyalgie beschreven worden (ik heb het even opgezocht op fibromyalgie.nl en van de 51 genoemde klachten zijn er bij mij continu 25 aanwezig). De laatste keer dat ik voor de zoveelste keer onderzocht werd (dit keer bij een reumatoloog) werden de zogenaamde tenderpoints aangeraakt en aangezien ik het niet uitgilde van de pijn had ik dus geen fibromyalgie volgens de arts!. (de overige klachten werden voor het gemak maar even vergeten). De reden dat ik het niet uitgilde van de pijn is dat ik al twee jaar elke dag een groot aantal van mijn pijnlijke spieren masseer alsook mijn onderhuids bindweefsel. Mijn pijn en stijfheid worden bij mij voor het grootste deel veroorzaakt door knopen in mijn spieren die elke dag terugkeren. Die knopen drukken op zenuwen (tintelen en uitstralingspijn), lymfevaten (afvoer van lymfe), op adertjes (doorbloeding....koude voeten enzo) en in de spieren zelf. Doordat de spieren korter worden door die knopen ben ik zo stijf als een plank als ik geslapen heb of een tijdje heb stilgezeten en bovendien trekken die spieren mijn gewrichten een beetje van hun plaats (knieschijf, heiligbeen, rugwervels, borstbeen, heup etc). In de ochtend word ik veel vroeger wakker dan ik eigenlijk zou willen door de pijn maar omdat mijn lichaam zo'n pijn doet kan ik onmogelijk weer in slaap vallen en masseer ik mezelf. Om dat alleen met de hand te doen is erg vermoeiend en bovendien moet ik dan tussendoor telkens ook die armen en schouders masseren omdat daar ook heel snel knopen in komen.... Voor die massage heb ik dus een hulpmiddel (sorry ik moet even reclame maken want ik heb eigenlijk nog geen ander alternatief gevonden waarmee ik zo goed bij al mijn knopen kan komen....dat hulpmiddel heet de Theracane..) Voordat ik dat ding had vroeg ik mijn man regelmatig of hij me wilde masseren maar dan gilde ik het vaak uit van de pijn omdat het al snel te hard was. Met het hulpmiddel kan ik zelf bepalen hoeveel druk ik uitoefen. Het masseren van triggerpoints moest ik wel even leren maar daarover is gelukkig veel te vinden op internet. Mijn lichaam heeft zoveel pijnlijke knopen dat ik in een uurtje natuurlijk niet alles kan aanpakken maar een deel ervan komt aan de beurt. Het masseren an sich is pijnlijk, daar zal ik niet om liegen.maar als ik uit bed kom na de massage dan voel ik me echt heel veel losser, meer ontspannen en veel minder pijnlijk dan als ik het nalaat. De pijn is niet miraculeus verdwenen helaas maar wel handelbaar. Zo handelbaar althans dat de reumatoloog de conclusie trok dat ik helemaal gezond was : ). Naast die spierknopen masseer ik ook mijn bindweefsel. De laatste jaren ben ik sterk in gewicht toegenomen en het lijkt erop dat ik pijn heb in mijn onderhuidse vetweefsel (cellulitis?). De plekken die vooral pijn doen zijn mijn buik, mijn bovenarmen, rond mijn knieën en mijn kuiten. De huid daar is ook helemaal stug...het valt niet vast te pakken.). Na het een en ander gelezen te hebben over lymfe en doorbloeding besloot ik om cups te kopen (zoek op cupping) en heb een heel goedkoop setje gekocht met een vacuümpompje. Niet fijn om te horen maar dit doet nog veel meer pijn dan het masseren van die triggerpoints als ik ze net op mijn huid zet : (. Als je filmpjes bekijkt waarop ze die dingen demonstreren dan liggen de proefpersonen altijd heerlijk ontspannen en kunnen ze zomaar heel veel huid vacuüm trekken. Echter als ik het doe dan gil ik het al uit bij een bultje van 1 cm ( je moet echt even een filmpje van cupping op youtube bekijken om te zien wat ik bedoel)). Enfin, bij mij doet het in het begin van een sessie (dat doe ik meermaals per week zelf) erg veel pijn en zet ik meerdere cups op mijn huid en trek ik ze zover vacuüm dat ik nog net kan volhouden voor een minuutje of 3. Elke paar minuten verzet ik die cupjes zodat ik het hele deel dat ik behandelen wil een keer vacuüm heb gezogen.Na een kwartiertje ongeveer haal ik de cups eraf en kan ik een enkele cup die een beetje vacuüm is gezogen heel voorzichtig over mijn huid heen en weer trekken (met beetje olie) en na nog eens 10 minuten zo masseren is mijn huid daar gewoon pijnvrij. Als ik bijvoorbeeld voorheen door mijn dochter even op mijn bovenarm werd getikt om me ergens op attent te maken gilde ik het al uit. Nu kan ze er gewoon een klap op geven(!!) Dit effect blijft bij mij langer aanwezig dan bij mijn spierknopen.....mijn spierknopen komen elke dag weer terug maar het positieve effect op mijn bindweefsel blijft langer....zeker als ik zo'n plek een paar dagen achter elkaar behandel.

  Zo dat was een heel verhaal. Ik hoop van harte dat er meer mensen zoals ik zijn bij wie deze (helaas) pijnlijke methoden verlichting zouden kunnen geven. Ik kan me tevens heel goed voorstellen dat velen heel huiverig zijn om zichzelf nog meer pijn te doen dan ze al hebben en zelfs dat het echt zo is dat ik geen fibromyalgie heb maar iets heel anders en dat het helemaal niet helpt bij echte fibromyalgie patiënten.

  Afgezien van het feit dat het symptoombestrijding is (en dus je klachten niet laat oplossen op de lange termijn) hoop ik natuurlijk van harte dat het ook verlichting bij anderen geeft. Ik wens jullie in ieder geval heel veel sterkte in jullie strijd.

  1. Hoi Maay,
   Ik herken veel van de dingen die jij schrijft. Ik heb na jarenlang zoeken een verwijzing naar de reumatoloog gekregen en na een paar keer hard duwen op wat plekken moest ik dan aangeven of dat pijn deed. Ja dat deed het inderdaad! Binnen enkele minuten werd heel stellig gezegd dat ik 100% fybromyalgie had. Iets dat direct vraagtekens bij mij opriep. Is dat dan de methode om een diagnose te stellen? Ik heb bijna geen symptomen die bij fibro horen en mijn gevoel is dan ook dat ik dat helemaal niet heb. Het is wel iets wat er erg op lijkt, maar wat dan? En waar moet ik naar toe om dat uit te zoeken? Jouw verhaal klinkt mij heel bekend, dus daarom de vraag: wat heb jij dan? Welke diagnose is er bij jou gesteld? En wie heeft dat vastgesteld? Ik hoor het graag!
   Alvast dank en groet,
   Inge

  2. Hai Maay

   Ik lees dit bericht van een flink aantal jaar.
   En ik vermoed als het nog niet vastgesteld is . Het lijkt intzettend op wat ik heb. En dat is EDS type 3. In combinatie met de Fybro.
   Omdat je gewrichten ook opzij geyrokken worden zoals je beschrijft.
   Misschien helpt het je wat.
   Helaas ook een chronische ziekte en geen medicijnen voor. 🙁
   Maar soms wel fijn om te weten.

   Gr Desiree

 3. Vind aardig wat tips in je column ,wel heb ik een opmerking over bruin brood ook daar moet je mee oppassen. Ik gebruik speltbrood en dat werkt prima ook ik heb veel last gehad van pds door contact met maag lever darm stichting zij hebben dit voor gesteld en het werkt prima ,dus geen tarwe . John

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

378 Shares
Tweet
Pin378
Share