Voordat we verder praten over bijnieruitputting moeten we eerst vermelden dat dit een concept is dat door veel wetenschappers nog niet ‘geaccepteerd’ is. Dit betekent niet dat het concept achter bijnieruitputting niet klopt of dat het maar een fabeltje is, het betekent echter wel dat er geen langdurig onderzoek is gedaan naar het vaststellen van problemen met bijnieruitputting.
Wat is bijnieruitputting?
Bijnieruitputting is een verzameling van verschijnselen en symptomen die samen bekend staan als een syndroom. Bijnieruitputting ontstaat wanneer de bijnieren onder het benodigde niveau functioneren. Bijnieruitputting wordt het vaakst geassocieerd met intense en langdurige stress, maar kan ook optreden tijdens of na acute of chronische infecties.
Dit is vooral problematisch bij respiratoire infecties zoals griep, bronchitis en longontstekingen.
Zoals de naam al doet vermoeden is het belangrijkste symptoom van bijnieruitputting een gevoel van vermoeidheid dat zelfs niet beter wordt door een goede nachtrust. Het is echter geen gemakkelijk vast te stellen probleem zoals mazelen of de bof.
Normaal gesproken zien mensen met bijnieruitputting er wel gewoon gezond uit en hebben ze geen duidelijke tekenen van een lichamelijke ziekte. Echter, deze mensen leven wel met een bijna constant vervelend gevoel of vermoeidheid.
Mensen die bijnieruitputting hebben proberen het vaak om met koffie, cola en andere stimulerende middelen de dag te beginnen en zichzelf op die manier gedurende de hele dag overeind te houden
Dit syndroom heeft de laatste eeuw al veel verschillende andere namen gehad, zoals niet-Addison hypoadrenia, bijnier neurasthenie subklinische hypoadrenia, adrenale apathie, neurasthenie, en nu dus bijnieruitputting. Hoewel er veel verschillende mensen over de hele wereld er last van hebben heeft de reguliere geneeskunde het (nog) niet erkend als een apart, officieel syndroom.
Flinke problemen voor mensen die er last van hebben
Bijnieruitputting kan iemands leven flink overhoop gooien. In de ernstigere gevallen is de werking van de bijnieren zo drastisch verminderd dat mensen die er last van hebben moeite hebben om meer dan een paar uur per dag uit bed te komen. Bij elke verdere vermindering van de bijnierfunctie wordt elk orgaan en systeem in ons lichaam verder aangetast.
Er treden veranderingen op in de manier waarop we koolhydraten, eiwitten en vet verwerken, ons vocht- en elektrolytenbalans raakt van slag, het hart- en het cardiovasculaire systeem werkt niet zo goed meer, en zelfs ons libido neemt af.
Er zijn veel andere veranderingen die op een biochemisch en cellulair niveau plaatsvinden in ons lichaam als reactie en ter compensatie van de daling van bijnierhormonen die optreden bij bijnieruitputting. Het lichaam doet zijn best om voor de minder-functionerende bijnieren te compenseren, maar dit gaat ten koste van veel energie waardoor mensen de hele dag moe zijn.
Wat zijn de oorzaken van bijnieruitputting?
Bijnieruitputting is het gevolg van een situatie waar de bijnieren niet kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden als gevolg van stress. De bijnieren zorgen voor een respons van ons lichaam op elke vorm van stress (of het nu fysieke, emotionele of psychische stress is) door middel van hormonen die de energieproductie en-opslag, het immuunsysteem, hartslag, spierspanning, en andere processen reguleert die ons in staat stellen om met deze stress om te kunnen gaan.
Of het nu om een emotionele crisis gaat zoals de dood van een geliefde of een familielid, een fysieke crisis, zoals een grote operatie moeten ondergaan, of een soort van ernstig herhaaldelijk voorkomend of voortdurende stress, onze bijnieren moeten op de stress reageren en de homeostase in ons lichaam behouden. Als de reactie van onze bijnieren onvoldoende is dan is de kans groot dat iemand in zekere mate last heeft van bijnieruitputting.
Tijdens bijnieruitputting functioneren de bijnieren nog wel, maar niet voldoende om een optimale homeostase van het lichaam te behouden. Dit komt omdat de natuurlijke productie van de regulerende hormonen is afgenomen. Meestal komt dit door overstimulatie van de bijnieren, dit kan worden veroorzaakt door zeer intense stressvolle episodes of door chronisch stress dat uiteindelijk een cumulatief effect heeft op de bijnieren.
Wie is extra vatbaar voor bijnieruitputting?
Iedereen kan op een bepaald moment in zijn of haar leven last krijgen van bijnieruitputting. Een intense of langdurige ziekte, een crisis, of een aanhoudende moeilijke situatie kunnen ervoor zorgen dat zelfs de meest gezonde mensen uiteindelijk de lichamelijke reserves uitputten.
Er zijn echter wel verschillende factoren die iemand vatbaarder maken voor bijnieruitputting. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde levensstijlfactoren: ongezonde voeding, alcohol- en drugsmisbruik, te weinig slaap en rust, of te veel stress, chronische ziekte of herhaalde infecties zoals bronchitis of longontsteking, langdurige situaties waardoor jij je hulpeloos of gevangen voelt?
Tekenen en symptomen van bijnieruitputting
Wanneer de bijnieren uitgeput raken, dan leidt dit tot een afname van bepaalde hormoonspiegels, vooral cortisol.Â
In de meest extreme vorm wordt dit aangeduid als de ziekte van Addison, een aandoening die spierzwakte, gewichtsverlies, een lage bloeddruk en lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt, dit is een ziekte die uiteindelijk levensbedreigend kan worden.
Gelukkig krijgen slechts er vier personen per 100.000 last van de ziekte van Addison. In de meeste gevallen is ziekte van Addison het gevolg van een auto-immuunziekte, maar het kan zich ook ontwikkelen na zeer ernstige stress.
Aan het andere uiteinde van het spectrum, en daartussen, ligt bijnieruitputting (ook wel hypoadrenia genoemd). Hoewel de symptomen minder ernstig zijn dan bij de ziekte van Addison kunnen de symptomen van bijnieruitputting wel degelijk slopend zijn voor diegene die er last van heeft.
Non-Addison hypoadrenia (bijnieruitputting) is normaalgesproken niet ernstig genoeg om te worden beschouwd als een medische noodsituatie. Het is zelfs zo dat de moderne geneeskunde het niet eens erkent als een apart syndroom. Toch kan het vervelende gevolgen hebben voor mensen die er last van hebben.
Bij de ernstigere gevallen van bijnieruitputting is de werking van de bijnieren is zo verminderd dat het alle aspecten van de gezondheid aantast.
Klassieke tekenen en symptomen van bijnieruitputting zijn:
- Vermoeidheid en zwakte, vooral in de ochtend en middag
- Een onderdrukt immuunsysteem
- Verhoogde kans op allergieën
- Spier- en botverlies en spierzwakte
- Depressie
- Verlangen naar eten met veel zout, suiker of vet
- Hormonale disbalans
- Huidproblemen
- Auto-immuunziekten
- Verhoogde overgangsklachten (bij vrouwen)
- Laag libido
- Duizeligheid bij het opstaan vanuit een zittende of liggende positie
- Verminderd vermogen om met stress om te gaan
- Problemen met wakker worden in de ochtend, ondanks een volledige nachtrust
- Slechter geheugen
Bovendien krijgen mensen met bijnieruitputting vaak ineens weer een stoot energie rond 18:00, gevolgd door slaperigheid rond 21:00 of 22:00 die ze vaak weerstaan. Daarnaast is het gebruikelijk dat ze om 23:00 nog weer een keer extra energie krijgen, waardoor het voorkomt dat ze gewoonlijk pas rond een uur of een s’ avonds in slaap vallen.
Daarnaast hebben mensen met bijnieruitputting vaak ook abnormale bloedsuikerspiegel en psychische stoornissen, zoals verhoogde gevoelens van angst en bezorgdheid, en vertrouwen vaak op koffie, frisdrank en andere vormen van cafeïne om wakker te blijven.
Zoals de naam al aangeeft is het meest voorkomende symptoom van bijnieruitputting het feit dat deze mensen niet wakker kunnen worden, het feit dat ze het idee hebben dat ze gewoonweg niet genoeg energie hebben om de dag door te komen. En omdat vermoeidheid een veel voorkomend symptoom is bij veel verschillende ziektes wordt bijnieruitputting door artsen vaak over het hoofd gezien of verkeerd gediagnosticeerd.
Natuurlijke en simpele stappen om te herstellen van bijnieruitputting
Het kost flink wat tijd om de bijnieren compleet uit te putten, dus is het ook logisch dat het niet vanzelf gaat dat het lichaam zich kan herstellen. Realistisch gezien kunnen mensen het volgende verwachten:
- Zes tot negen maanden hersteltijd voor verminderde bijnieruitputting
- 12 tot 18 maanden hersteltijd voor matige bijnieruitputting
- Tot 24 maanden hersteltijd voor ernstige bijnieruitputting
Het goede nieuws is dat natuurlijke behandelingen zeer effectief zijn tegen dit syndroom. Met genoeg tijd, geduld en deze volgende tips zullen mensen zich al snel beter voelen.
- Het belangrijkste is om mentaal tot rust te komen. Of dit nu gaat om stress op het werk, een relatie, oud zeer, het maakt niet uit. Het is belangrijk om van binnen tot rust te komen want anders zal er uiteindelijk niets gaan veranderen.
- Luister naar je lichaam en rust wanneer jij je moe voelt (dit betekend bijvoorbeeld ook gewoon overdag even een kort dutje doen of je gewoon even rustig houden.)
- Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging en maak gebruik van een uitgebreid programma van krachttraining, aerobic, en intervaltraining.
- Kies voor gezonde, voedzame maaltijden. Het is belangrijk het lichaam voldoende energie te geven.
- Vermijd stimulerende middelen zoals koffie en frisdrank, deze kunnen de bijnieren namelijk nog verder uitputten.
Om een goede bijnierfunctie te behouden is het noodzakelijk om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Natuurlijk is het belangrijk om gezond te eten, maar het is ook van belang om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. De volgende richtlijnen zullen hierbij helpen:
- Eet elke twee tot vier uur een kleine maaltijd of snack
- Eet binnen een uur nadat je wakker wordt
- Eet een kleine snack vlak voordat je gaat slapen
- Eet voordat je honger hebt. Wanneer honger hebben dan zit het lichaam in feite al zonder brandstof (en dus een lage bloedsuikerspiegel), dit zorgt weer voor extra stress op de bijnieren
Heb je nog goede tips tegen een bijnieruitputting? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!
Bronnen
http://www.mayoclinic.com/health/adrenal-fatigue/AN01583
http://www.hormone.org/hormones-and-health/myth-vs-fact/adrenal-fatigue
Zijn er ervaringen met het toegediend krijgen van cortisol?
Zelf heb ik het boek over bijnieruitputting gelezen ( James L. Wilson ) erg herkenbaar!
Let op voeding en ontspanning en ben daarnaast al 12 jaar schildklierpatient.
Ik heb een stressvolle periode achter de rug i.v.m. ziekte en er wordt nu gekeken naar bijnierfunctie.
De arts wil mij zo nodig cortisol geven....graag zou ik hier wat meningen over horen.
Ik heb zelf ook een cortisolwaarde beneden alle pijl. Men had mij aangeraden zoethoutwortelthee te drinken en inderdaad, het helpt.
ik ben naar een naturopaat in NL geweest, ook ik heb schildklierklachten, chronisch astma en bronchitis. Ik nam cortisone en was constant moe. Jan Ven stelde mij producten voor (mukoKehl, Pneuma-zyme en Cordyceps) en ik heb sedert mijn bezoek op 1aug.'17 slechts 3x cortisone genomen (ik nam dat bijna dagelijks). Ik ben al de hele minder moe. Ik moest wel 3maanden op een afspraak wachten.
hallo
morgen ochtend ga ik weer naar een nieuwe huisarts
ik loop al 2 jaar met problemen het is begonnen met lichtflitsen bij het slapen gaan
ik wil mijn bijnieren laten checken?
de hulp die ik krijg werkt niet
er is sprake van cvs ?
ik weeg rond de 60 kilo
in 2007 heb ik eens celebrex gebruikt tegen rugklachten toen ging het weer beter met mij maar nu weer uitgeput zou celebrex in 2007 effect hebben gehad voor mijn bijnieren ? mvg bianca
Hoi Bianca,
Als ik je verhaal zo lees, is de kans erg groot dat je een probleem hebt met je bijnieren. En of dit iets met de Celebrex te maken heeft is lastig te zeggen. Celebrex staat er wel bekend om dat het niet gebruikt moet worden door mensen die last hebben van de (bij)nieren. Maar ja, dat was in 2007, en toen was dit nog niet aan de orde, of je wist het nog niet.
Morgen eerst maar naar de huisarts, en van daaruit verder.
Hou je me op de hoogte?
Jack
Hallo,
Ik heb een heel lange periode in mijn leven ( 5jaar) onder extreem zware stress gestaan!!!! Of ik nu lang slaap of niet, ik blijf uitgeput, sta enorm futloos op en hou me overdag recht met koffie. Mijn bloeddruk is meestal 9-6 en hoe meer ik lees over bijnieruitputting, hoe meer ik er van overtuigd ben dat dit xde oorzaak is van mijn vele klachten! Ben ik als tussenoplossing al geholpen met zoethoutwortelthee?
In jouw geval zou ik niet voor een 'tussenoplossing' gaan. Als het écht bijnieruitputting is, is het zaak om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts voor een diagnose en een eventuele behandeling!
Ik ben erg opgeknapt van mijn doodmoe zijn met de voedingssupplementen van venamed die mij destijds zijn voorgeschreven door een natuurgeneeskundige. Ik neem ze (imunofit en magnesiumplex) overigens nog steeds in een onderhoudsdosering waar ik me wel bij voel. Mijn energie is weer terug en blijft goed op peil. Wellicht hebben andere hier ook baat bij want het was best even zoeken naar goede supplementen die ook wat doen.
Wat een geweldig resultaat, Harrie. Ben blij dat je de juiste voedingssupplementen gevonden hebt, die bij jouw situatie en lichaam passen.
Dankjewel voor deze bijdrage!
Beste
Ik weet niet wat ik moet doen. Ik heb te hoge waarden cortisol (twee keer zo hoog als de max. waarde). Ze hebben hier testen voor gedaan, maar niets gevonden (in algemeen ziekenhuis). Ik heb zeer veel last van vermoeidheid, 'licht' gevoel in mijn hoofd, concentratiestoornissen etc. Maar ik heb een zeer complex verleden (10 jaar zware anorexia, nu ben ik veel beter en leef ik al jaren met een BMI van +/- 17 en eet ik elke dag regelmatig, zowel gezonde als ongezonde zaken etc. Daarenboven neem ik zink, vitamine B12 (inspuiting), vitamine B-complex en magnesiumsupplementen, maar niets helpt echt. Ik ben emotioneel heel onstabiel, neem alles zeer vaak op mij als negatieve kritiek op mijn zijn, mijn doen ... Maar het grootste probleem is mijn gebrek aan levenslust. Ik doe niets graag meer, want ben altijd bang om moe te zijn. Het liefst blijf ik thuis en doe ik niets, zo zal ik zeker niet te moe zijn. Ik werk natuurlijk wel meer dan fulltime onder de week (heb samen met mijn familie een familiebedrijf) en daar is geen oplossing voor. Ik heb een vriend, nog niet zo lang, en twijfel soms of ik dit kan volhouden, want ik probeer altijd zo opgewekt en vrolijk mogelijk te zijn, omdat ik bang ben dat hij anders mij niet meer moet hebben. Meestal voel ik mij 's avonds ook wel iets energieker, 's ochtends valt het ook nog wel mee, maar tussen 10u en 17u is het meestal het ergst. Ik moet moeite doen om nog 'actief' te zijn. Heeft er iemand advies wat ik kan proberen, waar ik advies kan halen etc? Ik kamp daarnaast ook al van voor mijn anorexia (ik ben er nu 29, anorexia is begonnen op 14 jaar) met een chronische gastritis. Ik had mijn eerste maagzweer op 9 jaar, daarna verschillende maag- en slokdarmontstekingen gehad, en ben nu eigenlijk een chronisch patiënt voor maagmedicatie (+/- 20 à 40 mg Nexiam per dag).
Alvast hartelijk dank.
Mvg
Sofie
Je zou eens moeten proberen van die maagmedicatie af te komen. Ik werd er alleen maar zieker van en had geen energie..terwijl het in het begin wel mijn maagklachten hielp..
Ik ben nu gestopt.. mede omdat ik gelezen heb dat maagtabletten dienen als je TEVEEL maagzuur hebt..maar in praktijk hebben de meeste mensen een tekort...
Dus dan werken maagtabletten letterlijk negatief..want zorgen dan dat het beetje maagzuur wat je hebt ook nog weg gaat.. met als gevolg... foute vertering...onvoldoende enzymen en allerlei bijkomende klachten in darmen en andere organen...
Ik ben dus cold turkey gestopt met maagtabletten en meteen begonnen met Bragg Appelazijn ongefilterd en rauw..
Nou... de eerste 2 dagen had ik ernstige diarree...maar ik heb doorgezet..en nu 3 weken later ben ik een ander mens... Veeeeel meer energie... Veeel positiever en geen negatieve gedachten... Heb ook een stuk minder opgeblazen gevoel.. geen oprispingen meer en al met al.. IK BEN OVERTUIGD!!!
Er zouden veel meer mensen hun maagtabletten moeten laten staan.. en juist zorgen dat je maagzuur creeert.. waardoor je vertering en alles optimaal wordt!!
Hoop dat je iets aan mijn advies hebt. succes!!!
Beste Sofie,
Wat een heftig verhaal zeg! Ik hoop dat je een reaktie krijgt van iemand van OptimaleGezondheid of iemand anders waar je wat mee kunt!
Ik wens je heel veel sterkte, kracht en heling toe!
Lieve groet, Annemiek
Beste sofie,
Is het mogelijk dat je na alle maagklachten niet teveel maar te weinig maagzuur aanmaakt, waardoor de voedingsstoffen die je binnenkrijgt niet optimaal worden afgebroken? Het is vaak zo dat maagklachten te snel worden opgelost met maagzuurremmers. Die de boel soms nog verder overhoop kunnen sturen. Als je niet direct met een maagzweer kampt op het moment kunnen maagzuurremmers zeer schadelijk voor je systeem zijn op de lange termijn. Te weinig maagzuur levert namelijk grotendeels dezelfde klachten als teveel maagzuur. Met het verschil dat je bij te weinig maagzuur je eten niet goed verteerd, vitaminen deficiëntie opbouwt, je afweer schaad en zo langzaam in een vicieuze cirkel terecht kunt komen.
Bovendien zorgt het nemen van nog meer magnesium ook nog eens voor een vermindering van de zuurgraad van de maag. Een maag die niet zuur genoeg is is kwetsbaar voor bacteriële en vitale infecties, alsmede ook een overgroei van candida die problemen nog eens kan verergeren.
Misschien iets om over te praten met een betrouwbare natuurarts, dan wel je huisarts?
Hoi,
Wie kan de diagnose bijnier uitputting geven? En hoe?
Ik heb pas de diagnose fibromyalgie gekregen , heb al jaren langzaamwerkende schildklier, restless legs, slecht immuunsysteem , LS , en alopecia areata ....ben altijd moe, heb nu weer bronchitis en heb een overactieve blaas..
Ik vermoed dat t mijn bijnieren zijn maar wie kan me helpen? ( huisarts vindt t nl onzin )
Hallo.
Ik heb de laatste 15 jaar veel stress gehad. Op relatie en gezinsgebied, pesten op het werk door collega en teammanager, problemen in mijn familie. Heb er hard aan gewerkt en momenteel gaat (ging) het stukken beter en kreeg ik weer veel meer plezier in alles. Had me min of meer verzoend met een zeer slecht geheugen, maar ging wel steeds beter. Om opeens 3x achter mekaar griep te krijgen. En nu opeens vermoeidheid, de hele dag, ongeacht hoeveel ik slaap. Daarna begon ook het slechte slapen. Kortom, ik denk aan bijnieruitputting. Hoe kan ik mijn huisarts hiervoor interesseren en wat kan die ermee doen?
Huisartsen kunnen er vaak weinig mee dus beter op alternatief gebied zoeken. Gebruik zelf bijnierextract van rund, waardoor meer energie. Ik zou het echter niet zoeken in één middel
Mijn zoon is 33 en heeft de diagnose addison al vanaf zijn 9 jaar. Het Was al aanwezig bij zijn geboorte. Maar gezien de zeldzaamheid is het pas aan het licht gekomen toen hij 9 jaar was, hij ging plots in coma . 9 jaar hebben van de ene dokter naar de andere gelopen en niemand had het gezien. We hadden gewoon een zwak kindje die steeds ziek was. Hij had ernstige nachtmerries en viel heel vaak flauw.
Hij kon als baby niet in slaap geraken en was steeds bang. We hadden dus een huilbaby. Later bleek hij de typische nachtmerries en hallucinaties te hebben door tekort aan cortisol. Pas toen hij waterpokken kreeg die niet wilden dichtgaan werden we geloofd. Ondertussen is zijn ziekte ondercontrole. Typische momenten dat hij ziek is zijn het begin van de zomer en het begin van de winter. Op deze momenten krijgt hij heel vaak een aanval. Hij gaat gewoon werken, is gehuwd en heeft een kindje.neemt dagelijks zijn cortisone en probeert zo goed mogelijk op een lijntje te leven, héél belangrijk.
Stress is nefast, zo ook een gewone verkoudheid. Bij ziek zijn verhoogd hij zijn cortisone soms met het driedubbele voor een korte periode. Ik kan nog uren doorvertellen, maar het belangrijkste is dat je een zo gewoon mogelijk leven probeert te leiden en zeker voldoende rust en slaap.
Schildklierproblemen en bijnierproblemen gaan heel vaak hand in hand! Daar kwam ik pas enkele jaren geleden achter. Dokter ging opzoek naar Addisson, maar dat heb ik niet. Bijnieruitputting wel, maar dat vond zij blijkbaar niet van belang. Uiteindelijk werd ik door een andere arts verder geholpen. Het gaat me nu toch wel weer wat beter, door de combinatie van T3 medicatie en hydro cortisone. Ik was jaren lang op zoek naar antwoorden...
Hallo, ik heb na een bronchitis die begonnen is begin december en maar niet wou overgaan, nu echter wel, last van extreme vermoeidheid, draaierigheid, hoofdpijn, slapeloosheid en last aan mijn hart (neiging tot angina pectoris). Ik ben afgelopen maandag bij een osteopaat geweest. Deze heeft de diagnose gesteld van uitputting van de bijnieren. Ik ben werkelijk constant moe en zou er depressief van worden. Moet mij verschillende malen per dag in de zetel leggen om toch terug een beetje energie op te doen. Mijn bloeddruk is nu 107/72 en heb een pols van 56. Morgen komt de huisarts voor een bloedafname. Hij noemt het een postvirale asthenie. Ik ga hem niets vertellen over de diagnose vd osteopaat, hij zou het waarschijnlijk toch niet geloven. De osteopaat heeft mij ADHS ttz Adrenal Herbal Support meegegeven. Een voedingssupplement van Biotics Research Corporation.. 2x 1 tablet/dag.. Binnen anderhalve maand ga ik terug bij de osteopaat. Ik heb inderdaad veel trek in cafeïne en zout. Ik sleep mij door de dagen, niet te doen.
Hallo, een half jaar geleden ben ik ineens gevallen en daarna nog 2x. Ik ben erg moe, zit in de overgang en lijk alleen maar aan te komen. Ik eet KH arm, wel langzame KH. Ik ben regelmatig duizelig, zomaar ineens, ook terwijl ik stil zit. Ik transpireer overmatig, tussen de opvliegers door. Ik zie lichtflitsen wanneer ik ga slapen en hoor dan ook geluiden alsof er stroomstootjes in mijn hersenen zijn. Ik kan ook ineens intens moe worden en letterlijk bijna omvallen van vermoeidheid. Ik heb veel stress gehad in mijn leven: jeugd, maar met name tijdens mijn werk, waarbij ik alleen samenwerkte met mijn narcistische baas. In deze jaren ervoer ik eigenlijk 24 uur per dag stress en enorme zenuwachtige gevoelens. Ik ben bij een internist geweest, die zei dat er geen verhoogd cortison aangetroffen is dus het is geen bijnier uitputting. Maar alles wat ik hierboven lees, lijkt over mij te gaan. Kan iemand me aanraden wat ik nu nog kan doen?
Naar een natuurgenezer of iets in die richting. Zelf wat laten uittesten bij een kinesioloog die samenwerkt met een biologische tandarts en die wat verder kijkt. Gebruik nu bijnierschorsextract van rund. Eerder moest ik na het ontbijt liggen, viel ik soms in slaap maar nu langzamerhand meer energie. Natuurlijk zit het hem niet in één middel en gaat het om je hele eet- en leefstijl en kunnen er andere voedingssupplementen nodig zijn. Natuurlijk ook het emotionele stuk aanpakken.
Na een klap of val kan de atlas verschoven zijn, wat ook vermoeidheid en duizeligheid kan geven.