Bijnieruitputting

2017-01-18T02:16:48+01:00september 9th, 2013|Gezondheidsklachten|21 Reacties

Laatste update: door

Bijnieruitputting

Voordat we verder praten over bijnieruitputting moeten we eerst vermelden dat dit een concept is dat door veel wetenschappers nog niet ‘geaccepteerd’ is. Dit betekent niet dat het concept achter bijnieruitputting niet klopt of dat het maar een fabeltje is, het betekent echter wel dat er geen langdurig onderzoek is gedaan naar het vaststellen van problemen met bijnieruitputting.

Wat is bijnieruitputting?

Bijnieruitputting is een verzameling van verschijnselen en symptomen die samen bekend staan als een syndroom. Bijnieruitputting ontstaat wanneer de bijnieren onder het benodigde niveau functioneren. Bijnieruitputting wordt het vaakst geassocieerd met intense en langdurige stress, maar kan ook optreden tijdens of na acute of chronische infecties.

Dit is vooral problematisch bij respiratoire infecties zoals griep, bronchitis en longontstekingen.

Zoals de naam al doet vermoeden is het belangrijkste symptoom van bijnieruitputting een gevoel van vermoeidheid dat zelfs niet beter wordt door een goede nachtrust. Het is echter geen gemakkelijk vast te stellen probleem zoals mazelen of de bof.

Normaal gesproken zien mensen met bijnieruitputting er wel gewoon gezond uit en hebben ze geen duidelijke tekenen van een lichamelijke ziekte. Echter, deze mensen leven wel met een bijna constant vervelend gevoel of vermoeidheid.

Mensen die bijnieruitputting hebben proberen het vaak om met koffie, cola en andere stimulerende middelen de dag te beginnen en zichzelf op die manier gedurende de hele dag overeind te houden

Dit syndroom heeft de laatste eeuw al veel verschillende andere namen gehad, zoals niet-Addison hypoadrenia, bijnier neurasthenie subklinische hypoadrenia, adrenale apathie, neurasthenie, en nu dus bijnieruitputting. Hoewel er veel verschillende mensen over de hele wereld er last van hebben heeft de reguliere geneeskunde het (nog) niet erkend als een apart, officieel syndroom.

Flinke problemen voor mensen die er last van hebben

Bijnieruitputting kan iemands leven flink overhoop gooien. In de ernstigere gevallen is de werking van de bijnieren zo drastisch verminderd dat mensen die er last van hebben moeite hebben om meer dan een paar uur per dag uit bed te komen. Bij elke verdere vermindering van de bijnierfunctie wordt elk orgaan en systeem in ons lichaam verder aangetast.

Er treden veranderingen op in de manier waarop we koolhydraten, eiwitten en vet verwerken, ons vocht- en elektrolytenbalans raakt van slag, het hart- en het