De voordelen van een vegetarisch dieet

2017-01-18T12:23:58+00:00mei 24th, 2013|Dieet|11 Reacties

De voordelen van een vegetarisch dieet

Vegetarisch eten is gezond wordt altijd gezegd. Maar waarom? Het is toch niet zo dat vlees eten ongezond hoeft te zijn ? Veel heeft natuurlijk te maken met het feit dat vegetariërs hun hele eetpatroon aanpassen. Ze laten niet enkel vlees staan, ze vervangen het door andere bronnen van proteïnes en vitamine B12. En die alternatieven zijn vaak inderdaad gezonder dan vlees.

Ze leveren ons de noodzakelijke voedingsstoffen maar minder ongezonde vetten en minder of geen van de schadelijke bijproducten die soms ook in vlees zitten. Denken we maar aan antibiotica-residu's die soms in bijvoorbeeld kip worden aangetroffen, of hormonen in rundvlees. Hieronder zetten we de gezondheidsvoordelen van een vegetarisch dieet voor jou op een rijtje. En we geven je meteen 10 lekkere vegetarische recepten.

Gezonder voor je hart

Het eerste grote voordeel van een vegetarisch dieet is dat het gezonder is voor je hart. Vegetariërs die hun dieet serieus nemen zullen er onder andere voor zorgen dat ze veel noten in hun menu verwerken als snack of verwerkt in een warme maaltijd of pasta. Noten bevatten veel gezonde vetten zoals omega 3 en omega 6. Dit helpt ons hart gezond te blijven doordat het de slechte cholesterol naar beneden haalt en de verstopping van onze aderen voorkomt.

Zeker als in jouw familie veel hart- en vaatziekten voorkomen is dit een erg goede reden om vlees op te geven en een vegetarisch dieet te beginnen volgen.

Verder consumeren vegetariërs vaak veel op soja gebaseerde producten. Veganisten (die geen enkel dierlijk product consumeren) zijn het zelfs aan hun dieet verplicht om bijvoorbeeld gewone melk te vervangen door soja-melk. Maar ook veel vegetarische vleesvervangers worden gemaakt op basis van soja. Ook soja helpt de slechte cholesterol omlaag en is zo goed voor ons hart en onze aders.

Gezondere huid

Het tweede grote gezondheidsvoordeel voor vegetariërs is dat ze vaak een gezondere huid hebben

dan vleeseters. Een vegetarisch dieet bevat namelijk in principe meer fruit en groenten, die rijk zijn aan vitamines A en E. Deze zijn in studies gelinkt aan een gezondere huid.

Bovendien bevatten ze veel vezels en die zorgen er dan weer voor dat je spijsverteringsstelsel in goede conditie blijft. Gezonde darmen zorgen ervoor dat ons lichaam het gemakkelijker heeft om toxische stoffen af te scheiden.

Een laatste gezondheidsvoordeel voor vegetariërs is dat ze dankzij hun dagelijkse dieet veel anti-oxidanten binnenkrijgen. Anti-oxidanten zijn stoffen die we in sommige voedingsproducten aantreffen en die kanker helpen te voorkomen doordat ze vrije radicalen bestrijden. Vitamine C en E zijn bijvoorbeeld sterke anti-oxidanten.

Vitamine C vinden we onder andere in bessen, tomaten, citrusvruchten, kiwi's, asperges en paprika's. Tarwekiemen, zaadoliën, walnoten, amandelen en bruine rijst zijn dan weer erg rijk aan vitamine E. Al deze producten treffen we vaak aan in de vegetarische keuken.

Je kan deze voedingsmiddelen natuurlijk ook als vleeseter wat vaker op je menu zetten en zo mee profiteren van de gezondheidsvoordelen die ze bieden. Maar het kan echt geen kwaad om vlees eens wat vaker te laten staan, integendeel. Heel veel mensen zijn tegenwoordig deeltijd-vegetariër. Eén of meerdere dagen per week geen vlees eten en dit vervangen door gezonde alternatieven is misschien makkelijker dan meteen radicaal alle vlees af te zweren. Probeer het eens! En je kan alvast beginnen door de volgende lekkere vegetarische recepten uit te proberen...

11 Reacties

 1. Manja Siebrecht 31 mei 2013 om 12:43 - Antwoorden

  Ik ben het helemaal eens met een goede voeding, geen vlees, wel vette vis en alles het liefst biologisch. Schandalig genoeg zijn er veel goede vitamines en mineralen uit ons eten verdwenen, waardoor we snel ziek worden en in de greep en de macht van de farmaceutische fabriek terechtkomen. Maar de balans tussen lichaam en geest blijft het belangrijkste. Iemand die heel gezond eet maar een negatieve overtuiging/energie heeft en geen of nauwelijks levensplezier en een positieve kijk op het leven, zal eerder doodgaan dan iemand die misschien iets minder gezond eet maar een open en gezonde geest heeft. Alles gaat om het evenwicht. Ik ben nog steeds bezig met mijn zoektocht naar dat evenwicht! Een mooi proces!

  • Robert Jan Hendriks 3 juni 2013 om 13:10 - Antwoorden

   Hallo Manja,

   Het vinden van de juiste balans is zeker een mooi proces en je raakt ook nooit uitgeleerd. Ik merk persoonlijk dat een gezondere leefstijl zeker bijdraagt om ook positiever in het leven te gaan staan, het hefboom effect.

 2. Tanja 6 juni 2013 om 09:05 - Antwoorden

  Helemaal eens met jullie reacties, ik mis vlees qua smaak en dagelijks gebruik niet in mijn menu.
  maar merk met sporten en lange dagen echt 'iets' wat in vlees zit, ik gebruik ook geen koemelk producten en geen soja, ipv gebruik ik havermelk oa
  ik kom gewoon iets te kort, wat mijn sportprestaties niet ten goede komt.
  het gezonde eten geeft mij wel een fijn gevoel, en merk zodra ik 'zondig' direct een verandering in mijn lijf en geest, dat vind ik wel bizar...

  • Robert Jan Hendriks 6 juni 2013 om 12:07 - Antwoorden

   Beste Tanja,

   Het kan zijn dat het komt omdat je lichaam moet wennen aan de vleesvervangers, maar dat het met mate beter word.

   Groetjes,

 3. Jacqueline 26 augustus 2014 om 14:07 - Antwoorden

  Ik eet zelf ongeveer 2 keer per week vlees en vis en de rest vegetarisch. Ik vraag mij af of je een hele bevolking, jong en oud zou kunnen adviseren om geen dierlijke producten meer te gebruiken? Zouden we in de schijf van 5 zonder meer de dierlijke producten mogen weghalen zonder risico? Zijn hier wetenschappelijke onderzoeken over?
  Ik lees graag je reactie.
  Jacqueline

 4. Charlie 10 februari 2015 om 12:37 - Antwoorden

  Ik ben vegetarisch gaan eten sinds een paar jaar. Later ben ik veganist geworden. Ik voel me super gezond! Mijn huid ziet er beter uit, ik heb geen last meer van een spastische darm en ik heb veel minder last van mijn fibromyalgie. Dus voor mij zeker geen vlees en ook geen dierenproducten meer. De voordelen van geen vlees eten zijn heel groot en het heet mijn leven veranderd. Vroeger moest ik elke dag pijnstillers slikken voor mijn spastische darm, maar ik hoeft helemaal geen medicijnen te slikken meer. Ik ga beginnen met het geven van vegetarische kookworkshops binnenkort zodat ik andere kan helpen om gezonder te leven.

 5. Zonnebloempje 25 juni 2015 om 20:14 - Antwoorden

  Hallo Jack,

  Ik wil je het boek 'GAPS a natural remedie for autism, schizofrenie, depression, dyslexia, dyspraxia, add, adhd' van Dr Natasha Campbell-Mc Bride van harte aanbevelen!

  Dr Natasha is leading arts op gebied van darmonderzoeken en in haar praktijk en wereldwijd zijn al tienduizenden mensen genezen door haar GAPS dieet. Het boek is fenomenaal vooruitstrevend en eye-openend.

  Groetjes
  Renate Sorensen

 6. Daan 10 oktober 2016 om 16:38 - Antwoorden

  Hallo,

  Ik ben het niet met jullie eens. De mens is bovenaan de voedselketen gekomen als omnivoor, laten we dat zo houden.
  Vlees is tering lekker en goed voor je, wat wil je nog meer?

 7. Paul 28 augustus 2017 om 15:50 - Antwoorden

  Hoi,

  Ben zelf ook al 18 jaar vegetarisch en voel me daar uitstekend bij! Na het zien van de documentaire "What the health" op Netflix ben ik na gaan denken of ik nog verder wil gaan. Deze docu zet je echt wel aan t denken.

  Paul

  • Team OptimaleGezondheid 7 september 2017 om 18:23 - Antwoorden

   Ik ken deze documentaire niet, Paul.
   Aankomend weekend zal ik deze even opzoeken en bekijken.

   Andere lezers die deze documentaire hebben bekeken?

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: