• Blaasontsteking bij ouderen

Blaasontsteking bij ouderen: Verschillen, behandeling en herstel

2017-08-15T13:50:52+01:00juni 7th, 2017|Blaasontsteking|10 Reacties

Laatste update: door

Het hebben van een urineweginfectie of een blaasontsteking kan een veel voorkomend probleem zijn als je ouder bent. Waarschijnlijk zijn er onderliggende gezondheidsproblemen, die hiervoor verantwoordelijk zijn. Een blaasontsteking kan meestal gemakkelijk met een geneesmiddel zoals antibiotica worden behandeld. Als na de behandeling de blaasontsteking over is, zullen er in de meeste gevallen daarna geen problemen meer optreden. Er zijn enkele eenvoudige dingen die je kunt doen om een urineweginfectie of een blaasontsteking te voorkomen.

Begrijpen hoe de urinewegen werken

Je hebt twee nieren - één aan elke kant van de buik. Ze produceren urine die door buisjes, ook wel de ureters genaamd, wordt afgevoerd naar de blaas. De urine wordt in de blaas opgeslagen en wordt van tijd tot tijd door een buis van de blaas (de urethra) uitgedreven als we naar het toilet gaan.

Wat is een blaasontsteking en waardoor wordt het voorzaakt?

De meeste urineweginfecties of blaasontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën, die uit je eigen darm komen. Ze veroorzaken geen kwaad in je darm, maar kunnen wel een infectie veroorzaken als ze in andere delen van je lichaam terechtkomen. Sommige bacteriën komen uit de anus, nadat je naar het toilet bent geweest (ontlasting). Deze bacteriën reizen dan soms door de buis, die vanuit de blaas naar de urinewegen loopt. Sommige bacteriën blijven dan achter in de urine en vermenigvuldigen zich snel om zo een infectie te veroorzaken.

Een blaasontsteking wordt daarom vaak door artsen een urineweginfectie (UTI) genoemd. Wanneer de infectie alleen in de blaas en urethra aanwezig is, heet dit een lagere UTI. Als het ook in één of beide nieren zit, dan heet het een hogere UTI. Dit kan ernstiger zijn dan lagere UTI's, omdat de nieren door de infectie kunnen worden beschadigd.

Hoe vaak komen blaasontstekingen voor?

Blaasontstekingen komen veel vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Dit komt omdat bij vrouwen de buis, die uit de blaas komt en die de urine doorlaat (de urethra), korter is dan bij mannen. Ook komt het dichter bij uitgang van de anus dan bij mannen. De helft van alle vrouwen heeft in ieder geval eenmaal in hun leven een blaasontsteking gehad.

Een blaasontsteking komt minder vaak voor bij mannen. Het komt nijna nooit voor bij jonge jongens en mannen van middelbare leeftijd. Ze komen iets vaker voor bij oude