Algemeen

Laatste Update: 22 oktober 2018

Hoe stop je een bloedneus?

Heb je ooit wel eens epistaxis (of een bloedneus) ervaren? Als dat het geval is, heb je vast al wel ontdekt of geleerd hoe je een epistaxis kunt stoppen. Het is eigenlijk een andere naam voor een veel voorkomend gezondheidsprobleem, namelijk een bloedneus.

Je spreekt van een bloedneus wanneer je uit de binnenkant van je neus bloed ziet lopen. Meestal komt het bloed slechts uit één neusgat, maar soms komt het ook uit beide neusgaten. Als je in een gebied woont waar een droog klimaat heerst, heb je waarschijnlijk vaker last van een bloedneus.

Het is de taak van de neus om de lucht die we inademen te verwarmen en te bevochtigen. Meestal denken we niet eens na over de functie van onze neus, tenzij hij door een verkoudheid flink verstopt zit, als we door allergieën moeten niezen of plotseling bloed uit onze neusgaten zien druppelen. Een bloedneus kan zeker storend zijn en als je het nog nooit hebt gehad, kun je ervan schrikken. Een bloedneus kan uit het niets komen en je zult je vast afvragen wat dat in vredesnaam heeft opgeleverd?

Gelukkig zijn bloedneuzen meestal niet ernstig. Maar ze zijn ook niet prettig en kunnen voor behoorlijk wat troep zorgen. Dus, weten hoe je het kunt stoppen, kan erg nuttig zijn. Het is ook belangrijk om de mogelijke oorzaken van een bloedneus in overweging te nemen en om uit te zoeken of er geen serieuzere onderliggende oorzaak is. Dit laatste is vooral van belang als je regelmatig bloedneus ervaart. Ben je er klaar voor om uit te zoeken hoe je snel een bloedneus kunt stoppen?

Wat is een bloedneus precies?

Over het algemeen wordt een bloedneus gedefinieerd als een bloeding uit de neus. Onze neuzen hebben aan de binnenkant een voering, die veel kleine bloedvaatjes bevat. Deze bloedvaatjes liggen dicht aan het oppervlak van de voering, waardoor ze gemakkelijk beschadigd kunnen raken. Wanneer er om wat voor reden dan ook schade aan de voering ontstaat, kun je gaan bloeden uit je neusgaten en dat wordt ook wel een bloedneus genoemd.

Er zijn feitelijk twee soorten bloedneuzen: bloedneuzen aan de voorzijde en bloedneuzen aan de achterzijde. Wanneer de bloedvaten aan de voorkant van de neus scheuren en er bloed naar buiten komt, wordt dit een bloedneus aan de voorzijde genoemd. Dit is het meest voorkomende soort bloedneus en meestal begint het met bloed dat plotseling uit slechts één neusgat komt wanneer iemand gaat staan of gaat zitten.

Maar je kunt ook in het achterste gedeelte een bloeding krijgen en dat wordt dan een bloedneus aan de achterzijde genoemd. Dit soort bloedneus komt van hoog en diep in de neus en daarom zal het bloed van een bloedneus aan de achterzijde achter in de mond ontstaan en door de keel naar beneden stromen. Het bloed van een bloedneus aan de voorzijde kan ook, als je gaat liggen, langs de achterkant van de keel druppelen. De manier waarop je het verschil kunt zien tussen een bloedneus aan de voor- of de achterzijde is door te kijken hoe het bloed stroomt als je rechtop staat.

De oorzaken van een bloedneus

De twee meest voorkomende oorzaken van het ontstaan van bloedingen in de neus zijn droge lucht en neuspeuteren.

Enkele andere van de meest voorkomende oorzaken van bloedneuzen:

 • Droge, verwarmde binnenlucht kan de neusslijmvliezen uitdrogen, waardoor ze gaan barsten en vatbaar zijn voor bloedingen bij wrijven, pulken of bij het snuiten van de neus (vooral tijdens de wintermaanden)
 • Wonen in een droog, heet, vochtarm klimaat kan de slijmvliezen uitdrogen.
 • Flink neuspeuteren of snuiten.
 • Infecties van de bovenste luchtwegen (zoals bij een verkoudheid) en sinusitis, vooral infecties met herhaald niezen, hoesten en neus snuiten.
 • Het inbrengen van vreemd voorwerp in de neus (denk aan kinderen).
 • Letsel aan de neus en/of het gezicht.
 • Allergische en niet-allergische rhinitis (ontsteking van de neusvoering).
 • Neussprays (indien frequent gebruikt) zoals die die worden gebruikt om allergieën te behandelen.
 • Gebruik van geneesmiddelen die het bloed verdunnen (zoals Aspirine en NSAID's).
 • Chemische irriterende stoffen (zoals ammoniak of industriële chemicaliën).
 • Cocaïnegebruik.
 • Een afwijkend tussenschot (een abnormale vorm van de structuur die de twee zijden van de neus scheidt).

Minder vaak voorkomende oorzaken van bloedneuzen omvatten:

 • Alcoholgebruik
 • Nasale tumor
 • Neuspoliepen
 • Erfelijke bloedingsaandoeningen zoals hemorrhagische telangiëctasieën
 • Idiopathische trombocytopenische purpura (ITP)
 • Gezichts- of neuschirurgie
 • Leukemie
 • Tweede trimester van de zwangerschap.

Wat betreft de algemene risicofactoren voor bloedneuzen, komen bloedneuzen het meest voor bij kinderen tussen de twee en tien jaar oud en bij volwassenen tussen de vijftig en tachtig jaar oud. Maar bloedingen uit de neus zijn echter op elke leeftijd mogelijk. De belangrijkste risicofactoren voor posterieure neusbloedingen zijn onder meer: ouder zijn, een hoge bloeddruk hebben of een verwonding van de neus of het gezicht ondervinden.

Conventionele behandeling voor een bloedneus

Maar dan nu de vraag hoe stop je een bloedneus? Er is eigenlijk enige overlap tussen een conventionele en een natuurlijke behandeling voor bloedneuzen. Als je een bloedneus aan de voorzijde hebt, is een behandeling thuis meestal voldoende. Als je de bloedneus echter niet kunt laten stoppen, heb je een bloedneus aan de achterzijde of heb je een vreemd voorwerp in je neus gestoken en dan is er medische interventie noodzakelijk.

Neussprays met een decongestivum, die je zo zonder recept kunt kopen, zijn een gebruikelijke conventionele behandeling voor een bloedneus. Als je naar een arts gaat voor je bloedneus, kan hij of zij cauterisatie gebruiken om het te laten stoppen. Cauterisatie is wanneer een arts zilvernitraat of een verwarmingstool gebruikt om de bloedvaten mee dicht te schroeien om het bloeden te stoppen. Een andere mogelijkheid is dat je arts je neusgaten in zal pakken met katoenen gaas om zo druk uit te oefenen op de bloedvaten om het bloeden in te dammen.

4 natuurlijke remedies om een bloedneus te stoppen

Als je je afvraagt hoe je een bloedneus op een natuurlijke manier kunt stoppen, kunnen deze natuurlijke remedies je helpen om snel een veelvoorkomende bloedneus te stoppen. Dit zijn enkele van de beste en gemakkelijkste manieren om een bloedneus thuis te stoppen.

 1. Blijf kalm

Wil je weten hoe je een bloedneus kunt stoppen? Blijf goed doorademen en probeer niet in paniek te raken. Plotseling bloeden kan bij elke persoon van elke leeftijd schrik veroorzaken. Ineens bloed uit je neusgaten zien komen en op je kleding zien vallen, kan bijzonder zenuwslopend zijn. Als je een bloedneus ervaart, blijf dan kalm en herinner jezelf eraan dat een bloedneus meestal niet ernstig is en waarschijnlijk snel weer zal stoppen. Als je bij iemand bent, die een bloedneus ervaart, is het allereerste wat je voor die persoon kunt doen ervoor zorgen dat hij of zij ontspannen blijft. Als je je druk maakt over een bloedneus, kan het bloeden zelfs erger worden. Dus doktersadvies: doe je best om je kalm te houden.

 1. Leun naar voren en knijp je neus dicht

Een oplossing is een cruciaal aspect van het stoppen van bloedneuzen, maar helaas zal het bloeden meestal niet stoppen als je ontspannen blijft. Als je je afvraagt hoe je snel een bloedneus kunt stoppen, zijn zowel conventionele als holistische artsen het eens over deze volgende primaire remedie.

Wanneer je plotseling last hebt van een gewone bloedneus, moet je gaan zitten, maar ga niet liggen. Terwijl je zit, buigt je dan je lichaam een beetje naar voren om te voorkomen dat het bloed door je keel stroomt. Ik weet dat het niet prettig is om het uit je neus te laten komen, maar dat is beter dan het door je keel te laten gaan, want dan zal het uiteindelijk in je maag terechtkomen.

Hoe stop je een bloedneus?

Als je een beetje naar voren zit en ook naar voren leunt, knijp je met je wijsvinger en duim in het zachte midden van je neus om zo je neusgaten te sluiten. Blijf minstens vijf minuten knijpen en idealiter zelfs tien tot vijftien minuten. Als je loslaat en er nog steeds bloed uitkomt, herhaal het dan. Vergeet ook niet om terwijl je je neusgaten dichtknijpt rustig door een open mond te ademen.

 1. Koud kompres

Zowel conventionele als natuurlijke remedies zullen, als het gaat om het stoppen van een bloedneus, koude kompressen aanraden. Om te helpen de kleine bloedvaatjes in je neus die bloeden te vernauwen, kun je een paar minuten een koud kompres tegen je neus houden. De kou van het kompres zal de interne bloedvaatjes van de neus doen verkleinen, wat zou moeten helpen om het bloeden te stoppen. Het kan ook helpen om kort een ijspakking achterin je nek aan te brengen.

 1. Vul niet je neusgaten

Wanneer mensen proberen te raden hoe ze een bloedneus kunnen stoppen, is één van de eerste antwoorden meestal gewoon dat ze denken dat je de neusgaten met iets moet opvullen. Dat is prima als ze een tissue, papieren zakdoekje of een stuk keukenrol gebruiken om het bloed dat uit de neus komt mee op te vangen. Maar hoe dan ook, het is eigenlijk beter om te voorkomen dat je iets in je neusgaten steekt. Waarom? Volgens experts kan het vullen van de neusgaten met een stukje stof of katoen de bovenste laag van de neusvoering verwijderen, waardoor deze nog gemakkelijker kan gaan bloeden.

Als het je lukt om je neus te laten stoppen met bloeden, vermijd dan om je neus te snuiten of om voorover te buigen omdat deze acties het bloeden opnieuw kunnen laten beginnen. Probeer in het algemeen je hoofd hoger te houden dan je hart. Je moet na het ervaren van een bloedneus ook zwaar tillen of persen vermijden.

10 natuurlijke manieren om een bloedneus te voorkomen

Nu we enkele eenvoudige manieren hebben besproken om een bloedneus te kunnen laten stoppen, wil ik het nog even hebben over het voorkomen van het krijgen van een bloedneus! Er zijn enkele zeer eenvoudige en kosteneffectieve manieren om de kans dat jij of een van je geliefden een bloedneus ervaart te verkleinen.

Hier zijn enkele van de beste manieren waarop zowel volgens de conventionele als de holistische geneeskunde het krijgen van een bloedneus kan worden voorkomen:

 • Vochtigheid:gebruik, vooral tijdens het slapen, om te voorkomen dat je neusgaten uitdrogen een luchtbevochtiger.
 • Stop met roken:als je rookt, kan stoppen met roken je neusgezondheid echt helpen, want roken droogt je neusgaten uit en irriteert ze, waardoor je een bloedneus kunt krijgen.
 • Doe het rustig aan:snuit niet te hard je neus, want te krachtig snuiten kan een bloedneus veroorzaken.
 • Niet in je neus peuteren:houd je vingers uit de buurt van je neusgaten. Niet alleen zijn je vingers mogelijk niet schoon, ze kunnen je neusgaten ook gemakkelijk irriteren en dan vooral als ze in de neus worden gestoken.
 • Beter niezen: nies door een open, bedekte mond. Wanneer je niest, is het normaal dat een deel van het niesgeluid uit je neus gaat en een deel ervan uit je mond gaat. Als je probeert om je mond dicht te houden, creëert dit een overbelasting van druk in de neusholte.
 • Neussprays: je kunt een natuurlijke neusspray, gemaakt van een zoutoplossing, gebruiken om de neusgaten schoon en bevochtigd te houden.
 • Wees voorzichtig met bepaalde medicijnen:vermijd/verminder het gebruik van bloedverdunners zoals NSAID's.
 • Lengte van de vingernagels:van kinderen is het bekend dat zij in hun neus peuteren en dat kan moeilijk te stoppen zijn. Houd wel de vingernagels kort om zo het peuteren te ontmoedigen en het risico op beschadiging van het binnenste neusgat te verminderen.
 • Vitamine K:ervoor zorgen dat je voldoende hoeveelheden vitamine K-rijk voedsel in je dieet opneemt, is zeer nuttig voor het voorkomen van bloedneuzen omdat vitamine K essentieel is voor een goede bloedstolling in het menselijk lichaam.
 • Vitamine C:regelmatig genoeg vitamine C-rijk voedsel binnenkrijgen is een andere belangrijke zaak wat betreft je dieet als het gaat om het voorkomen van het krijgen van een bloedneus. Vitamine C helpt de bloedvaten in de neus sterker te maken, zodat ze minder snel scheuren en een bloedneus veroorzaken.

Voorzorgsmaatregelen

Gelukkig stoppen de meeste bloedneuzen door eenvoudige thuiszorg. Er zijn echter momenten waarop je ervoor moet zorgen dat je onmiddellijk medische hulp inroept. Dit is in de volgende gevallen:

 • Als een bloedneus optreedt bij een kind jonger dan twee jaar oud.
 • Komt voor of na een ongeluk (bijvoorbeeld een auto-ongeluk).
 • Als de bloedneus de ademhaling bemoeilijkt.
 • Er sprake is van een overmatige hoeveelheid bloed.
 • De bloedneus, zelfs bij compressie, langer dan 30 minuten duurt.
 • Als je je zwak voelt of moet flauwvallen.

Het is ook een heel slim idee om naar je arts te gaan als je echt heel regelmatig een bloedneus ervaart. Met regelmatig bedoel ik dat je meer dan eens per week een bloedneus krijgt. Zorg er ook voor dat je je arts op de hoogte stelt als je na de inname van een nieuw medicijn regelmatig een bloedneus ervaart.

Tot slot…

Het ervaren van een bloedneus is niet fijn. In feite kan het er iemand uit laten zien alsof ze net uit een enge film zijn gestapt. Hoe erg het er ook uitziet, probeer een bloedneus niet erger te maken omdat jij of iemand die je kent in paniek raakt. Blijf kalm en volg deze eenvoudige suggesties om een bloedneus thuis te kunnen stoppen. Natuurlijk moet je, als de bloedingen excessief zijn of niet te stoppen zijn met een thuisbehandeling, altijd onmiddellijk medische hulp zoeken.


Bronnen

www.medicinenet.com/nosebleed/article.htm

www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-to-stop-nose-bleeding/#gref

www.verywellhealth.com/how-to-stop-a-bloody-nose-1298303

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share