• BMI: Wat is het? En hoe kan jij je BMI berekenen?

Body Mass Index Calculatie

2016-10-29T14:04:30+01:00maart 7th, 2011|Voedingsadvies|2 Reacties

Laatste update: door

Body mass index (BMI) berekenen

De body mass index is een Engelse term voor de samenstelling van je lichaam. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht door de westerse manier van leven. Dit heeft als gevolg dat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot wordt. Voordat we het gaan hebben over het exact berekenen van je body mass index, eerst een korte samenvatting over je lichaam en de samenstelling.

Wat is de index van de lichaam'smassa (BMI)?
Body mass index beoordeelt uw lichaamsgewicht op basis van hoogte. Het is een nuttig, indirecte maat voor de samenstelling van het lichaam omdat het je  lichaamsvet bij de meeste mensen goed aangeeft. Gewicht in kg wordt gedeeld door hoogte in meter kwadraat (kg/m2). Maar gelukkig zijn er al veel calculators te vinden om je BMI te berekenen, maar hierover volgt zo dadelijk meer.

Wat is de samenstelling van het lichaam, en waarom is het zo belangrijk?
Je lichaam bestaat uit water, vet, eiwitten, koolhydraten en verschillende vitaminen en mineralen. Als je te veel vet — vooral om je taille dan heb je een hoger risico voor verschillende gezondheidsproblemen zoals een verhoogd  cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes. Deze aandoeningen verhogen weer het  risico op hart- en vaatziekten tot zelfs een beroerte als gevolg.

Obesitas, oftewel overgewicht is nu erkend als een belangrijke en onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Als je overgewicht of obesitas hebt, dan kun je het risico aanzienlijk verminderen door succesvol de extra pondjes blijvend te verliezen, zelfs een paar kilo kan al voor een groot verschil maken.

Wanneer heb je echt overgewicht?
Bij het berekenen van de body mass index (BMI) wordt er gekeken naar je taille omtrek om indirecte te bepalen wat je lichaamssamenstelling is.  De taille-aan-heup verhouding (t/H) is een andere index van lichaam vet distributie. Echter ( t/H) is minder nauwkeurig dan de BMI of taille omtrek en wordt niet langer aanbevolen.

Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid van obesitas voor volwassenen?
Bij een overgewicht kun je meer last krijgen van de volgende gezondheidsklachten:

1. Hypertensie
2. Hoge LDL-cholesterol, laag HDL cholesterol of hoge niveaus van triglyceriden)
3. Type 2 diabetes
4. Coronaire hartziekten
5. Galblaas problemen
6. Artrose
7. Slaap Apneu en ademhalingsproblemen
8. Bepaalde kankers

De BMI waarden

  • BMI waarden minder dan 18,5 wordt als ondergewicht beschouwd.
  • De waarden BMI van 18,5 tot 24,9 is optimaal.
  • De overgewicht wordt gedefinieerd als een index van de lichaamsmassa van 25,0 en minder dan 30,0.

Sommige mensen zoals bodybuilders met dikke spieren kunnen ook een hoge BMI hebben waardoor de index aangeeft dat ze teveel lichaamsvet hebben. Voor hen zijn er andere methodes om een goed beeld te krijgen van hun lichaamssamenstelling.

BMI bereken bij kinderen en tieners
Hoewel het aantal BMI op dezelfde manier wordt berekend voor kinderen als bij volwassenen, zijn de criteria gebruikt om de uitkomsten te interpreteren natuurlijk verschillend vanwege tweetal redenen:

1. De hoeveelheid lichaam vet veranderingen met de leeftijd.
2. De hoeveelheid lichaamsvet verschilt tussen jongens en meisjes.

Voor volwassenen wordt BMI index niet op basis van geslacht en leeftijd aangepast.

<