Voedingsadvies

Laatste Update: 31 juli 2020

Body Mass Index Calculatie

De body mass index is een Engelse term voor de samenstelling van je lichaam. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht door de westerse manier van leven. Dit heeft als gevolg dat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot wordt. Voordat we het gaan hebben over het exact berekenen van je body mass index, eerst een korte samenvatting over je lichaam en de samenstelling.

Wat is de index van de lichaam'smassa (BMI)?
Body mass index beoordeelt uw lichaamsgewicht op basis van hoogte. Het is een nuttig, indirecte maat voor de samenstelling van het lichaam omdat het je  lichaamsvet bij de meeste mensen goed aangeeft. Gewicht in kg wordt gedeeld door hoogte in meter kwadraat (kg/m2)(1). Maar gelukkig zijn er al veel calculators te vinden om je BMI te berekenen, maar hierover volgt zo dadelijk meer.

Wat is de samenstelling van het lichaam, en waarom is het zo belangrijk?
Je lichaam bestaat uit water, vet, eiwitten, koolhydraten en verschillende vitaminen en mineralen. Als je te veel vet — vooral om je taille dan heb je een hoger risico voor verschillende gezondheidsproblemen zoals een verhoogd  cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes. Deze aandoeningen verhogen weer het  risico op hart- en vaatziekten tot zelfs een beroerte als gevolg.

Obesitas, oftewel overgewicht is nu erkend als een belangrijke en onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten(2). Als je overgewicht of obesitas hebt, dan kun je het risico aanzienlijk verminderen door succesvol de extra pondjes blijvend te verliezen, zelfs een paar kilo kan al voor een groot verschil maken.

Wanneer heb je echt overgewicht?
Bij het berekenen van de body mass index (BMI) wordt er gekeken naar je taille omtrek om indirecte te bepalen wat je lichaamssamenstelling is.  De taille-aan-heup verhouding (t/H) is een andere index van lichaam vet distributie. Echter ( t/H) is minder nauwkeurig dan de BMI of taille omtrek en wordt niet langer aanbevolen.

Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid van obesitas voor volwassenen?
Bij een overgewicht kun je meer last krijgen van de volgende gezondheidsklachten:

1. Hypertensie
2. Hoge LDL-cholesterol, laag HDL cholesterol of hoge niveaus van triglyceriden)
3. Type 2 diabetes
4. Coronaire hartziekten
5. Galblaas problemen
6. Artrose
7. Slaap Apneu en ademhalingsproblemen(3)
8. Bepaalde kankers

De BMI waarden

 • BMI waarden minder dan 18,5 wordt als ondergewicht beschouwd.
 • De waarden BMI van 18,5 tot 24,9 is optimaal.
 • De overgewicht wordt gedefinieerd als een index van de lichaamsmassa van 25,0 en minder dan 30,0.

Sommige mensen zoals bodybuilders met dikke spieren kunnen ook een hoge BMI hebben waardoor de index aangeeft dat ze teveel lichaamsvet hebben. Voor hen zijn er andere methodes om een goed beeld te krijgen van hun lichaamssamenstelling.

BMI bereken bij kinderen en tieners
Hoewel het aantal BMI op dezelfde manier wordt berekend voor kinderen als bij volwassenen, zijn de criteria gebruikt om de uitkomsten te interpreteren natuurlijk verschillend vanwege tweetal redenen:

1. De hoeveelheid lichaam vet veranderingen met de leeftijd.
2. De hoeveelheid lichaamsvet verschilt tussen jongens en meisjes.

Voor volwassenen wordt BMI index niet op basis van geslacht en leeftijd aangepast.

Berekenen van je BMI niveau?

1. Zet een weegschaal op een harde, vlakke vloer. Vervolgens je gewicht meten met zeer weinig kleding en zonder schoenen.

2. Weeg jezelf (dichtstbijzijnde kg).

3. Ga rechtop staan met je hielen samengetrokken tegen een rechte muur. De achterkant van je hoofd, billen en schouders moeten de muur aanraken.

4. Markeer het hoogste punt van je hoofd.

5. Gebruik de onderstaande BMI calculator om je eigen index te bepalen.

BMI calculator: Klik op deze link om je BMI te berekenen!

Hoe betrouwbaar is de BMI index als een indicator van lichaam vetheid?
De correlatie tussen de BMI nummer en lichaam vetheid is vrij sterk; echter de correlatie is afhankelijk van geslacht, ras en leeftijd. De betrouwbaarheid is afhankelijk van de volgende 3 factoren:

1. Vrouwen hebben meer lichaamsvet dan mannen.
2. Oudere mensen hebben gemiddeld meer lichaamsvet dan jongere volwassenen.
3. Goed getrainde atleten kunnen een hoge BMI index hebben vanwege een toename spiermassa in plaats van vetheid. gespierdheid in plaats van verhoogd lichaam vetheid.

Volgens de BMI index zou iedereen met een BMI van meer dan 25 worden geclassificeerd als overgewicht en iedereen met een BMI meer dan 30 zou worden ingedeeld als zeer zwaarlijvig.

Het is belangrijk om te onthouden dat een BMI score niet alleszeggend is voor de berekening van zowel spier als vet. Als gevolg daarvan kunnen sommige individuen een hoge BMI  hebben met toch een laag percentage lichaamsvet. Hoewel sommige mensen met een BMI in het overgewicht bereik (van 25,0 aan 29,9) geen overtollige lichaam vetheid hoeven te hebben (atleten, bodybuilders), zal de meeste mensen met een BMI in de zwaarlijvige bereik (gelijk is aan of groter is dan 30) toch een verhoogd percentage vet in hun lichaam hebben.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat gewicht slechts één factor is die voor eventuele gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Zo zijn er ook tal van andere factoren die kunnen bijdragen van gezondheidsklachten, denk vooral aan stress, ongezonde voeding en natuurlijk genetische factoren.
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.multicare.org/files/library/84393b6deb5cd245.pdf
 2. https://www.onlinejacc.org/content/52/8/605.abstract
 3. https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1513/pats.200708-137MG

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Welke eiwitshake adviseert u voor vrouwen die "moeten" snoepen. En dan vooral voor de menstruatie. En helaas soms ook vaker

  Dank u

  1. Beste Ria,

   Het beste wat je dan kunt doen is een eiwitshake te maken met een wat zoete nasmaak. Denk dan aan vanille of bananen smaak. De kwaliteit onderling kan nogal verschillen en heeft te maken met de puurheid van het eiwit. Wat je ook zou kunnen proberen als je het gevoel hebt dat je moet snoepen, ga lopen, ga naar buiten waar je niet aan de verleiding toe kunt geven. Of vervang snoepen door gezonde voedingsmiddelen zoals notenmix, rijswafels etc.

   Succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share