Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 8 januari 2015

Boek Review: Eat, Drink And Be Healthy

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Boek Review: Eat, Drink And Be Healthy

eat-drink-and-be-healthyIk vind het erg belangrijk dat bij het schrijven van een boek over gezondheid er gebruik wordt gemaakt van onderzoeken. Veel van de dieetboeken die je aantreft zijn erg summier wat betreft de onderbouwing van de informatie met wetenschappelijke studies en onderzoeken.

Nu moet ik direct zeggen dat het boek ‘’Eat, drink and be healthy’’ door Walter Willett MD een pareltje is als het gaat om erg interessante en waardevolle onderzoeken over gezondheid. De auteur is de voorzitter van de afdeling voeding bij de Harvard School en ook nog een professor die lesgeeft aan de Harvard universiteit en zich druk bezighoudt met het uitvoeren van studies over voeding en gezondheid.

Ik was met name onder de indruk van hoe de auteur complexe data en onderzoeken goed weet samen te vatten zodat het eenvoudig te begrijpen is. Er wordt veel gebruik gemaakt van overzichtelijke tabellen en diagrammen om aan te geven hoe belangrijk het is om gezonder te leven.

Het is schokkend als je kijkt naar de verschillende voedingspiramides en hoe weinig wetenschappelijke studies er zijn uitgevoerd. Helemaal de voedingspiramide van Amerika steelt de show en het lijkt erop dat bij het samenstellen de voedselindustrie een te groot belang heeft gehad (aldus de auteur).

Kortom, als je wilt weten wat een gezond voedingspatroon is, wat onderbouwd wordt met verschillende onderzoeken, lees dan dit boek!

Het advies:

Aanbevolen wordt om veel meer groente te eten (Nederlanders eten nog steeds te weinig groente), alleen complexe koolhydraten en een hogere inname van gezonde vetten. De voedingspiramide uit het boek is interessant omdat gezonde vetten en groente een veel prominentere plaats heeft gekregen.

Je zou het advies kunnen samenvatten als een Mediterraan voedingspatroon om het risico op gezondheidsklachten zoveel mogelijk te verminderen. Nu moet ik wel zeggen dat het boek al een tijdje geleden geschreven is, maar daarom is het zeker niet minder relevant. Sterker nog, het boek is zelfs relevanter dan ooit tevoren!

voedingspiramide-2

Bron: Google afbeeldingen 

Voordelen:

  • De auteur is professor aan de Harvard universiteit en doet veel onderzoek naar voeding en gezondheid.
  • Het is eenvoudig te begrijpen en leest lekker weg, ook wordt er gebruikt gemaakt van samenvattingen.
  • Het gaat vooral om leefstijlveranderingen en niet weer een nieuw dieet.
  • De voedingspiramide uit het boek is goed uitgebalanceerd en legt de nadruk op gezonde vetten.
  • Het bevat VEEL interessante onderzoeken waardoor je anders gaat denken over voeding en gezondheid
  • Ook bevat het boek nog heerlijke en gezonde recepten

Nadelen

  • Weinig informatie over de voordelen van meer lichaamsbeweging, het gaat vooral om je voedingspatroon verbeteren.
  • Geen Nederlandse versie te vinden.

Conclusie

Ik heb veel respect gekregen voor de auteur omdat ik nog niet eerder zoveel interessante en baanbrekende onderzoeken in één boek heb aangetroffen. Elke aanname en tip wordt goed onderbouwd. Het mooie is dat het de aanbevelingen niet te strikt zijn waardoor je zelf de tips beter kunt toevoegen aan je leefstijl.

Als ik je één tip uit het boek zou moeten aanbevelen dan is dat om goed op te passen met de inname van simpele koolhydraten en meer gezonde vetten en vezels te eten! Niks nieuw wellicht, maar wanneer je de onderzoeken erbij pakt weet je weer even heel goed waarom een gezond voedingspatroon zo belangrijk is![/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.health.harvard.edu/books/Eat_Drink_and_Be_Healthy[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share