Candida

Laatste Update: 4 november 2016

Candida infectie in je darmen: Pas je voedingspatroon aan!

Je denkt misschien, wat is een candida infectie precies? Candida is een gist dat in kleine hoeveelheden in je slijmvliezen (mond, darmen) woont. De werkzaamheden van deze gist is om de spijsvertering te ondersteunen. Echter, wanneer de balans verstoord is geraakt en er grote aantallen candida gist in je darmen aanwezig zijn krijg je last van symptomen.

Normaal gesproken houdt je immuunsysteem en de goede bacteriën zelf de balans in stand. Echter, er zijn verschillende factoren waardoor de populatie candida enorm kan toenemen:


De verschillende termen kort uitgelegd

De meest bekende geïsoleerde micro-organisme is de Candida Albicans dat in normale hoeveelheden in je slijmvliezen huist. De populatie onder controle onder controle houden is essentieel om wel of niet last te krijgen van een candida infectie.

Candidiasis is de algemene term om te beschrijven dat je ziek bent geworden van de candida micro-organisme. Daarbij wordt candidiasis ook geassocieerd met oidomycosis, moniliasis of candidios.  Verreweg de meeste mensen krijgen last van candida en daar zal dit artikel over gaan.

Schematisch:

candida in de darmen

8 symptomen dat je wellicht last hebt

Een candida infectie is niet altijd herkenbaar. Dit komt omdat de symptomen erg kunnen verschillen per persoon. Hieronder een lijst met de meest voorkomende symptomen van een candida infectie:


Zoals je kunt zien lopen de symptomen nogal uiteen. Met name een enorme hunkering naar suiker is een symptoom dat vaak voorkomt. Indien je denk last te hebben van een candida infectie maar je weet het niet zeker, laat je dan onderzoeken door een specialist. Via een bloedonderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van candida overgroei.

Wat kun je allemaal doen?

De meest effectieve behandeling tegen een candida infectie in de darmen is gericht op de overgroei te stoppen. De eerste stap is om je darmflora te herstellen zodat er geen toxines meer vrijkomen in je bloedbaan.

Je darmflora herstellen doe je primair door een voedingspatroon te volgen laag in koolhydraten. Dit wordt ook wel een anti candida dieet genoemd en is vrij effectief is het stoppen van een candida infectie.

Echter, met dieet alleen kan het wel even duren voordat de balans hersteld is. Daarom kun je het dieet ook aanvullen met anti schimmel middelen zoals oregano olie, caprylzuur en probiotica. Sommige supplementen bevatten al deze bestandsdelen waardoor je veel sneller van een candida infectie kunt afkomen.

Echter, te snel is ook zeker niet aan te bevelen. Wanneer er te snel candida gist gedood wordt kun je last krijgen van candida die off symptomen. Dit betekent dat er te veel toxines in één keer vrijkomen in je bloed waardoor de lever het even niet meer aan kan.

Candida die off symptomen


De beste strategie is om eerst te starten met een uitgebalanceerd candida dieet. Vervolgens het dieet volgen en langzaam de inname probiotica starten en anti schimmel middelen. Want het laatste wat je wilt is last krijgen van candida die off symptomen omdat je dan wellicht stopt met het dieet.

Extra tips om candida infectie in de darmen te verhelpen

 1. Knoflook heeft natuurlijke anti schimmel bestandsdelen. Het is een goede tip om tijdens een candida infectie een knoflook supplement te nemen (vanwege de hogere dosering). Daarnaast kun je ook nog eenvoudig knoflook gebruiken in je maaltijden.
 2. Goldenseal werd oorspronkelijk gebruikt tegen huidklachten en digestieve problemen. Goldenseal werkt omdat het de groei van ‘’goede’’ bacteriën bevordert. Je kunt goldenseal als tabletvorm of vloeibaar nemen. Bij zwangerschap is het beter om geen goldenseal te nemen.
 3. Grapefruitzaad extract versterkt je weerstand en is bevorderlijk voor de pH niveaus in  je lichaam. Daarnaast is grapefruitzaad extract rijk aan belangrijke vitamines en flavonoïden.
 4. Oregano olie is de meest krachtige anti schimmel natuurlijke remedie te krijgen. Het dusdanig effectief dat er zelfs candida die off symptomen kunnen optreden bij te hoge dosering. Je kunt oregano olie vloeibaar of in een capsule krijgen. Belangrijk is wel om oregano olie goed te verdunnen om je mond niet te branden. Bij zwangerschap of een tekort aan ijzer is het beter om geen oregano olie te nemen.  Wel voorzichtig omdat oregano olie ook de goede bacteriën kan doden.
 5. Caprylzuur heeft de eigenschap om de afweer tegen ongunstige (overmatige) schimmels en gisten te versterken. In voedingsmiddelen tref je ook in kleine hoeveelheden caprylzuur aan zoals kokosnootolie. Echter, om een candida infectie te bestrijden zijn supplementen aan te bevelen, deze kun je bij de natuurwinkel of online krijgen.
 6. Langzaam opbouwen en niet alles doorelkaar heen nemen. Begin met één of twee anti candida supplementen en let goed op je voedingspatroon en hygiëne!

Tips om candida onder controle te krijgen

Zodra je eenmaal candida de baas bent geworden is het aan te bevelen om terugkerende infecties te voorkomen. Nu hoef je het candida dieet niet blijvend te volgen. Echter, integreer wel een aantal goede onderdelen van het dieet zoals niet te veel geraffineerde suiker en bewerkte voedingsmiddelen.

Hieronder een aantal tips om candida infecties weg te houden:

 • Geen zoetigheden en snoep meer eten – sowieso niet op een lege maag
 • Neem een multivitaminen om je weerstand sterk te houden
 • Drink niet te veel alcohol en limiteer het tot maximaal 2 glazen (beter is wijn)
 • Ga aan de slag met het drinken van groene smoothies
 • Probeer steeds minder bewerkt te eten!

Wat is de volgende stap?

Vrijwel iedereen krijgt weleens last van een candida infectie, het kan zeker lastig zijn te indentificeren aangezien de symptomen erg variëren. De beste manier om een candida infectie te behandelen (naast medicatie) is door een anti candida dieet te volgen. Dit in combinatie met probiotica en eventueel anti schimmel middelen om herstel te versnellen.

Vergeet niet dat je voedingspatroon het verschil kan maken om terugkerende infecties in de darmen te voorkomen!

Heb je zelf nog goede tips tegen een candida infectie in de darmen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack,

  Mij werd ook chlorella-poeder aangeraden bij de kruidenwinkel. Ik heb er wel een goed gevoel bij.

  Chlorella is de krachtigste bron van chlorofyl (bladgroen) die in de natuur aanwezig is. Het is een eencellige groene alg die behoort tot de familie van groenwieren. Chlorella bevat dan ook veel eiwitten, vitamines, spoorelementen en omega-3 vetzuren. Chlorella kan gebruikt worden voor het reinigen van het lichaam. Door de krachtige voedingstoffen geeft het je meer energie en is het een ondersteuning voor het immuunsysteem. Onze Chlorella is biologisch en tevens geschikt voor vegetariers.

  Kenmerken:

  Reinigen van het lichaam
  Ondersteunt het immuunsysteem
  Geeft meer energie
  Bevordert de spijsvertering
  Biologisch en Vegetarisch

  Hartelijke groet,

  Dieuwertje

   1. candiplex werkt goed en snel, het is een natuurlijke schimmeldoder. Ik heb er veel baat bij gehad, chorella is meer een reiniger, niets mis mee maar het elimineert m.i. niet de schimmel, dat doet candiplex wel

 2. Ik heb het al jaren ..het sluimert door. Vraag..wat is eraan de hand als alles wat je eet wat goed voor je is..uien..knoflook.. Olijfolie.. Broccolisaus...Enz.enz. Er voor zorgt dat ik het zo benauwd krijg ..dat ik erg ga hoesten .. En bijna geen lucht meer heb..komt dat er ook door..m'n huisarts trekt z'n s chouders op.. Ik wordt er een beetje radeloos van ... Komt jou dit bekent voor en hoe kan ik dan die vervelende infectie aanpakken?

  1. Het lijkt er op dat je huisarts je niet echt serieus neemt. Heb je al eens nagedacht over een second opinion?

 3. Ik heb al een aantal weken last van me darmen lucht en winderigheid dacht gaat wel over later toch medicijnen gekregen en sinds van het weekend weer een schimmelinfectie nu zalf voor gekregen en 3 dagen in de avond inbrengen.. Maar waarschijnlijk zit het dus ook in me darmen..

  1. Heeft je behandelend arts hier onderzoek naar gedaan? Of is dit een aanname van jezelf?
   Als jij denkt dat dit het geval is, dan is het van belang om je zo snel mogelijk te laten onderzoeken en de diagnose te laten stellen.

 4. al anderhalf jaar zit ik te sukkelen met wat ik denk dat Candida is ( bij mij is het gestart door constant heel veel , en dan bedoel ik ook extreem veel suiker te eten en 6 antibiotica kuren op een jaar tijd. Ben altijd moe, kan nergens nog tegen (eten, suiker, alcohol, ...) heb plots een atopische huid om mijn hoofd, ontstoken teennagels, en ga zo maar door. Nu heb ik bij dokter al paar keer gaan vragen om me te testen op candida maar ze blijft weigeren. Nu had ik een bloedtest laten doen en daaruit bleek dat ik geen schimmels heb maar wel te veel bacterieen in mijn vagina en darmen en dus heb ik weer antibiotica gekregen (die ik nog niet heb ingenomen omdat ik gewoon niet meer durf). Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Het enige wat ik nu slik is probiotica omdat ik merk dat het me toch iets beter maakt, ook helpt het als ik zo goed als geen suiker eet. Iemand enig idee wat ik moet doen nu? Want na anderhalf jaar ben ik helemaal op...

  1. Suiker is gif voor je lichaam, Veronique. Zeker in dit soort hoeveelheden.
   Je kunt beginnen met structureel ALLE suiker te vermijden. Je zult zien dat je je al snel veel beter gaat voelen.
   Ik wil niet zeggen dat suiker dé oorzaak is van alle ellende, maar het is een hele goede start!

 5. Beste ,ik,sukkel.al.meer dan een jaar met teveel candida in de darmen .
  Ook heb ik regelmatig last van vaginale candida en van candida in mijn mond.
  Ik weet waardoor ik die candida kreeg ,heb het jaar 2016 wel 20 soorten AB loeten nemen voor longontstekingen en bronchitis .
  Ik ben hiervoor tien keer opgenomen in een jaar tijd..
  Ik heb ook een slecht immuunsysteem waardoor het ook niet evident is natuurlijk ik heb primaire immundeficientie,.
  Nu moet ik een kuur nemen van de endocrinoloog van 8'wken difflucan en zien of het verminderd is ook nog probiotica en oreganoolie en cerevisia.
  Ik heb een dikke opgezwollen buik precies zeven maand zwanger ,ik wil di candida echt kwijt hijnambeteert mij heel veel .
  Is,dit eigenlijk besmettelijk want mijn dochter geeft ook teveel.aan candida en ze nam geen AB.

  Bedankt op voorhand hopelijk kan er me iemand helpen . Gr bieke

 6. Graag wil ik nog een tip geven. Heb ook al jaren last van een candida overgroei. Komt vaak na een periode van slecht voor mezelf zorgen . Weinig slaap, teveel alcohol en snoepen ‘s avonds... en weinig water drinken. Ik heb ooit de tip gehad om waterkefir (probiotica) te drinken en het werkt fantastisch! Ik voel me direct fitter, niet meer opgeblazen, eczeem verdwijnt en de waas in mijn hoofd verdwijnt. Kan weer helder denken. Ik maak het zelf, een kleine handeling om de twee dagen, maar voel dat ik de bacterie de baas ben. Ik hoop dat ik hier mensen mee geholpen heb.

 7. Maken de anticandidamiddelen de probiotica niet dood? Ik slik hoge doseringen caprylzuur, pau d'arco en zwart walnootolie (candidaplus heet het supplement). Gewoon de probiotica bij slikken?

 8. Ik heb net een Nystatine kuur achter de rug, lijkt te werken. Is wel op recept. Voel me er beter door en de druk in mijn maag en darmen is ook minder. Ga nu probiotica nemen.
  Succes iedereen

 9. Niet zo lekker, maar helpt zeker. Op nuchtere maag een teentje rauwe knoflook eten. En kurkuma! Kan je ook thee van maken, beetje poeder in een mok en heet water erbij (Mss nog met Citroen en/of gember)

 10. Ik heb nu iets meer dan 5 maand candida overgroei in mijn darmen door een antibiotica kuur.Ik woog 114 kilo in Juli 2017(te zwaar voor mijn lengte 1.76)Ik ben alle toegevoegde suikers en gisten gaan vermijden.Dus ook weinig koolhydraten.
  Maak zelf zuurdesembrood,eet veel verse knoflook,rauwe zuurkool,verse groente,en bak in kokosolie.
  Heb een Nystatine kuur gehad.
  Ik slik daar naast Chlorella.Voel me nu stukken beter.Ik weeg nu 93 kilo.
  (gewicht afname komt niet alleen door minder koolhydraten maar ook omdat gestopt ben met teveel bier drinken)
  Ik wens iedereen succes.

 11. Wanhopig verschrikkelijk .

  Ik ben gediagnosteerd met adhd en ben hsper . Heb enorm veel stress gehad de afgelopen jaren .

  Ben anderhalf jaar geleden ziek geworden na het eten van een mars .
  De dag erna van brood enzv enzv . Direct moe na het eten . Buikpijn . Pijn in de liezen na een baarmoeder verwijdering ( menstrueerde 6 weken achtereen ) . Dacht de overgang .

  Heb een jaar lang gv gegeten en voelde me als herboren maar helaas er kwam niets uit mijn gluten test .

  Tot een paar maand terug heb 3 x een bijna doods ervaring gehad en werd op de hart bewaking gelegt maar helaas bloed alles was perfect .

  Er werd gevraagd of ik niet eens naar een psychiater moest .

  Ik kon niets meer eten ook geen gv brood dus tja wat dan ?

  Tot 4 weken terug dat ik weer een bijna doods ervaring kreeg . En uit wanhoop een natuur arts heb gebeld die direct naar mij toe kwam dacht baat het niet schaad het niet .

  Ik kreeg chelidonium majus d6 voorgeschreven .

  Wauw voelde me al rap als herboren

  Ik had geen last van drukte in mijn hoofd cq adhd gedrag .

  Kon weer normaal communiceren .
  Niet zo snel aangevallen voelen en meer energie .

  Kreeg een dieet geen prik drank en sapjes meer en geen suiker meer in de thee . Nou dit werkte indd viel 6 kilo af in 2 weken tijd 🙁 .

  Geen opgeblazen gevoel meer niets .

  Tot ik met het avond eten weer het gevoel kreeg als of er een gat in mijn maag zat dus dat mijn vlees er zo in viel ondanks het fijn kauwen . Ik.kreeg een dichtgeknepen keel ( gevoel ) rode vlekken in gezicht en hals en op de armen en ik werd agressief dus allergische reactie .

  Naar de hap toe en kreeg een injectie en ik.kreeg weer lucht .

  Dag 2 weer het zelfde na het eten van een gekookte ei pffff .

  Allergisch onderzoek gehad en blijk nergens allergisch voor te zijn en zodra ik iets eet waar ik verkeerd op reageert krijg ik direct last van vaginale schimmel infecties .

  Ik ben een moeilijke eter en aardappels heb ik wel nodig aangezien ik alleen maar Griekse yoghurt en sinaasappels en kiwi's eet .

  Ik ben zo wanhopig want ik slaap ook maar als ik geluk heb 1 a 2 uur op een nacht .

  Ik drink alleen naar thee op natuur basis . De huisarts en ziekenhuis willen er niets over horen over schimmels in de darmen dus daar staat ik dan en nu ?

  Ik slik nu het volgende 3 x perdag 3 chelidonium majus d6 korrels onder de tong .

  3 x perdag 1 tablet oplossen op de tong ) engystol )

  Tijdens het avond eten 1 zakje symbio intest .

  Ik kan niet meer ik val aard .
  Kan niets meer eten .
  Voel me emo

  Ik heb de volgende klachten ( gehad )

  Vaak depressief
  Adhd
  4 tot 6 keer perdag ontlasting ( nu nog maar 1 a 2 x perdag
  Iedere maand en na gemeenschap vaginale schimmel infectie cq blaas ontsteking ( nu alleen nog maar na verkeerd eten .
  Gevoel alsof er een brok in me keel zit
  Jeuk in de liezen ( nu weer )
  Gevoel als of er vloeistof in de zij kan van mijn lichaam stroomt
  Agressief gedrag door vaak te schreeuwen ( is nu minder ) .

  Wat is een aanrader ?

  Ik lust alleen sperziebonen en snijbonen
  Kipfilet en rib karbonades . Ik wil nog oud worden ben pas 44 jaar en heb nog jonge kinderen .

  Graag tips waarbij ik ook mijn huidige medicijnen nog bij kan blijven gebruiken of juist vervangen . Ben geen rockefeller dus moet allemaal wel betaalbaar zijn .

  Ik krijg de 22e nog een dikke darm onderzoek pffff

  1. Ps heb een gele waas op mijn tong arts vertelde dat dit alleen voor kon komen bij hiv patiënten .

   Maar ik wordt er gek van

  2. Dit is zo complex, dat ik hier weinig mee kan. Let wel dat ik geen arts ben.
   Wel ontzettend vreemd dat de artsen je van het kastje naar de muur sturen. Volgens niets aan de hand, maar gezien jouw toestand MOET er een achterliggende oorzaak zijn.
   Wellicht een candida overgroei?
   https://www.optimalegezondheid.com/waarom-candida-overgroei-levensgevaarlijk-kan-zijn/
   https://www.optimalegezondheid.com/bacteriele-overgroei-en-candida-opspoorbaar-dankzij-ademtesten/

   Laat je me weten wat er uit de dikke darm test komt?

  3. Lieve Ciska, op de nuchtere maag sap van bleekselderij drinken is heel genezend en krachtig. Iedere ochten 5 dl voor het ontbijt. tussen het drinken van het sap en ontbijt een pauze tussen 15 en 30 minuten. Ik pers het iedere ochtend vers, voor mij doet het wonderen, voor meer informatie kijk op de website van Anthony William. Het is een Amerikaans Medical Medium. zijn boeken verkrijgbaar bij Bol.com en Succesboeken.
   Succes met je genezing.
   Lieve groet Mariet

 12. Ik gaat vandaag mijn ontlasting opvangen en opsturen . Heb sinds 2 dagen een brandend gevoel van binnen van net boven de navel wat aan beide kanten door trekt naar de zij kanten en dan een stukje naar mijn rug . Tong sloeg weer geel uit heel heftig en vilop vaginale schimmel . Heb nu uit nood maar even itraconazol aangevraagd want ben gewoon heel bang . Indd de artsen doen niets want hèt kan niet zeggen ze gewoon maar ik voel me zo slap en angstig . Heb ook symbion en candiplex staan maar ik weet niet zo goed wanneer ik hiermee kan beginnen en hoeveel want ik wil niet nog zieker worden . Slaap echt helemaal niet meer of 1 a 2 uur .

 13. Moet je eerst de candiplex nemen als natuurlijke schimmeldoder en daarna de symbion forte als probioticum voor de darmflora of kun je ze allebei meteen nemen, ik wil nu echt van de candida af en deze combinatie schijnt goed te helpen.

 14. Zou candida ook veroorzaakt kunnen worden door een lager zuurgehalte in de ingewanden, vanwege het gebruik van omeprasol (Nexiam) om reflux tegen te gaan, dat de productie van maagzuur beperkt?

 15. Wat zou je van aardappelen denken Ben terug gaan denken wanneer het ong begon .
  Ik at nooit Frieslanders aardappel,wel Nicola’s en Binten ,
  Ben ruim 2jr aan de Frieslanders !
  Ging hier mee stoppen en eet nu Biologische !
  Mijn aardappelboer vertelde dus aan mij dat Frieslanders bij de boeren bekend staan hierom en worden dus bespoten met een sterker antischimmelmiddel!
  Maar goed de een kan er beter tegen dan de ander , Ik dus niet !!!
  Kreeg steeds meer klachten en niets hielp volgens mij .
  Blaasontstekingen , jeuk op de schaamlip . Vaginale jeuk ik werd er moedeloos van en dan die schilfers en scherpe korreltjes s’nachts op de lakens wat ook nog eens je nachtrust beheerst!
  Ben nu hoopvol !! Eet nu veel en drink biologisch ! Denk aan de suikers waarvan ik altijd dacht (omdat ik geen zoet liefhebber ben) dat dit vast geen oorzaak zou zijn voor mij.
  De maaltijdpakketten laat ik ook links leggen !
  Ook Probiotica slik ik sinds een maand!
  En echt ik voel me al stukken beter !
  Heb ook weer een goede nachtrust .

 16. Hallo ben Jose en woon in spanje.Heb in 2017 borstbesparende operatie aan 2 borsten gehad.Nu nog steeds diverse klachten oedeempijn,wisselende bloeddruk (bij stress van bv naar het zieknhuis moeten vaak 190-90 en hoger) zeer veel stress door privezaken en nu in afwachting van een petscan omdat bloedonderzoek uitwees dat een en ander niet ok is. Heb tijdens de lockdown veel last gekregen van een (dacht ik) ontsoken mond met witte tong veel dikke slijm,lichte keelpijn etc. Tijdens een telefonisch consult met de huisarts vandaag kreeg ik mycostatin en Fluconazol Normon 150 mg voorgeschreven,Bij het lezen van de bijsluiter (in het spaans) kreeg ik de indruk dat dit medicijn gegeven wordt aan patienten met candida een virus in de maag en mond.Heb schrik om het middel te gebruiken na lezing van tientallen bijwerkingen en waarschuwingen. Ben allergisch voor antibiótica.Heb overigens een bult op de ribben onder mijn slokdarm. De oncologe zei, o de petscan zal wel uitwijzen wat dat is, Ben enorm ongerust vooral met corona nog in de buurt. Kun je me raad geven aub met groetjes Jose

  1. Hoi Jose,

   Het is moeilijk om daar iets over te zeggen. Ik zou toch even je zorgen uitspreken bij de arts, zeker omdat je ook aangeeft allergisch te zijn voor antibiotica. Hopelijk kan de arts je verder helpen. Misschien dat de pet scan meer opheldering zal geven. Heel veel sterkte. We horen graag hoe het verder met je gaat.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share