Candida

Laatste Update: 29 oktober 2020

Candida Infectie en het immuunsysteem

Een veel voorkomende aandoening is een candida schimmel infectie en die kan je leven op vele manieren negatief beïnvloeden. Veel mensen weten niet dat ze last hebben van een candida infectie omdat de symptomen zo erg onderling kunnen verschillen. De ene heeft last van oververmoeidheid en de andere heeft huiduitslag(1).

Je zou denken dat je lichaam zelf goed in staat is om een candida infectie tegen te gaan. Maar helaas gaat het niet zo gemakkelijk. Je lichaam heeft grote problemen met de schimmel omdat je immuunsysteem niet goed in staat is de infectie af te weren.

Immuunsysteem

We hebben een spectaculair systeem in ons lichaam genaamd ‘’immuunsysteem’’. En je immuunsysteem heeft als doel om je gezond te houden. De meeste mensen denken dat je immuunsysteem er is om ziektes af te weren, maar dat klopt niet! Je immuunsysteem zorgt ervoor om bacteriën/infecties af te weren zodat je lichaam in optimale conditie verkeerd. Met andere woorden, ervoor zorgen dat je NIET ziek wordt!

En natuurlijk als je een keer ziek wordt of last hebt van candida schimmel infectie gaat je immuunsysteem als een gek tekeer!

Je wordt warmer, zweet en je kunt zelfs koorts krijgen om te vijand te bevechten. Alsof er oorlog gaande is in je lichaam! Maar de realiteit is als je al ziek bent of al last hebt van schimmelinfectie, dan heb je het al niet goed gedaan!

De volgende symptomen kunnen bij een candida infectie voorkomen:

  • Schimmelinfectie aan de huid of nagels.
  • Een chronisch vermoeid gevoel.
  • Last van de stoelgang, zoals constipatie, diarree of opgeblazen gevoel(2).
  • Moeite met concentreren.
  • Emotionele instabiliteit.
  • Jeuk.
  • Erg veel zin in suiker.

Waarom heeft je lichaam zoveel moeite met een schimmelinfectie?
Het grote probleem van een candida schimmel infectie is dat de ''gist'' je immuunsysteem op veel vlakken ernstig verzwakt. Je zou denken dat een systeem zoals je immuunsysteem eenvoudig een candida infectie kan aanpakken. Maar niks is minder waar, omdat de schimmel een soort bescherm laag heeft waardoor de witte bloedlichamen de infectie niet eenvoudig kunnen stoppen en doden.

Hierdoor moet je lichaam andere onderdelen van je immuunsysteem activeren met alle gevolgen van dien.

Een ander onderdeel van het immuunsysteem is bijvoorbeeld het verhogen van de lichaamstemperatuur in de hoop dat de schimmel aan de hogere temperatuur komt te overlijden.

Ook heeft de candida albicans slimme trucjes tegen je immuunsysteem. Eén truc is het aanpassen van de receptoren op de schimmel cellen. Normaal gesproken herkent je immuunsysteem per direct de indringer en stuurt cellen erop af om de balans te herstellen. Maar de candida schimmel infectie kan zelf de eigen receptoren aanpassen waardoor je immuunsysteem tijdelijk de schimmelinfectie niet kan vinden.

Maar het meest vervelende van een schimmelinfectie is dat het je immuunsysteem op veel manieren ERG verzwakt en zo op de hobbel brengt dat het niet in staat is om de schimmelinfectie goed te doden. Dit is zelfs in een laboratorium getest met immuunsysteem cellen vs candida cellen waarbij de reactie van de immuunsysteem cellen drastisch werd verminderd door de candida schimmel infectie.

Wat kun je doen?
Om een candida schimmel infectie goed aan te pakken is door op een effectief anti-candida dieet te gaan waarmee je als ware de candida schimmel infectie gaat uithongeren(3). De volgende stap is om je immuunsysteem dusdanig te versterken dat het beter candida kan aanvechten en terugkerende schimmelinfectie voorkomen.

Je moet juist ervoor zorgen dat je immuunsysteem altijd in TOP CONDITIE is zodat je juist NIET ziek wordt en minder snel last krijgt van schimmelinfectie of terugkerende schimmelinfectie. Het is belangrijk om je lichaam en immuunsysteem de juiste BOUWSTENEN te geven zodat deze ‘’top conditie’’ bereikt wordt.

Tips over voeding

Je eerste maaltijd is de MEEST belangrijke maaltijd omdat deze de trend zet voor de hele dag. Als je bijvoorbeeld je dag begint met het eten van een ongezonde maaltijd (junk food), dan begin je de dag minder goed, de context van de dag wat betreft voeding is slecht begonnen.

Vandaar dat ik in mijn programma altijd eerst begin met regelmatig water drinken en een ontbijt vol met vitamines en mineralen, hiermee zet je de basis voor een gezonde dag!

Nog een extreem krachtige tip is om alleen voedsel te eten vol met voedingsstoffen! Alle voedingsmiddelen die bewerkt zijn bevatten weinig tot geen voedingsmiddelen waar je lichaam wat mee kan. Dit zijn voedingsmiddelen zoals witte rijst, suikers, bloem etc. Daarbij voedt de candida schimmel zich met suiker en koolhydraten, daarom krijg je er soms zo'n zin in door de infectie. Het is alsof de candida infectie je lichaam bespeelt om te krijgen wat het wil.

REGEL: Eet daarom zo vers en organisch mogelijk! Dan weet je tenminste wat je eet!
De reden waarom vers en organisch zo belangrijk is voor je lichaam is omdat dergelijke voeding tal van lichamelijke processen ondersteunt. Hierdoor geef jij je lichaam de bouwstenen om gezond te blijven!

De juiste candida schimmel infectie behandeling kan je helpen om terugkerende schimmelinfectie te voorkomen, bestaande schimmelinfectie te stoppen, en je immuunsysteem te versterken zodat je minder snel ziek wordt!

Alcohol consumptie kan ook bijdragen aan een candida infectie. Als je je al langere tijd vermoeid voelt en dagelijks een glas wijn of bier drinkt is het verstandig om daar even mee te stoppen. Door de alchol verzwak je de werking van de darmen en de bacteriën die je samen met het immuunsysteem beschermen tegen de candida schimmel.

Tips tegen stress

Een andere factor die je immuunsysteem kan verzwakken is stress. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden. Vooral als je last hebt van chronische stress kan dit je kans op een candida infectie vergroten.

Door dagelijks 10 minuten te mediteren kun je jouw stressniveau al significant verlagen waardoor je immuunsysteem weer wordt aangezet. Hierdoor wordt de kans groter dat het de candida-infectie kan aanpakken.

Gezonde voeding is ook belangrijk tegen stress. Voeding met omega 3, vitamine B12 en magnesium is goed voor je hersenen en kan daardoor helpen om probelemen die stress veroorzaken op te lossen. Door groente, fruit en vis te eten kun je jouw lichaam helpen om stress te verminderen en je immuunsysteem verder te ondersteunen.

Bronnen:

  1. http://www.mindbodygreen.com/0-8376/10-signs-you-have-candida-overgrowth-what-to-do-about-it.html
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s11894-015-0436-2?TB_iframe=true&width=370.8&height=658.8
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1156523318300969

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share