Cellulitis

Laatste Update: 25 november 2020

Cellulitis Door Vetlagen in de Huid?

De kans is groot dat je al veel onderzoek hebt gedaan over cellulitis en wellicht heb je al voor meerdere jaren last van de ontsierende huidaandoening. Je hebt elke lotion, zalf, dieet en super supplement geprobeerd en je wacht nog steeds op de resultaten. Kortom, er zijn veel tegenstrijdige berichten en middelen op de markt waardoor veel mensen niet meer weten wat de echte oorzaken zijn van cellulitis.

Cellulitis is iets waar bijna alle vrouwen last van hebben en schattingen zijn dat tussen de 85 en 90% van de vrouwen geteisterd worden door cellulitis. Het komt  primair voor bij vrouwen en niet bij mannen vanwege een aantal genetische kenmerken in de huid en de hoeveelheid vetlagen(1).

Ook de perceptie dat cellulitis alleen bij vrouwen met overgewicht voorkomt is een fabeltje, de huidaandoening maakt geen onderscheid(2). Zelfs top modellen en beroemdheden worden niet over het hoofd gezien en dat is natuurlijk te zien in de roddelbladen met uitgebreide foto "shoots".

Cellulitis behandelingen nemen een vogelvlucht
Wanneer ik op het internet speur zie ik dat er extreem veel middelen op de markt zijn om het probleem op te lossen. Een product of methode die daadwerkelijk werkt zul je niet snel aantreffen. De meeste gebruiken slimme marketingtechnieken om misbruik te maken van de onzekerheid die vrouwen voelen.

Het zijn allemaal tijdelijke oplossingen omdat ze alleen maar het uiterlijk tijdelijk verbeteren, maar het interne probleem blijft nog steeds bestaan. De echte oorzaken van cellulitis tref je aan onder de opperhuid en juist daar moet het worden aangepakt.

Maar voordat ik je aantal slimme tips ga geven om deze oorzaken aan te pakken wil ik het eerst gaan hebben over de huid zodat je beter begrijpt waarom de meeste zalven en crèmes niet kunnen werken vanwege de anatomie van de huid:

Zoals je wellicht al weet is de huid de grootste orgaan van het menselijk lichaam en heeft als primaire doel je te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. De huid is opgedeeld in 2 lagen, de opperhuid (epidermis) en de dermis (2e laag). Naast huidcellen bevat de dermis zenuwen, bloedcellen, lymfevaatstelsel, en klieren. Deze 2 huidlagen beschermen jou tegen uitdroging, toxines, en temperatuur regeling.

Cellulitis zul je ook aantreffen onder de huid omdat daar de vetcellen opgeslagen zijn. Gezien het feit dat je huid als primaire doel heeft je te beschermen snap je dat zalven en crèmes niet snel kunnen binnendringen en alleen maar op de huid blijven en voor een tijdelijke verbetering zorgen. Echter, zijn er wel een aantal zalven op de markt met ingrediënten die wat verder komen dan alleen de opperhuid.

Werkzame stoffen waar je dan op moet letten zijn liposomen omdat deze dieper kunnen komen in de huid om daar cellulitis te bestrijden. Vanzelfsprekend altijd goed kijken en eventueel overleggen met een specialist voordat je zulke zalven gaat aanschaffen.

Vetopslag
Zoals je ongetwijfeld al weet wordt vet opgeslagen onder de huid en daar zit ook direct het verschil tussen mannen en vrouwen. Zo zijn vrouwen veel beter in het opslaan van energie door middel van vet en komt voort uit een oude overlevingsmechanisme en om zwangerschap beter te laten verlopen.

Helaas draagt deze vetopslag ook direct bij de ontwikkeling van cellulitis bij vrouwen en het effect wordt verergerd door vrouwelijke hormonen (oestrogeen). En om het allemaal nog wat erger te maken hebben vrouwen nog een aantal extra vetlagen en daarom zijn diëten en sporten niet altijd effectief omdat deze vetlagen veel moeilijker bereikt kunnen worden door deze handelingen.

Samengevat:

 1. Vrouwen hebben meer vetlagen dan mannen en komt voor uit een overlevingsmechanisme van oudsher.
 2. Verminderde bloedcirculatie en uitdroging draagt bij aan de extra ontwikkeling van cellulitis en geeft de sinaasappelhuid ‘’look’’.
 3. Vrouwelijke hormonen (oestrogeen) promoot de opslag van vet(3).
 4. Drastisch afvallen werkt maar beperkt vanwege de hoeveelheid vetlagen in het vrouwelijke lichaam.
 5. Uitdroging maakt cellulitis erger omdat de flexibiliteit van de huid negatief wordt beïnvloed.
 6. Zalven met liposomen worden beter opgenomen door de huid, wel overleggen met een professional.

Extra Tips

 • Eet een gezond en gebalanceerd ontbijt met relatief weinig vet en suikers omdat suikers door je lichaam gebruikt wordt als een energiebron, indien je niet deze energie gebruikt wordt het opgeslagen in vet. Een ontbijt met voldoende eiwitten, goede koolhydraten, en vezels zorgt voor een goede start van de dag.
 • Tenminste 5 porties fruit/groente per dag. Dit is je topprioriteit omdat je je vol en verzadigd zult voelen en snacks beter kunt weerstaan. Ook gaat dit uitdroging tegen waardoor juist cellulitis erger wordt dan voorheen.
 • Voorkom jojo effect door op vaste tijdstippen je favoriete voedsel te eten. Zelf geef ik mij op zaterdag toestemming om lekker te eten. Wat ik veel zie is dat mensen zich uithongeren met een strikt dieet totdat de verleiding te groot wordt en treedt er een jojo effect op.
 • Snack slim. Je kunt ook gezonde snacks eten, denk aan volkorenbrood, noten, yoghurt, fruit (wortelen) om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Door regelmatig en bewust te eten voorkom je dat je naar een chocoladereep grijpt.
 • Kleine porties. Een geheim van afvallen en goede spijsvertering is door je maaltijden om te zetten in kleine porties. Zo eet ik zelf om de 2.5 uur en heb ik veel energie gedurende de dag en voorkom ik inkak-sessies.
 • Zoals altijd, drink voldoende water per dag! Water zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft en promoot de verwerking van afvalstoffen in het lichaam. De hoeveelheid is afhankelijk van je leefstijl, maar richtlijnen zijn 1.5 tot 2 liter water per dag gemiddeld om cellulitis tegen te gaan.

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0846.2004.00072.x
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5236497/
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987718300586

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share