LAATSTE UPDATE: 28 oktober 2022

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Risicofactoren en preventie van cerebrovasculaire ziekten

Cerebrovasculaire ziekten is een verzamelnaam voor hersenaandoeningen die ontstaan in de bloedvaten die de hersenen van bloed voorzien (1).

De meest bekende cerebrovasculaire ziekte is een beroerte. De onderliggende oorzaak van dit type aandoening is vaak een te hoge bloeddruk, maar er zijn nog een heleboel andere risicofactoren die vooral met de leefstijl te maken hebben. Daar heb je natuurlijk zelf invloed op, waardoor je het risico op deze hersenaandoeningen kan verkleinen.

Beroerte

Bij een beroerte wordt de bloedtoevoer naar de hersenen (tijdelijk) afgesloten. Meestal komt dit omdat een bloedpropje één van de de bloedvaten afsluit. Een beroerte wordt ook wel een herseninfarct genoemd. Bij acht op de tien patiënten is dit de directe oorzaak van de beroerte.

Een hersenbloeding, waarbij een bloedvat echt scheurt, is een andere mogelijke oorzaak van een beroerte. Tenslotte is er de TIA (transient ischemic attack), wat eigenlijk een tijdelijke beroerte is.

Bij deze vorm verdwijnen de symptomen namelijk binnen 24 uur weer volledig. De oorzaak van een TIA kan een hartritmestoornis of aderverkalking zijn. Een TIA wordt wel vaak gezien als iets wat een risico op een daadwerkelijke beroerte is (2).

Klachten die je door een TIA of beroerte kunt krijgen zijn geheugenproblemen, spraakgebrek en (plaatselijke) verlammingen.

Risicofactoren voor een beroerte

Een bloedprop is meestal de oorzaak van een beroerte. Een bloedprop is een bloedstolling die ontstaat als een ader beschadigd raakt. Door een hoge bloeddruk kan die bloedstolling loskomen van de aderwand waarna hij door het lichaam reist tot hij klem komt te zitten. Op dat moment sluit hij de ader af van bloedtoevoer. Als dit in de hersenen gebeurt is er meestal sprake van een beroerte.

De vernauwing van een bloedvat is vaak de oorzaak waarom een bloedprop klem komt te zitten. Dit kan een natuurlijke kleinere vertakking zijn, maar ook veroorzaakt worden door andere problemen.

Aderverkalking is vaak de onderliggende oorzaak van een beroerte, maar niet de directe aanleiding. De verkalking waar over gesproken wordt zijn eigenlijk veranderingen van de vaatwand. Door een te hoge bloeddruk wordt er te veel kracht op de binnenkant van de ader uitgeoefend waardoor deze kan beschadigen. De reparatie van de beschadiging zorgt ervoor dat de wanden van de bloedvaten dikker worden.

Daarnaast kan cholesterol in die beschadiging vast komen te zitten waardoor er op een andere manier een vernauwing ontstaat. Een te hoog cholesterol kan er de oorzaak van zijn dat er een laagje vet en kalk wordt afgezet aan de binnenwand van de ader en de bloedprop klem komt te zitten.

Als de aders verkalkt zijn kan een ader vernauwen en komt een bloedpropje er bijvoorbeeld sneller in vast te zitten. De vaatwandverandering maakt de aders ook minder flexibel. Naast een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol zijn er nog andere risicofactoren voor een beroerte;

Preventie van een beroerte

Aan diabetes en een erfelijke aanleg voor hart- en vaatziektes kan je niet zoveel doen, maar wat de andere factoren betreft kan je het risico op een beroerte behoorlijk verminderen. Als je een te hoge bloeddruk hebt, zal je arts je mogelijk bloeddrukverlagende middelen voorschrijven en zelfs cholesterol verlagende middelen (3).

Lees verder: hoge bloeddruk behandelen

Als je nog geen medicatie krijgt, overleg daar dan eens over met je arts. Daarnaast is het ook belangrijk om zelf je bloeddruk in de gaten te houden. Door zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen en je bloeddrukwaarden bij te houden kun je zelf controleren of ze te hoog worden.

Als je bloeddruk in de pre-hypertensiefase zit kun je alvast stappen ondernemen om te voorkomen dat je bloeddruk te hoog wordt. Je kunt bijvoorbeeld minder zout eten en meer voeding met het mineraal kalium erin. Daarnaast is het belangrijk om stress te verminderen. Stress verminder je onder andere door regelmatige beweging, meditatie en het stellen van duidelijke grenzen.

Ook voor een te hoog cholesterolgehalte in het bloed zijn medicijnen te krijgen, maar voor mensen met een lichte verhoging van het cholesterol zijn er ook cholesterolverlagende margarine, yoghurt en kaas verkrijgbaar in de supermarkt. De werkzaamheid van deze producten is overigens wetenschappelijk bewezen.

Wat wel bewezen is, is dat omega-3 kan helpen om je cholesterolwaarden te verlagen en het verminderen van de inname van dierlijke eiwitten. Je kunt bijvoorbeeld (parttime) vegetariër worden en zelfs zuivelproducten laten staan.

Overgewicht zorgt indirect voor een hogere bloeddruk en gaat vaak (maar niet altijd) hand in hand met een te hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Als je BMI hoger is dan 30 is het echt belangrijk om af te vallen. Dit kun je doen door je dieet aan te passen en door meer te bewegen.

Roken zorgt ervoor dat je aderen sneller verkalken. Probeer als je rookt daarom ook direct te stoppen!

Als je weinig beweegt, is er weinig variatie in je bloeddruk waardoor je bloedwanden niet gestimuleerd worden om flexibel te blijven. Door regelmatig te bewegen wel, bovendien zorgt het ook voor minder stress en minder overgewicht.

Ben je het zat medicijnen te slikken om van je hoge bloeddruk af te komen? Ben je op zoek naar een natuurlijke en gezonde manier om je bloeddruk te normaliseren? Dan zit je hier goed! Ik heb namelijk speciaal voor mensen zoals jij mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ geschreven!

Download mijn boek direct hier!

Conclusie

Een hersenbloeding, TIA en beroerte zijn vervelende aandoeningen en kunnen uiteindelijk tot ernstige klachten leiden. Het is daarom erg belangrijk om je bloeddruk en cholesterolwaarden in de gaten te houden. Op die manier kom je er op tijd achter of je stappen moet ondernemen om deze aandoeningen te voorkomen.

Om het risico op een beroerte nog meer te verminderen zal je aanpassingen moeten maken in je leefstijl. Stoppen met roken is een belangrijke stap naar een gezonder leven in het algemeen, maar het is vooral goed voor de conditie van je hart en bloedvaten.

Daarnaast is er natuurlijk het bekende mantra van gezond eten, minder alcohol drinken en meer bewegen. Het klinkt misschien wat saai, maar het geeft je wel veel betere kansen op een lang leven. Voor het uitbannen van stress tenslotte zijn veel tips te vinden op het internet: probeer eens te beginnen met hardlopen, yoga of meditatie.

Niet alleen verlaag je zo de kans op een beroerte en je bloeddruk, je zal je ook in het algemeen beter voelen. Voor meer tips om je bloeddruk te verlagen en de kans op een beroerte te verminderen, neem dan een kijkje op mijn hoge bloeddruk blog.

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128029732000148
  2. https://n.neurology.org/content/62/8_suppl_6/S7.short
  3. https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016/j.jacc.2009.12.072

[rev_slider hbd_onderaan]

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Haaruitval door hoge bloeddruk?

Haaruitval door hoge bloeddruk?

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share