Cholesterol supplementen

Laatste Update: 17 september 2020

Cholesterol en Natuurlijke Supplementen

Steeds meer mensen krijgen medicatie tegen een te hoog cholesterol. Dit zijn helaas niet altijd de meest ideale producten vanwege de bijwerkingen die ze kunnen hebben. Verstoppingen van je darmen, verandering van de hormoonspiegel, zenuwaandoeningen, vochtophoping en impotentie. Dat is niet mis.

Als jij je zorgen maakt over te hoge cholesterol is het verstandig om dit op een zo natuurlijk mogelijke manier te verlagen. Daarmee voorkom je dat je de nadelen van de medicijnen krijgt. Cholesterol verlagende supplementen en voedingsmiddelen kunnen je hierbij ondersteunen. Er zijn veel van deze supplementen op de markt en als je de natuurwinkel binnenloopt kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Daarom heb ik een ijst van supplementen samengesteld. Hieronder de lijst met een aantal zeer effectieve cholesterol verlagende middelen:

 • Policosanol is afkomstig van suikerriet en bevordert de verhoging van HDL cholesterol en verlaging van LDL cholesterol. Uit onderzoek blijkt dat als mensen hier extract van namen ze al na 4 weken een verlaging van het cholesterol hadden ten opzichte van de controlegroep die een placebo kreeg(1).
 • Lecithine zorgt ervoor dat cholesterol zich minder gemakkelijk kan vast nestelen aan de aderen. Het is ook een belangrijk enzym dat ervoor zorgt dat kleine cholesteroldeeltjes zich samen vormen tot HDL cholesterol. Erg handig als je vooral de verhouding LDL en HDL cholesterol moet verbeteren(2).
 • Artisjok extract is erg hoog in de hoeveelheid anti-oxidanten en remt de natuurlijke aanmaak van cholesterol in het lever. Uit een onderzoek bleek ook dat als mensen 4 maanden lang artisjok extract aten hun cholesterol met wel 21 procent kon dalen.
 • Visolie (als een vloeibare olie of als capsules) heeft een directe werking op de cholesterol waarden door de hoeveelheid onverzadigde vetten en omega 3. Uit onderzoek blijkt ook dat als je twee weken lang visoliesupplementen met omega 3 neemt dit je HDL cholesterol kan verhogen. In dit onderzoek moesten de deelnemers aan het begin en eind ook een uur lang fietsen. Dus dat is 1 keer per 2 weken (extra) beweging. Verder moesten de deelnemers zich gedragen zoals altijd.
 • Lijnzaad bevat veel omega 3 vetten en cholesterol verlagende vezels, tevens bevordert lijnzaad de stoelgang en het is goed voor de darmen. Uit een onderzoek waaraan 110 ouderen meededen die lijnzaad olie namen, bleek ook dat hun cholesterol lager was dan dat van de controle groep die geen lijnzaad supplement tijdens het dieet nam(3).
 • Knoflook (extract) is een welbekende totale cholesterol verlager vanwege de gunstige effecten op de bloeddruk en de reinigende componenten. Bij een test met konijnen bleek bijvoorbeeld dat het toevoegen van knoflook aan hun dieet ervoor zorgde dat ze een lager totaal cholesterol hadden en dat hun aders minder last hadden van verdikkingen en verkalking. Dat kan verklaren waarom het voor mensen ook goed werkt tegen cholesterol en een hoge bloeddruk.
 • Haverzemelen (gevonden in havermout en hele haver) is een goed alternatief voor brood vanwege de trage complexe koolhydraten en vezels. Uit een meta-onderzoek blijkt ook dat haverzemelen het LDL cholesterol verlagen, maar geen effect hebben op het HDL cholesterol(4). De verhouding wordt daardoor steeds beter voor het HDL cholesterol. Vooral als je ook last hebt van diabetes is dit aan te raden. In het onderzoek waren de resultaten nog beter voor mensen met diabetes dan mensen zonder diabetes. Voor beide groepen is het eten van havermout en hele haver wel aan te bevelen.
 • Groene thee, er zijn veel tegenstrijdige berichten over groene thee, enerzijds wordt verkondigd dat groene thee net zo als koffie tijdelijk je bloeddruk verhoogd. Maar groene thee heeft volgens meerdere onderzoeken een positieve werking op de totale cholesterol en is ook nog lekker! Bij onderzoek dat uitgevoerd is bij ratten bleek dat door de groene thee hun HDL cholesterol steeg(5). Dit is erg goed voor de juiste verhouding HDL en LDL cholesterol.
 • Niacine heeft als werking dat je HDL, oftewel goede cholesterol, verhoogt. Het is een belangrijke B vitamine om de effecten van LDL, oftewel slechte cholesterol te verminderen.  Normaal gesproken krijg je genoeg niacine in een goed gebalanceerd dieet, maar als je last hebt van hoge cholesterol kan een hogere dosis noodzakelijk zijn. Maar let dan wel op de bijwerkingen (maagpijn, hoofdpijn, duizeligheid, verhoogt de bloedsuikerspiegel). Uit onderzoek dat uitgevoerd is bij mensen die al cholesterolverlagende medicatie kregen bleek dat er een correlatie is tussen het nemen van niacine en het verhogen van het HDL cholesterol. Hoe meer niacine, hoe meer HDL cholesterol dus(6).
 • Co-enzym Q10.  Je lichaam maakt zelf CoQ10 en zorgt voor de aanmaak van eiwitten, werking spieren en energie voor de cellen. Normaal krijg je een kleine dosis door het eten van vis en vlees. Daarbij is het ook een sterke antioxidant en dit heeft weer positieve eigenschappen voor je immuunsysteem en het staat bekend om de verlagende effecten op het risico op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt dat CoQ10 de functie van het HDL cholesterol, om het cholesterol van de bloedvaten te schrapen en te transporteren naar de lever waar het wordt afgebroken, verbetert(7).

Leefstijl en cholesterol

Het veranderen van je dieet is tevens een zeer effectieve manier om cholesterol te verlagen. Je lichaam maakt namelijk al uit zich zelf voldoende cholesterol aan. Maar wanneer je veel voedsel eet hoog in cholesterol zoals vlees, schaaldieren, eieren, melk, boter en kaas.

Dan gaat je lichaam aan de slag om extra cholesterol aan te maken. Mijn richtlijn is om je vetinname onder controle te houden en zorgen dat het niet meer is dan 25 tot 35% totaal. Ook is het belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen (25 tot 30 gram) en kun je vinden in volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten. Zo haal ik mijn eigen vezels uit havermout en kun je aanvullen met lijnzaad voor een extra hoeveelheid ‘’goede vetten’’.

Probeer in plaats van snelle koolhydraten trage en complexe koolhydraten te eten zoals bruine rijst, wilde rijst, volkorenbrood in plaats van witbrood. Deze voedingsmiddelen bevorderen de HDL cholesterolwaarden en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Een andere goede leefstijl tip is om veel gezonde noten te eten.

Soms kan het voorkomen dat zelfs met een gezonde leefstijl en supplementen je nog steeds last hebt van hoge cholesterol. Dan is het belangrijk om een afspraak te maken bij een specialist voor een verdere behandeling. Een goede en open communicatie met je arts is extreem belangrijk en vertel alles wet je doet en neemt tegen hoge cholesterol want zo kunnen een aantal natuurlijke supplementen weer bijwerkingen hebben op de medicijnen.

Tot slot…

Een hoog cholesterol heeft allerlei gevaarlijke risico’s. Zo kun je er aderverkalking, plaque, een hoge bloeddruk, beroertes en zelfs een hartaanval door krijgen. Het is daarom niet gek dat je er alles aan wilt doen om je cholesterol goed te houden met medicatie en andere middelen.

Medicatie heeft echter bijwerkingen en daarom is het verstandig om (ook) met behulp van supplementen je cholesterol onder controle te krijgen. Op die manier heb je de medicatie niet of minder nodig.

Natuurlijke supplementen die je kunt gebruiken zijn: policosanol, lecithine, artisjok extract, visolie, lijnzaad, knoflook, haverzemelen, groene thee, niacine en co-enzym Q10.

Tevens kun je ook je voedingspatroon iets aanpassen door meer volkoren te eten, maximaal 30 procent vet te eten ten opzichte van andere voeding op die dag. Maak van alle snelle koolhydraten, trage koolhydraten door vooral volkorenproducten te kopen.

Mocht dit alles niet helpen, ga dan naar een arts.

P.S. Tip van een bezoeker: Rode grapefruit kan ook je cholesterol verlagen

Supplementen die daadwerkelijk je hoog cholesterol kunnen verlagen? Ontdek de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.

Bronnen:

 1. http://link.springer.com/article/10.1007/s00394-012-0357-x
 2. http://www.jlr.org/content/53/9/1783.short
 3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622491/
 4. http://ajcn.nutrition.org/content/100/6/1413.short
 5. http://link.springer.com/article/10.1186/2049-3002-2-S1-P71/fulltext.html
 6. http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1725465
 7. http://atvb.ahajournals.org/content/34/9/1795.short

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/cholesterol/Cholesterol en supplementen.mp4"
width="478"
height="360"
description="Cholesterol en supplementen"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Klopt, er word tegenwoordig van alles beloofd op de verpakking om het maar te verkopen. De waarheid wordt een beetje verdraaid.
   Gelukkig kunnen we zelf actie en stappen ondernemen om cholesterol waardes te verlagen.

   Sprookjes bestaan niet:)

 1. Ook het vermelden waard, mensen die getransplanteerd zijn dienen zeer voorzichtig met grapefruit om te gaan, bij o.a. ciclosporine krijg je een te hoge bloedspiegel die giftig kan zijn voor je nieren! Geldt ook voor diverse andere medicijnen dus pas hiermee op!!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share