Diagnose Te Hoog Cholesterol

Cholesterol diagnose bij te hoge waarden

diagnose hoog cholesterolWanneer moet je beginnen om je eigen cholesterol aan te pakken? Moet je pas beginnen als je daadwerkelijk te hoge cholesterolwaarden hebt? Of al beginnen met behandelen wanneer in je familie hoog cholesterol vaak voorkomt?

Ik dit artikel zal ik je vertellen wanneer je cholesterol te hoog is en wanneer je de stempel "ik heb hoog cholesterol" krijgt!

Een cholesterol test

Bij een dergelijke test wordt een bloedmonster genomen dat wordt gebruikt om de hoeveelheid slecht cholesterol (lipoproteïne met lage dichtheid of LDL), goed cholesterol (high density lipoproteïne of HDL) en andere vetstoffen (triglyceriden) in je bloed te bepalen.

Er word je dan gevraagd om 10-12 uur voor de cholesterol test niets meer te eten. Dit zorgt ervoor dat alle voedingsmiddelen volledig zijn verteerd, zodat dit het resultaat van de test niet kan beïnvloeden.

Je huisarts of de verpleegkundige kan de cholesterol test uitvoeren en zal, met behulp van een naald, in je vinger prikken om een bloedmonster te nemen.

Tegenwoordig wordt er ook wel een nieuwer type test gebruikt die niet-hoge-dichtheidslipoproteïne (niet-HDL) meet, omdat het wordt beschouwd als een nauwkeuriger manier om het risico op hart- en vaatziekten in te schatten.

Niet-HDL-cholesterol is het totaal cholesterol minus het HDL cholesterol. Het is ook niet nodig om voor deze test nuchter te zijn dus is het ook handiger.

Wie moeten er getest worden?

Je huisarts kan aanraden dat je je bloedcholesterolgehalte moet laten bekijken als je:

 • gediagnosticeerd bent met hart- en vaatziekten, een beroerte of miniberoerte (TIA) of een perifere arteriële ziekte (PAD)
 • ouder bent dan 40 jaar - mensen die ouder zijn dan 40 jaar zouden zich regelmatig moeten laten controleren
 • een familiegeschiedenis hebt van vroege hart- en vaatziekten. Als je vader of een broer bijvoorbeeld een hartziekte heeft ontwikkeld of een hartaanval of een beroerte heeft gehad voor hun 55ste levensjaar of als je moeder of een zus dit voor hun 65ste levensjaar hebben ervaren.
 • een naast familielid hebt die een cholesterolgerelateerde aandoening heeft, zoals familiale hypercholesterolemie
 • overgewicht hebt of zwaarlijvig bent
 • een hoge bloeddruk of diabetes hebt
 • andere medische aandoening, zoals nierziekte, een traag werkende schildklier of een ontsteking van aan de pancreas (pancreatitis) hebt - deze aandoeningen kunnen leiden tot verhoogde niveaus van cholesterol of triglyceriden

Resultaten van de test

Na de cholesterol test zal je huisarts of de verpleegkundige je de resultaten uitleggen en berekenen of je in de komende 10 jaar een hoog, gematigd of juist laag risico loopt op het krijgen van een hartziekte of een beroerte (hart- en vaatziekten).

Dit risico is echter niet alleen gebaseerd op de uitslag van de cholesterol test. Het heeft ook te maken met:

 • je BMI (body mass index) - dat je gewicht in verhouding tot je lengte meet
 • behandelbare risicofactoren - zoals een hoge bloeddruk (hypertensie), diabetes en andere medische aandoeningen
 • je leeftijd, geslacht, familiegeschiedenis en etniciteit

Gebaseerd op de resultaten zal je huisarts of de verpleegkundige aanbevelingen voorstellen, die je kunt gebruiken om je risico op het ontwikkelen van vaatziekten te verminderen.

Dit kan advies zijn over het maken van levensstijlveranderingen zoals bijvoorbeeld gezonder gaan eten. Door bijvoorbeeld je inname van omega-3 vetzuren te verhogen en meer oefeningen te doen verbeter je je gezondheid.

Cholesterolverlagende medicijnen, zoals statines, kunnen in sommige gevallen ook worden aanbevolen.

Het is dus verstandig om na je twintigste om de 5 jaar je cholesterol waarden in het bloed te meten. Je kunt het beste een bloedtest ondergaan die de zogenaamde “lipoprotein profiel” voor je aanmaakt. Hierin wordt het bloed gemeten nadat je 9 tot 12 uur niets gegeten hebt.

Het onderzoek geeft uiteindelijk informatie over je totale cholesterol waarden. Dat bestaat uit LDL (slechte cholesterol), de soort die verantwoordelijk is voor de opbouw en verstopping in de slagaderen. Daarnaast wordt ook de waarde van HDL (goed cholesterol) gegeven.

HDL zorgt ervoor dat de opbouw van cholesterol in de bloedvaten afneemt het is dus een goede vetsoort in je bloed. Tevens worden de triglyceriden in kaart gebracht, deze hebben invloed op je totale cholesterolwaarden.

Voor meer informatie over LDL, HDL en triglyceriden: "LDL & LDL", "Triglyceriden"

Wanneer moet je de test ondergaan?

Bij de volgende waarden is het verstandig om een cholesterol test te laten uitvoeren door je huisarts. Natuurlijk kun je ook zelf je cholesterol waarden meten. Maar in het begin is het beter om je te laten testen door een professional zodat je een goed beeld hebt gekregen van je cholesterolwaarden!

Vergeet niet dat te hoge cholesterol gevaarlijk kan zijn vanwege een vergroot risico loopt op hart- en vaatziekten!

Lees meer: de gevolgen van te hoge cholesterol

Cholesterol

Wat kan de oorzaak zijn van hoog cholesterol?

Mensen zijn vaak verbaasd als ze te horen krijgen dat ze een hoog cholesterol hebben. Vaak proberen de patiënten dan te bedenken wat er misgegaan is. Wat de oorzaak kan zijn. Hier volgen een aantal mogelijkheden:

 1. Een hoog cholesterol kan worden veroorzaakt door een ongezonde levensstijl

Dieet en levensstijl kunnen niet alleen de hoeveelheid vet in ons bloed beïnvloeden maar ook de manier waarop het het lichaam dit vet circuleert. De volgende dingen kunnen ofwel je cholesterolgehalte doen verhogen of de verhouding van goed tot slecht cholesterol beïnvloeden:

 • Een dieet eten dat hoog is in verzadigd vet
 • Niet fysiek actief zijn
 • Overgewicht of obesitas hebben
 • Roken
 • Een grote tailleomtrek hebben.

Soms beïnvloed de manier waarop we ons leven leven, hoe onze genetische opmaak uitgedrukt wordt. Een dieet dat bijvoorbeeld hoog is in verzadigd vet of het hebben van overgewicht kan bij mensen met bepaalde genen het "cholesterolgehalte" verhogen.

Diagnose hoog cholesterol

Als je significante veranderingen in je dieet aanbrengt, zul je binnen 3 tot 4 weken een bescheiden vermindering van je cholesterolgehalte zien. Het is belangrijk om deze veranderingen aan te brengen en vol te houden om je cholesterol laag te kunnen houden. Het kan soms tot 3 of zelfs 6 maanden duren om aan nieuwe voedingsgewoonten gewend te raken.

 1. Secundaire oorzaken van een hoog cholesterol

Sommige medische aandoeningen en voorgeschreven geneesmiddelen kunnen je cholesterolgehalte ook beïnvloeden. Als je je hierover zorgen maakt, bespreek dit dan met je huisarts of bel onze cholesterolhulplijn. De volgende dingen in het bijzonder (cholesterol en triglyceriden) kunnen ongezonde bloedvetten veroorzaken en moet worden bekeken en uitgesloten:

 • Diabetes Type 2
 • Traag werkende schildklier (hypothyreoïde)
 • Nierproblemen
 • Leverproblemen
 • Alcoholgebruik

Medicijnen die meestal het cholesterol verhogen, omvatten sommige diuretica, steroïdehormonen, immunosuppressiva, bèta-blokkers en antidepressiva. Als je één van deze geneesmiddelen gebruikt, zal je arts je cholesterol goed in de gaten houden en mogelijk je behandeling aanpassen om je cholesterol onder controle te houden.

Een andere reden van een hoog cholesterol is dat het cholesterolgehalte stijgt als we ouder worden en na de menopauze kan bij vrouwen het cholesterolgehalte ook verhogen.

 1. Hoog cholesterol kan ook erfelijk zijn

Als één van je ouders, een broer of een zus ook een hoog cholesterol heeft, is de kans groot dat jij dit ook ontwikkelt.

Er zijn meer dan 100 genen, die bloedvetten en hoe deze in het lichaam gemetaboliseerd worden, kunnen beïnvloeden. Soms is slechts een foutief gen genoeg om je cholesterol te verhogen tot gevaarlijke niveaus en soms komt het hoge cholesterol door kleine effecten in meerdere genen.

Familiale hypercholesterolemie

Mensen met familiale hypercholesterolemie, die een hoog cholesterol geërfd hebben, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van CVD (vaatziekten).

Als gevolg van het verhoogde risico op het ontwikkelen van CVD is het erg belangrijk dat mensen met familiale hypercholesterolemie zo vroeg mogelijk worden gediagnosticeerd en een passende behandeling krijgen.

Het wordt aanbevolen dat volwassenen met een totaal cholesterolgehalte van meer dan 7,5 mmol/l vóór een behandeling worden gecontroleerd op familiale hypercholesterolemie.

Als je gediagnosticeerd bent met familiale hypercholesterolemie word je doorverwezen naar een specialist en krijg je ook DNA-testen om de diagnose te bevestigen.

Er wordt dan door de specialist een geschikte behandeling aanbevolen en andere familieleden die ook risico lopen worden ook getest.

Je wordt nauwlettend gecontroleerd en moet tenminste één keer per jaar op controle komen, om na te gaan hoe goed de behandeling werkt en om eventuele symptomen opnieuw te beoordelen.

Kinderen en hoog cholesterol

Kinderen met een risico op familiale hypercholesterolemie worden getest op het moment dat ze 10 jaar oud zijn.

Dit komt doordat tekens van CVD, zoals een verdikking van de halsslagaderwand, pas op deze leeftijd geïdentificeerd kunnen worden.

De beoordeling zal worden uitgevoerd door een specialist met expertise op het gebied van familiale hypercholesterolemie bij kinderen en jongeren.

De vroege diagnose van familiale hypercholesterolemie betekent dat het mogelijk is om levensstijlveranderingen en andere passende behandelingen aan te bevelen om zo de langetermijnproblemen die verband houden met een hoog cholesterol te kunnen verminderen en de gezondheid op de lange termijn te kunnen verbeteren.

Hieronder ga ik het even kort hebben over de cholesterolwaarden en wanneer je actie moet ondernemen:

1. Wanneer je totaal cholesterol > 200 milligram per 1 deciliter bloed.

2. Wanneer je HDL cholesterol < 40 milligram per 1 deciliter bloed.

Cholesterol waarden

Totale waarden

LDL waarden

HDL waarden

Wat kan ik doen om mijn cholesterol waarden te veranderen?

cholesterol gehalte veranderen

 1. Je dieet veranderen

 • Wat je beter kunt vermijden: we hebben geen voedsel nodig om voldoende cholesterol binnen te krijgen. Ons lichaam is prima in staat om zelf voldoende cholesterol te leveren en het heeft hiervoor geen extra hulp nodig. Dus is het het beste om voedsel te beperken dat hoog is in verzadigde vetten. Dit betekent dat je vet vlees en bewerkte vleeswaren zoals worst en salami, bewerkte voedingsmiddelen zoals taarten, koekjes, chips en gebak en diepgevroren kant-en-klaar maaltijden beter kunt vermijden.
 • Wat je wel in je dieet moet opnemen: probeer meer antioxidant-rijke groenten en fruit en dan met name donkere bladgroenten in je dieet op te nemen. Aangezien LDL-cholesterol gemakkelijk door vrije radicalen wordt geoxideerd en waardoor het risico op atherosclerose wordt verhoogd, moet je voldoende antioxidantrijke voedingsmiddelen eten om deze impact te kunnen verminderen. Verscheidene onderzoeken wijzen erop dat dit oxidatie effect grote schade kan veroorzaken.

Wat betreft vlees kun je beter kiezen voor mager vlees, kip of nog beter vis. Vis is hoog in omega-3 vetzuren, waardoor de snelheid waarmee de lever LD=cholesterol aanmaakt verlaagd kan worden. De hoogste niveaus van omega-3 zijn te vinden in vette vis zoals zalm, makreel, sardines en tonijn.

Veel mensen denken hier niet aan, maar een andere zeer gunstige groente is tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant en mogelijk de krachtigste antioxidant van allemaal, die de mogelijkheid heeft om cholesterolsynthese te verminderen.

We weten allemaal al lang dat knoflook goed is voor de gezondheid van het hart, maar de meeste weten eigenlijk nog steeds niet hoe het werkt. Het blijkt dat knoflook het LDL-cholesterol beschermt tegen de schadelijke effecten van oxidatie en dat het de cholesterolproductie in de lever kan verhinderen, maar ook de uitscheiding van overtollig cholesterol uit het lichaam kan stimuleren.

Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door de Mayo Clinic kan dagelijks een kommetje haver ook gunstig zijn, omdat uit dit onderzoek is gebleken dat het hoge gehalte van oplosbare vezels effectief was bij het verminderen van het LDL cholesterol in het lichaam.

 1. Supplementen

Vitamine E is de anti-cholesterol vitamine en een krachtige antioxidant die in staat is om hartziekten te voorkomen omdat het het bloed dunner maakt.

Het supplement policosanol kan volgens verschillende onderzoeken ook bijdragen aan het verlagen van cholesterol. Gemaakt van suikerrietwas en bijenwas lijkt policosanal in staat te zijn om het totale cholesterol te verlagen, het LDL-cholesterol te verhogen en het totaal cholesterol te verbeteren.

Omega-3 vetten zijn te vinden in visolie capsules. Als je vegetarisch bent kun je in plaats daarvan ook supplementen met lijnzaadolie gebruiken. Vergelijkbaar met de voordelen van vette vis in je dieet, verminderen de omega-3 supplementen het cholesterol door de hoeveelheid die het lichaam produceert te verminderen.

 1. Kruiden

De meest opwindende ontwikkeling in de kruidengeneeskunde voor een hoog cholesterol komt in de vorm van Chinese rode gistrijst. Gemaakt door rode gist over de rijst te fermenteren, is het een stof die wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde als remedie voor spijsverteringsproblemen en een slechte bloedsomloop en zoals wetenschappers nu hebben ontdekt tegen een hoog cholesterol.

Het is ook de moeite waard om groene thee te zetten die rijk is aan cardio-beschermende antioxidanten, genaamd catechines en. Onderzoek laat zien dat het regelmatig drinken van groene thee het goede HDL-cholesterol verhoogt en het totale cholesterol verlaagt door de intestinale absorptie van cholesterol te blokkeren en de uitscheiding ervan uit het lichaam te stimuleren.

Veelgebruikte kruiden zoals kurkuma en rozemarijn lijken ook een gezond cholesterolgehalte te kunnen bevorderen. Rozemarijn bevat fytochemicalien, die van nature het LDL-cholesterol in het bloed verminderen en kurkuma heeft antioxidante eigenschappen en daardoor LDL-oxidatie kan voorkomen.

Cholesterol

 1. Verander je levensstijl

Je levensstijl is een grote factor bij het bepalen van je cholesterolgehalte. Overgewicht of overtollig lichaamsvet rond de buik, roken, overmatig alcoholgebruik en een gebrek aan lichaamsbeweging kunnen allemaal bijdragen aan een te hoog cholesterol. En als er bij jou in de familie hoog cholesterol voorkomt moet je hier extra goed op letten. Leef een gezond, actief leven, zonder te roken omdat dit een groot verschil kan maken in je cholesterolbalans.

Roken heeft het ongelukkige vermogen om het LDL cholesterol nog schadelijker te maken dan het al is door het proces van cellulaire schade te stimuleren. De voordelen van het stoppen met roken kunnen niet vaak genoeg benadrukt worden.

Regelmatige lichamelijke activiteit - minstens 30 minuten per dag voor een aantal dagen per week - is belangrijk voor een goede gezondheid en om je cholesterol op peil te houden. Het doen van oefeningen helpt in feite om je LDL-niveaus te verlagen, terwijl het de niveaus van HDL laat stijgen. Het doen van oefeningen kan je ook helpen bij het verliezen van overgewicht wat zorgt voor verhoogde LDL-niveaus.

Kan ik altijd iets aan mijn waarden doen?

In sommige gevallen ligt het aan andere factoren, factoren waar je zelf geen invloed op hebt.

-          Leeftijd: Je cholesterol stijgt doordat je ouder wordt.

-          Geslacht: Voor de leeftijd van de menopauze hebben vrouwen vaak een lager totaal waarden gehalte dan mannen van diezelfde leeftijd. Na de menopauze stijgt bij vrouwen vaak het LDL (slechte) cholesterol gehalte in hun bloed.

-          Erfelijkheid: Je genen bepalen voor een deel hoeveel cholesterol je lichaam aan maakt. Zo kunnen meer mensen binnen een gezin last hebben van een hoog cholesterol gehalte in hun bloed.

Cholesterol natuurlijk verlagen?

Het is belangrijk om weinig verzadigd vet en weinig cholesterol in te nemen. Zorg ervoor dat minder dan 7 procent van de calorieën uit verzadigd vet bestaat en probeer elke dag minder dan 200 milligram cholesterol tot je nemen. Ook zul je rekening moeten houden met wat je dagelijks voedingspatroon op dit moment is.

Je moet wel voldoende calorieën eten om je gewenste gewicht te behouden en gewichtstoename te voorkomen. Wanneer je LDL niet voldoende verlaagd wordt door het verminderen van je verzadigd vet en cholesterol inname, dan kan je het aantal oplosbare vezels in je dieet verhogen.

Je kan ook plantaardige producten of producten die planten gebruiken (zoals margarines) om je cholesterol waarde op het juiste peil te krijgen!

Wil jij op een natuurlijk manier je cholesterol verlagen? En dat liefst zonder pillen te hoeven slikken van je huisarts die maar al te vaak voor vervelende bijwerkingen zorgen? Kijk dan op de Cholesterol Omlaag Methode Pagina voor meer tips!

Bronnen

www.nhs.uk/Conditions/Cholesterol/Pages/Diagnosis.aspx

www.healthline.com/health/high-cholesterol/lipid-disorder

www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/PreventionTreatmentofHighCholesterol/Prevention-and-Treatment-of-High-Cholesterol-Hyperlipidemia_UCM_001215_Article.jsp#.WXCk6TOB0UE