Cholesterol

Laatste Update: 11 november 2016

LDL cholesterol veroorzaakt geen hart- en vaatziekten

Vandaag de dag staat cholesterol een beetje in het kwade daglicht. Dit is echter niet helemaal terecht. Deze vetachtige stof wordt ervan beschuldigd dat het de nummer 1 oorzaak is van alle hart- en vaatziekten.

Dit is natuurlijke niet waar…

Het lichaam maakt zelfs zelf cholesterol aan als je het niet eet. Het is dus zeker een stofje dat je nodig hebt om goed te functioneren. Cholesterol wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het transporteren van eiwitten in het lichaam.

Daarbij heb je twee soorten cholesterol, namelijk HDL cholesterol dat ook wel het goede cholesterol wordt genoemd en LDL cholesterol dat ook bekend staat als het slechte cholesterol. Het HDL cholesterol ruimt het LDL cholesterol op. Dus cholesterol in zijn geheel is in ieder geval niet slecht.

Als dit niet waar is, dan is het toch zeker waar dat het slechte cholesterol (LDL) de oorzaak is van hart- en vaatziekten. Want LDL cholesterol is immers het type cholesterol dat opgeruimd moet worden en wat vaak op elkaar plakt en dan de aders zodanig vernauwd dat het gevaarlijk wordt.

Ook dit is niet waar…

Het klopt inderdaad dat het er wel een grote invloed op heeft, maar de oorzaak ligt niet bij de hoeveelheid goede of slechte cholesterol in je bloed. Het probleem ligt bij het oxidatieproces.

Wat is het oxidatieproces?

Ik het hier al eens een artikel over geschreven, hieronder zal ik het dus alleen maar korte uitleggen.

Oxidatie is het proces waarbij een stof elektronen afgeeft aan een andere stof. Oxidatie is eigenlijk niets anders dan een “reactie” met zuurstof.

 • De stof die de elektronen afgeeft heet de reductor.
 • De stof die de elektronen ontvangt heeft de oxidator.

Je moet je eigenlijk voorstellen dat je aderen net als een metaal last krijgen van zuurstof en dat het dan gaat roesten. Als een auto last heeft van roest zorgt dit voor rare bubbels en zwakke plaatsen en uiteindelijk zelfs scheuren. Doordat het lichaam in tegenstelling tot staal zichzelf kan verbeteren kunnen dit soort reacties voor een verdikking van de aderen zorgen, omdat je lichaam de beschadigingen telkens wil helen. Het is dan net alsof je bij een auto met roest de hele tijd meer en meer plamuur op de plaats smeert om de roest maar te verbergen.


Zuurstof wordt vervoerd via het bloed, door de bloedvaten naar elke orgaan in je lichaam. Het zuurstof in het bloed kan reageren (oxideren)  met het overtollige LDL cholesterol in je bloedvaten.

Dit klinkt gevaarlijk, maar wanneer dit op kleine schaal gebeurt, valt dit allemaal wel mee. Je bloedvaten zullen door het oxidatie proces inderdaad beschadigd raken, echter op een dusdanig kleine schaal dat ons lichaam dit prima kan handelen.

Echter wanneer er veel LDL cholesterol in je bloedvaten aanwezig is (dit kan trouwens verschillende oorzaken hebben) zal het oxidatieproces een vele grotere omvang hebben met als resultaat dat de beschadigingen aan de bloedvaten ook groter is. Aderen die beschadigen dienen als vangnet voor slecht cholesterol die op de beschadigde plekken blijven plakken. Dit zorgt voor ophopingen, vernauwingen, hoge bloeddruk en uiteindelijk kunnen er hart- en vaatziekten ontstaan. Maar zonder die oxidatie blijft het LDL cholesterol dus niet plakken.

Wat te doen?

Sport en cholesterol

Willen we dit probleem tegengaan, dan kunnen we 2 dingen doen.

 1. Niet meer ademen (geen zuurstof betekend geen reactie)
 2. Het LDL cholesterol beperken.


Aangezien iedereen voor nummer 2 kiest, hoef ik nummer 1 niet uit te leggen, ook niet aan te raden overigens.  Het LDL beperken kan op verschillende manieren.

 • Anti-oxidanten kunnen helpen (vitamine E), omdat deze het ldl cholesterol kunnen beschermen tegen het oxidatieproces waardoor beschadigingen van het vaatstelsel beperkt blijft.
 • Minder voeding met LDL cholesterol eten is een belangrijke factor.
 • Meer sport betekend minder kans op beschadigingen.
 • Lees voor meer tips de hele blog.

Antioxidanten kunnen dus goed helpen om je aderen te beschermen tegen het oxidatieproces. De belangrijkste antioxidanten voor je aderen zijn vitamine E en vitamine A. Er zijn meerdere bronnen waar je die vitaminen uit kunt krijgen. Vitamine E is bijvoorbeeld een stof die in de meeste nootsoorten voorkomt. Een handje noten per dag is al voldoende.

Uit onderzoek met ratten blijkt dat het eten van vitamine E beschadigingen aan de aderen kan verminderen. Als je dus al last hebt van beschadigingen kan vitamine E ervoor zorgen dat die beschadigingen door het lichaam weer geheeld worden. In tegenstelling tot wanneer het lichaam dit moet fixen bij te weinig vitamine E zorgt de vitamine E ervoor dat dit kan zonder dat de ader er minder flexibel van wordt.

Dan is vitamine A ook een goede antioxidant voor je weefsels. Vitamine A kun je krijgen uit wortels, pompoen, zoete aardappel en andere groente met een oranje kleur. Vitamine A is samen met vitamine C een van de meest belangrijke antioxidanten die er zijn.

Het eten van voeding met minder cholesterol is ook belangrijk voor het verlagen van je cholesterolgehalte. Daarbij kun je denken aan het schrappen van zuivel, ei en vlees of om hier in ieder geval een stuk minder van te eten. Ik eet bijvoorbeeld veel minder zuivelproducten en nog maar een paar keer per week een ei of een magere kip. In plaats daarvan eet ik meer groente, fruit en vis.

Sporten is ook een goede manier om minder last van cholesterol te hebben. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks een half uur wandelen als je dat nog niet doet en daarnaast drie keer per week een half uur tot een uur intensief sporten. Hardlopen, cardio, aerobics en krachttraining helpen allemaal om het cholesterol te verlagen.

Conclusie

Het is dus belangrijk om te weten wat nu precies de boosdoener is. De boosdoener is in dit geval dus zeker niet het LDL cholesterol, maar meer het oxidatieproces van zuurstof en LDL cholesterol. Ja het heeft er dus zeker wel wat mee te maken, maar het is niet zo eenvoudig als de meeste mensen denken. LDL cholesterol in de bloedbaan is essentieel en wanneer deze aanwezig is in een goede verhouding zal dit geen vlieg kwaad doen.

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn Cholesterol is t ehoog volgens de huisarts.
  En ikweet wat statines betekenen voor het lichaam.
  Zo ik wil gezonder gaan eten, en heb inmiddels ook het pakket aangeschaft van Jack van Boehorts en volg zijn bevindingen.
  Ik hoop dathet lukt binnen nu en drie maanden , wanneer ik weernar de huisarts ga om mijn cholesterol , te verbeteren.

 2. Cholesterol is geen oorzaak, maar een gevolg van teveel koolhydraten eten: suiker, brood, aardappels, rijst, pasta, mais. Denk ook aan vruchtensuiker in groot fruit zoals sinaasappels, appels, bananen, peren, druiven.
  Klein fruit is goed: aalbessen (rode, witte, zwarte), kruisbessen, bramen, frambozen, bosbessen.
  Door suiker ontstaan stille ontstekingen in de vaatwand en dit wordt gerepareerd door een pleister van cholesterol.
  Eet ipv suikers gezonde vetten: LCHF (low carb, high fat) oftewel ketogeen.

  Zorg in ieder geval ervoor dat je vitamine C (3000 mg per dag) als voedingssupplement gebruikt.

  Zie ook de lezingen van dr Rath op Youtube:
  Hart- en vaatziekten en de werking van vitamine C
  Cellulaire Geneeskunde bij hart- en vaatziekten - Lezing Dr. Rath

  O, en wist je dat je lever elke dag voor 14 eieren aan cholesterol aanmaakt?
  Als je 3 eieren elke dag eet, hoeft je lever slechts cholesterol voor 11 eieren zelf aan te maken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share