Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Behandeling

Laatste Update: 21 september 2021

Crèmes hebben averecht effect op eczeem!

Eczeem kan op veel verschillende plaatsen (lees: over je hele lichaam) voorkomen. Daarnaast zijn er ook nog eens veel verschillende soorten eczeem die alle andere symptomen en klachten met zich mee brengen. Het mag duidelijke zijn dat niet alle soorten eczeem over 1 kam mogen worden gescheerd. Toch denken veel mensen hier anders over, en men gebruikt steeds vaker verkeerde behandelmethodes, die naast het feit dat ze niet werken, vaak ook nog een averecht effect hebben.

Crème test

Uit een onderzoek (universiteit van Bath (1)) is gebleken dat sommige crèmes, de eczeem klachten doen verergeren omdat de crème de hoornlaag zou beschadigen. De test is uitgevoerd door een aantal vrijwilligers (zonder eczeem). Deze vrijwilligers hebben gedurende een periode van 4 weken een waterhoudende crème met natriumlaurylsulfaat. Deze stof wordt in Europa voornamelijk gebruikt in reinigingsmiddelen zoals in tandpasta. Buiten Europa wordt het gebruik in producten als shampoo, douchegel en zeep.

Natriumlaurylsulfaat is een erg sterk reinigende stof, zelfs wanneer deze wordt verdund. Het is erg goedkoop op te produceren en daarom wordt het massaal gebruikt. Deze proefpersonen smeerde een maand lang deze crème die NLES (afkorting) bevat. Het resulteerde in een dunnere hoornlaag (de buitenste laag van de huid). Normaal gesproken beschermt de hoornlaag ons van allergische reactie en andere infectie.

Door crème te gebruiken die NLES bevatten, zal de hoornlaag krimpen, waardoor je lichaam minder goed beschermt kan worden. Hierdoor kunnen schimmels, bacteriën en virussen eenvoudiger je lichaam binnendringen en ook triggers van de eczeem kunnen daardoor sneller eczeem triggeren.

Eczeem is een allergische reactie die door veel verschillende prikkels veroorzaakt kan worden. Door onze enige beschermlaag te verdunnen worden allergische reacties makkelijker veroorzaakt. Mensen met eczeem zijn bij voorbaat vatbaarder voor chemicaliën en andere factoren waardoor eczeem uitbraken makkelijker geprikkeld kunnen worden.

NLES zitten in allerlei dagelijkse gebruikte crèmes zoals normale dag- en nacht crèmes. Mensen die eczeem hebben zullen dus goed moeten opletten wat er precies in deze crèmes verwerkt zitten.  Er zijn zelfs mensen die allergische zijn voor natriumlaurylsulfaat. Naast het feit dat de hoornlaag dunner wordt, wat je vatbaarder maakt voor allergische reacties, kan natriumlaurylsulfaat ook nog eens een allergische reactie opleveren.

Lees meer: "Eczeem steroiden zalf"

Huid verzorgen van binnenuit

Naast het vinden van een crème die goed bij jouw versie van eczeem past is het belangrijk om je huid van binnenuit te beschermen tegen de buitenwereld. Dit kan door middel van voeding en een gezonde levensstijl en door triggers van eczeem in kaart te brengen.

Voeding voor de huid

De huid heeft mineralen en vitaminen nodig om goed te functioneren. Je sproeten hebben bijvoorbeeld koper nodig. Vitamine E zorgt ervoor dat wonden sneller genezen en daarbij helpen vitamine E, A en C ook tegen vroegtijdige veroudering van de huid waardoor hij flexibeler blijft.

Mineralen zoals koper zijn vaak te vinden in groenten en fruit. Dat is ook de plek waar je veel vitamine C en A vindt. Door dagelijks minimaal 2 porties fruit en 2 porties groente te eten kun je al veel doen om je huid van binnenuit te beschermen.

Wist je bijvoorbeeld dat in tomaten het stofje lycopeen zit wat je huid van binnenuit beschermd tegen uv-straling?

Vitamine E zit ook veel in noten. Door dagelijks een handje noten te eten doe je daarmee ook veel om je huid van binnenuit te voeden om zich op die manier te wapenen tegen de triggers van eczeem en om de hoornlaag goed dicht te houden.

Hydratatie voor de huid

De cremes worden over het algemeen gebruikt om je huid te hydrateren en als het goed werkt om de beschermende functie van de hoornlaag te verbeteren. Het hydrateren van de huid kan echter ook van binnenuit. Door veel water te drinken, zoals 2 liter per dag, zorg je ervoor dat je cellen voldoende vocht krijgen om goed te functioneren.

Je kunt gewoon kraanwater drinken, dit heeft geen invloed op je eczeem(2).

Je kunt aan je urine goed zien of je voldoende gehydrateerd bent. Als je urine donkergeel is kun je wel wat glazen water gebruiken, maar als je urine lichtgeel tot "waterachtig" eruit ziet heb je voldoende gedronken.

Voeding om te vermijden als je eczeem hebt

Als je gezond eet en drinkt wil je die effecten ten volle merken. Het is zonde om zo je best te doen en dan er niet volledig van te kunnen genieten. Daarom is het ook belangrijk om bepaalde voeding te vermijden. Voeding die je lichaam juist ongezonder maakt bijvoorbeeld. Het gaat dan om voeding met toegevoegde bewerkte suikers. Alles wat op een verpakking staat wat geen suiker is, maar juist dextrose of fructosestroop is vaak een bewerkt soort voeding.

Fructose zit ook in fruit, maar dat is niet bewerkt. Als fructose juist is toegevoegd aan voeding is het wel bewerkt en meestal eet je er dan veel te veel van. Dit soort bewerkte voeding zorgt er vaak voor dat je verhoogde ontstekingswaarden hebt wat de kans op een opleving van eczeem weer kan vergroten.

Laat bewerkte voeding daarom zoveel mogelijk staan en ga voor een gezond stuk fruit of groente.

Wat je ook kunt doen is eens bepaalde voeding weglaten om te zien of die voeding je eczeem triggert(3).

Conclusie

Iedere vorm van eczeem heeft een andere behandeling nodig om aangepakt te worden. Door de verschillende oorzaken/prikkels worden verschillende symptomen/verschijnselen veroorzaakt. Niet iedere crème is goed voor eczeempatiënten. Daarnaast is er ook een verschil op de plaats waar de eczeem klachten zich bevinden.

De hoofdhuid is veel kwetsbaarder dan  de huid op de armen/benen of rug. Sommige crèmes kunnen alleen gebruikt worden om lichaamsdelen waar zich een dikkere huid bevindt omdat deze vrij “agressieve”  bestanddelen bevat. Worden deze “zware” crèmes gebruikt op plaatsen met een dunne huid, dan kunnen de eczeem klachten zelfs een averecht effect hebben.

Eczeem patiënten moeten uitkijken voor crèmes op waterbasis omdat deze vaak natriumlaurylsulfaat bevatten. Aangeraden wordt om crème op oliebasis te gebruiken.

Naast de cremes kun je dus ook nog veel doen met het eten van de juiste voeding en het hebben van een gezonde levensstijl.

Lees meer: "Eczeem"

Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan dit gratis e-book vol praktische tips om je eczeem klachten te verminderen. De overgrote meerderheid van de mensen die dit boek hebben gelezen is tevreden met de tips die erin staan. 

Bronnen:

  1. https://www.bath.ac.uk/announcements/creams-used-to-treat-eczema-could-make-it-worse/
  2. https://europepmc.org/article/med/12666325
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ced.1395

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share