Darmflora

Laatste Update: 15 augustus 2017

Darmflora verbeteren met wijn en karnemelk

Ja deze combinatie zag je even niet aankomen, maar onlangs hebben Nederlandse wetenschappers ontdekt dat rode wijn, chocolade en karnemelk onze darmflora kunnen verbeteren. Dit is goed nieuws voor iedereen die de darmflora op de hobbel heeft, of dit nu is vanwege een ongezond dieet of juist vanwege een antibioticakuur.

Om te zien hoeveel wijn je mag drinken om je darmflora te verbeteren ga ik in dit artikel in op de functie van je darmflora en waarom deze voedingsmiddelen je darmflora kunnen verbeteren.

De functie van de darmflora

Je darmflora heeft een belangrijke functie in het lichaam.

Er leven miljarden bacteriën in je darmen en die zijn constant op zoek naar voeding en in gevecht met elkaar.

Je hebt goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën beschermen je lichaam tegen de slechte bacteriën, virussen en ongezonde schimmels. Het is daarom belangrijk dat je goede bacteriën de overhand hebben in je darmen.

In dat geval heb je een gezonde darmflora.

Je darmflora speelt dus een belangrijke rol om je lichaam te beschermen tegen ziektes. Dit is een onderdeel van het immuunsysteem.

Aan de andere kant helpen je darmen je ook met het verteren van voeding. Hierdoor krijg je meer voedingsmiddelen in je lichaam wat weer goed kan zijn voor het functioneren van alle onderdelen van je lichaam.

Verslechtering van de darmflora

Helaas kan de darmflora door omstandigheden niet optimaal zijn. Dit kan komen door ziekte, het nemen van een antibioticakuur of het hebben van een ongezonde levensstijl met een ongezond dieet.

In dat geval is er werk aan de winkel om je darmflora weer te verbeteren.

Hoezo kan wijn de darmflora verbeteren?

Uit het onderzoek van Cisca Wijmenga blijkt dat mensen die rode wijn drinken een betere darmflora hebben dan mensen die juist andere dranken drinken. Bier heeft bijvoorbeeld juist een negatief effect.

Uit Spaans onderzoek blijkt dat het drinken van Merlot of andere rode wijn met een laag alcoholpercentage helpt om de darmflora te verbeteren. Het ging in dit onderzoek om 1 glas wijn per dag.

Over het algemeen is alcohol slecht voor je darmen. Onderzoekers denken daarom dat de polyfenolen in rode wijn ervoor zorgen dat je darmflora verbetert.

Polyfenolen zijn antioxidanten die je lichaam beschermen. Ze zorgen ook voor de rode kleur van de wijn.

Geldt dit ook voor andere dranken?

Bier heeft geen polyfenolen en verbetert de darmflora ook niet. Ook frisdrank kun je beter niet drinken als jij je darmflora juist wilt verbeteren.

Thee en koffie zijn juist wel dranken die goed zijn voor je darmen.

Dus ook overdag kun je met deze twee warme dranken je darmen een plezier doen.

Hoezo kan chocolade de darmflora verbeteren?

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat mensen die chocolade eten over het algemeen een betere darmflora hebben dan mensen die dat niet of in mindere mate doen.

Dit komt doordat chocolade ook rijk is aan polyfenolen, dezelfde als die in wijn zitten. Deze polyfenolen kunnen schadelijke bacteriën onschadelijk maken en helpen om het membraan van de darmen stevig te houden. Hierdoor kunnen alleen de goede voedingsstoffen in de bloedbaan komen en houd je schimmels, virussen en slechte bacteriën zoveel mogelijk uit de bloedbaan.

Omdat chocolade ook lastig afgebroken wordt in de maag, wordt het zelfs onderzocht als hulpmiddel om goede bacteriën oraal in te nemen. De bacteriën worden dan “verpakt” in de chocolade zodat ze uiteindelijk in de darmen hun goede werk kunnen doen.

Dit is een probiotica pil die ik wel zou willen nemen 😉.

Hoeveel cacao moet er in de chocolade zitten?

Om echt goed te kunnen genieten van de voordelen van chocolade is het belangrijk om een zo puur mogelijke vorm van chocolade te eten. Ik adviseer mensen altijd om voor minimaal 70% cacao in een chocoladereep te gaan.

Dit betekent vaak dat de normale pure chocolade nog niet puur genoeg is, want daar zit meestal maar rond de 60% cacao in.

Gelukkig zijn er steeds meer speciale pure chocoladerepen waarop het percentage cacao duidelijk is aangegeven, zoals 70 procent, 85 procent en zelfs 99 procent.

Je hoeft bij deze percentages ook niet bang te zijn dat je de reep in 1 keer opeet, want daar vullen ze veel te goed voor. Aan 1 of 2 blokjes heb je vaak al genoeg.

Hoezo kan de karnemelk de darmflora verbeteren?

Ook het drinken van karnemelk kan goed zijn om je darmflora te verbeteren. Dit komt omdat er in karnemelk melkzuurbacteriën zitten die bij de “goede” bacteriën horen in de darmflora.

Hierdoor vermeerder je de juiste bacteriën waardoor de “slechte” bacteriën weer een minder goede positie hebben in de darmen.

Geld dit ook voor normale melk?

Nee, dit voordeel geldt niet voor normale melk. Dit komt omdat het proces om karnemelk te maken zorgt voor de probiotische werking van karnemelk. Dit effect vindt niet plaats bij normale melk en dus vermeerder je er niet je positieve bacteriën mee.

Sterker nog, volle melk is juist niet gezond voor je darmflora.

Als je toch je darmflora wilt verbeteren met zuivelproducten kun je wel gebruikmaken van yoghurt. In yoghurt zitten ook melkzuurbacteriën, dezelfde als in karnemelk. Hierdoor kan dit ook je darmflora verbeteren.

Andere conclusies uit het onderzoek voor het verbeteren van je darmflora

Voeding is natuurlijk belangrijk voor het verbeteren van je darmflora, maar in het onderzoek worden ook nog andere conclusies getrokken.

Medicijnen hebben invloed op je darmflora

Medicijnen hebben namelijk ook invloed op je darmflora, van antibiotica is dit uiteraard algemeen bekend, maar er zijn ook medicijnen waarvan de invloed minder bekend is. Als je bijvoorbeeld statines neemt voor het verlagen van je cholesterol kan dit invloed hebben op je bloedwaarden.

Ook protonpompremmers en laxeermiddelen hebben een effect op je darmflora.

Als je dit soort medicijnen neemt is het daarom belangrijk om extra stappen te nemen om je darmflora te optimaliseren.

Persoonlijke kenmerken hebben invloed op je darmflora

Het BMI dat je hebt heeft ook invloed op je darmflora. Hoe hoger je BMI is, met name bij overgewicht, hoe slechter nieuws dat eigenlijk is voor je darmflora. Dit hoeft niet per sé aan je gewicht te liggen, maar het kan wel liggen aan je levensstijl en dieet die voor een hoger BMI kunnen zorgen.

Ook je leeftijd en geslacht hebben invloed op je darmflora. Mannen en vrouwen hebben dus een andere darmflora en ook jongere en oudere mensen verschillen. Dit kan komen doordat je nog niet alle voeding hebt geprobeerd, of juist doordat medicijnen nog geen grote rol spelen als je jonger bent vergeleken met als je ouder bent.

Ook bloedwaarden, hartaanvallen en nierstenen hebben invloed op je darmflora.

Er is ook nog erg veel niet bekend over de werking en interactie van het lichaam en de darmflora. Daarom wordt er ook nog een vervolgonderzoek gestart.

Recepten voor het verbeteren van je darmflora

Om je te helpen met het verbeteren van je darmflora heb ik een aantal recepten voor je bedacht die wetenschappelijk bewezen kunnen helpen.

Yoghurt met kleine stukjes hele pure chocolade (minimaal 70% cacao)

Na dit onderzoek moet het wel duidelijk zijn dat zuivelproducten met melkzuurbacteriën helpen om je darmflora te verbeteren. Dus deze drie recepten hebben yoghurt als basis. Naast de probiotica in de yoghurt heeft het ook nog andere voordelen, zoals het calcium dat erin zit. Dat is weer juist goed voor je gebit.

Dit recept vond ik eigenlijk het leukste om op te schrijven omdat het een gezonde variant is van de stracciatella. De pure chocolade stukjes kun je in elke supermarkt kopen. Je hoeft alleen nog de blokjes wat kleiner te maken. Dit kan al met een mesje als het breken met de handen wat onhandig gaat.

Roer alles goed door elkaar en je hebt een heel gezond ontbijt, of tussendoortje, voor je darmen.

Yoghurt met peer

Oké, de peer wordt nergens anders genoemd in dit artikel, maar geloof mij de peer is ontzettend goed voor je darmen. Dit komt omdat er in een peer ongelofelijk veel vezels zitten. Die beletten schimmels vaak om te groeien in de darmen en het zorgt ervoor dat LDL-cholesterol juist je lichaam verlaat met je ontlasting.

Dit recept is dus niet alleen goed voor je darmflora, het is ook nog eens goed voor het gezond houden of maken van je cholesterolgehalten.

Wist je dat de yoghurt ook gezond is voor je geheugen? Dit komt door de vitamine B12 die erin zit. Deze vitamine kun je alleen uit dierlijke bronnen halen.

Doe de yoghurt in een schaaltje. Was de peer en snijd hem in stukken, verwijder hierbij eventueel het klokhuis, en roer dan alles goed door elkaar.

Yoghurt met rode druiven

Dit recept kon natuurlijk niet missen bij de recepten voor het verbeteren van je darmflora. Rode wijn wordt natuurlijk gemaakt van rode druiven en die kun je natuurlijk ook in de yoghurt doen. In de rode druiven zitten ook zonder dat het rode wijn wordt de gezonde polyfenolen en daarbij krijg je nu ook nog eens extra vezels binnen. Heerlijk en gezond!

De yoghurt heeft naast de probiotica ook nog een derde ingrediënt waarom het zo gezond is. Er zit namelijk ook magnesium in. Dit is ontzettend goed voor je concentratievermogen. Erg handig voor een tussendoortje op het werk dus!

Was de druiven goed voordat je ze bij de yoghurt doet. Je kunt ze ook eerst doormidden snijden zodat het druivensap goed met de yoghurt mengt en je een zoeter recept krijgt.

Tot slot…

Er is nog ontzettend veel onbekend over wat alle bacteriën doen in onze darmen en juist daarom is het belangrijk om je darmen zo gezond mogelijk te houden. Gelukkig wordt hier steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar uitgevoerd en dus komen we er ook achter dat het soms zelfs leuk is om je darmen gezond te houden.

Af en toe 1 glas rode wijn, een beetje pure chocolade en het drinken van karnemelk kan al ontzettend veel voor je doen. Met die leuke ingrediënten is het al veel minder lastig om je aan een gezond en darmvriendelijk dieet te houden dan je in eerste instantie zou kunnen denken.

Bronnen:

http://nos.nl/artikel/2102018-rode-wijn-en-karnemelk-zijn-goed-voor-onze-darmflora.html

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3571979/Wine-coffee-tea-good-health-Drinks-linked-healthier-diverse-gut-bacteria.html

http://www.webmd.com/diet/news/20120524/drinking-red-wine-is-good-for-gut-bacteria#1

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160510001200

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. In plaats van in kleine stukjes breken of snijden, kun je harde chocolade ook raspen. Dat gaat veel gemakkelijker.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share