Voedingsadvies

Laatste Update: 7 april 2017

De 11 gezondheidsvoordelen van Maca

De 11 gezondheidsvoordelen van Macamaca

Met zoveel superfoods zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hoewel er maar weinig voedingsmiddelen het echt verdienen om tot superfood-status verheven te worden, is Maca hier zeker wel een van. Het poeder is tegenwoordig zo populair dat je het niet alleen online kunt vinden, maar ook in elke reformzaak en zelfs in sommige supermarkten.

De gezondheidsvoordelen van Macawortel hebben onder andere betrekking op problemen in verband met de menstruatie en de menopauze, maar de plant staat er ook bekend om de hormonen in balans te brengen en vruchtbaarheid bij vrouwen te stimuleren. Macapoeder helpt bij het verhogen van energie-niveaus, het verbeteren van de seksuele gezondheid, en het stimuleren van de gezondheid van de botten. Macawortel helpt bij de opbouw van het uithoudingsvermogen, een gezond immuunsysteem en zorgt voor een gezonde huid. De plant heeft anti-depressieve eigenschappen en onder stressvolle omstandigheden bevordert het ook homeostase (evenwicht in het lichaam).

Maca is een plant die nauw verwant is aan radijs en die het lichaam voorziet van noodzakelijke vitaminen en voedingsstoffen, en wordt gebruikt om hart- en vaatziekten en anemie te voorkomen.

Maca komt uit de hoge bergachtige gebieden van de Peruaanse Andes, in het bijzonder het gebied dicht bij Lake Junin, maar wordt ook verbouwd in Bolivia en sommige delen van Brazilië. De wortel wordt biologisch geteeld, met zeer weinig gebruik van pesticiden of onnatuurlijk meststoffen, omdat de plant gewoonlijk niet aangetast is door roofdieren, insecten of ziekten. Het is niet duidelijk of de gezondheidsvoordelen van macawortel hetzelfde zijn als deze wordt geteeld buiten de oorspronkelijke leefomgeving, dus de meerderheid van het aanbod in de wereld komt uit Zuid-Amerika.

De macawortel biedt niet alleen unieke gezondheidsvoordelen, maar ziet er ook uniek uit: als een gele, omgekeerde kleine peer. Macapoeder komt ook in een aantal variëteiten voor, die zich onderscheiden door de kleur van de wortel; room, goud, rood, zwart, paars, blauw of groen. Deze variaties worden gekozen op basis van de medische behoefte van de gebruiker.

De voedingswaarde van Maca

Macawortel is een bescheiden plant en wordt geclassificeerd als een "knolgewas". De organische samenstelling van maca maakt het juist tot zo een waardevolle plant, die wereldwijd in populariteit blijft groeien.

Door maca aan je dieet toe te voegen, kun je je inname van mineralen en vitaminen in evenwicht brengen, omdat maca een geweldige bron van vitamine B12 is, evenals B1, B2, C en E. De plant is ook een rijke bron van eiwitten, een gunstige eigenschap voor vegetariërs en veganisten en bevat de belangrijke spoorelementen ijzer, calcium, zink en magnesium. De macawortel zelf is samengesteld uit ongeveer 60-75% koolhydraten en 10-14% eiwitten, samen met vezels en een kleine hoeveelheid vet. Het hoge gehalte aan eiwitten en belangrijke voedingsstoffen zorgt voor meer energie, helderder denken, een toename van je seksuele libido, naast vele andere voordelen.

Gezondheidsvoordelen van Macawortel

Hoewel de precieze effecten van maca nog niet volledig ontdekt zijn, zijn er een aantal voordelen voor de gezondheid die bijzonder waardevol zijn en het de moeite waard maken om deze plant een regelmatig onderdeel van je dieet te maken.

1. Een gezonder libido:

libido

Maca is misschien het best bekend om de voordelen voor het seksuele libido. Bepaalde soorten van macawortel worden gelinkt aan een verhoogd seksuele uithoudingsvermogen bij zowel mannen als vrouwen, waardoor de plant soms ook wel wordt gezien als een natuurlijke vorm van viagra. Je libido wordt gedeeltelijk gecontroleerd door serotonine in je lichaam, en door de chemische factoren te remmen die je seksuele functie verminderen, kan maca je natuurlijke opwinding voor seks verbeteren.

2. Gezonder sperma:

De consumptie van macawortel is ook gekoppeld aan een toename van zaadcellen bij mannen, wat praktisch gezien inhoudt dat pogingen om zwanger te worden vaker succesvol zijn. Dus probeer je al langere tijd zwanger te raken, maar wil het niet zo lukken, overweeg dan om je partner dagelijks een portie maca te geven. Een hoger aantal zaadcellen verhoogt vaak ook het seksuele verlangen in mannen, dit gaat gepaard met een verbeterd libido.

3. Verhoogde vruchtbaarheid:

Ook voor vrouwen die macawortel consumeren, hebben studies aangetoond dat hun vermogen om zwanger te worden wordt versterkt. Kortom, maca een goede manier om mannelijke zaadcellen en de vrouwelijke vruchtbaarheid te bevorderen; het is ideaal voor beide partners om maca aan hun dieet toe te voegen om een betere kans op een mogelijke zwangerschap te hebben.

4. Gezondheid van je botten:

gezonde botten

Door macawortel aan je dieet toe te voegen, kun je ook de botdichtheid en sterkte van je botten verbeteren, terwijl je je kans op osteoporose drastisch verlaagd. Macapoeder, samen met vele andere kruisbloemige groenten, is een rijke bron van calcium, wat een essentiële voedingsstof is voor het bevorderen van de gezondheid van de botten.

5. Een natuurlijk anti-depressivum:

Maca heeft niet alleen een positief effect op je seksleven. Verschillende studies hebben ook aangetoond dat het de stemming en energieniveaus verbetert en de symptomen van antidepressiva kan tegengaan, namelijk een vermindering van de seksuele functie en het libido.

6. Een natuurlijk evenwicht:

Maca is een bron van vele unieke alkaloïden en van vitaminen in grotere hoeveelheden dan te vinden is in veel andere voedingsmiddelen. Deze combinatie van biologische eigenschappen geeft de wortel "adaptogene eigenschappen", wat betekent dat het positief kan reageren op stress in een organisme en homeostase of evenwicht binnen het lichaam kan bevorderen, zonder toevoeging van giftige of kunstmatige stoffen.

7. Meer energie en een groter uithoudingsvermogen:

Macawortel wordt al lang gebruikt door de Peruaanse inboorlingen als een manier om energieniveaus en uithoudingsvermogen te verhogen voorafgaand aan bepaalde taken. Dit komt door de hoge niveaus van eiwitten, vitaminen en mineralen. Nu dat het product internationaal verkrijgbaar is, kunnen deze zelfde kwaliteiten worden genoten door iedereen die bereid is om maca toe te voegen aan het dagelijkse dieet.

8. Een sterker immuunsysteem:

immuunsysteem

Door maca aan je dagelijkse voeding toe te voegen, al is het maar een eetlepel per dag, kan je immuunsysteem drastisch verbeteren. Een van de belangrijkste aspecten van maca is het hoge gehalte aan eiwit evenals vezels. De plant bevat bijna vijf keer meer eiwitten per portie dan aardappelen en eiwitten zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet. Voldoende eiwitten kunnen je immuunsysteem versterken, weefselherstel bevorderen en je energieniveau een boost geven. Een sterk immuunsysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de algehele gezondheid, dus maca is een verstandige keuze voor diegenen die niet alleen de jaarlijkse verkoudheid willen voorkomen, maar ook andere ziekten willen afweren!

9. Verlichting van symptomen tijdens de menopauze:

Maca is een goede keuze voor vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen en lage energieniveaus tijdens de menopauze. Studies hebben aangetoond dat door de wortel aan het dieet toe te voegen, vrouwen minder last hadden van angstgevoelens en stemmingswisselingen tijdens bepaalde periodes van de menopauze. Veel mensen zijn huiverig om antidepressiva te proberen om hun stemming en humeur te verbeteren (en om goede reden!), dus maca biedt een natuurlijke optie om deze problemen te verlichten.

10. Een mooiere huid:

huid

Maca is ontzettend rijk aan voedingsstoffen, waardoor niet alleen je lijf, maar ook je huid gevoed wordt. Daarnaast heeft Maca, zoals al eerder vermeld, een positief effect op je hormonale balans, wat ervoor zorgt dat acne en andere huidproblemen kunnen verdwijnen wanneer de gemalen wortel wordt toegevoegd aan je dieet, bijvoorbeeld in de vorm van een eetlepel in je ochtendsmoothie.

11. Gaat het gevecht aan tegen vrije radicalen:

Macawortel fungeert als een natuurlijke antioxidant, en verhoogt niveaus van glutathion en SOD (superoxidedismutase). Dit zijn twee belangrijke ziektebestrijders in het lichaam. Resultaten van recente studies hebben aangetoond dat macawortel de ontwikkeling van chronische ziekten kan voorkomen, die worden gekenmerkt door hoge niveaus van "slecht" cholesterol en verminderde glucosetolerantie.

Omdat macawortel in het lichaam de glutathionniveaus verhoogt, verbetert het niet alleen je afweersysteem, maar helpt het ook een juiste balans te scheppen tussen de cholesterolniveaus. Bovendien verbetert maca je glucosetolerantie, door verlaging van het glucoseniveau van je bloed. Dit is vooral van belang voor mensen die aanleg hebben voor hartziekten, en andere ziekten zoals diabetes en metabool syndroom.

Hoewel er meer onderzoek vereist is om precies te ontdekken in hoeverre maca een positieve invloed heeft op de hormonen en het zenuwstelsel, tonen de eerste studies die zijn uitgevoerd veelbelovende resultaten voor het gebruik van maca.

Hoeveel Maca moet je gebruiken?

Er is geen specifieke aanbevolen portiegrootte voor dit superfood, maar de meeste mensen voelen zich goed bij een portie van ongeveer 1 eetlepel per dag (in poedervorm) wanneer ze pas met dit supplement beginnen. Je kunt er ook voor kiezen je uiteindelijk op te werken naar 2 tot 3 eetlepels, verspreid over de dag. Omdat de plant kan helpen je energie en uithoudingsvermogen te vergroten, kiezen sommigen ervoor om een grotere portie te nemen voor het sporten.

De lokale bevolking gebruikt soms wel tot een pond gedroogde of verse macawortel. De meeste mensen gebruiken echter tot 20 gram per dag.

Hoe gebruik je Maca?

Er zijn heel wat manieren om macawortel op te nemen in je dieet!

Is het de eerste keer dat je macawortel gebruikt en wil je ten volle genieten van de vele voordelen, ga dan op zoek naar macawortel in poedervorm. Deze kun je vervolgens gemakkelijk beginnen toe te voegen aan de maaltijden die je anders toch zou maken; zoals je ontbijt, bijvoorbeeld.

Het is beter om macapoeder niet op hoge temperaturen te verwarmen, bijvoorbeeld bij het bakken, want het is mogelijk dat sommige voedingsstoffen verdwijnen door het verwarmingsproces.

Veel mensen maken ook gebruik van maca door het poeder toe te voegen in poedervorm aan verschillende recepten die goed aan te passen zijn aan de lichte zoetheid van maca. Hoewel de wortel niet overdreven zoet smaakt, heeft maca wel een natuurlijke nootachtige, licht zoete smaak, vergelijkbaar met kaneel en nootmuskaat. De smaak van macawortel past goed bij bijvoorbeeld een groene smoothie, havermout, of granen.

Als je het geluk hebt om aan de verse wortel te kunnen komen, kun je deze malen en vervolgens tot een dikke, zoete vloeistof laten inkoken, die je vervolgens door je havermout kunt roeren bijvoorbeeld. Minder vaak gebruikte technieken omvatten het roosteren van de vers geplukte maca-plant, en in inheemse gebieden wordt de plant ook gebrouwen tot een alcoholische drank ontstaat. De bladeren zijn ook een eetbare bron van nutriënten voor bijvoorbeeld salades.

Macapoeder kan inmiddels ook in Nederland worden gekocht en is een goede aanvulling op alle recepten die een lichtzoete smaak kunnen verdragen.

Risico's van Maca

De voordelen van maca zijn duidelijk en de plant heeft dan ook wereldwijd vele fans, maar er zijn een aantal mensen die maca niet zouden moeten gebruiken om hun klachten of aandoeningen te behandelen.

Zwangere vrouwen: Hoewel de wortel vaak gebruikt wordt om de vruchtbaarheid te verhogen, moet het gebruik ervan niet worden voortgezet wanneer je eenmaal zwanger bent. De effecten op de hormonale balans werken alleen als er geen sprake is van overweldigende hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. De meeste planten en kruiden van deze aard worden niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, maar het is hoe dan ook beter om altijd even met je arts te overleggen of je de consumptie van maca moet stoppen wanneer je zwanger bent.

Mensen met hartkwalen: Hoewel maca geen directe oorzaak vormt van hartziekten, werden planten in dezelfde familie wel gelinkt aan cardiale toxiciteit, dit houdt in dat mensen met een zwak hart, hartziekten of andere aandoeningen met betrekking tot het hart de plant beter kunnen vermijden. Voor gezonde mensen vormt maca echter geen probleem.

Mensen met een kropgezwel: Bepaalde macasoorten bevatten een ongewoon hoog jodiumgehalte, wat natuurlijk en niet gevaarlijk is, tenzij het wordt gebruikt door mensen met bepaalde aandoeningingen, zoals een kropgezwel. Dit kan namelijk ontstoken raken door verhoogde niveaus van jodium. Lijd je dus aan deze aandoening, vermijd dan het gebruik van maca of overleg het zeker met je arts voordat je een maca supplement toevoegt aan je dieet.

Tot slot...

Maca heeft zichzelf zeker bewezen als superfood, maar ook natuurlijke producten kunnen een sterk effect op ons lichaam hebben, dus is het belangrijk om altijd goed op eventuele bijwerkingen te letten wanneer je maca net hebt toegevoegd aan je dieet. En ook hier geldt: alles met mate.

Bronnen:

http://science.naturalnews.com/maca.html

http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/maca.html

http://www.natures-whey.co.uk/articles/the-benefits-of-maca/

Maca, Wonder Herb For Fertility…

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18784609

http://science.naturalnews.com/2007/2772987_The_influence_of_maca_Lepidium_meyenii_on_antioxidant_status_lipid.html

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Maca helpt bij mij enorm goed bij pms
    maar dan vooral voor de lichamelijke klachten.Ik merk aan mijn lijf niet meer dat ik ongesteld moet worden en heftige menstruaties zijn verleden tijd.Drie dagen i.p.v.5 of 6.Wel blijven slikken,niet onderbreken.Ik gebruik het nu 2 jaar.Voor de geestelijke klachten(nerveus,angst,woede aanvallen,slapeloosheid,zorgen maken)helpt het bij mij niet voldoende.Hiervoor volg ik de tips voor serotonine tekort(te vinden op deze site)en daarbij gebruik ik Ashwagandha.Een lage dosis doet voor mij al genoeg en dan alleen de paar dagen voor de menstruatie.Dit onderdrukt mijn emoties en ik kan er beter door slapen zonder dat het me suf maakt.Omega 3 erbij en klachtenvrij.Ieder mens is anders,hormonen kunnen werkelijk door allerlei invloeden uit balans raken evenals neurotransmitters maar misschien heeft iemand iets aan mijn ervaring.

  2. Hey , ik heb schildklier probleem, nu werkt die een beetsje te snel , en vandaag begin ik macca poder in te nemen, gaat die een effect heben op mijn schildklier? Moet ík ermee stipen of mazkt niks uit, danke

    1. Beste Hafida,

      In het geval van een overactieve schildklier, ook wel hyperthyreoïdie is het niet verstandig om maca toe te voegen aan je dieet.

      Sommige macasoorten bevatten een hoog jodiumgehalte en met een overactieve schildklier kan meer jodium aan je dieet ervoor zorgen dat de schildklier meer hormonen gaan produceren.

      Je zou bijv. selenium kunnen toevoegen aan je dieet. Selenium is een sporenmineraal en reguleert de functie van de schildklier. Klik hier voor het artikel over selenium. Ook L-tyrosine uit voeding zoals volkoren granen, tarwe, haver, zuivel, avocado's, bananen, peulvruchten, noten, en zaden zijn gunstig bij het verbeteren van schildkliersymptomen, omdat het een rol speelt in de productie van melatonine en dopamine.

      Succes!

      Groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

47 Shares
Tweet
Pin2
Share45