Dieet

Laatste Update: 29 juni 2020

De cactusvijg eten voor je gezondheid

Een cactusvijg eten is iets wat ik een tijd geleden geprobeerd heb. Ik zag ze opeens liggen in de supermarkt en dacht “laat ik eens experimenteren”. Ze smaken zuur zoet en het is iets wat de ene heel lekker vindt en waarvan de ander juist baalt. Het is in ieder geval een vrucht die je smaakpapillen stimuleert en voor mensen die eens wat nieuws willen proberen is dit zeker nieuw.

TIP van Robert Jan:
Wist je dat Cactusvijg olie onwijs goed is voor de huid?! Wil je graag cactusvijg olie proberen? Deze heb je nodig >>

De cactusvijg wordt in Italië en Marokko verbouwt. Je ecologische voetafdruk is daarom ook niet te hoog. In Nederland eten we veel voeding uit deze twee landen.

Cactusvijg eten

Een cactusvijg is een harde vrucht, net als de kokosnoot, en daarom moet je de schil overwinnen om bij het vruchtvlees te komen.

Je snijdt daarom eerst de uiteinden van de cactuspeer, of -vijg want deze vrucht heeft veel namen, af. Vervolgens snijd je in de lengte door de schil heen. Daarna kun je de schil van de cactuspeer afpellen, net zoals een sinaasappel.

Daarna lijkt het erg op een kiwi, komkommer of avocado. Je kunt er dan stukjes afsnijden om op te eten of door te verwerken in recepten met de cactusvijg.

Cactusvrucht gezond

Fruit is over het algemeen erg gezond en dat is ook te zeggen over de cactusvijg. Aan de voedingsstoffen die erin zitten kun je al merken dat het een gezonde vrucht is en daarnaast wordt voeding steeds vaker wetenschappelijk onderzocht op gezondheidsvoordelen.

Daarom ga ik iets dieper in op de gezonde voedingsstoffen in de cactuspeer en ik ga in op het wetenschappelijk onderzoek dat erop los is gelaten.

Voedingsstoffen in de cactusvrucht

Vezels

In de cactusvijg zitten maar liefst 5 gram vezels per 100 gram. Dit is erg veel. Vezels hebben een belangrijke functie voor de stoelgang. Ze zorgen er namelijk voor dat alle voedingsstoffen goed worden opgenomen door de darmen.

Daarbij zorgt het ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft wat de kans op diabetes type 2 verlaagt en waardoor je ook minder last hebt van je diabetes dan bij minder vezels.

Als je vaak last hebt van constipatie kan een cactusvrucht eten ook helpen om minder last te hebben van verstoppingen in je darmen. De vezels zorgen er namelijk ook voor dat je ontlasting zachter blijft waardoor het makkelijker door je darmen beweegt.

Dit komt doordat vezels zich binden aan LDL-cholesterol. Het vet zorgt ervoor dat alles beter glijdt. Daarbij kan dit problemen met cholesterol verbeteren.

Vitamine C

In 1 cactuspeer zit ook al ongeveer 35% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is een krachtig antioxidant. Dit betekent dat vitamine C een belangrijke rol speelt in het beschermen van je DNA. Dit komt doordat vrije radicalen, dat zijn kleine moleculaire deeltjes, dit kunnen beschadigen, maar als vitamine C zich eraan bindt zijn ze schadeloos gemaakt.

Daarnaast speelt vitamine C ook een belangrijke rol in andere processen van je lichaam, zoals het versterken van je immuunsysteem. Vitamine C speelt dan ook een belangrijke rol bij het voorkomen van verkoudheid en andere ziektes.

Vitamine C is ook goed voor het opnemen van ijzer. Als je last hebt van bloedarmoede is het belangrijk om naast meer ijzer ook meer vitamine C te nemen.

Vitamine A

In iets mindere mate dan vitamine C zit er ook vitamine A in de cactusvijg. Vitamine A is ook een belangrijk antioxidant. Sterker nog, als de vitamine C uitgeput raakt krijgt hij van de vitamina A extra kracht. Vitamine A zit over het algemeen meer in dierlijke producten, dus dit is een goede plantaardige bron van vitamine A voor de vegetariërs onder ons.

Vitamine A is net zoals vitamine C belangrijk voor de weerstand en een krachtig antioxidant dat je DNA beschermt tegen vrije radicalen.

Daarnaast is vitamine A erg belangrijk voor je weefsels, zoals je huid en botten. Voor een mooie huid is vitamine A dus erg van belang. Ook kan het je gezichtsvermogen verbeteren waardoor je bijvoorbeeld ’s nachts beter kunt zien.

Niacine

Niacine is ook bekend als vitamine B3. Deze vitamine is belangrijk voor de hoeveelheid energie die je hebt en de gezondheid van je slijmvlies. Zoals je speeksel en het slijmvlies in je darmen. Niacine zit in bijna alle voeding, dus een tekort komt gelukkig niet vaak voor.

Foliumzuur

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is ook erg belangrijk voor je gezondheid. Het speelt bijvoorbeeld een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Het is ook belangrijk voor het voorkomen van een open ruggetje bij een foetus. Tijdens de zwangerschap is extra foliumzuur altijd aan te bevelen.

Magnesium

Naast vitaminen zitten er ook belangrijke mineralen in de cactuspeer. Magnesium is bijvoorbeeld rijkelijk aanwezig. Dit mineraal is erg belangrijk voor de ontspanning van je spieren. Daardoor heeft het in sommige gevallen nut om je bloeddruk te verlagen.

Daarnaast is magnesium belangrijk voor je hersenen. Het helpt om stress te verminderen en het concentratievermogen te verbeteren.

Fosfor

Fosfor is een ontzettend belangrijk mineraal. Het zorgt voor stevigheid van je botten. Daarnaast is het een onderdeel van je DNA. Elke nieuwe cel die gemaakt wordt heeft daarom fosfor nodig als bouwsteen. Ook wordt fosfor door het lichaam gebruikt voor energie en de stofwisseling van vetten en eiwitten.

Kalium

Kalium is een mineraal dat vooral bekendstaat om de bloeddrukverlagende eigenschappen, maar waarom het de bloeddruk verlaagt is niet voor iedereen duidelijk.

Kalium helpt de nieren met het afdrijven van overtollig vocht in het lichaam. Hierdoor daalt de bloeddruk.

Daarnaast is kalium belangrijk voor het signaal in je zenuwstelsel om spieren te laten samentrekken. Een belangrijk mineraal voor je beweging, net zoals magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren.

Koper

Koper is belangrijk voor het zuurstoftransport in het bloed. Als je vaak last hebt van vermoeidheid is het eten van voeding met ijzer en koper van belang om meer energie te krijgen en om minder last te hebben van bloedarmoede.

Daarnaast is koper belangrijk voor het pigment in onze huid en bij de vorming van weefsels, zoals dat van de huid en botweefsel.

Koper heeft ook een belangrijke rol voor de weerstand in ons lichaam en voor de energiehuishouding.

TIP van Robert Jan:
Wist je dat Cactusvijg olie onwijs goed is voor de huid?! Wil je graag cactusvijg olie proberen? Deze heb je nodig >>

Wat de medische wetenschap zegt over de cactuspeer

De cactuspeer heeft zoals je hebt gezien allerlei stoffen in zich die je lichaam beschermen tegen oxidatie. Het is bijvoorbeeld een goede vrucht om je bloedvaten te beschermen. Vooral de binnenste bloedcellen zijn door de cactusvijg beter beschermd waardoor je langer flexibele bloedvaten houdt en waardoor je minder snel last krijgt van cholesterol dat blijft “plakken” in je bloedbaan.

Ook uit onderzoek dat is uitgevoerd met ratten blijkt dat de cactusvijg een ontstekingsremmende werking heeft. Bij de ratten waren er op meerdere manieren ontstekingen opgewekt. Vervolgens kregen ze extract van de cactuspeer die de ontstekingen kon verminderen. Doordat wij mensen ook vaak blootstaan aan stoffen die voor ontstekingen kunnen zorgen, zoals fijnstof en andere vrije radicalen, gaven wetenschappers aan dat het eten van cactusvijgen kan helpen om de algehele gezondheid te verbeteren en om stoornissen die een ontsteking als basis hebben te verminderen.

cactusvijg

Cactuspeer recepten

Om extra te kunnen genieten van de cactusvijg voor je gezondheid heb ik een aantal recepten bedacht die je kunt uitproberen.

Fruitsalade van cactusvijg, mango en meloen

Aangezien dit een zuidelijke vrucht is kun je hem het beste combineren met andere zuidelijke of zomerse vruchten. Daarbij zorgen deze vruchten voor een gebalanceerde smaak. De voordelen van de mango zijn dat daar ook veel vezels in zitten en ook belangrijke vitaminen en mineralen. De meloen heeft als voordeel dat deze ook lekker sappig is en ook een goede bron is van vitaminen. Met deze fruitsalade kom je in ieder geval een heel stuk van de dag wel door.

Ingrediënten:

  • Cactusvijg
  • Mangostukjes
  • Meloen

Bereiding:

Snijd de uiteinden van de cactusvijg eraf en snijd de schil daarna in zodat je hem eraf kunt pellen. Snijd de vrucht vervolgens in stukjes. Mangostukjes kun je kant en klaar kopen. Snijd een punt uit de meloen en snijd het vrucht in stukjes. Doe alle stukjes in een diep bord of in een kom en eet smakelijk!

Groene smoothie van cactusvrucht met blauwe bessen, spinazie en avocado

Een smoothie is een makkelijke manier om snel veel goede voedingsstoffen in je op te nemen. Door blauwe bessen toe te voegen aan deze smoothie wordt hij nog gezonder doordat er dan ook polyfenolen in zitten, wat belangrijke antioxidanten zijn. De spinazie zorgt voor een extra portie groente en ijzer. De avocado is een goede vrucht voor plantaardige eiwitten. Erg belangrijk voor de veganisten die dit lezen.

Ingrediënten:

  • Cactusvrucht
  • Handje blauwe bessen
  • Hand spinaziebladeren
  • Avocado

Bereiding:

Voordat je een smoothie maakt van de cactusvrucht is het belangrijk om de pitten eruit te halen. Deze blenden niet goed en kunnen anders vast komen te zitten in je keel en je irriteren, net als een vissengraad.

Als je de cactusvrucht open hebt gesneden kun je hem met een vork of lepel fijnprakken en vervolgens de pitten eruit halen. Dan doe je de rest van de vrucht in de smoothiemaker of blender doen. Voeg er een handje blauwe bessen aan toe en een hand spinaziebladeren. Om de smoothie zo groen mogelijk te maken doe je er ook avocado bij door. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Lepel vervolgens het vrucht uit de schil en doe het vruchtvlees in de blender of smoothiemaker.

Naast deze twee recepten zijn er nog veel andere manieren waarop je de cactuspeer kunt gebruiken. Hij wordt ook vaak gebruikt in ranja, jam en als snack met kokosmelk.

Tot slot…

De cactusvijg eten voor je gezondheid is een goed idee. Hij heeft allerlei ontstekingsremmende functies waardoor hij kan helpen bij aandoeningen waar ontstekingen vaak een oorzaak zijn voor ergere dingen. Dit is nog niet wetenschappelijk onderzocht, maar wetenschappers vermoeden nu al wel dat de cactuspeer daarvoor gebruikt kan worden.

TIP van Robert Jan:
Wist je dat Cactusvijg olie onwijs goed is voor de huid?! Wil je graag cactusvijg olie proberen? Deze heb je nodig >>

Bronnen:

https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0007114515002111

http://jn.nutrition.org/content/144/2/185.short

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2039/2

 

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share