LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

De effecten van tabak, alcohol en cafeïne op hoge bloeddruk

Stoppen met roken

Sommige producten die we bijna allemaal op regelmatige basis consumeren kunnen problemen met een verhoogde bloeddruk veroorzaken of deze nog erger maken. Het lijkt logisch dat stimulerende middelen een negatieve, verhogende invloed uitoefenen op onze bloeddruk. Veel lezers zullen hierover dus niet verbaasd zijn.

In dit artikel wil ik het hierover hebben.

Mocht je zelf problemen ondervinden door een verhoogde bloeddruk, dan kan dit artikel je misschien helpen met nadenken over hoe kleine wijzigingen in jouw leefpatroon een grote verbetering in je gezondheid kunnen teweegbrengen.

Tabak

Blootstelling aan koolmonoxide komt in onze maatschappij vaak voor, van de uitstoot uit de  uitlaat van onze auto's, de uitstoot van gas- of houtkachels in slecht verluchte ruimtes tot sigarettenrook.

Rokers beseffen het niet altijd maar bij elke sigaret die ze opsteken lopen ze een lichte CO-vergiftiging op. Pas een paar uur na de laatste sigaret is het zuurstofniveau in het lichaam volledig hersteld.

De stijging van de bloeddruk die acuut wordt waargenomen tijdens het roken is voornamelijk te wijten aan nicotine. Wordt de verhoogde verhouding van CO in het bloed gecompenseerd met een hogere bloeddruk om toch voldoende zuurstof rond te pompen?

Het is nog niet helemaal duidelijk. Verschillende studies ondersteunen het idee dat CO blootstelling door een vervuild milieu of roken hypertensie bij sommige mensen verergert.

Tegelijk bestaan er studies op ratten die het verband ontkennen. Niettemin is roken ongezond. Het kan het leiden tot een verdikking van de aderwand, wat op zijn beurt in combinatie met hoge bloeddruk tot vele problemen kan leiden.

Niemand zal je dan ook aanraden te blijven roken om je bloeddruk te verlagen. In het beste geval is er geen verband. En de andere effecten van roken op je gezondheid blijven uiteraard negatief.

Ook als je meerookt, en dus alleen in een ruimte bent waar mensen roken, heeft de rook ongezonde gevolgen voor je.

Dit komt omdat je dan ook extra CO inademt.

Uit Chinees onderzoek blijkt ook dat er een correlatie bestaat tussen hoeveel je rookt en hoe hoog je bloeddruk is. Een kettingroker heeft bijvoorbeeld een hogere bloeddruk dan iemand die alleen 's ochtends of 's avonds een sigaretje rookt.

Alcohol

Ethyl- of consumptiealcohol, aanwezig in wijnen, likeuren en bieren, zijn gecategoriseerd als een deprimerende drug, omdat het de hersenfuncties vertraagt. Er is sprake van alcoholmisbruik wanneer een persoon te veel alcohol drinkt in één keer of te vaak alcohol consumeert.

Het drinken van meer dan zeven glazen alcoholische drank per week voor vrouwen, of 14 glazen voor mannen, wordt beschouwd als 'risico'-drinken.

Wanneer iemand alcohol drinkt, komt de de vloeistof snel in de bloedstroom. Bij overmatig verbruik accumuleert het in de bloedstroom, waardoor het gevoel van intoxicatie ontstaat.

Een bepaald deel van het bloed bestaat dan letterlijk uit alcohol. Deze alcohol wordt dus net als de rest van ons bloed verdeeld over het lichaam door onze aders. Dit verklaart ook waarom we soms niet meer zo goed kunnen lopen of denken na het drinken van grote hoeveelheden alcohol.

Het verband tussen alcohol en hypertensie is aangetoond. Bijna 50% van de alcoholisten had een hoge bloeddruk. De exacte oorzaak waardoor  alcohol de bloeddruk doet stijgen is onbekend. Maar het is duidelijk dat wanneer alcohol in de bloedstroom terechtkomt en daar accumuleert, het interfereert met het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar het hart via de aorta en de kleinere aderen.

Het hart zal dus harder moeten pompen om voedselrijk bloed naar de andere organen van het lichaam te voeren. En dus verhoogt de bloeddruk van de drinker. Symptomen van hypertensie verdwijnen wanneer iemand afstapt van zijn of haar slechte drinkgewoonten.

Dus als je minder of niet meer drinkt daalt je bloeddruk automatisch al een stukje. 

Cafeïne

Cafeïnevrije koffie

Cafeïne is een stimulerend middel - zij het dan een milde stimulant.  Toch kan cafeïne bijdragen aan de stijging van iemand´s bloeddruk. Als je bloeddruk niveau al hoog is, dan kan cafeïne de symptomen en klachten gelinkt aan hoge bloeddruk verergeren.

Studies hebben niet echt een licht geworpen op de vraag waarom cafeïne is gekoppeld aan een hoge bloeddruk, maar er zijn wel causale verbanden gevonden.

Sommige studies tonen aan dat een regelmatige inname van cafeïne de tolerantie voor het stofje snel verhoogt, waardoor er slechts een minimaal effect op de bloeddruk ontstaat. Andere studies tonen aan dat mensen die regelmatig cafeïne consumeren wel degelijk een hogere bloeddruk hebben. De meeste studies zijn het erover eens dat melk, suiker en andere voedingsmiddelen de effecten van cafeïne op het lichaam afzwakken.

Cafeïne kan de bloeddruk snel verhogen. Studies tonen een onmiddellijke stijging van de bloeddruk na inname van cafeïne. Dit effect is tijdelijk, en vooral zichtbaar bij mensen die niet regelmatig cafeïne consumeren. Artsen denken dat deze stijging in bloeddruk gekoppeld is aan het vermogen van cafeïne het hormoon adenosine te blokkeren, een hormoon dat normaal voor verbreding van de aders zorgt.

Vernauwde aders leiden uiteraard tot een stijging in bloeddruk. Een andere theorie is dat cafeïne de aanmaak van cortisol en adrenaline stimuleert, die ook bloeddrukverhogend werken. Het is belangrijk om op te merken dat er nog verder onderzoek moet worden verricht naar de lange termijn effecten van cafeïne op iemands bloeddruk.

Conclusie

Samenvattend kunnen we stellen dat elk van de hierboven genoemde producten een invloed kan hebben op iemand´s bloeddruk. Welk effect ze precies hebben, is misschien nog niet volledig uitgeklaard en het is waarschijnlijk ook niet voor iedereen hetzelfde. Maar het kan zeker geen kwaad eens te experimenteren of een paar koppen koffie minder per dag te drinken of om te  stoppen met roken. Als dat voor jou niet de oplossing blijkt te zijn voor je verhoogde bloeddruk kun je ook kijken naar andere factoren, zoals stress, voeding en gewicht.

Eén ding weten we immers wel zeker, goed voor je gezondheid zijn ze zeker niet.

We horen graag jouw reacties of ervaringen in verband met dit onderwerp, laat ze hieronder achter!

Heb jij last van een hoge onderdruk, of een hoge bloeddruk, en wil je hier veel meer over weten?

Aan de hand van waardevolle tips kun je zelf je bloeddruk binnen normale waarden krijgen.

Bronnen:

http://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2013/09000/The_association_between_smoking_quantity_and.8.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29309408

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29309408

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Pre Hypertensie Behandelen

Pre Hypertensie Behandelen

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Mijn bloeddruk varieert heel sterk, ik drink 4 koppen sterke thee met ontbijt en 8-10 koppen koffie per dag. Mijn bloeddruk meet 150/95. Gisteren gestopt met koffie drinken. Meteen de volgende dag was mijn bloeddruk gedaald tot 135/90

  1. Hi Kasper,

   Zo zie je maar weer dat cafeïne een sterke invloed kan hebben. Wellicht kun je een 'challenge' uitproberen om twee weken lang te stoppen met cafeïne en dan zien hoe je je voelt?

   Dat zou tot interessante ontdekkingen kunnen leiden! 🙂

   Succes!

 2. Ik drink normaal 1 kop koffie 's morgens en 1 kop caffiene vrije koffie 's avond's.
  Zaterdag heb ik gestaan (buiten) op een verenigingsmarkt met koud weer.
  Ik heb toen 6 koppen koffie gedronken om te warmen.
  Daarna op maandag bleek mijn bloeddruk 170 - 105
  Nu op donderdag is mijn bloeddruk 140 (voor mij normaal, ben 78 jaar) en 90 (normaal 85)
  Dit is eigenlijk de voorgestelde proef maar dan andersom.
  Ben benieuwt wanneer de onderdruk weer op 85 uitkomt.

 3. Ik ben nu 2weken gestopt als zware roken met roken/caffeïne en alcohol.Ik had voorheen een bloeddruk van 175/105 pols80 nu 2weken later is het 126/74 pols58 dus uitstekend....het stoppen heeft zeker effect en hou ik zeker vol!

    1. Beste Henk,

     Tien glazen bier is erg veel, dat zal inderdaad in verband staan met uw bloeddruk. Om het vermoeden te bevestigen, kunt u eens proberen om een aantal glazen minder te drinken om te zien welk effect het heeft op uw bloeddruk.

     Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

 4. ik slik 12 nicotinekauwgom per dag
  ben 10 mnd geleden gestopt met roken
  nu heb ik een bloeddruk van 175

  kan er verband zijn????

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share